Bleekselderij gezond? Lees alles over de voedingswaarde, en de…
- 19 aug 2020
- 2
Stamppot rauwe andijvie met spekjes en kaas. Wie kent het niet? Wist je dat je andijvie ook als extra gezonde sla kan eten, bijvoorbeeld in een broodje hamburger of onder de shoarma? In dit artikel lees je waarom andijvie gezond is.
Natuurlijk helpen we je ook aan de lekkerste koolhydraatarme recepten. Zo geniet je het hele jaar van deze Hollandse groente.
Andijvie is een populaire Nederlandse groente, die nauw verwant is aan witlof. De aanwezige bitterstoffen zorgen ook dat andijvie gezond is, maar je moet er natuurlijk wel van houden.
Er zijn uiteenlopende recepten, van sla tot stamppot, waardoor jong en oud van deze gezonde groente kan profiteren.
Omdat hij ook goed in de kas gekweekt kan worden, geniet je het hele jaar van deze bladgroente. Tussen juni en oktober koop je oogst van het land, dus dat is de meest duurzame keus.
We onderscheiden gewone of heelbladige andijvie en krulandijvie ofwel frisée.
Deze slasoort is nauw verwant aan de witlof.
Let bij het kopen op dat de blaadjes, die moeten fris en knapperig zijn.
Koop je een (frisée) krop, dan moet deze stevig voelen, met groene blaadjes en een lichte hart.
Dankzij kasbouw koop je deze groente het hele jaar door. In het seizoen, juni t/m oktober komt hij uit het veld, dus een stuk duurzamer.
Je kan andijvie maar 2 dagen gekoeld bewaren, dus goed timen!
Andijvie is één van de nutriënt-rijkste groente die je kan vinden. Dat betekent dat je met 100 gram van deze koolsoort je een grote hoeveelheid voedingstoffen binnen krijgt. (bron)
Deze bladgroente is rijk aan vitamine A en K en bevat bovendien bitterstoffen, die veel gunstige bijwerken hebben voor ons lichaam.
Vitamine A. Belangrijk voor ons gezichtsvermogen en onmisbaar voor de weerstand. Het helpt ons lichaam met sterke botten, tanden en huid.
Sterke botten. Andijvie is superrijk aan vitamine K, goed voor sterke botten. De vitamine K helpt ook bij de opname van calcium, waar andijvie rijk aan is. Daarnaast vind je in deze bladgroente ook ijzer en kalium op je bord.
Polyfenolen. In andijvie zitten wel 40 verschillende polyfenolen. Dit zijn stofjes met een sterke antioxidant werking. Is dit goed voor je lichaam? Nou reken maar. Dit werkt namelijk ontstekingsremmend en verlaagt het risico op hart en vaatziekten.
Een Vlaams gezegde luidt; “bitter in de mond, houdt het hart gezond“. Wat onze zuiderburen hiermee zeggen is dat de bitterstoffen veel gunstige effecten hebben voor ons systeem. Je vind ze ook in witlof en spruitjes. Én ze helpen jou met afvallen.
Actieve spijsvertering. Een bittere smaak stimuleert het aanmaken van gal, speeksel en maagzuur. Deze stoffen zorgen ervoor dat eten beter oplosbaar gemaakt wordt. Daarnaast stimuleren bitterstoffen de peristaltische bewegingen, waardoor het eten zich beter een weg vindt door het spijsverteringskanaal. Al met al wordt de eten dus voorspoediger verteerd.
Geremde eetlust. Omdat bitterstoffen een goede vertering stimuleren, voel je je eerder verzadigd. Hierdoor stop je op het juiste moment met eten. Daarom past dit goed in een dieet voor mensen die willen afvallen.
Onbeperkt eten. Met slechts 1 gram per 100 gram behoort andijvie tot één van de meest koolhydraatarme groenten. Hier kan je hier dus nooit teveel van eten. Hierdoor raak je op een gezonde manier verzadigd, waardoor er minder verleiding is om te snoepen.
Verder lezen: Wil je meer tips die jou helpen bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht? Lees hier ons artikel met 26 tips om af te vallen.
Activeer je immuunsysteem. Het eten van bittere stoffen schakelt je immuunsysteem aan. Wanneer bittere smaakreceptoren worden geactiveerd, is dan een signaal voor het lichaam om stikstofmonoxide vrij te geven, waarmee aanwezige bacteriën gedood worden.
