29

Koolhydraatarme Andijviestamppot met spekjes

Heerlijke Andijviestamppot met Spekjes. Maar dan zonder de koolhydraatrijke aardappelen. Want in plaats van aardappelen wordt deze stampot gemaakt met bloemkool. Gezond genieten van een zomerse stampot.
  • Diner
  • 2 personen
  • 17g koolhydraten

Ingrediënten

  • 1 stronk andijvie
  • 300 gram bloemkool
  • 50 gram geraspte kaas 30+
  • 1 el huttenkase
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 150 gram magere spekjes

Instructies

  • Snijd de bloemkool in roosjes en kook met een snufje zout voor 10 minuten. Giet af en bewaar kookvocht.
  • Bak de spekjes in een koekenpan zonder olie of boter en zet apart. Vet niet afgieten, dit gebruik je voor de puree.
  • Pureer de bloemkool samen met de hüttenkäse tot één geheel. Gebruik een beetje kookvocht om smeuïg te maken.
  • Was en snijd de andijvie in kleine reepjes Voeg de andijvie, kaas en spekjes (inclusief vet) toe aan de puree. Even doorroeren en opwarmen.
  • Breng op smaak met nootmuskaat en peper. Eet smakelijk :)

Voedingswaarden

Nutrition Facts
Koolhydraatarme Andijviestamppot met spekjes
Amount Per Serving
Calorieën 467 Calorieën uit vet 333
% Daily Value*
Vet 37g53%
Verzadigd vet 14g70%
Sodium 753mg33%
Potassium 1323mg38%
Koolhydraten 17g7%
Vezels 10g42%
Suiker 4g4%
Eiwit 21g42%
Vitamine A 5073IU231%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 87mg116%
Calcium 276mg28%
IJzer 3mg19%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Tips

Koolhydraatarme stamppot? Hoe dan, vraag jij je zeker af. Nou, vandaag heb ik mijn favoriete Hollandse kost gemaakt: Andijviestamppot met spekjes. Heerlijk was ie!

Andijviestamppot bevat toch aardappelen (koolhydraten)?

Deze stamppot is koolhydraatarm. Dit komt doordat de aardappelen vervangen zijn voor bloemkool. Bloemkool bevat natuurlijk ook koolhydraten, maar slechts 5 gram per 100 gram bloemkool. Dit is dus veel beter als je wil afvallen met een koolhydraatarm dieet.

Koolhydraatarme stampotten

Deze keer heb ik andijviestamppot met spekjes gemaakt, maar je kunt de bloemkool natuurlijk in elke stamppot verwerken. Dus je hoeft deze winter de stamppot niet te laten staan. Wel zo makkelijk, niet dan?

Complete koolhydraatarme weekmenu’s volgen? Bekijk dan het Koolhydraatarm 50 dagen menu. Daarin vertel ik je precies wat je moet eten voor 50 dagen lang. Zodat je precies de goede verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten binnenkrijgt om jouw vetverbranding maximaal te activeren.

 

 

Kha stamppot andijvie met spek
4.07 van 29 stemmen
Print

Koolhydraatarme Andijviestamppot met spekjes

Heerlijke Andijviestamppot met Spekjes. Maar dan zonder de koolhydraatrijke aardappelen. Want in plaats van aardappelen wordt deze stampot gemaakt met bloemkool. Gezond genieten van een zomerse stampot.

Gang Diner
Keuken Hollands
Keyword andijvie, koolhydraatarm stamppot, spekjes, stamppot
tijd <30 minuten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 2 personen
Caloriën 467 kcal
Auteur Makkelijk Afvallen

Ingrediënten

  • 1 stronk andijvie
  • 300 gram bloemkool
  • 50 gram geraspte kaas 30+
  • 1 el huttenkase
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 150 gram magere spekjes

Instructies

  1. Snijd de bloemkool in roosjes en kook met een snufje zout voor 10 minuten. Giet af en bewaar kookvocht.

  2. Bak de spekjes in een koekenpan zonder olie of boter en zet apart. Vet niet afgieten, dit gebruik je voor de puree.

  3. Pureer de bloemkool samen met de hüttenkäse tot één geheel. Gebruik een beetje kookvocht om smeuïg te maken.

  4. Was en snijd de andijvie in kleine reepjes Voeg de andijvie, kaas en spekjes (inclusief vet) toe aan de puree. Even doorroeren en opwarmen.

