Havermout past in een koolhydraatarm dieet. [+ 6 ontbijt recepten]

  1. Leestijd 7 min
  2. 28 03 2019
Deel dit bericht
havermout ontbijt

“Kan ik nog havermout bij het ontbijt eten, in een koolhydraatarm dieet?” Het is een veelgestelde, en vooral heel logische vraag. Een havermout ontbijt bevat weinig calorieën, is goed voor je darmen en geeft je een verzadigd gevoel. En is dit het perfecte ontbijt voor als je wil afvallen?

Hierop is geen pasklaar antwoord te geven. Havermout bevat inderdaad veel koolhydraten. Maar kun je het dan beter niet eten? Ik ben voor je op onderzoek uitgegaan. Lees snel verder om de waarheid over havermout te ontdekken.

Havermout ontbijt

De meeste traditionele ontbijtjes zijn helemaal niet zo gezond als je denkt. In brood, crackers en beschuit zitten namelijk erg veel koolhydraten. Zo ook in havermout, maar liefst 60 gram koolhydraten per 100 gram havermout.

Dus als jij echt serieus wil gaan afvallen, zou ik je aanraden om te kiezen voor een ontbijt met veel eiwitten en gezonde vetten. Hierbij denk ik aan eieren met avocado of yoghurt met een beetje fruit. Eerder schreven we een uitgebreide post over het ombuigen van traditionele ontbijtjes naar een gezonde start van de dag. Hierin lees je bijvoorbeeld hoe je koolhydraatrijke voedingsmiddelen kan vervangen.

Een ontbijt met havermout lijkt dus niet perfect als je wilt afvallen. Maar wacht eens even… Havermout is toch supergezond? En het bevat de langzame koolhydraten. Waarom is havermout dan geen ideaal ontbijt om af te slanken? Laten we eens dieper op het eten van havermout ingaan.

Wat is havermout eigenlijk?

Havermout komt van de graansoort haver. De haverkorrels worden goed gewassen, gepeld en in verhit. Daarna worden ze geplet, waardoor er kleine vlokken ontstaan. Havermout is in vele soorten te verkrijgen, bijvoorbeeld in een volkorenvariant of kant-en-klare. Het is goed te verwerken in verschillende soorten (hartige en zoete) gerechten.

 Ma’s Tip: hoe grover de havermout vlok is, hoe beter de havermout is voor afvallen. Hele goedkope havermout is vaak heel fijn gemalen. Je kunt beter kiezen voor de wat grotere vlokken. Is wel wat duurder.

Haver is van nature glutenvrij

Haver is van nature glutenvrij. En dat is er prettig wanneer je minder gluten wilt consumeren. Het je een glutenallergie? Dan wordt haver wel afgeraden. Bij de oogst, transport en verwerking kan de haver ‘besmet’ raken met restjes tarwe, rogge en gerst. Haver daardoor wel sporen van gluten bevatten (tenzij je gecertificeerd glutenvrije haver koopt, natuurlijk).

Havermout en afvallen

Zoals gezegd bevat havermout veel koolhydraten. Maar liefst 60% van havermout bestaat uit koolhydraten. En als je wil afvallen, zul jij echt minder koolhydraten moeten gaan eten. Daarom is havermout geen ideaal ontbijt voor afvallen.

Maar word je van een ontbijt met havermout dan dik? Nee, havermout is gezond. Havermout bevat namelijk langzame koolhydraten. Als je deze eet, zal je bloedsuiker behoorlijk stabiel blijven. En de koolhydraten en eiwitten die in havermout zitten geven je langer een verzadigd gevoel. Hierdoor ben je minder geneigd om tussendoortjes te nemen of te gaan snacken. En dat is altijd goed als je wilt afvallen.

Het antwoord is dus niet zo simpel zoals je kunt lezen. Ik ben vrij kritisch over het gebruik van teveel havermout. Toch zijn er genoeg redenen om havermout niet volledig te bannen uit je dieet.

5 redenen waarom havermout gezond is

  1. Havermout bevat gezonde vezels. Deze vezels zijn goed voor je spijsvertering.
  2. Je houdt lang een verzadigd gevoel na het eten van havermout. Dit komt omdat er veel plantaardige eiwitten in havermout zitten. Omdat je langer een verzadigd gevoel hebt, ben je minder geneigd om te gaan snacken.
  3. Het bevat weinig calorieën: ongeveer 350 per 100 gram.
  4. Havermout bevat langzame koolhydraten. Hierdoor heb je langer energie (in plaats van een grote energiepiek met een dip als gevolg).
  5. Het bevat goede voedingsstoffen, zoals vitamine B1 en magnesium.

Mijn advies voor het eten van een havermout ontbijt

Maar mag ik dan helemaal geen havermout eten als ik een koolhydraatarm dieet volg? Het antwoord hierop is: ‘ja, dat mag wel’. Mijn advies is alleen: eet het met mate!

