Kurkuma: (schijn) heilig poeder van de geelwortel?

Kurkuma is dat hippe kruid waar je vingers geel van worden. Heel gezond. Zeker. Maar veel claims zijn nog niet wetenschappelijk bewezen. Lees hier waarom je het wel moet nemen, maar ook wat je niet hoeft te verwachten. Spoiler alert: je wordt niet automatisch 100 jaar als je elke dag een gele latte drinkt.

 1. Leestijd 9 min
 2. 01 04 2021
Deel dit bericht
kurkuma

Kurkuma, dat is toch het kruid dat de smaak en kleur aan Indische curry geeft? Dat klopt! Het is een krachtig kruid… Dankzij haar werking als antioxidant helpt zij ernstige ziekten voorkomen.

Hoe dat werkt? Je leest er hier alles over!

Wat is kurkuma?

Kurkuma -of tumeric, is een kruid, of specerij, die wordt gewonnen uit geelwortel (familie van de gemberwortel). De wortels worden voornamelijk verbouwd in India. De bekendste toepassing is die als smaakmaker aan Indische curry. Wist jij dat turmeric een vast bestanddeel is van kerriepoeder?

Het kruid wordt ook gebruikt vanwege zijn sterke kleurstof. Hiermee wordt kleur gegeven aan gerechten, producten en zelfs inkt. Naast zijn toepassing als kleurstof, wordt de van oorsprong Indische geelwortel van oudsher gebruikt als medicijn tegen allerlei kwaaltjes en ziekten.  De Indische bevolking noemt het zelfs hun ‘heilige poeder’.

Smaak

Het kruid heeft een milde, licht nootachtige smaak. Ook staat de specerij bekend als bitter en wordt het door sommigen bestempeld als peperig. Het gebruik van een kleine hoeveelheid zorgt al voor een sterke afgifte van de smaak én heeft een positieve invloed op de gezondheid.

Kurkuma poeder, geelwortel of turmeric?

Google op de zoekterm ‘kurkuma’ en je komt van alles tegen: geelwortel, koenir, koenjit of turmeriek… Wat betekenen al die termen?

Omdat het van oorsprong een Indisch kruid is, zijn ook de Indische namen doorgedrongen tot de Westerse wereld. In de oorspronkelijke keuken vind je het kruid onder de namen koenir of koenjit.

Toen de specerij doordrong tot de Westerse keuken, noemden we het van oudsher tarmeriek. Deze benaming is waarschijnlijk afgeleid van de Engelse vertaling van het woord: tumeric.

Waarom het kruid nu wordt aangeduid als kurkuma? Wij zien geen andere reden dan een mooie samenvoeging van de originele- en Engelse naam.

Onthouden
Tumeric is een Indiase specerij met een licht nootachtige smaak. Het is een vast bestandsdeel van kerrie en wordt van oudsher als geneesmiddel toegepast.

Is kurkuma gezond?

Ja, het is super gezond! Er wordt steeds meer bekend over de positieve effecten van deze familie van gember. Niet alle effecten zijn wetenschappelijk bewezen. Bewijs of niet, in India wordt de wortel sinds heugenis gebruikt als ayurvedisch medicijn tegen allerlei kwaaltjes.

In India wordt het traditioneel gebruikt om de genezing van wondjes en schrammen te bevorderen. Echter blijken, bij langer gebruik, de positieve effecten van de wortel veel verder te gaan dan oppervlakkige genezing!

Kurkuma bevat een enorm hoge dosis, natrium, kalium en antioxidanten. Deze micronutriënten helpen giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Dit heeft een ontstekingsremmende effect en werkt genezend. Ontstekingen in het lichaam zijn een oorzaak van veel (chronische) ziektebeelden. (bron)

Je zou dus kunnen stellen dat kurkuma ernstige ziektes kan helpen voorkomen. Het is goed om te weten dat er nog geen wetenschappelijk bewijs is voor dit heilzame effect.

Gezondheid claims

Er zijn onderzoekers die claimen dat gebruik van poeder op de lange termijn werkt als medicijn tegen ernstige ziektes.

 • Trombose
 • Reuma
 • Dementie
 • Kanker
 • Ziekte van Parkinson.

Sommige bronnen beweren zelfs dat het langdurig gebruik in de Indische keuken ervoor heeft gezorgd dat Alzheimer in India nauwelijks voorkomt.

Ook Natural Medicines is positief gestemd. In deze database, waarin het effect van voedingssupplementen en homeopathische medicijnen wordt vastgelegd, lazen we dat er klinisch bewijs is dat kurkuma een positief effect heeft op:

 • Depressie
 • Hooikoorts
 • Artritis
 • Leververvetting (niet alcohol gerelateerd)

Maar ook hier geldt dat het nog te vroeg is om tumeric als medicijn voor te schijven voor deze kwalen.

Naast het voorkomen van ernstige ziektes, is kurkuma je beste vriend bij het afvallen. Het ondersteunt de spijsvertering en helpt bij een goede regulering van het vetweefsel. 

