Superfoods gezond? De waarheid lees je hier

  1. Leestijd 9 min
  2. 24 06 2018
Deel dit bericht
superfood recepten

We horen en lezen er vaak over. Superfoods zouden een boost geven aan je gezondheid en beslist elke dag op je bord moeten liggen. Sommige producten lijken onschuldig maar anderen juist helemaal niet. Maar wat is nou de waarheid achter deze zogenoemde superfoods? Ik ga je in dit artikel het verlossende antwoord geven.

Wat zijn superfoods?

Voordat we enthousiast duiken in de wereld van superfoodies, moeten we het even hebben over de betekenis ervan. De term superfoods is een uit Amerika overgewaaide hype waarvan alle producten afkomstig zijn van een specifieke selectie planten. Het is niet onder te brengen als voeding maar ook niet als medicijn. Alle superfoods zijn onbewerkte producten.

Volgens Het Voedingscentrum zijn ‘zogenoemde superfoods’ producten met een hoog gehalte aan voedingsstoffen en antioxidanten die een positieve invloed hebben op je gezondheid. De reden dat ik ‘zogenoemde superfoods’ tussen enkele aanhalingstekens zet is omdat Het Voedingscentrum vrij sceptisch is over deze wondermiddelen.

De gezondheidsclaims zijn over het algemeen niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd en daarom zet het instituut vraagtekens bij de werking van superfoods. Het noemt het ook wel ‘geldklopperij’ omdat producenten vaak torenhoge bedragen vragen voor producten die in feite niet veel hoeven te kosten.

Ma’s tip: superfood is een verzamelterm voor bepaalde producten, dat betekent niet dat normale groente-, fruit-, en notensoorten geen superfood kunnen zijn. Daarover zo meer!

Soorten superfoods

Goed, je weet nu dat deze voedingsmiddelen een hoog gehalte aan voedingsstoffen hebben en dat onzeker is of ze een hype of heilzaam zijn. Maar waar moet je aan denken als we het over een superfood hebben? Over het algemeen zijn de volgende producten te scharen onder deze categorie:

Naast bovengenoemde middelen zou je bij een superfood ook kunnen denken aan bijvoorbeeld kurkuma, rode druiven, knoflook, vette vis (of visolie), olijfolie en bepaalde noten. Deze bevatten namelijk een hoog gehalte aan voedingsstoffen met daar tegenover weinig calorieën (op uiteraard noten na).

Andere voedinsmiddelen die je als superfood kan zien vanwege haar hoge voedingswaarde:

  • boerenkool
  • rozemarijn, basilicum, peterselie
  • gember
  • kaneel
  • koriander
  • kardemom
  • bosbessen
  • rode biet
  • groene thee

blauwe bessen

Maar, als je dit zo leest, kun je ervan uitgaan dat er niet één voedingsmiddel bestaat dat alle essentiële voedingsstoffen levert die het lichaam nodig heeft. Daarom wordt vaak gezegd dat superfoods achterhaald zijn en enkel deel uit maken van een hype.

Bepaalde superfoods zullen absoluut voor een veel te hoge prijs aangeboden worden omdat bedrijven weten dat mensen er toch wel voor willen betalen, maar je zou het ook anders kunnen zien.

Ik ben namelijk van mening dat een lichaam gevarieerd voedsel nodig heeft dat zo min mogelijk bewerkt is. Wist je dat slechts 3% van de voeding dat we eten onbewerkt is? Dat is bijzonder weinig.

Ma’s tip: gevarieerd eten, gezond zijn én afvallen? Volg dan nu ons koolhydraatarm 50 dagen programma!

Het voordeel van onbewerkt voedsel is dat er niet mee gerotzooid is. Denk bijvoorbeeld aan alle vitamines, enzymen en vetten die intact blijven. Daarmee haal je niet alleen het maximale uit je voeding, ook voorkom je smaakverlies.

En omdat de superfoods in het lijstje hierboven allemaal onbewerkt zijn, maakt dat ze vanzelfsprekend als gezondheidsboosters worden gezien. Een gevarieerd dieet zou simpelweg niet alleen uit superfoods kunnen bestaan, maar ze zijn absoluut een waardevolle toevoeging en de moeite waard om mee te nemen in je ontbijt of smoothie.

Hoe gebruik je superfoods?

In feite zijn er zo veel verschillende superfoods, dat er niet eenduidig antwoord te geven is op de vraag hoe je ze gebruikt. Producten als lijn-, chia– en hennepzaad meng je eenvoudig in je smoothie of havermout, maar zijn ook lekker in de salade.