Neutraliseer je lichaam. Veel verwerkt voedsel en zoetigheid worden in ons lichaam omgezet in zuren. Om dit te compenseren is het extra belangrijk ook basische voedingsmiddelen te consumeren. Bitterstoffen hebben een basische werking.
Gezonde lever. De bitterstoffen in andijvie helpen de lever bij de belangrijke taak het lichaam te ontdoen van gifstoffen. Deze groente helpt de leverwerking en stimuleert een goede galstroom.
Relaxt. Van andijvie kan je ontspannen worden. De bitterstof lactucopicrine kan namelijk pijn bestrijden en heeft een kalmerend effect.
Sommige groente- en fruitsoorten bevatten Salvestrolen. Dit is een natuurlijk afweer systeem tegen beestjes is een bedreiging zijn voor het gewas. Je komt dit vooral tegen in zure en bittere gewassen. In ons lichaam helpen deze stofjes in de strijd tegen kanker.
Vroeger, toen witlof, spruitjes en andijvie nog écht bitter was, was ook de concentratie salvestrolen hoger. Misschien kun je je ook voorstellen dat biologische gewassen, die harden moeten vechten tegen plagen een hogere concentratie salvestrolen bevatten. Daarom is andijvie gezond, maar bio is nog beter!
Koop je een krop frisée sla, haal dan eerst de buitenste bladeren van de krop. In de krop zitten vaak zandkorrels. Houd je niet van knarsetanden, dan spoel je de andijvie het beste twee keer.
Vervolgens snijd je de bladeren van de stronk en wast ze in koud water. Je kan de blaadjes het beste scheuren, dan blijven ze mooi gekruld. De heelbladige variant snijd je in reepjes.
Je kan andijvie koken, verwerken in een quiche of rauw eten. Natuurlijk is stamppot met spekjes en kaas een klassieker, maar andijvie als sla heeft ook een fantastische bite. Onder dit artikel vind de onze beste andijvierecepten.
Andijvie koken duurt ongeveer 10 minuten en roerbakken doe je in 7 minuten. Opwarmen in de magnetron kan ook. Andijvie smoren kost maar een paar minuutjes. Wij houden van knapperige groenten. Daarom adviseert Ma ‘hoe korter, hoe beter’. Zo blijven ook de meeste vitamines bewaart.
Ma’s tip: Als snelle groente dish kan je de bladeren kort wokken met knoflook en peper, of smoren. Heb je een restje over? Verwerk dit dan in een smoothie met banaan!
Wanneer je de andijvie rauw eet profiteer je maximaal van de aanwezige vitamines. Tijdens het koken gaat namelijk een deel hiervan verloren.
Voeg andijvie daarom toe aan sla, als groene garnering op een broodje of in een rauwe stamppot.
Nu weet je waarom andijvie gezond is. Wil je aan de slag? Onder de tabel met voedingswaarden lees je onze beste recepten!
Energie | 17 kcal | Energie | 71 kj |
Koolh. | 1,2 gr | Vet | 0,4 gr |
Eiwit | 1,3 gr | Suikers | 0,0 gr |
Vit. A | 0,4 mg | Vit. B11 | 142 µg |
Vit. B1 | 0,04 mg | Vit. C | 1 mg |
Vit B2 | 0,06 mg | Vit. E | 0,3 mg |
Vit. B5 | 0,9 mg | Vit K | 231µg |
Natrium | 22 mg | IJzer | 1,2 mg |
Kalium | 253 mg | Magnesi. | 11 mg |
Calcium | 54 mg | Koper | 0,05 mg |
Fosfor | 36 mg | Zink | 0,55 mg |
De voedingswaarden per 100 gram.
GRATIS PDF:
Ontdek de lekkerste recepten om zonder honger naar je gezonde gewicht te gaan
Problemen met afvallen? Ik help je er graag mee verder, daarom kan je dit weekmenu gratis proberen!
Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF + video naar je toe kan sturen. Toe maar, het kost niks.
(Het is 100% gratis en privé)
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Eet jij nog steeds teveel koolhydraten?
Download GRATIS Afslank Recepten ->
Ontdek wat je moet eten om gezond af te vallen.
Vul je naam in en krijg een gratis
weekmenu uit het NIEUWE
Blijvend Slank Programma
SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot het Koolhydraatarm 7 Dagen Probeerplan
(Het is 100% gratis en privé)