Havermout is prima geschikt in een koolhydraat verantwoord eetpatroon. Dus als jij je streefgewicht hebt bereikt, kun je prima ontbijten met havermout. Als jij veel wil afvallen (10 kilo of meer), dan raad ik je aan om maximaal 50 gram koolhydraten per dag te eten. Als jij niet oppast en je eet een lekker groot bord havermoutpap, dan kun je daar in 1 keer overheen gaan…

Maar zo’n 1 tot 2 keer per week een lekker havermout ontbijt kan dus geen kwaad. Let er alleen op dat je niet teveel havermout gebruikt in je ontbijt. Ik zou zeggen maximaal zo’n 30-40 gram havermout per ontbijt. Probeer dus voor recepten te kiezen waar maar een kleine hoeveelheid havermout in zit.

Welke havermout moet je kopen?

En als laatste tip wil ik je meegeven dat ook de soort havermout die je koopt een rol speelt. De goedkope havermout zijn vaak van die fijne vlokken, die zou ik niet aanraden. Probeer havermout te kopen waarvan de vlokken nog zo grof mogelijk zijn. Dat helpt om pieken in je bloedsuikerspiegel te voorkomen.

6 x Havermout ontbijt recepten

Het voordeel van havermout is dat je eindeloos kan variëren met kruiden, verschillende fruitsoorten en plantaardige melk. Ook perfect om mee te bakken en gezonder dan de normale manier van bereiding. Let vooral op nummer 5 – mijn favoriet!

1. Bananenbrood met havermout

Bananenbrood havermout

Zelf gemaakt bananenbrood! Lekker als snack met een likje roomboter of als ontbijt met een toefje yoghurt. Smullen maar! 
bananenbrood van havermout in plakjes op een bord

2. Havermout met noten en kokos

Super lekker en erg makkelijk om te maken… Heb jij dit heerlijke ontbijtje al geprobeerd? Klik op Recept om verder te lezen.

Havermoutpap met noten en kokos

Havermoutpap is een krachtig begin van de dag. Voor noten en kokos toe voor extra goede vetten. Bevat maar 15 gram koolhydraten. Een snel en zeer voedzaam ontbijt.  
havermoutpap met noten en kokos

3. Havermout muffins met appel en kaneel

De lekkerste muffins maak je met toevoeging van havermout. En appel. Jammie!

Havermout muffins met appel en kaneel

Wil jij gezonde muffins maken? Deze muffins bevatten geen tarwe, suikers of andere toevoegingen en kun je daarom prima nemen als gezond tussendoortje! Of als ontbijt 🙂
Havermout muffins met appel en kaneel

4. Havermout koekjes met peer

Gezonde havermoutkoekjes zonder suiker

Binnen 5 minuten de oven in! Zonder toegevoegde suikers, toch lekker zoet. Een goddelijk gezond tussendoortje. Ook bij de koffie 😉
gezonde havermoutkoekjes met rozijnen appel en banaan

5. Havermoutpannenkoeken met banaan (mijn favoriet)

Havermoutpannenkoeken met banaan

Heb jij deze havermoutpannenkoeken met banaan al geprobeerd? Superlekker als voedzaam ontbijt of als gezonde lunch. Lees snel verder hoe je deze koolhydraatarme pannenkoeken maakt.
havermout pannenkoeken met banaan

6. Suikervrije havermoutkoekjes met banaan

Gezonde havermoutkoekjes zonder suiker

Binnen 5 minuten de oven in! Zonder toegevoegde suikers, toch lekker zoet. Een goddelijk gezond tussendoortje. Ook bij de koffie 😉
gezonde havermoutkoekjes met rozijnen appel en banaan

Conclusie

Havermout is op zich super gezond en er zijn veel voordelen aan het eten van havermout. Maar eet het wel met mate (geldt voor de meeste voedingsmiddelen trouwens). Het bevat tenslotte veel koolhydraten.

Mijn advies: Blijf lekker genieten van je havermout ontbijtje, maar let goed op dat je er niet teveel van eet!

En, wat is jouw favoriete havermout ontbijtje?

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

20 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • Wilma Star

    Welke havermout kan ik het beste nemen? De normale of de volkoren?

    • Emmely vd Roer

      Hi Wilma,

      Dat maakt niet heel veel uit. Liefst hele, biologische vlokken.

  • Vi

    Het recept van het bananenbrood bevat geen eieren Ben benieuwd hoe het straks uit de oven komt

  • Minda

    I just like the helpful info you provide for your
    articles. I’ll bookmark your weblog and check again here frequently.
    I’m rather sure I will learn plenty of new stuff proper here!
    Good luck for the next!

    Stop by my web page – Hassie

  • тролль

    350 calorieën per 100 gram is echt extreem weinig, zelfs in komkommer zit 37 keer zoveel energie. Volgens Google zit je er zo’n factor 1000 naast.

Geef een reactie