Knapperige kurkuma bloemkool uit de oven [Kha bijgerecht]

Gezond bijgerecht als aardappelvervanger uit de oven. Gebakken bloemkool en kurkuma is knapperig en gezond. Weinig werk, vult goed.
  • Bijgerecht
  • 3 porties
  • 11g koolhydraten
gebakken bloemkool uit de oven als bijgerecht in plaats van aardappels 11g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 400 gr bloemkool
  • 1 teen knoflook
  • 3 el kokosolie
  • 2 el kurkuma oftewel geelwortel, turmeric
  • 1 el peterselie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200° C. Smelt (indien nodig) een beetje kokosolie in de zon, magnetron of 'au bain marie'.
  • Mix de kokos olie, kurkuma, knoflook, peper en zout in een ruime kom tot een marinade.
  • Snijd de bloemkool in gelijke roosjes en roer door de marinade, zorg dat alle bloemkool roosjes gelijkmatig bedekt zijn.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel de bloemkool gelijkmatig. Bak de bloemkool 20 tot 25 minuten in het midden van de oven. Draai of roer de bloemkool 2 of 3 keer.
  • De gebakken bloemkool is gaar wanneer het de gewenste bite en goud-bruine randjes heeft. Besprenkel met peterselie.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Gebakken bloemkool uit de oven met kurkuma
Hoeveelheid per portie
Calories 64 Calories from Fat 18
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 2g3%
Verzadigd vet 1g5%
Sodium 61mg3%
Potassium 615mg18%
Koolhydraten 11g4%
Vezels 4g17%
Suiker 4g4%
Eiwit 4g8%
Vitamine A 28IU1%
Vitamine C 97mg129%
Calcium 44mg4%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Yes, bloemkool did it again! Met gebakken bloemkool uit de oven heb je weer een lekker, eenvoudig én koolhydraatarm gerecht op tafel. Hadden we al gezegd dat bloemkool met kurkuma ook bijzonder gezond is?

Bloemkool uit de oven als bijgerecht

Wanneer trek je dit recept uit de kast? Simpel, door de milde smaak kan je het bijna overal bij serveren. Gebakken bloemkool heeft een stevige bite en de structuur is een beetje knapperig, door die heerlijke goudgele randjes. Bijna de sensatie van frietjes.

Bloemkool uit de oven is dan ook een koolhydraatarme vervanger voor gebakken aardappels. Je serveert bijvoorbeeld met kipfilet (zie dit recept hoe je de beste maakt) of meatloaf, samen met een portie sperziebonen.

Ma’s serveer tip: bedenk een willekeurige aardappel, vlees en groente maaltijd en vervang de pieper met dit bloemkoolrecept.

Is gebakken bloemkool gezond?

Ja, we houden ervan. Als je al langer kookt met onze recepten of het 50 dagen programma kent zal het je zijn opgevallen dat wij fan zijn van bloemkool. Er is geen groente die sinds de komst van het internet zo’n opleving heeft gekend als dit koolgewas.

Toen ik nog klein was kende ik alleen maar sufgekookte bloemkool met een snufje nootmuskaat. Sorry, mam. Tegenwoordig gebruik ik wekelijks bloemkool. In mijn arsenaal zit bijvoorbeeld:

Ma’s tip: Door aardappels te vervangen door bijvoorbeeld bloemkool, wisselen we lege koolhydraten in voor een gezonder alternatief. Dit is één van de uitgangspunten van het koolhydraatarm dieet.

Vervang je gebakken aardappels door bloemkool uit de oven dan krijg je daar het volgende voor terug:

  • AntioxidantenSulforafaan bijvoorbeeld is een sterke antioxidant. Het beschermt je huid tegen ultraviolet licht en kanker.
  • Kaempherol, ook een antioxidant heeft een ontstekingsremmende werking. De aanwezige vitamine C help ook hierbij.
  • Detoxing. Alle koolsoorten bevatten zwavelhoudende glucosinolaten. Deze natuurlijk pesticide heeft voor mensen een ontgiftende werking.

En dan is er nog de smakelijke marinade. Want…

Hoe zat het het ook weer met kurkuma?

Gaat er bij het horen van “kurkuma” bij jou ook een belletje rinkelen? Terecht. Net als bloemkool is dit kruid rijk aan antioxidanten en bevat het ook mineralen zoals natrium en kalium. Ook net als bloemkool werkt het ontstekingsremmend en ontgiftend. Bloemkool met kurkuma is dus een supergezonde combi!

Hoeveel reden heb je nog meer nodig?

Natuurlijk wensen we je veel bakplezier en alvast eet smakelijk. Laat je in de comments nog even horen wat jij serveert bij deze bloemkool uit de oven?

 

gebakken bloemkool uit de oven als bijgerecht in plaats van aardappels
4.14 van 50 stemmen
Print

Gebakken bloemkool uit de oven met kurkuma

Gezond bijgerecht als aardappelvervanger uit de oven. Gebakken bloemkool en kurkuma is knapperig en gezond. Weinig werk, vult goed.

Gang Bijgerecht
Keuken Aziatisch, Hollands
Keyword aardappelvervanger, bloemkool, groente uit de oven
dieet glutenvrij, koolhydraatarm, lactosevrij, suikervrij, veganistisch, vegetarisch
tijd <60 minuten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 3 porties
Caloriën 64 kcal

Ingrediënten

  • 400 gr bloemkool
  • 1 teen knoflook
  • 3 el kokosolie
  • 2 el kurkuma oftewel geelwortel, turmeric
  • 1 el peterselie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200° C. Smelt (indien nodig) een beetje kokosolie in de zon, magnetron of 'au bain marie'.

  2. Mix de kokos olie, kurkuma, knoflook, peper en zout in een ruime kom tot een marinade.

  3. Snijd de bloemkool in gelijke roosjes en roer door de marinade, zorg dat alle bloemkool roosjes gelijkmatig bedekt zijn.

  4. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel de bloemkool gelijkmatig. Bak de bloemkool 20 tot 25 minuten in het midden van de oven. Draai of roer de bloemkool 2 of 3 keer.

  5. De gebakken bloemkool is gaar wanneer het de gewenste bite en goud-bruine randjes heeft. Besprenkel met peterselie.

Voedingswaarden
Gebakken bloemkool uit de oven met kurkuma
Hoeveelheid per portie
Calories 64 Calories from Fat 18
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 2g3%
Verzadigd vet 1g5%
Sodium 61mg3%
Potassium 615mg18%
Koolhydraten 11g4%
Vezels 4g17%
Suiker 4g4%
Eiwit 4g8%
Vitamine A 28IU1%
Vitamine C 97mg129%
Calcium 44mg4%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
  • Bosmans Diane

    Lekker en makkelijk. Ik ben niet echt een bloemkoolfan, maar op deze wijze vind ik het wel lekker.

Geef een reactie

Het Koolhydraatarm 4 Weken Stappenplan

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij flexibele weekmenu’s, recepten en kant-en-klare boodschappenlijstjes. Houd je successen bij in de gratis habit tracker. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.

  • 140.000+

    Mensen gingen je voor

  • 101

    Nieuwe Afslank Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslank Garantie (geld terug)

SHOPPEN