Visolie – Wat maakt het zo gezond?

 1. Leestijd 9 min
 2. 22 12 2017
Deel dit bericht
visolie gezond?

Visolie is een van de populairste voedingssupplementen. Het zou de leerprestaties verbeteren, angsten tegengaan en goed zijn voor het hart.

Maar wat maakt visolie zo gezond? Zelf neem ik dit dagelijks voor mijn gezondheid. Ik zal je vertellen waarom.

Wat is visolie?

Visolie is een voedingssupplement en kan in capsules worden ingenomen. Zo’n capsule bestaat uit olie van – jawel – vis. Visolie bevat omega-3 vetzuren, EPA en DHA, die goed zijn voor je algehele gezondheid. Je kan het dus stiekem wel een superfood noemen! En niet voor niets is het een van de populairste voedingssupplementen.

Wil je beter begrijpen hoe het zit met de omega 3 en 6 balans, lees dan verder over het belang van essentiële vetzuren.

Maar voordat we je uitleggen wat visolie doet met je lichaam, is het eerst belangrijk om meer te vertellen over vetten.

Goede vetten in krill olie

“Vetten mogen niet, want daar word je dik van.” Denk jij ook zo over vetten? Laten we je dan snel uit die droom (nachtmerrie) helpen! Vetten kun je namelijk gerust combineren met ‘lekker’ en ‘gezond’. Je lichaam heeft vetten nodig, elke dag. Hoeveel vet per dag, lees je hier.

Het is een brandstof en levert je lichaam energie. Als je helemaal geen vetten binnenkrijgt, zal je energieniveau erg laag zijn. Daarnaast zorgt vet ervoor dat je de koude winterdagen doorkomt! Vetweefsel isoleert je lichaam namelijk en beschermt het tegen kou.

Ook zijn er vitamines die alleen oplosbaar zijn in vet. Dit zijn onder andere vitamine A, D, E en K. Zonder vet, kan je lichaam deze vitamines dus niet goed opnemen en niet profiteren van deze goede voedingsstoffen.

Onthouden
Vetten zijn een essentieel voedingsmiddel voor de motor van ons lichaam. Zonder vet kunnen we ons ook niet warm houden en belangrijke vitamines niet opnemen.

Drie soorten vetten: 2 ongezonde én 1 gezonde

Wel moeten we een onderscheid maken. Deze voordelen gaan namelijk niet op voor álle vetten. Er zijn grofweg drie soorten vetten: onverzadigde vetten, verzadigde vetten en transvetten.

Verzadigde vetten

Verzadigd = verkeerd. Je kunt het beste zo min mogelijk nemen van verzadigde vetten. Ze verhogen het cholesterolgehalte in het bloed en kunnen ervoor zorgen dat je bloedvaten verstopt raken en leiden zelfs tot insuline resistentie.

Je vindt deze vetten vooral in ‘volle’ en ‘dierlijke’ producten. Denk maar aan volle zuivelproducten en vet vlees als salami en frikandellen. In visolie zitten ook dierlijke vetten, maar die zijn niet verzadigd. Maar daarover later meer.

Transvetten

Soms ontkom je niet aan verzadigde vetten en het is gerust niet erg als je af en toe verzadigde vetten neemt. Maar er is nog een andere vetsoort: transvetten. Deze vetten ontstaan door het harden van plantaardige oliën en komen vooral voor in fabrieksmatige producten, zoals hard frituurvet, hard bakvet en gebak.

Transvetten verhogen de insulinewaarden enorm en vergroten de kans op hart- en vaatziekten. Hierdoor is deze vetsoort nog slechter dan verzadigde vetten!

Onverzadigde vetten

De onverzadigde vetten, díe zijn goed voor je. Deze vetten kun je onderverdelen in enkelvoudige en meervoudige vetzuren. De meervoudige vetzuren bestaan vervolgens weer uit omega-3 en omega-6 vetzuren, vetzuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken.

Deze vetzuren zorgen voor een gezond cholesterolgehalte, goed energieniveau en bevorderen de opname van vitaminen in het lichaam.

Waar je onverzadigde vetten in kunt vinden?

 • Vette vis
 • Noten
 • Zachte margarine
 • Plantaardige oliën
 • Avocado
 • Eieren
 • Visolie!

Onthouden.
Het ene vet is het andere niet. Onthoud bovenstaand rijtje levensmiddelen de volgende keer als je in de supermarkt staat. Visolie bevat bovendien de juiste balans Omega 3 en Omega 6 vetzuren.

Waarom is visolie gezond?

Visolie zit dus vol met gezonde vetzuren die onmisbaar zijn voor je lichaam. Niet voor niets wordt er aangeraden om twee keer per week vette vis te eten. Vrijdag visdag? Houden zo! Toch komt niet iedereen aan de aanbevolen hoeveelheid vis. Met een groot gezin kan een portie vis vrij prijzig zijn en vis zit niet bij iedereen in zijn ‘systeem’. Daarom is het vaak makkelijk om visolie als voedingssupplement te slikken. Waarvoor is het zo gezond? De omega-3 vetzuren EPA en DHA zijn goed voor:

1. Je hersenen

De omega-3 in visolie zijn belangrijk voor de hersenen. Ze zorgen dat het hersenvolume toeneemt in vooral die gebieden die te maken hebben met gedrag en gemoedstoestand. Daarnaast wordt het vaak gebruikt om het geheugen te verbeteren (en hiermee de leerprestaties).

