Spirulina: jouw dagelijkse detox

 1. Leestijd 12 min
 2. 01 04 2018
Deel dit bericht
spirulina

Waarom Spirulina een superfood is? Wij zochten het voor je uit! 

Voel jij je vaak moe en lusteloos, en lijk je vatbaar te zijn voor griepjes en verkoudheid? Dan wordt het tijd om je lichaam eens flink te ontgiften. Een detox kuur volgen zorgt voor een volledige reiniging van het lichaam, maar voelt voor veel mensen als een inbreuk op het dagelijks leven. Wij begrijpen ook dat je dit niet iedere maand kunt doen. Was er maar een kuurtje dat je iedere dag kunt nemen zonder al te veel aan te passen in je dagelijkse eetpatroon… 

De oplossing heet spirulina. Dit superfood is een bom van vitaminen en mineralen. Spirulina is wereldwijd te verkrijgen en bovendien makkelijk te verwerken in je dagelijkse eetpatroon. Hoe je dat doet? In onderstaande blog lees je alles over het voedingssupplement spirulina. 

Wat is spirulina? 

Spirulina is een blauwalg, ook wel zeewier genoemd, die voornamelijk bestaat uit de stof phycocyanine. Dit antioxiderende stofje komt in geen enkele andere plant voor. Het supplement is verkrijgbaar in poeder- en pilvorm en hierdoor makkelijk te verwerken in je dagelijkse maaltijden. Een perfecte snelle detoxer! 

Door zijn enorme hoeveelheid natuurlijke vitaminen en mineralen, is dit zeewier een uitstekendaanvulling op een gezond dieet. Wist je bijvoorbeeld dat een paar gram spirulina, twaalf keer meer ijzer en eiwitten bevat dan één portie rood vlees? Ook als toevoeging op een vegetarische leefstijl is spirulina dus uitermate geschikt. 

Groen, groen en nog eens groen 

Het is een bekend gezegde dat ‘groenvoer’ gezond voer is. Dat geldt al helemaal voor het superfood spirulina. Dit supplement wordt vervaardigd uit zeewier, dat voor een groot deel bestaat uit bladgroen. De opvallend groene kleur is te danken aan de stof phycocyanine, die uniek is voor deze plant. Spirulina is verkrijgbaar als poeder en als pil, beiden zijn donkergroen. Een leuk feitje: als je spirulina mixt met yoghurt of toevoegt aan een sapje, wordt deze, inderdaad, helemaal groen! 

Een vieze smaak 

Heeft spirulina een vieze smaak? Het is maar net hoe je het gebruikt. Een veelgehoorde klacht is dat een lepel spirulina gemengd met water voor een vieze smaak in de mond zorgt. Dit is dan ook het mengsel in zijn puurste vorm. Met een beetje creativiteit ben je zo van die onaangename smaak af. Meng bijvoorbeeld een lepel spirulina door een bakje yoghurt waaraan al een smaakje is toegevoegd, denk hierbij aan kokos- of amandelyoghurt, of voeg zelf vers fruit toe aan je ontbijt. Drink jij ’s ochtends liever een smoothie? Boost deze dan met een extra lepel groen. Voor beiden geldt: hoe meer spirulina je toevoegt, hoe sterker de smaak. Gelukkig heeft een kleine hoeveelheid van dit superpoeder al een positief effect op je gezondheid! 

 

Ma’s TIP: Als je ervoor kiest de smaak van spirulina te verhullen door een fruityoghurt te gebruiken, let dan wel goed op het suikergehalte! Fruityoghurts bevatten vaak een hoge dosis suiker, en die wil jij niet in je lichaam. De sojayoghurts van het merk Alpro zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en bevatten, in verhouding tot andere fruityoghurts, relatief weinig suikers. 

 

Vind je de smaak toch te sterk of houd je niet van de groene kleur? Spirulina is ook verkrijgbaar in pilvorm. Zo slik je zelfs met een smaakloos glaasje water je bommetje vol vitaminen, mineralen en antioxidanten zonder moeite door. 

Waarom superfood? 

Supplementen worden tegenwoordig al snel onder de noemer ‘superfoods’ geschaard. Wat maakt Spirulina nu echt tot een niet te missen superfood in jouw dieet? 

