Word koning(in) gezonde salade maken en bereid je voor op onze 10 lekkerste recepten.
Leestijd 14 min
22 11 2022
Deel dit bericht
Wil jij een lekkere en gezonde salade maken? Wij hebben onze 10 favorieten voor je op een rijtje gezet! Enne… mocht jouw favoriete salade hier nou niet tussen staan, hier kan je alle salades van onze website bekijken.
Eet jij nog weleens voorverpakte salades uit de supermarkt? Een maaltijdsalade is natuurlijk een snelle en makkelijke manier om te lunchen, maar heel gezond is het niet. Deze salades lijken namelijk gezonder dan ze zijn!
Aan de basisingrediënten lijkt het niet te liggen: sla, vlees of vis en groenten. Best gezond zou je denken toch?
Wat maakt een salade ongezond?
Dat klopt! Maar het ligt meer aan de toevoegingen. Er zitten behoorlijk wat ongezonde toevoegingen in voorverpakte salades.
Er zitten veel conserveringsmiddelen in om de salade houdbaar en de kleur goed te houden, en er is zout en suiker aan toegevoegd. Daarnaast is de dressing vaak een dikmaker. Daar zitten behoorlijk wat slechte koolhydraten en calorieën in.
Ma’s Tip: ”Wil je graag een koolhydraatarm dieet volgen? Maak dan gebruik van het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma. De recepten zijn eenvoudig en snel te bereiden. Daarnaast val je gemiddeld 2 kg per week af” Bekijk Hier Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma>>>
De 4 basis ingrediënten salades
Eigenlijk is een salade als lunch of avondmaaltijd altijd wel goed. Het is een makkelijke manier om, misschien wel met restjes, een goed vullende maaltijd op tafel te zetten. Maak er een feestje van en vul je salade met lekkere koolhydraatarme producten!
Een gezonde koolhydraatarme lunch bestaat uit veel groenten, eiwitten en gezonde vetten.
1. Slasoort
Kies als basis voor je salade een lekkere slasoort: kropsla, romaine sla, spinazie, andijvie. Vooral de laatste twee zijn een erg goede keuze, omdat deze vergeleken met de slasoorten de meeste voedingswaarden bevat.
2. Groenten
Vul deze basis aan met groenten die zorgen voor de nodige vezels. Denk bijvoorbeeld aan radijsjes, ui, augurk, bleekselderij en komkommer. Eigenlijk kan alles wel! Probeer alleen wel groenten te vermijden die veel zetmeel bevatten, zoals aardappelen en maïs.
3. Smaakmakers
En natuurlijk mogen de smaakmakers niet ontbreken! Dat maakt een salade juist zo lekker. Noten voor een lekkere bite, stukjes fruit, vlees of vis, blokjes kaas als feta of geitenkaas. Ga je gang en maak er wat lekkers van!
4. Dressing
Tot slot maak je je salade af met een dressing. Maar pas wel op: niet alle sauzen zijn geschikt als dressing.
Kijk altijd goed op de verpakking.
Bevat de dressing niet meer dan 6 gram koolhydraten per 100 gram? Dan kun je hem prima gebruiken.
Dit zijn bijvoorbeeld de yoghurtdressing met kruiden en de knoflook dressing van de Mister Kitchen en de Ceasar dressing van Albert Heijn.
Pureer de yoghurt, knoflook, Dijon mosterd, het sap van ½ stuks citroen, Parmezaanse kaas, ansjovis, zwarte peper en eventueel olijfolie in een blender tot een egaal geheel.
Was de baby romaine goed.
Voeg de dressing toe en eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas.
Prak in een schaaltje de avocado met het citroensap en peper en zout.
Snijd de gerookte kip in stukjes.
Neem een mooi schaaltje en maak je salade of. Verdeel de reepjes komkommer en spinazie op de bodem, leg aan de zijkanten tomaat, ei en kip en garneer met de avocadodip en walnoten.
Ma’s Tip: Heb jij onze lekkere weekmenu’s voor 50 dagen al eens geprobeerd? Nu met gratis boodschappenlijstjes + drinktips 🙂
Snij de komkommer doormidden. Schep de zaadjes met een lepel eruit en snij de komkommer in plakjes van ongeveer 0.5 cm.
Kook de sugar snaps in een pan met kokend water met zout 1 minuut. Giet de sugarsnaps af en houd ze daarna onder stromend koud water, om ze af te koelen. Laat goed uitlekken.
Laat de kokosmelk in een pannetje over een middelhoog vuur 5-10 minuten pruttelen, of totdat het met ⅓ is geslonken. Laat het goed afkoelen.
In een blender, pureer de kokosmelk, groene pepertje, het sap van ½ stuks limoen, gember en 5 steeltjes koriander tot een egale dressing.
Mix de komkommer, baby romaine, lente ui en de blaadjes van 5 steeltjes koriander samen. Voeg zout naar smaak toe, en een paar scheutjes olijfolie.
Serveer de salade met de gerookte makreel, met de dressing ernaast en eventueel bestrooid met gebakken uitjes. Je voegt dressing naar smaak toe. Overgebleven dressing is heerlijk met een groene salade op een andere dag. De dressing is tot 1 week houdbaar in de koelkast.
Meng de sojasaus met de azijn en gerookte paprikapoeder. Leg hier de tempeh in, mix goed met de saus zodat alle kanten bedekt zijn en laat even rusten.
Breek de steeltjes van de spinazie en verdeel over een bord.
Meng een halve eetlepel olijfolie met balsamico azijn en honing. Dit is je dressing.
Ontpit de avocado en schep het vruchtvlees uit een helft. Snijd dit in plakjes en leg deze op de spinazie sla
Was de paprika en snijd in reepjes. Hak de amandelen fijn en snijd de ui in ringetjes.
Pak nu de tempeh er weer bij. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak hierin de tempeh tot hij bruin is aan alle kanten. Op het laatst de paprika en ui toevoegen en even meebakken.
Leg de warme ingrediënten op je salade en garneer met de dressing en amandelen.
Haal de schil van de appel en snijd ook deze in dunne repen.
Snijd de geitenkaas in kleine blokjes.
Meng de honing en sinaasappelsap goed door elkaar.
Maak een bord op en verdeel hierover de boerenkool, appel en geitenkaas. Bestrooi met pistachenoten en besprenkel met de dressing.
Breng eventueel op smaak met zout en peper.
Update
Vers van de pers! Onlangs voegden we deze twee bijzondere saladerecepten toe aan ons arsenaal. Die willen we hier graag met je delen. De Blauwe Kaas Dressingbijvoorbeeld is een ware smaakexplosie, die elke salade of mix van rauwe groente tot een avontuur maakt.
Deze verrassende ontbijtsalade is een complimentje voor je zondagochtend. In het recept zit een half uurtje wachttijd. Precies genoeg tijd om sap te persen en je favoriete koffie klaar te maken. Goedemorgen!
Koolhydraatarm eten is natuurlijk veel meer dan alleen salades. Het koolhydraatarm 50 dagen programma staat vol met lekkere en makkelijke recepten. Wat dacht je van pannenkoekjes met blauwe bessen als ontbijt en een zoete aardappel curry als avondeten? Klik hier. Dan helpen wij jou bij een gezonde makkelijke en vooral erg lekkere levensstijl!
Beoordeel dit artikel!
Slecht artikelSuper artikel
Bedankt voor je beoordeling. Fijn dat je het artikel waardeert. Deel het artikel aub door op onderstaande buttons te klikken. Dankjewel :)
Zou je ons kunnen vertellen wat er beter kan?
Kim Findhammer
Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.