2. Je hart

Omega-3 kan het goede cholesterol (HDL-cholesterol) verhogen en ervoor zorgen dat de aderen niet vernauwen of verharden. Daarnaast kan het de bloeddruk verlagen en verkleinen de vetzuren het risico op een hartinfarct. Het heeft dus positief effect op het risico op hart- en vaatziekten.

3. Tegen angst en depressie

Uit onderzoek blijkt dat de kans op depressies en angsten verminderen als mensen omega-3 vetzuren nemen. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat de kans op depressies ook kleiner is bij regelmatige omega-3 consumptie.

Voedingswaarde visolie
Dit zijn de voedingswaarde van visolie

Is visolie echt zo’n wondermiddel?

Kan je visolie echt een ‘wondermiddel’ noemen? Daar zijn we nog niet helemaal zeker van. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar visolie en verschillende onderzoeken komen dan ook met verschillende inzichten. Sommige resultaten van ‘oude’ onderzoeken (uit bijvoorbeeld 2005) worden met de kennis van nu weerlegd.

Je kunt er dus beter niet van uitgaan dat visolie een geneesmiddel is en je cholesterolprobleem oplost of ervoor zorgt dat je nooit meer last hebt van depressies.

Uiteraard is de positieve werking van visolie voor iedereen verschillend. Sommige vrouwen zullen er dan ook meer baat bij hebben dan andere vrouwen. De een heeft het idee meer concentratie te hebben na het regelmatig slikken van visolie, en de ander voelt dat misschien helemaal niet.

Daarom is het gewoon een kwestie van uitproberen! Geef het een kans en kijk het een tijdje aan. Na een week zal de olie waarschijnlijk nog geen effect hebben, maar misschien merk je na drie maanden wel degelijk wat.

Ga jij voor visolie? Pas dan wel op dat je er niet te veel van neemt. Houd je altijd aan de aanbevolen hoeveelheid. Maar dat is met alle producten het geval! Als je te veel visolie neemt, kan dat bijwerkingen hebben (zoals bloedingen). De regel is dan ook altijd: ga nooit voor té.

De beste visolie koop je bij Nutribites. Bekijk hier de mooie webshop van een goede vakgenoot en vriend van mij (Bernard Favier).

Visolie of echte vis?

Echte vis is puur, vers en bevat van nature omega-3 vetzuren. Als je minimaal 1 keer per week vette vis eet, heb je hier dus al voldoende aan en hoef je geen extra supplementen te slikken. Lust je geen vis en kom je niet aan de aanbevolen hoeveelheid vetzuren? Dan is het slikken van visolie verstandig. 200 milligram visolie per dag staat ongeveer gelijk aan 1 portie vette vis per week. 

Als je echte vis eet, let dan goed op de verschillende soorten. Sommige vissoorten bevatten namelijk zware metalen, die niet goed zijn voor je lichaam. Dit zijn onder andere tonijn en zwaardvis. Ga dus voor vissoorten zonder deze metalen, zoals zalm, garnalen, haring en forel. Check dit goed of vraag het na bij de visboer!

Probeer bij het kopen van visolie te gaan voor capsules met de hoogste concentratie omega-3. Zorg er daarnaast voor dat de visolie niet afkomstig is van vervuilde vis, zodat er geen zware metalen in voorkomen. Hier kan de verkoper je meer over vertellen!

Onthouden
Visolie is een supplement, een toevoeging op een gezond en volledig dieet. Omdat het niet altijd mogelijk is voldoende goede vis te eten is dit product een goede toevoeging. Merkbaar of niet, in de juiste hoeveelheid draagt het bij aan een gezond lichaam.

Ten slotte

Je kunt het meest profiteren van visolie als je daarnaast voldoende beweegt en gevarieerd en gezond eet. Dus eet veel groenten, eiwitten, sport regelmatig en slaap goed. En bestel hieronder je een potje krillolie. Je zult er geen spijt van krijgen.

potje krillolie is de beste visolie
Klik hier voor de actuele internet kortingsprijs

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

4 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Christa Van Hoeck

  Niels,
  Je zegt hier dat het eten van vis met die zware metalen bevat zoals tonijn en zwaardvis niet aan te raden is maar in uw 50dagen koolhydraatarm boek staan receptjes met tonijn? of spreek je over verse niet ingeblikte vis?
  Grtjs, Christa

 • alie

  als je curcuma slikt 1 keer per dag is het dan ook nog nodig om vis olie te slikken

 • alie wemer

  ik eet regelmatig paling / gebakken lekkerbekje / garnalen en soms makreel hoef je dan geen vis olie te slikken heb ook 1 curcuma longo capsule per dag

 • Maike

  En wat als je med slikt waarbij ik weinig haring en zo mag eten..mogen die capsules wel dan

Geef een reactie