Wat is fermenteren? Fermenteren is een eeuwenoude techniek om…
- 24 jun 2020
- 2
Bloemkool is een ronde witte koolsoort die groeit als een bol van bloemkoppen op een steeltje. Deze groente is familie van de spruit, broccoli en natuurlijk de witte- en rode kool. De milde smaakt maakt deze groente erg divers en populair. Ook is de bloemkool beter verteerbaar dan andere koolsoorten. Bloemkool is niet voor niets één van de meest gekochte groente in Nederland.
Van oudsher wordt de bloemkool gekookt, in een triootje van aardappel, vlees en groente. Tegenwoordig belandt hij op de grill, rauw in de salade of fijn geschrapt als vervanging van couscous. Ook kun je er een heerlijke soep van maken (Tip: vervang de broccoli in dit recept met bloemkool en je hebt een heerlijke romige soep!). In dit artikel lees je vooral waarom deze mooie groente zo gezond is én jou helpt bij het afvallen.
In Nederland staat bloemkool in de top 10 van meest populaire groente. Bij Makkelijk Afvallen staat hij zelfs in de top 3! Hier lees je waarom wij zo’n fan zijn van dit witte kooltje.
Sulforafaan tegen kanker. Sulforafaan is een sterke antioxidant. Deze stof kom vrij wanneer door kauwen de cellen van bepaalde groente worden gebroken.
Het beschermt je huid tegen ultraviolet licht en kanker. Ook gaat het ontstekingen en cel-beschadiging tegen, waardoor het een kankerremmende werking heeft. Uit onderzoek is gebleken dat deze stof ook een remmend effect heeft op tumoren in de borst, lever en long. Bijna alle groente uit de kruisbloemfamilie bevatten sulforafaan.
Gaat ontstekingen te lijf. Interne ontstekingen zijn de hoofdoorzaak van veel chronische ziekten. De antioxidanten in bloemkool, zoals kaempherol, hebben een ontstekingsremmende werking. De aanwezige vitamine C help ook hierbij.
Sterke botten. Nu zal je niet snel een vitamine K tekort oplopen, maar bloemkool is een goede bron van deze vitamine. Deze draagt actief bij aan gezonde en sterke botten.
Detoxgroente. Leden van de kruisbloem familie zijn rijk aan zwavelhoudende glucosinolaten. Deze planteigen pesticide heeft voor mensen een ontgiftende werking en helpt het lichaam met het opnemen van nutriënten.
Boost je brein. Bloemkool bevat choline. In 1998 is bepaald dat choline een essentiële voedingsstof is. Ons lichaam maakt dit zelf aan, maar niet voldoende. Je hebt ongeveer 425 mg per dag nodig en veel mensen komen hier niet aan. Met een gebalanceerd dieet zorg je dat je voldoende hiervan binnen krijgt. Deze stof beïnvloedt de gezondheid en werking van je lever, hersenen (en hersenontwikkeling), het zenuwstelsel en de spijsvertering.
Een bloemkoolplant is enorm. Wie bloemkool heeft zien groeien op het land of in de moestuin, weet dat het eetbare hart het middelpunt is van een flinke kool. Er omheen zit een groots boeket aan groene bladeren. Heb je de kans, neem deze ook mee naar huis. Want het blad van de kool is supergezond.
Wat dacht je bijvoorbeeld van 600mg calcium per 100 gram? Voor mensen die geen melk drinken, is het een perfect bron van calcium. In India wordt het blad aangemerkt als superfood en een perfecte aanvulling op een veganistisch dieet.
Verder bevat het blad dezelfde voedingsstoffen als het hart, maar in grotere hoeveelheid. En, omdat het een bladgroente betreft, is het ook nóg rijker aan vezels.
De bladen van de kool zijn knapperig en hebben een milde smaak. Ze zijn bijvoorbeeld erg geschikt als bijgerecht. Kort wokken in de boter en besprenkelen met gegrilde sesamzaadjes of bakken in de knoflook en blussen met soyasaus. Van de stevige bladeren maak je bijvoorbeeld een groene soep maken. Jammie!
Bloemkool past perfect in een dieet voor mensen die kilo’s kwijt willen. Ook past het perfect binnen een keto dieet, en is het een veelzijdige groenten die je zelfs als pastavervanger kunt gebruiken, zoals in onze Bloemkool Mac ’n Cheese.
De groente bevat weinig calorieën, geen suiker en is laag in koolhydraten (2,9 per 100 gram). Hierdoor kan je er lekker veel van eten.
Hier staat tegenover dat bloemkool veel verschillende micro nutriënten bevat en redelijk wat vezels. Deze vezels zorgen ervoor dat je aangenaam vol zit. Door een langzame vertering houd je dit gevoel vast en heb je later minder de neiging tot snaaien. Daarom is bloemkool ons koolhydraatarme dieet een graag geziene tafelgenoot.
Bloemkool is door zijn smaak en textuur een perfecte vervanging voor bijvoorbeeld rijst, couscous en risotto. Bekijk de lekkerste recepten onder deze pagina.
Energie | 25 kcal | Energie | 106 kj |
Koolh. | 2,9 gr | Vet | 0,2 gr |
Eiwit | 1,9 gr | Suikers | 0,0 gr |
Vit. B1 | 0,04 mg | Vit. A | 0,0 mg |
Vit. B2 | 0,04 mg | Vit. C | 25 mg |
Vit. B3 | 0,5 mg | Vit. D | 0 µg |
Vit. B5 | 0,7 mg | Vit. E | 0,2 mg |
Vit. B6 | 0,132 mg | Vit. K | 31 µg |
Vit. B11 | 67 µg | Vezels | 2,2 gram |
Natrium | 8 mg | IJzer | 0,3 mg |
Kalium | 296 mg | Magnesi. | 12 mg |
Calcium | 28 mg | Koper | 0,03 mg |
Fosfor | 48 mg | Zink | 0,37 mg |
De voedingswaarden per 100 gram.
Bloemkool is een perfecte vervanging voor koolhydraatrijke producten zoals aardappels en rijst. Je maakt hiermee eenvoudig Aziatische maaltijden en Hollandse stamppotten. Koolhydraatarm met bloemkool natuurlijk.