Hetzelfde geldt voor acai- of gojibessen. Terwijl kruiden en zaden als koriander, rozemarijn en kardemom een hele andere aanpak nodig hebben. Bekijk dus per product hoe je het verwerkt in je voeding. Zo lang je ze maar in hun pure vorm houdt, geniet je het best van de voordelen van deze gezondheidsknallers.

Wil je meer weten over specifieke superfoods en hoe je deze verwerkt in je dagelijks leven? Bekijk de video hieronder (tekst gaat door onder video)!
Bron: Foodie.nl

https://www.facebook.com/foodie.nl/videos/1877844405593061/

Superfoods onzin?

Als we kort en snel antwoord moeten geven op de vraag of superfoods onzin zijn, zeg ik direct nee. Maar dit antwoord behoeft wel een stukje nuance. In feite noem ik het al eerder in dit artikel, maar juist de producten die door bedrijven worden aangeboden als superfoods, behoren tot de hype.

Maar dat neemt niet weg dat ze werkelijk van aanvulling kunnen zijn op je gezondheid. Lees het goed, aanvulling. Een superfoods is geen wondermiddel dat in een klap zorgt voor een gezonder lichaam. Dat is tegelijkertijd ook het gevaar van zo’n hype.

Trends en hypes worden vaak met het geweld van een bomaanslag verspreid waardoor essentiële feiten of nuances weggelaten worden. Bij een gezond dieet is het van belang om op zoek te gaan naar een levensstijl die voor jou het beste werkt. En als je wil afvallen is dat net zo belangrijk.

Superfoods kunnen daadwerkelijk het verschil maken, je gezonder laten voelen en vitaler maken. Maar balans is daarbij het keyword. Ga niet als een bezetene aan de gojibessen of rauwe cacao, een kleine portie op dagelijkse basis zou al verschil kunnen maken.

Ma’s tip: vraag je je af welke voedingssupplementen perfect samen gaan met een koolhydraatarme levensstijl? Deze 5 supplementen moet je beslist in huis hebben!

Superfoods recepten

Ben je benieuwd naar gerechten met superfoods? Bekijk hieronder 5 recepten die je gezondheid een boost geven.

1. Chia pudding met kiwi

chia zaad superfood

Recept 1: chia pudding met kiwi

Nodig

  • 15 gram chiazaad
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 kiwi
  • 1 el pure chocolade geraspt
  • 1 snufje zout

Doen

  1. Meng het chiazaad met de kokosmelk en zout in een kom.
  2. Giet het kokosmengsel in een afsluitbare pot.
  3. Laat de pudding 2 uur in de koelkast opstijven.
  4. Snijd na 2 uur de kiwi in kleine stukjes.
  5. Serveer de chiapudding met de kiwistukjes en geraspte chocolade.

2. Smoothie rode biet en banaan

smoothie rode biet en banaan

Recept 2: smoothie rode biet en banaan

Nodig

  • 1/2 rode biet gekookt
  • 1/2 banaan
  • 100 ml water
  • 1/2 el citroensap

Doen

  1. Haal de kapjes van de rode biet en snijd in stukjes.
  2. Halveer de banaan.
  3. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een blender en mix tot een egale massa.

3. Smoothie met tarwegras

smoothie tarwegras

Recept 3: smoothie met tarwegras

Nodig

  • 1 el tarwegraspoeder
  • 1/2 banaan
  • 1/2 avocado
  • 1/2 glas jus d’orange
  • 1/2 glas water

Doen

  1. Doe alle ingrediënten in een blender.
  2. Meng goed door elkaar tot er een egale massa ontstaat.

4. Rauwe cacao smoothie

rauwe cacao smoothie

Recept 4: rauwe cacao smoothie

Nodig

  • 1/2 banaan
  • 2 el rauwe cacao
  • 150 ml soyamelk
  • 1/2 el kokos geraspt

Doen

  1. Doe alle ingrediënten in een blender.
  2. Mix tot een egale massa.
  3. Drink smakelijk!

5. Smoothie boerenkool, kiwi en gojibessen

mango smoothie

Recept 5: smoothie boerenkool, kiwi en gojibessen

Nodig

  • 10 gram gojibessen
  • 1 handje boerenkool
  • 1 kiwi
  • citroenrasp

Doen

  1. Verwijder de schil van de kiwi en was de boerenkool.
  2. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een blender en mix tot een egale massa.
  3. Drink smakelijk!

Ma’s tip: ben je ook zo gek op smoothies én wil je afvallen? Volg dan nu onze detox kuur om het afslanken een boost te geven!

Heb jij ervaring met superfoods en ben je er helemaal weg van of laat ze je liever links liggen? Ik hoor graag je verhaal door hieronder een berichtje achter te laten!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een reactie