Andijvie gezond?

  1. Leestijd 8 min
  2. 05 04 2021
Deel dit bericht
Andijvie is een gezonde hollandse bladgroente. Ook wel frisee genoemd.

Stamppot rauwe andijvie met spekjes en kaas. Wie kent het niet? Wist je dat je andijvie ook als extra gezonde sla kan eten, bijvoorbeeld in een broodje hamburger of onder de shoarma? In dit artikel lees je waarom andijvie gezond is.

Natuurlijk helpen we je ook aan de lekkerste koolhydraatarme recepten. Zo geniet je het hele jaar van deze Hollandse groente.

Andijvie is een populaire Nederlandse groente, die nauw verwant is aan witlof. De aanwezige bitterstoffen zorgen ook dat andijvie gezond is, maar je moet er natuurlijk wel van houden.

Er zijn uiteenlopende recepten, van sla tot stamppot, waardoor jong en oud van deze gezonde groente kan profiteren.

Omdat hij ook goed in de kas gekweekt kan worden, geniet je het hele jaar van deze bladgroente. Tussen juni en oktober koop je oogst van het land, dus dat is de meest duurzame keus.

  1. Waarom is andijvie gezond?
  2. Feitjes en kennis
  3. Voedingswaarde Andijvie
  4. Vers uit Nederland verkrijgbaar
  5. Koolhydraatarme recepten met Andijvie

Wat

We onderscheiden gewone of heelbladige andijvie en krulandijvie ofwel frisée.

Deze slasoort is nauw verwant aan de witlof.

Kopen

Let bij het kopen op dat de blaadjes, die moeten fris en knapperig zijn.

Koop je een (frisée) krop, dan moet deze stevig voelen, met groene blaadjes en een lichte hart.

Wanneer

Dankzij kasbouw koop je deze groente het hele jaar door. In het seizoen, juni t/m oktober komt hij uit het veld, dus een stuk duurzamer.

Je kan andijvie maar 2 dagen gekoeld bewaren, dus goed timen!


Waarom is andijvie gezond?

Andijvie is één van de nutriënt-rijkste groente die je kan vinden. Dat betekent dat je met 100 gram van deze koolsoort je een grote hoeveelheid voedingstoffen binnen krijgt. (bron)

Deze bladgroente is rijk aan vitamine A en K en bevat bovendien bitterstoffen, die veel gunstige bijwerken hebben voor ons lichaam.

Vitamine A. Belangrijk voor ons gezichtsvermogen en onmisbaar voor de weerstand. Het helpt ons lichaam met sterke botten, tanden en huid.

Sterke botten. Andijvie is superrijk aan vitamine K, goed voor sterke botten. De vitamine K helpt ook bij de opname van calcium, waar andijvie rijk aan is. Daarnaast vind je in deze bladgroente ook ijzer en kalium op je bord.

Polyfenolen. In andijvie zitten wel 40 verschillende polyfenolen. Dit zijn stofjes met een sterke antioxidant werking. Is dit goed voor je lichaam? Nou reken maar. Dit werkt namelijk ontstekingsremmend en verlaagt het risico op hart en vaatziekten.

Afvallen met bitterstoffen

Een Vlaams gezegde luidt; “bitter in de mond, houdt het hart gezond“. Wat onze zuiderburen hiermee zeggen is dat de bitterstoffen veel gunstige effecten hebben voor ons systeem. Je vind ze ook in witlof en spruitjes. Én ze helpen jou met afvallen.

Actieve spijsvertering. Een bittere smaak stimuleert het aanmaken van gal, speeksel en maagzuur. Deze stoffen zorgen ervoor dat eten beter oplosbaar gemaakt wordt. Daarnaast stimuleren bitterstoffen de peristaltische bewegingen, waardoor het eten zich beter een weg vindt door het spijsverteringskanaal.  Al met al wordt de eten dus voorspoediger verteerd.

Geremde eetlust. Omdat bitterstoffen een goede vertering stimuleren, voel je je eerder verzadigd. Hierdoor stop je op het juiste moment met eten. Daarom past dit goed in een dieet voor mensen die willen afvallen.

Onbeperkt eten. Met slechts 1 gram per 100 gram behoort andijvie tot één van de meest koolhydraatarme groenten. Hier kan je hier dus nooit teveel van eten. Hierdoor raak je op een gezonde manier verzadigd, waardoor er minder verleiding is om te snoepen.

Verder lezen: Wil je meer tips die jou helpen bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht? Lees hier ons artikel met 26 tips om af te vallen.

Nog meer gezonde voordelen

Activeer je immuunsysteem. Het eten van bittere stoffen schakelt je immuunsysteem aan. Wanneer bittere smaakreceptoren worden geactiveerd, is dan een signaal voor het lichaam om stikstofmonoxide vrij te geven, waarmee aanwezige bacteriën gedood worden.