Onthouden
Dankzij een hoge dosis mineralen kan Kurkuma helpen je lichaam gezond te houden. Op de lange termijn verlaagt dit de kans op ontstekingsgerelateerde ziektes als Alzheimer en Parkinson. Bewijs hiervoor ontbreekt nog.

kurkuma is een indisch kruid uit geelwortel

Hoe kan het gebruiken?

Je kan kurkuma op de volgende manieren gebruiken:

 • Specerij, een kruidige toevoeging aan een warm gerecht
 • Thee of warme drank
 • Voedingssupplement in capsule vorm

Hoeveel per dag?

Kurkuma is een krachtig kruid dat bij een kleine dosis al enorme positieve effecten op het lichaam heeft! Volwassenen kunnen tussen de 1 en 3 theelepels per dag nemen. Dit staat gelijk aan één kurkuma supplement in de vorm van een capsule, tablet of pil.

Onthouden
Neem dagelijks minimaal één theelepel kurkuma. Vermeng dit in een olieachtig gerecht, samen met een snufje zwarte peper. Door deze combinatie neemt het lichaam de geelwortel 10 keer beter op.

Tijdens zwangerschap

Er zijn over het gebruik van kurkuma tijdens de zwangerschap geen harde feiten bekend, maar toch wordt afgeraden het kruid te gebruiken. Neem geen risico voor je ongeboren kindje en vermijd supplementen tijdens de zwangerschap.

Bijwerkingen?

Op de korte termijn en bij normale doseringen zijn geen negatieve effecten door het gebruik van geelwortel bekend. Ook volwassenen die tot een periode van zes weken een overdosis kregen toegediend, hadden geen last van bijwerkingen.

Slechts een klein deel van de gebruikers van geelwortel, ervaart negatieve bijwerkingen na het innemen van een flinke overdosis (we hebben het over innamen van meer dan 1000mg kurkuma in één keer).

Bijwerkingen van teveel kurkuma zijn:

 • Een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Huiduitslag (inname van meer dan 8000mg kurkuma)

MA’s tip: Neem jij ’s ochtends als eerste een voedingssuplementen en ervaar je hierna een licht misselijk gevoel? Neem het supplement dan in ná de maaltijd in plaats van op een lege maag.

Onthouden
Bij normaal gebruik is het zeer onwaarschijnlijk dat je negatieve effecten van kurkuma zult ervaren. Bij zwangerschap wordt het gebruik van een dagelijkse dosis (of capsule) afgeraden.

Waar kan ik kurkuma kopen?

Kurkuma poeder vind je in de supermarkt tussen de specerijen.

Ben je op zoek naar een supplement? Het kruid is te koop als poeder in capsules en als extract in tabletten en pillen. Kurkuma supplementen koop je bij de drogist of natuurwinkel

Ma’s Tip: de beste kurkuma koop je in de webshop van Nutribites. Deze word gerund door een vriend van mij, Bernard Favier, en ik weet dat hij het beste supplement heeft op de Nederlandse markt. 

kurkuma in poeder supplementen tabletten en pil vorm
De beste kurkuma supplementen kan je hier bestellen

Recepten

De meest bekende toepassing van kurkuma is die in Indische curry, maar je kunt het kruid gemakkelijk verwerken in meerdere recepten! Je kunt de ochtend al beginnen door het als kruid toe te voegen aan je yoghurt.

Kurkuma thee

Naast Indische curry is een andere, zeer effectieve, toepassing het drinken van geelwortel thee. Door het drinken van een kopje van deze thee krijg jij gemakkelijke je dagelijkse dosis geelwortel binnen.

Hoe maak je kurkuma thee?

 • Zet water aan het koken.
 • Pak een grote mok en doe hier een snufje zwarte peper in.
 • Voeg een theelepel kurkuma toe.
 • Snijdt een citroen in kwarten en leg een kwartje in je mok.
 • Hang een zakje kamillethee in de mok.
 • Als het water heeft gekookt voeg je het toe aan de mok. Roer even door en laat drie minuten trekken.
 • Je kunt nu het zakje kamillethee en de citroen verwijderen. De kurkuma zal niet helemaal oplossen in het water, maar zijn werkzame stoffen zijn opgenomen in het vocht!

Kurkuma Latte Golden milk

Zelf zijn we helemaal weg van Kurkumma Latte of Golden Milk. En ideale koffievervanger voor de ochtend of als heilzame drank aan het einde van de dag. Hier zie je hoe eenvoudig je kan genieten van de jouw dagelijkse fix.

Bestellen

Wil je het nóg makkelijker? Dan kan je natuurlijk supplementen bestellen. Ik heb onderzoek gedaan naar de beste supplementen en voor mij is de Nutribites is als beste uit te test gekomen. 

Het bestaat uit 95% actieve stoffen van hoge kwaliteit curcumine. Wat betekent dat?

In 3,5 capsules zit net zoveel actief bestandsdeel als een potje geelwortel van 40 gram . BAM!

Verder lezen: Als jij jouw gezondheid nóg verder een boost wil geven met lekkere smaakbommetjes, lees dan verder hoe je afvalt met citroen-gember thee of laat je inspireren door onze uitgebreide tips over ontgiften van je lichaam met chlorella.

Veel leesplezier!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Ontgift je lijf in 1 week tijd!

Geef een reactie