Roden bieten, oftewel bietjes of kroten. Dit knolgewas is…
- 21 aug 2020
- 4
Spinazie is een super gezonde bladgroente om dagelijks toe te voegen aan je soep, salade of smoothie.
Dankzij de hoge en diverse voedingswaarde van spinazie, staat deze groente hoog in de top 10 van gezondste groente.
Zo haal je hier je bèta-caroteen, verschillende B vitamines en een meerdaagse hoeveelheid vitamine K.
Natuurlijk staat deze groene bladgroente bekend om zijn hoge ijzergehalte, je krijgt er spierballen van! Deze reputatie wordt maar voor een deel waargemaakt, daarover later meer.
Zoals de meeste groente kan je deze groente prima rauw eten in een salade of een smoothie, maar stomen, koken of wokken kan natuurlijk ook. Of verwerk het in een recept zoals een lasagne! Verder in dit artikel geven we je 4 tips om eenvoudig meer spinazie te eten.
Let wel op, dit is een ‘nitraat-groente’. Daarom kan het beter niet elke dag eten.
Spinazie is een groene bladgroente uit de familie van de amarant.
Aziatische groente, voor het eerste gecultiveerd door de Perzen, en al sinds de 12de eeuw in Europa.
Let bij de koop op dat het blad heel en stevig is. Verse spinazie voelt koel en knapperig.
Eet verse spinazie het liefst dezelfde of de volgende dag.
Uit Nederland is vanaf maart t/m november verkrijgbaar.
Aan het begin en einde van het seizoen de klein-bladige, voor salade, daartussen de groot-bladige, geschikt voor warme gerechten.
Spinazie is Ă©Ă©n van de meest gezonde groente van Nederlandse bodem. De belangrijkste voordelen lees je hier.
Verse spinazie is eenvoudig te bereiden. Je snijdt de de dikke stelen eraf en klaar is Kees. Het blad kan je beter niet snijden. Belangrijke voedingsmiddelen ‘lekken’ dan uit het blad.
Was de blaadjes onder de koude kraan en laat uitlekken in een vergiet. Wil je liever gekookt? Kook dan de natte bladeren voor enkele minuten zonder extra water. Dan belanden de meeste voedingsmiddelen op je bord!
Spinazie kan zowel rauw als gekookt worden verteerd. Wil je het maximale halen uit de vitamines, dan eet je deze het beste rauw. Kort roerbakken of stomen kan ook.
Wil je vooral profiteren van de eiwitten, luteïne en bèta-caroteen, kan je de bladeren beter even koken.
Ja, je mag spinazie gewoon nog een keer opwarmen. Zo, dat lucht op.
Spinazie is rijk aan natrium. De meeste nitraten worden door je lichaam uitgescheiden. Een klein gedeelte wordt door bacteriën omgezet in nitriet. Een ophoping van nitriet is schadelijk voor je lichaam. De bacterie die hiervoor verantwoordelijk is gedijt in een lauw-warme omgeving.
Daarom werd vroeger gezegd dat je bereide spinazie niet kan bewaren. Deze bacterie krijgt dan de kans teveel nitriet aan te maken. Maar zet jij na het eten een kliekje in de koelkast, kan je deze rustig de volgende dag nog eens eten.
Spinazie past uitstekend in een gezond dieet. Hoe kan je er voor zorgen je eenvoudig meer kan eten?
Hoe kwam het zo, dat het ijzergehalte in spinazie voor een lange tijd zo overschat werd? Het legende blijkt te rusten op een menselijke fout.
Door een verkeerd geplaatste decimaalkomma leek een portie gelijk te staan aan het eten van een paperclip. Nu blijkt dat dit een beetje overdreven was.
En er is meer. Spinazie heeft dan wel een hoog ijzergehalte -50% van de de aanbevolen dagelijks hoeveelheid in een portie van 100 gram, maar bevat helaas ook oxaalzuur. Deze stof werkt ons lichaam tegen in de opname van ijzer. Gelukkig zit er nog genoeg caroteen en andere bio-actieve stoffen in!
Om spinazie bij ook bij kinderen populair te maken, is Popeye tot leven gewekt. Deze bonkige matroos wordt ijzersterk na het achterover slaan van een heel blik spinazie. Hiermee weet hij zichzelf en zijn meisje altijd uit de problemen te halen.
Helaas bleek het voor ons niet de superfood die men dacht, maar dat maakt spinazie niet minder een held. En Popeye ook niet.
Energie | 15 kcal | Energie | 63 kj |
Koolh. | 0,6 gr | Vet | 0,6 gr |
Eiwit | 2,5 gr | Suikers | 0,4 gr |
Vit. A | 0,8 mg | Vit. B06 | 0,2 µg |
Vit. B1 | 0,11 mg | Vit. B11 | 130 µg |
Vit B2 | 0,2 mg | Vit. C | 28 mg |
Natrium | 65 mg | IJzer | 4,1 mg |
Kalium | 650 mg | Magnesi. | 77 mg |
Calcium | 120 mg | Koper | 0,12 mg |
Fosfor | 55 mg | Zink | 3,3 mg |
De voedingswaarden per 100 gram.
GRATIS PDF:
Ontdek de lekkerste recepten om zonder honger naar je gezonde gewicht te gaan
Problemen met afvallen? Ik help je er graag mee verder, daarom kan je dit weekmenu gratis proberen!
Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF + video naar je toe kan sturen. Toe maar, het kost niks.
(Het is 100% gratis en privé)
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Eet jij nog steeds teveel koolhydraten?
Download GRATIS Afslank Recepten ->
Ontdek wat je moet eten om gezond af te vallen.
Vul je naam in en krijg een gratis
weekmenu uit het NIEUWE
Blijvend Slank Programma
SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot het Koolhydraatarm 7 Dagen Probeerplan
(Het is 100% gratis en privé)