Neutraliseer je lichaam. Veel verwerkt voedsel en zoetigheid worden in ons lichaam omgezet in zuren. Om dit te compenseren is het extra belangrijk ook basische voedingsmiddelen te consumeren. Bitterstoffen hebben een basische werking.

Gezonde lever. De bitterstoffen in andijvie helpen de lever bij de belangrijke taak het lichaam te ontdoen van gifstoffen. Deze groente helpt de leverwerking en stimuleert een goede galstroom.

Relaxt. Van andijvie kan je ontspannen worden. De bitterstof lactucopicrine kan namelijk pijn bestrijden en heeft een kalmerend effect.

Frisée tegen kanker?

Sommige groente- en fruitsoorten bevatten Salvestrolen. Dit is een natuurlijk afweer systeem tegen beestjes is een bedreiging zijn voor het gewas. Je komt dit vooral tegen in zure en bittere gewassen. In ons lichaam helpen deze stofjes in de strijd tegen kanker.

Vroeger, toen witlof, spruitjes en andijvie nog écht bitter was, was ook de concentratie salvestrolen hoger. Misschien kun je je ook voorstellen dat biologische gewassen, die harden moeten vechten tegen plagen een hogere concentratie salvestrolen bevatten. Daarom is andijvie gezond, maar bio is nog beter!

Feitjes en kennis

Frisée schoonmaken

Koop je een krop frisée sla, haal dan eerst de buitenste bladeren van de krop. In de krop zitten vaak zandkorrels. Houd je niet van knarsetanden, dan spoel je de andijvie het beste twee keer.

Vervolgens snijd je de bladeren van de stronk en wast ze in koud water. Je kan de blaadjes het beste scheuren, dan blijven ze mooi gekruld. De heelbladige variant snijd je in reepjes.

Andijvie koken

Je kan andijvie koken, verwerken in een quiche of rauw eten. Natuurlijk is stamppot met spekjes en kaas een klassieker, maar andijvie als sla heeft ook een fantastische bite. Onder dit artikel vind de onze beste andijvierecepten.

Andijvie koken duurt ongeveer 10 minuten en roerbakken doe je in 7 minuten. Opwarmen in de magnetron kan ook. Andijvie smoren kost maar een paar minuutjes. Wij houden van knapperige groenten. Daarom adviseert Ma ‘hoe korter, hoe beter’. Zo blijven ook de meeste vitamines bewaart.

Ma’s tip: Als snelle groente dish kan je de bladeren kort wokken met knoflook en peper, of smoren. Heb je een restje over? Verwerk dit dan in een smoothie met banaan!

Rauwe andijvie nóg gezonder

Wanneer je de andijvie rauw eet profiteer je maximaal van de aanwezige vitamines. Tijdens het koken gaat namelijk een deel hiervan verloren.

Voeg andijvie daarom toe aan sla, als groene garnering op een broodje of in een rauwe stamppot.

Nu weet je waarom andijvie gezond is. Wil je aan de slag? Onder de tabel met voedingswaarden lees je onze beste recepten!


Voedingswaarde andijvie

Energie17 kcal Energie 71 kj
Koolh. 1,2 gr Vet0,4 gr
Eiwit1,3 gr Suikers 0,0 gr

Vitamines

Vit. A0,4 mgVit. B11 142 µg
Vit. B10,04 mgVit. C 1 mg
Vit B20,06 mgVit. E0,3 mg
Vit. B5 0,9 mg Vit K 231µg

Mineralen

Natrium22 mg IJzer 1,2 mg
Kalium253 mgMagnesi.11 mg
Calcium54 mgKoper0,05 mg
Fosfor36 mgZink0,55 mg


De voedingswaarden per 100 gram.


Vers uit Nederland verkrijgbaar

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December

Koolhydraatarme andijvie recepten

Koolhydraatarme Andijviestamppot met spekjes

Heerlijke Andijviestamppot met Spekjes. Maar dan zonder de koolhydraatrijke aardappelen. Want in plaats van aardappelen wordt deze stampot gemaakt met bloemkool. Gezond genieten van een zomerse stampot.
koolhydraatarme andijviestamppot met spekjes

Keto Andijvie gesmoord in Roomsaus

Dit recept is zeer koolhydraatarm, en met de roomsaus echt in keto stijl. Wist je dat vet er voor zorgt dat de voedingsstoffen van de andijvie beter worden opgenomen? Aan de slag dus!
keto andijvie salade

Romige andijvie smoothie

Begin je dag goed met deze smoothie met andijvie en amandelen! Boordevol vitaminen, vezels en eiwitten.

Andijviesoep met kruidenkaas

Andijvie is een veelzijdige populaire groente. Je kunt deze groente koken, roerbakken en lekker rauw eten door een salade. Vandaag maak ik er een romige andijviesoep van.
andijvie soep met kruidenkaas recept

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Meer dan 140.000 succesverhalen
koolhydraatarm dieet boek programma met recepten en weekmenu

Geef een reactie