  5. Breng op smaak met nootmuskaat en peper. Eet smakelijk 🙂

Notities

Nutrition Facts
Koolhydraatarme Andijviestamppot met spekjes
Amount Per Serving
Calorieën 467 Calorieën uit vet 333
% Daily Value*
Vet 37g53%
Verzadigd vet 14g70%
Sodium 753mg33%
Potassium 1323mg38%
Koolhydraten 17g7%
Vezels 10g42%
Suiker 4g4%
Eiwit 21g42%
Vitamine A 5073IU231%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 87mg116%
Calcium 276mg28%
IJzer 3mg19%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

 

Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Rate dit recept

Dit vinden andere gebruikers van dit recept

  • Wil

    Heerlijk, het hele gezin is er dol op.

  • Saar

    Ik ga het de volgende keer ook niet pureren. Het word dan echt een babyvoeding hapje wat niet echt mijn ding is. Qua smaak is het goed te doen. Met wat tips van hier volgende keer een iets andere combo proberen.

  • Simona H

    Heb dit ook al gemaakt heerlijk maar gebruik geitenkaas gebruik weinig producten waar koemelk in zit.
    Je kunt er ook wat noten door doen. Gewoon wat uit proberen geeft variatie aan dit fijne recept.

  • recepten bloggers

    Dit moet ik een keer proberen, ziet er goed en lekker uit.

  • Jannie

    Het was heerlijk, wel ipv hüttenkase een klein beetje roomboter gebruikt.

    • Ricardo

      Boursin of een andere kruidenkaas gebruiken . Is echt top

  • Karin

    Vanavond gegeten maar niet voor herhaling vatbaar. Zat geen smaak aan en precies klaar gemaakt volgens recept

  • GE

    Ik vond de bloemkoolpuree ook waterig. Verder was het wel lekker. Ik heb er geen kaas door gedaan. Dat probeer ik de volgende keer.

  • Jk

    Wij hebben het gemaakt vonden 250 gr spek al veel
    Maar vonden het erg zout dus niet lekker ,misschien deden we iets niet goed of de verkeerde spek?

    • Evelien Vis

      Hallo. Leuk dat jullie het recept hebben gemaakt. Als je de hoeveelheid spek te veel vindt, kun je het altijd aanpassen. Het moet passen bij wat jullie lekker vinden. Je geeft aan dat je het erg zout vond. Dat hoeft niet aan het spek te liggen, maar kan ook een kwestie van smaak zijn. Misschien vinden jullie het lekkerder met bacon. Maar het kan ook met kipfilet. Misschien een optie om eens te proberen?

  • Willy

    Ik heb dit vanavond voor het eerst geprobeerd. Ik heb de gekookte bloemkool gestampt met wat zuivelspread en daarna de kort gekookte andijvie erdoor gedaan + gebakken spekjes en gebakken rode ui + zout en peper. Toen wilde ik er nog geraspt kaas doorheen doen, maar dat had ik niet meer in huis, maar ik had nog wel wat geitenkaas met honing….en dat was ontzettend lekker erdoor. Dit ga ik zeker weten vaker maken.

    • Veerle de Boer

      Oehh wat klinkt dat lekker Willy! Wat een goede tip 😀 Bedankt

  • Peggy Alting Siberg

    Ik wil deze andijviestampot maken, maar kan ik de huttenkase weg laten die lus ik niet.Maar zuivelspread erdoor doen. En moet er dan ook nog de geraspte kaas erdoorheen, krijgt de stampot dan niet teveel een kaassmaak??

    • Veerle de Boer

      Hoi Peggy! De hüttekase kun je zeker vervangen door zuivelspread, een goed idee! Als je niet van kaas houdt kun je de kaas halveren of zelfs helemaal weglaten uit het recept. Succes!

  • Nelleke

    Kan je dit invriezen als je teveel gemaakt hebt?

  • Sandra

    Voor hoeveel personen is dit recept?

    • Ellis

      Hoi Sandra,

      Voor 2 personen is dit recept.

      • Jannie

        Ben gek op bloemkool en andijvie maar vond dit niet lekker..
        Niet op smaak te krijgen.
        Dit word dus geschrapt

  • Sabina

    Niels,

    Bedankt voor jouw heerlijke gerechten. Ook van deze heerlijk gegeten. Zo is het keto-dieet steeds plezierig en afwisselend.