Spirulina staat bekend om zijn hoge dosis antioxiderende stoffen. Het zeewier bevat zelfs antioxidanten die onderzoekers nog nergens anders in de natuur zijn tegengekomen. Naast zijn antioxiderende hoofdbestanddeel phycocyanine, bevat spirulina nog vele andere vitaminen, mineralen en gezonde Omega3 vetzuren. Bovendien bestaat de alg voor tot wel 70% uit natuurlijke eiwitten. Dit maakt spirulina tot de meest effectieve plantaardige bron van gezonde eiwitten ter wereld! 

Een eetlepel spirulina in poedervorm (7 gram) bevat onder andere:

 • 4 g Eiwit
 • 8,4 mg Calcium               0,84% ADH
 • 2 mg IJzer                       14,29% ADH
 • 95,41 mg Kalium             3,08% ADH
 • 1,05 mg Koper                      21% ADH
 • 13,65 mg Magnesium      4,55% ADH
 • 73,36 mg Natrium            3,67% ADH

Ma’s TIP: De plantaardige stoffen in spirulina worden sneller opgenomen je lichaam dan de stoffen in iedere andere verkrijgbare synthetische vitaminepil. Gebruik een Spirulina-supplement als vervanging van je dagelijkse dosis multivitaminen!

 

Verbeter jouw algehele gezondheid 

Spirulina is goed voor zowel lichaam als geest. Door zijn antioxiderende eigenschappen heeft het een ondersteunende en beschermende werking op de lever, een van de meest belangrijke organen in het ontgiftingsproces van ons lichaam. Bovendien worden door het hoge gehalte aan antioxiderende stoffen ontstekingen tegengegaan of geremd. Op de lange termijn helpt spirulina het immuunsysteem verbeteren en chronische ziekten zoals hooikoorts, en zelfs kanker, te voorkomen. 

Naast het voorkomen van ernstige ziekten, helpt spirulina het cholesterol te reguleren. Hart- en vaatziekten behoren tot een van de meest voorkomende doodsoorzaken ter wereld. Samen met een gezonde leefstijl, helpt een kleine hoeveelheid spirulina per dag het lichaam om de cholesterolhuishouding onder controle te krijgen, en te verlagen. 

We lazen al eerder dat spirulina de grootste bron van goede eiwitten is die de natuur ons biedt. Eiwitten zijn een belangrijke factor in het opbouwen en spierkracht en het versterken van het uithoudingsvermogen. Spirulina is hierdoor dan ook een uitermate geschikt middeltje om te gebruiken na het sporten. 

De superpowers van spirulina nog eens op een rijtje:

 • Spirulina is een ware detox-bom, samengesteld uit wel 18 aminozuren, 11 vitamines en 10 mineralen die je helpen een sterker immuunsysteem op te bouwen
 • Antioxidanten werken ontstekingsremmend en kunnen op de lange termijn zelfs ernstige ziekten als kanker tegengaan
 • Een eetlepel spirulina bestaat uit 70% eiwitten en wint het daarmee ruim van de bronnen soja (34%) en vlees (27%). Dit maakt het supplement onmisbaar binnen een gezonde, actieve lifestyle! 

Is spirulina veilig? 

Een blauwalg eten, is dat wel veilig? Ondanks zijn gifgroene kleur en vele antioxidanten, staat spirulina bekend als een van de veiligste stoffen die verkrijgbaar is op de markt van voedingssupplementen. Vissen die het zeewier dagelijks eten, blijken zelfs beter bestand tegen blootstelling aan chemische stoffen.  

In tegenstelling tot zijn antioxiderende soortgenoten, zijn aan het gebruik van spirulina dan ook geen enkele gezondheidsrisico’s verbonden. Hoewel een eetlepel van het poeder als standaard gebruikelijke dagelijkse hoeveelheid wordt genomen, kun je van spirulina geen overdosis nemen. Het is dus helemaal niet erg als je met het toevoegen van dit superfood aan je maaltijd eens een keer uitschiet! 

Jouw dagelijkse dosis 

Een normale dagelijkse hoeveelheid spirulina ligt tussen de 5-20 gram voor een volwassen persoon. Van een lagere dosis op dagelijkse basis ondervindt het lichaam al positieve effecten, maar een dosis tussen de 10 en 20 gram blijkt het meest effectief. Sport jij veel? Dan is een dosis van 60 gram of meer aan te raden voor een goede spieropbouw en het stimuleren van het uithoudingsvermogen.  

