Tarwegras poeder is een wondermiddel – maar niet voor iedereen.

De laatste jaren is tarwegras booming geworden. Je vindt het niet alleen in healthstores. Ook in de Albert Heijn kan je tarwegras poeder kopen voor een gezonde smoothie. Maar wat is het effect van dit superfood. En hoe super is het eigenlijk?

  1. Leestijd 10 min
  2. 21 01 2018
Deel dit bericht
tarwegras poeder voor in de smoothie

Je kent ze vast wel: kleine groene scheuten die we tarwegras noemen. Het is een grassoort die ontstaat na het ontkiemen van tarwekorrels. Tarwekorrels worden ontkiemd en vervolgens in de aarde gestopt tot er kleine scheuten ontstaan. Deze scheuten (kleine groene plantjes met bladeren in lijnvorm) noemen we tarwegras.

Als we deze scheuten nog langer in de aarde zou laten staan, groeien ze uit tot echte tarweplanten, waar wij onze tarwe vandaan halen. Tarwegras is dus eigenlijk een jong tarweplantje.

Tarwegras is niet iets van de 21e eeuw. In de jaren ’70 was het in Amerika namelijk al een populair voedingssupplement. Toen werd het al gebruikt om de gezondheid te bevorderen. Vooral Ann Wigmore, grondlegger van de ‘raw food’ beweging, was overtuigd van de gezondheidsvoordelen van een drankje tarwegrassap. Het zou volgens haar een geneeskrachtige werking hebben!

Ook kun je zelf je tarwegras verbouwen. Zoek op YouTube een willekeurig ‘how-to’ filmpje en je kunt met behulp van kweekschaaltjes zelf aan de slag! Zo hoef je niet veel geld uit te geven aan al die dure poeders.

Tarwegras moeilijk verteerbaar

Eigenlijk wordt het gras zelf niet gegeten. Sterker nog, als mens kúnnen we het ook helemaal niet eten. Ons lichaam is namelijk niet gebouwd om grassen te verteren. De vezels die hierin zitten zijn erg stug en daardoor moeilijk verteerbaar.

Daarnaast missen de wij mensen de juiste enzymen waarmee we chlorofyl kunnen opnemen. Chlorofyl is het stofje in planten dat zorgt voor de specifieke groene kleur. Ook tarwegras is rijk aan dit groene stofje. Helaas is het voor mensen niet goed mogelijk om om chlorofyl te verteren. Onze vriendelijke herkauwers in de wei hebben wél de juiste enzymen om dit te doen. Jammer voor ons!

Tarwegraspoeder

Omdat gras moeilijk verteerbaar is wordt het als superfood vooral genuttigd als sap of in poedervorm. Dit moet gedaan worden door een slowjuicer waarbij het sap uit het gras geperst wordt, in plaats van dat het gras gemalen wordt. In het laatste geval zouden namelijk de grasvezels die niet verteerbaar zijn door ons lichaam, in het drankje blijven zitten. En dan heb je er nog niets aan!

Je kunt tarwegras daarom in poedervorm kopen om hier zelf je drankje mee te maken (door bijvoorbeeld een eetlepel in een smoothie te doen). Ook kun je kant-en-klare flesjes tarwegrassap kopen bij onder andere natuurvoedingswinkels en de Albert Heijn. Dit zijn kleine shotjes die je ’s ochtends als energieboost kunt nemen.

Hoeveel moet je nemen?

Neem maximaal 15 gram poeder per dag. Minder mag ook. Voor vrouwen wordt aangeraden om tussen de 5 en 10 gram per dag te nemen.

tarwegras

Gezondheidsvoordelen

Grote kans dat jij tarwegras niet kent door Ann Wigmore, maar gewoon, omdat ‘iedereen het er wel over heeft gehad’. Een aantal jaren geleden is er namelijk een enorme hype ontstaan. Dit voedingssupplement zou ‘de nieuwe superfood’ zijn, net als quinoa en cacao nibs. Maar in hoeverre is dit waar? Is tarwegras eigenlijk wel een superfood?

En het klopt, als je tarwegras intypt in Google zie je in veel artikelen staan dat het ‘een wondermiddel’ is en ‘onmisbaar voor een goede gezondheid’. Veel van deze websites zeggen dat dit komt door het bestandsdeel chlorofyl. Dit is een natuurlijke kleurstof (bladgroen) dat voorkomt in planten en ervoor zou zorgen dat het lichaam zich kan zuiveren van toxische stoffen. (Bron)

Daarnaast wordt er over tarwegras gezegd dat het:

  • veel antioxidanten bevat die in het lichaam nodig zijn om te strijden tegen vrije radicalen;
  • veel enzymen levert, die onder andere goed zijn voor de spijsvertering;
  • vitaminen en mineralen bevat, zoals vitamine K, vitamine C, ijzer, kalium, fosfor, magnesium;
  • een reinigende en ontgiftende werking heeft door de vele antioxidanten en mineralen;
  • je energie een boost geeft. Smoothie van tarwegraspoeder in de ochtend? Dan kun je de hele dag door knallen!
  • de spijsvertering ondersteunt doordat het helpt om de dikke darm te reinigen en de zuurgraad gezond te houden;
  • een verjongende werking heeft en ouderdomskwalen tegengaat;
  • de stofwisseling bevordert, wat onder andere bevorderend werkt bij het afvallen.

Tarwegras zou dus strijden tegen vrije radicalen, je lichaam voeden met belangrijke vitaminen en mineralen, je energie een boost geven, vriendelijk zijn voor je darmen en je stofwisseling ondersteunen.

Toegegeven: dit klinkt natuurlijk helemaal super! Wie wil er nou niet genoeg vitaminen binnenkrijgen, het lichaam reinigen, een energieboost krijgen en verjongen in plaats van verouderen? Daar zorgen deze goede voedingsstoffen wel voor! En hier zorgt tarwegras dus voor, volgens velen. Maar is het écht zo goed voor je?

Nadelen van tarwegras

Aan alle positieve punten kunnen ook nadelen zitten. Zo kunnen sommige mensen allergisch zijn voor tarwegras, wat zich uit in zwellingen, huiduitslag en darmproblemen. Of je allergisch bent zul je vrijwel direct na het nemen van één shotje merken. Vooral als je van jezelf al wat gevoeliger bent, heb je hier kans op. Het is geen wereldramp, maar sla de tweede keer dan gewoon over!

Daarnaast bevat tarwegras een grote hoeveelheid vitamine K (net als boerenkool en spinazie overigens). Het nadeel van te veel vitamine K is dat er bloedklonten in het lichaam kunnen ontstaan. Heb je dus hoge kans op trombose of beroertes en slik je hier medicijnen voor? Laat tarwegras dan staan! Dit zou de werking van de medicijnen kunnen verminderen.

Ook voor zwangere vrouwen is het nemen van tarwegras af te raden. Er is niet duidelijk wat de invloed op de foetus is tijdens de zwangerschap en op de borstvoeding. Daarom kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en alleen producten nemen die bewezen goed zijn tijdens de zwangerschap.

Kloppen de gezondheidsvoordelen?

Veel van de gezondheidsvoordelen van tarwegras komen overeen met de gezondheidsvoordelen van andere groenten. Volgens verschillende onderzoeken is het vergelijkbaar met spinazie, en bevat het zelfs iets minder vitamine C, magnesium en calcium.

Het is dus niet nodig om tarwegras als dé superfood te zien die gelijkstaat aan een grote hoeveelheid groenten en fruit. En dat het ziekten zou genezen moet je helemaal met een korreltje zou nemen. Het is een natuurlijk product en levert veel goede voedingsstoffen, maar is niet hét wondermiddel.

Er zijn namelijk vrijwel geen onderzoeken die ondersteunen dat tarwegras echt een medicinale werking heeft en ziekten kan oplossen. Sommige mensen geloven dat tarwegras ‘kanker zou kunnen genezen’. Maar onderzoekers maken erg duidelijk dat het als medicijn tegen kanker niet de oplossing is. Dus voor de duidelijkheid: tarwegras is géén medicijn.

Daarnaast is tarwegras niet aan te raden in een tarwegrasdieet. Een sapdieet waarbij je alleen maar tarwegrassap neemt is erg monotoon en geeft je lichaam niet een gevarieerde hoeveelheid van goede stoffen die het nodig heeft. Een gezond eten met verschillende soorten groenten, fruit, noten, goede vetten en eiwitten is en blijft gezonder voor je lichaam!

Eindconclusie over tarwegras

Tarwegras is gezond. Het bevat goede voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, zoals antioxidanten en vitaminen (K, C) en mineralen (ijzer, fosfor, magnesium).  Maar we kunnen dit ‘superfood’ niet de hemel inprijzen. Het mag namelijk niet gelden ter vervanging van een gevarieerd dieet van groenten, fruit, eiwitten en vetten. Tarwegras is vergelijkbaar met spinazie, maar we eten ook niet alleen maar spinazie!

Kortom: je kunt tarwegras lekker blijven nemen. Een shotje tarwegrassap in de ochtend of lepeltje tarwegraspoeder door je smoothie kunnen helemaal geen kwaad! Neem het alleen niet als medicijn, maar als aanvulling op een gevarieerd en gezond dieet. Dan kan het alleen maar bijdragen aan een gezonde leefstijl.

Tot slot nog een aantal tips: 

  1. Daarnaast moet je zelf uittesten hoe jij reageert op tarwegras. Dit is voor elk lichaam namelijk weer anders! Terwijl de een goed reageert op tarwegras en helemaal geen problemen ervaart, kan de ander al snel last krijgen van kleine kwaaltjes.
  2. Ben je benieuwd geworden naar de werking van tarwegras en wil je het een keer proberen? Begin dan met een klein beetje en bouw het langzaam op. Zo kun je goed ervaren wat tarwegras doet met jouw lichaam (of dat nu positief of negatief is). Let op de positieve en negatieve effecten en houd desnoods een ‘klachtenboekje’ bij. Zo weet je precies waar je aan toe bent!
  3. Neem je ‘verse’ gras? Was de scheuten dan heel goed voordat je ze consumeert. Er kunnen namelijk schimmels en bacteriën ontstaan door de vochtige omstandigheden waarin het gras ‘gemaakt’ wordt. En deze wil je niet binnenkrijgen! Daarom moet je ze goed wassen en eraan ruiken of het ‘goed’ ruikt. Bewaar ze vervolgens op een koele plek.
  4. Maar de meeste mensen gebruiken tarwegraspoeder. Die kan je kopen in de natuurwinkel of de supermarkt. Tarwegras in poeder vorm kun je een stuk langer bewaren. Doe dit wel op een koele, droge en donkere plek (in een keukenkastje bijvoorbeeld).

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Ontgift je lijf in 1 week tijd!

Geef een reactie