  • nel

    Ik heb het gemaakt met verse spinazie. Deze mee laten bakken toen de spekjes klaar waren en toen onder de puree geschept (niet gepureerd zodat je structuur houd)en zo is alles ook goed warm gebleven. Heerlijk!

  • Ryan

    Een heerlijk koolhydraat arm recept. Je kan er alle kanten mee uit. Of met een uitje wat knoflook en een beetje peper en crime fraiche. Het gerecht is op het einde iets koud. zet het op laag vuur en je hebt een heerlijke warme stamppot.

  • Andrea

    Ik ga het vanavond maken. Ik denk dat het zonde is om de bloemkool te pureren, dus ik ga die gewoon stampen. Als ik andijviestamppot maak met aardappels dan bewaar ik wat van het kookvocht of warm wat melk op en de aardappels stamp ik, maar wel zo grof dat het structuur behoud. Vervolgens gaat de andijvie er rauw doorheen en voeg ik wat melk toe voor de romigheid.

  • Brenda

    Ik heb het vandaag gemaakt. Vond het een tegenvaller…maar ja je kunt ook niet alles lusten he?

    • Donja van Heeswijk

      Lol Brenda. Nou er is maar weinig dat ik niet lust (helaas).
      Kun je ook zeggen waar het aan ligt?
      Iemand schreef bijv. dat de hoeveel kaas tegen ging staan.
      Heb jij dat ook?

    • Hetty

      Hallo met Hetty
      Ik heb vandaag andijvie stamppot gemaakt met spekjes
      Ik gebruik altijd ,n knolselderij er voor misschien is dit ,n oplossing

      • Amber

        hoi Hettie, dat is inderdaad een heerlijke gezonde oplossing! Bedankt voor de tip!

  • A Westerduin

    Is het niet lekkerder en even gezond om zoete aardappelen te gebruiken?

    • mm

      Zoete aardappel zit nog meer kh in dan in gewone

  • Boosje

    Lekker recept!
    Had de helft opgeschept, maar bij de laatste happen begon het me wel tegen te staan en dat kwam door de kaas. Volgende keer zal ik daar minder van gebruiken.

    • Donja van heeswijk

      Hoi Boosje, jammer dat het een beetje tegenviel op het einde. Maar het is sowieso de bedoeling dat je de dingen naar je eigen smaakt maakt (zonder dan extra koolhydraten toe te voegen) dus als je het niet lekker vindt er volgende keer geen of minder kaas in. Dat is geen probleem.

    • Donja van Heeswijk

      Ik heb geen idee of dat beter smaakt maar zoete aardappel zou ook kunnen. Bloemkool bevat minder koolhydraten dan zoete aardappel maar of het daarom gezonder is?

    • Nicolette

      Ik vond het vreselijk vies. Nee voor mij nooit meer. brrr..

  • Marga

    Vandaag voor het eerst dit recept gemaakt. Heerlijk, maar een volgende keer kook ik ook de andijvie even. Roer je dat koud door de bloemkoolpuree dan heb je een bijna koude maaltijd. De spekjes pureer ik niet mee om nog wat structuur op je bordje te hebben.
    Is het overigens een bezwaar om meer bloemkool te nemen?

    • Donja van heeswijk

      Hoi Marga, Goede tip voor wat betreft de Andijvie! Koude stamppot lijkt mij ook minder lekker. Je mag wat meer bloemkool nemen, die bevatten vrijwel geen koolhydraten. Je mag vooral variëren, experimenten en het jezelf eigen maken zodat het naar eigen smaak is. Wat dan inderdaad wel belangrijk is dat je altijd blijft kijken naar de koolhydraten.

      • Hetty

        Hallo met Hetty
        Ik heb vandaag andijvie stamppot gemaakt met spekjes
        Ik gebruik er altijd ,n knolselderij voor misschien is dit ,n oplossing in plaats van bloemkool

  • Marieke

    Ik ga het vandaag maken ook twijfel ik heel veel of het wel lekker zal smaken dus ben heel benieuwt avond alleen waarneer moet de de geraspte kaas erbij doen zeker als ik alles aan het door mekaar aan doen ben en heb ook goede tip hier gezien van zeg maar spekjes dat je ook blokjes ham daar voor kan vervangen en zag nog iets op staan top van tip

  • Ilonka

    Kan je ook wortelpeterselie gebruiken ipv bloemkool

    • Ellis

      Ik zou zeggen probeer het gewoon. Wortels zijn laag in kh dus met dat zit je goed.