Spirulina voor kinderen 

Als jij kinderen hebt vind je het waarschijnlijk belangrijk dat zij op jonge leeftijd zoveel mogelijk goede stoffen binnen krijgen. Je wilt het beste voor je kind, en daarbij hoort een gezonde dosis spirulina. Voor kinderen ligt de dagelijks aanbevolen hoeveelheid iets lager dan voor volwassenen, namelijk tussen de 3 tot 5 gram per dag. 

Dit zijn slechts indicaties van de dagelijks in te nemen hoeveelheid. Er is voor het gebruik van spirulina geen boven limiet! Probeer rustig te experimenteren met de hoeveelheid die jij fijn vindt, een overdosis nemen is onmogelijk. Het innemen van een kleine hoeveelheid spirulina per dag kan al een enorm positief effect hebben op jouw lichaam en geest. Een goede hoeveelheidsindicatie zijn de kant en klare voedingssupplementen die in pil-vorm te koop zijn bij gezondheids- en natuurwinkels en bij de goede drogisterij.  

Spirulina tijdens de zwangerschap: een goed idee? 

Ben je zwanger of probeer je zwanger te worden? Dan wil je natuurlijk geen risico’s lopen voor je ongeboren kindje. Waar detox methoden als de sap kuur of het vasten dieet niet geschikt zijn voor zwangere vrouwen, zijn aan het gebruik van spirulina geen risico’s verbonden. Zelfs bij het gebruik van hoge doseringen, zijn geen bijwerkingen op de zwangerschap bekend. Ook als je borstvoeding geeft, is het nemen van jouw dagelijkse dosis spirulina een verantwoorde keuze. 

Makkelijk ontgiften kan iedere dag 

We weten nu alles van de samenstelling en positieve effecten van dit wel heel gezonde superfood. Spirulina zit niet alleen boordevol belangrijke vitaminen, mineralen, eiwitten en antioxidanten, maar helpt ook nog eens om het lichaam te ontgiften en ziekten als kanker te voorkomen. 

Het mooie aan dit detox middel, is dat het ook ontzettend makkelijk te gebruiken is. Met onderstaande tips verwerk jij spirulina zonder moeite in je dagelijkse eetpatroon. Het enige dat je nog hoeft te doen, is heel snel naar de winkel rennen om een grote voorraad van dit wondermiddel in te slaan! 

Hoe gebruik ik spirulina? 3 Tips van MA 

 1. Wil jij de dag extra goed beginnen? Voeg dan een eetlepel spirulina toe aan je ontbijt. Hiervoor hoef je de samenstelling vaak niet eens te veranderen! Roer bijvoorbeeld eenvoudig wat spirulina door een bakje kokos-, amandel- of fruityoghurt,of voeg zelf vers fruit toe. Indien je fruityoghurt gebruikt, let dan wel goed op het suikergehalte! Houd jij niet van yoghurt? Dan kun je spirulina ook eenvoudig mixen in een smoothie. Je ontbijt krijgt direct een gezellig groen kleurtje.
 2. Als je de sterke smaak van spirulina ‘s ochtendsiets te heftig vindt, kun je een supplement in de vorm van een pil proberen. Deze slik je door met wat water of versgeperst sap. Je proeft hier niets van! Extra handig: de pillen bestaan uit een vooraf afgemeten portie, die zonder twijfel een positieve bijdrage levert aan jouw gezondheid.
 3. Ook tijdens de lunch en het avondeten is spirulina jouw beste vriend. Staat er vandaag een gezonde sla-wrap of salade op het menu? Strooi er een beetje spirulina in poedervorm over, of mix deze door je dressing! Een kleine hoeveelheid veranderd niets aan de smaak van je gerecht, maar voegt er wel een bom van goede vitaminen, mineralen en antioxidanten aan toe. Eetsmakelijk! 

 

Ben jij bewust bezig met je lichaam en wil jij alles weten over een gezonde levensstijl? Wij van Makkelijk Afvallen willen het beste voor jou. Wij helpen je in het ontwikkelen en behouden van een lekkerder, gezonder leven. Samen maken we afvallen een stukje makkelijker! 

Houdt onze website en sociale mediakanalen in de gaten voor nog meer tips en tricks voor een gezonde lifestyle. 

Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

1 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit recept Artikel

 • Gerrie

  is dit ook geschikt bij bloedverdunners en hoge bloeddruk.(Spirulina)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *