Weten wat je moet eten om af te vallen?

Weten wat je moet eten om af te vallen?
Krijg je persoonlijke weekmenu in de Makkelijke Maaltijd Planner en verlies gratis je eerste kilo's.
Doe mee voor €0,00
Het is echt waar: van rauwe chocolade kun je afvallen!
Chocolade, dat is toch dat super verslavende snoepgoed dat je niet kunt laten liggen als je last hebt van ‘de periode’? En dan heb ik niet alléén over de periode waarin je vrouwelijke hormonen zogezegd de overhand nemen.
Ik heb het ook over de koffieperiode. En over de periode tussen het avondeten en het naar bed gaan. De tijd rond het middaguur waarin je toch zo ontzettend veel zin hebt in iets lekkers. Of misschien wel de tijd waarin je terug denkt aan een aantal jaar geleden toen jij nog een dikke laag hagelslag en/of Nutella op je boterham smeerde…
Chocolade is dus gewoon super lekker. En hartstikke verslavend is. En als jij wilt afvallen is de gedachte dat je dit lekkers voor altijd uit je dieet moet bannen best wel frustrerend.
Maar wist jij dat chocolade in zijn puurste vorm eigenlijk hartstikke gezond is? Het kan je zelfs helpen bij het afvallen!
MA’s TIP: Denk jij dat je verslaafd bent aan suiker? Snoep jij veel na het avondeten? Lees hier mijn 17 tips voor een suikervrij dieet.
Chocolade kan jouw trouwe bondgenoot zijn bij het afvallen. Maar dan hebben we het hier over chocolade in zijn puurste vorm, ook wel rauwe cacao genoemd. Je raad het al: hieraan zijn geen melk of ongezonde E-nummers en suikers toegevoegd, zoals aan de gemiddelde chocoladereep.
– Wat is precies het verschil tussen chocolade en rauwe cacao?
– En hoe eet je deze rauwe chocola (die ook wel raw cacao wordt genoemd)?
Lees snel verder voor de antwoorden op deze vragen.
Met rauwe chocolade wordt eigenlijk rauwe cacao bedoeld. Cacao is de basis van chocolade en komt van de cacaoboon. Dit geeft chocola zijn smaak en kleur. Maar weet je ook hoe het verwerken van cacao voor chocolade precies in zijn werk gaat?
Van Afrika tot Midden-Amerika en Indonesië worden cacaobonen van hun bomen geplukt. Ze worden te gisten gelegd en ontwikkelen hierdoor hun smaak en kleur. Als de boontjes zijn gedroogd worden ze geroosterd, gemalen en geperst waardoor cacaomassa ontstaat. Dit is de grondstof voor cacaoboter, poeder en… chocolade.
In de laatste fase van dit proces wordt het verschil tussen cacao en rauwe cacao duidelijk. Voor de onbewerkte, rauwe vorm van de cacao worden de bonen namelijk niet geroosterd, maar direct gemalen en geperst.
Wist jij dat? ‘Raw food’ is de term die wordt gebruikt voor plantaardige voeding die niet is verhit boven een temperatuur van 42 graden Celsius.
Dit zorgt ervoor dat de goede voedingsstoffen in de cacaoboon niet kapot gaan. Koud geperste cacao behoud zijn mineralen. Het zit bijvoorbeeld bomvol magnesium en koper, stoffen die bij het roosteren verloren zouden zijn gegaan.
Rauwe chocolade is wel even wat anders. Vooral bitter. Denk aan een hele pure 70% reep. Maar dan nog bitterder. Het verwerkingsproces zorgt ervoor dat vanuit de cacaoboon een aangename chocolade smaak vrijkomt. Voeg nog wat melk, voor een zacht romige structuur en suiker voor de zoetekauw bij en de goddelijke traktatie is geboren. De rauwe versie van deze boon heeft nog een andere, moeilijkere smaak. En dat is voor veel mensen even wennen.
Het goede nieuws is dat je wel aan de smaak van raw cacao kan wennen. Zeker als jij leeft volgens een koolhydraatarm eetpatroon, zul je zien dat jouw smaak in de loop van de tijd verandert. Je zult snel gewend raken aan het eten van een chocoladereep die een hoger percentage cacao bevat.
En dat is maar goed ook. Want het wennen aan de smaak van rauwe cacao heeft veel voordelen:
Waarom zou je niet proberen over te stappen van ongezonde chocolade repen naar de producten die gemaakt zijn met gezondere cacao in zijn puurste vorm? Heus, het is echt niet zo moeilijk!
Van rauwe cacao wordt dus chocolade gemaakt. Dan kan je je afvragen; “Is chocolade dan ook gezond?” Het blijde antwoord is dat chocolade, of eigenlijk cacao, in de basis best heel gezond is, vooral als het verwerkt is in gezonde recepten zoals bijvoorbeeld een keto chocolade cake. Het zijn, zoals meestal, de verwerkte producten die slecht voor je lichaam zijn.
De belangrijkste gezondheidsvoordelen van rauwe chocolade zijn:
Voor de meeste chocoladerepen en producten geldt: hoe hoger het aanwezige percentage pure (rauwe) cacao, hoe gezonder het product.
In de supermarkt vind je tegenwoordig van verschillende merken chocoladerepen met een hoog percentage cacao. In de regel geld dat repen met een percentage vanaf 70% ‘gezond’ zijn.
Blijf altijd goed opletten: aan chocoladerepen worden naast melk vaak ook ongezonde suikers toegevoegd. Een reep met een percentage van 80% cacao kan door de toegevoegde suikers toch nog erg ongezond zijn!
Het beste kun je dus chocolade nemen met zoveel mogelijk cacao. Witte chocolade bevat alleen cacaoboter, melkpoeder en veel suiker en is daardoor niet gezond. Door witte chocolade te eten profiteer je dus niet van de gezondheidsvoordelen van cacaopoeder.
Onthouden: Het is het beste om de cacao te eten als hij nog niet in producten is verwerkt. Zo weet je zeker dat je rauwe cacao in zijn puurste vorm te pakken hebt, dus zonder melk en suikers.
Ma’s TIP: Met de lekkere recepten onderaan dit artikel kun je met jouw eigen zakje cacaopoeder of nibs de lekkerste producten zelf maken! Zoek jij meer inspiratie? Bekijk hier een aantal lekkere kha lunch recepten.
De meest pure vorm van cacao is raw cacaopoeder. Het is simpelweg rauwe cacao die zo hard wordt geperst dat een soort koek ontstaat, waarvan dan weer hele geconcentreerde cacaopoeder kan worden gekruimeld.
Let er wel goed op dat het woordje ‘rauw’ of ‘raw’ op het product staat! Ook tussen de poeders worden producten verkocht die op het eerste oog gezond lijken, maar die van warme persing komen en onderweg dus belangrijke voedingsstoffen zijn verloren.
Een andere vorm van cacao in zijn puurste vorm zijn raw cacaonibs. Deze kun je zien als iets grotere brokjes gemaakt uit de samengeperste plakken cacao.
Zowel de poeder als de nibs zijn dus eigenlijk de binnenkant van een cacaoboon, maar dan in een vorm die je makkelijker kunt verwerken in gerechten (en dus zelf niet meer hoeft te pellen of persen, een proces dat veel tijd in beslag neemt).
Hoe je dat doet? Scroll snel naar beneden; hier vind je GRATIS recepten met rauwe cacao!
En dan natuurlijk de gouden vraag: Hoe helpt rauwe chocolade met afvallen?
Naast voordelen voor je bloeddruk en hersenen, zorgt het eten van raw cacao ook voor een uitgebalanceerde hormoonspiegel. Zoals je misschien wel weet hebben hormonen niet alleen een groot effect op je geluk, ze hebben ook grote invloed op jouw gewicht!
Als je hormoonspiegel uit balans is kan dit direct effect hebben op de werking van, onder andere, je schildklier. Een trage schildklier zorgt ervoor dat ook je stofwisseling trager gaat lopen en hierdoor kun je minder goed afvallen, of zelfs helemaal stil komen te staan.
Doordat jij je opgeblazen, moe en ongelukkig voelt is het risico dat je meer (en ongezonder) gaat eten en snaaien en snoepen groter. Hierdoor komen de kilo’s er alleen maar sneller bij…
Onthouden: Eet regelmatig rauwe cacao en houd je bloeddruk op peil en je hormonen in balans! Dit zal er uiteindelijk toe leiden dat je sneller gaat afvallen.
Let wel op dat deze gezondheidsvoordelen gelden voor het eten van rauwe cacao. Ik leg je hieronder het verschil nog één keer kort uit.
Pure chocolade, dus chocoladerepen met een percentage cacao van meer dan 70% zijn relatief gezond. De gezondheidsvoordelen van cacao zijn behouden gebleven, maar houdt er wel rekening mee dat aan zo’n reep wel veel suikers en bovendien ook melk is toegevoegd.
Eet bijvoorbeeld als tussendoortje 2 of 3 blokjes. Dit is wel maximaal per dag (en het liefst niet iedere dag).
Raw cacao bevat geen suikers of andere ongezonde stoffen en kun je in principe onbeperkt eten, al zul je dit waarschijnlijk niet doen. Of je nu poeder of nibs eet; de smaak van raw cacao is vrij heftig en redelijk bitter. Je zult hem dus vooral in kleine hoeveelheden verwerken in gerechten.
Zoals in de lekkere recepten die je hieronder vindt bijvoorbeeld ?
Door superfoods toe te voegen aan je eetpatroon kun je het afvallen versnellen. Wil jij je eetpatroon voor altijd veranderen en een gezonder en gelukkiger leven leiden? Bekijk hier mijn Koolhydraatarm 50-dagen programma. Speciaal ontwikkeld om jou op weg te helpen!
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Krijg je persoonlijke weekmenu in de Makkelijke Maaltijd Planner en verlies gratis je eerste kilo's.
Doe mee voor €0,00
2 Kilo in 10 Dagen?
Ontdek het gemak van persoonlijke weekmenu's en start met afvallen.
Ontdek het gemak van persoonlijke weekmenu's en start met afvallen.
5 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikelBij mij werken de links naar de recepten ook niet helaas.
En ze zien er net zo lekker uit!
Elke keer als ik op het recept klik krijg ik bovenstaande tekst met de link naar het recept maar dan springt ie gewoon weer naar de info pagina zoals hierboven met het recept erbij. Hoe maak je die cacoa smoothie nou ? ♀️
Tegen de bitterheid van rauwe chocolade heb ik een hele goede tip: Niet opknabbelen maar op de tong laten smelten. Dan is die bittere chocolade het lekkerste wat er bestaat. Het is een beetje te vergelijken met sigaren roken: die moet je ook niet inhaleren, maar degusteren.
Welke chocola moet ik pakken van puur heb graag eens een stukje chocola maar ben ook diabetici gr een ber terug gr sophiepisters@gmail.com
het beste kun je pure chocolade van 72% of hoger kiezen.