  • Marianne van Esch

    Ipv bloemkool heb ik knolselderij gebruikt. Even afwachten wat manlief zegt. Het lijkt me iets zoetigs te hebben. Maar of dat door de knolselderij komt?

  • pc

    smaakt dit dan niet heel erg naar bloemkool? of komt het overeen met de stamppot smaak met aardappelen. en is de hutenkase noodzakelijk, welke functie heeft dit? het ziet er heel lekker uit, maar ben bang voor een teleurstelling.

  • Nelleke

    Superrecept. Een berg groenten naar binnen werken zonder dat iedereen het in de gaten heeft haha.
    De kaas heb ik er uitgelaten, maar een extra gefruite uitje erdoor gedaan.

    In plaats van spekjes, hele tiny minie blokjes achterham erdoor gedaan voor een slanke variant.
    Resultaat..nog steeds super 🙂

  • Bianca

    Voor het eerst gemaakt vandaag. Echt super. Zelfs mijn man vond het lekker.

  • sharon

    Wauw! Lekker hoor!!
    Had even behoorlijk mijn twijfels, want ik vond het wel wat waterig lijken (wellicht de bloemkool niet voldoende afgegoten denk ik)
    maar wat lekker!!
    Vraagje… is deze ook goed in de diepvries te behouden? Want huttenkaas bijvoorbeeld eet ik normaal niet…. dus dan is het handiger voor mij om iets meer klaar te maken 🙂

    • Nicole

      Ik had dat ook, beetje waterig, mijn man gruwelt van Bloemkool maar dit vindt hij heerlijk?
      Bedankt voor het heerlijke recept. Idd kun je dit invriezen?

      • Amber

        Bedankt voor je reactie! 🙂 Je kunt deze zeker in de diepvries bewaren. Even laten afkoelen en dan invriezen in een afgesloten bakje.

        Groetjes,
        Amber – Ma.

      • Bep

        Als je de bloemkool na het koken uitwringt in een theedoek is het niet waterig meer, ik zou dan wel een hele bliemkool gebruiken

        • Monique

          Je kunt de bloemkool ook stomen, dan komt er geen kookvocht bij.

          • Thea

            Of in de magnetron koken

  • Hanny

    Heerlijk recept. Heb nog een uitje en stukje paprika meegebakken met de spekjes en ook een beetje mosterd toegevoegd. Ga ik zeker vaker maken!

    • Ma.

      Hallo Hanny,
      Bedankt voor je berichtje. Zeker leuk om wat te variëren.

      Liefs,

      Ma.

  • M.argareth heerema

    Het lijk mij wel wat

  • frieda

    er staat in het recept voeg de boter toe, ik neem aan dat er bedpeld wordt de geraspte kaas?

    • Niels Bosman

      Je hebt helemaal gelijk Frieda, ik heb het aangepast. Het moet idd kaas zijn.

  • Nicolette

    Kan je je stamppotten ook met zoete aardappelen maken?
    Of klopt het dan niet meer met aantal koolhydraten?

    • Niels Bosman

      Hoi Nicolette, dat kan ook? Dat doen wij ook weleens. Het aantal Kh neemt dan inderdaad wel toe dus met mate gebruiken.

  • Janny

    Ik vond de gestampte andijvie erg lekker,ik heb de helft van de spekjes
    gebruikt,ik heb er extra aan toegevoegd slagroom,mosterd en Italiaanse
    kruiden.

    • Niels Bosman

      Lekker hoor Janny! 🙂

      • Nicolette

        Kan dit ook met zoete aardappelen gemaakt worden
        of klopt het dan niet meer met aantal koolhydraten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben je er ook klaar mee om er alleen voor te staan?

Dat snap ik! En het is bewezen dat het veel effectiever is als je het samen doet. Meld je daarom direct even aan bij de Samen Slank Community! Dan profiteer jij net als 1200+ enthousiaste vrouwen van de ultieme stok achter de deur. Nu proberen voor SLECHTS €1,00

  • 1200+

    Leden en ervaringen

  • 52

    Elke week een nieuw weekmenu

  • 566+

    Berichten per week

  • 1368+

    Reacties per week

Probeer nu voor €1