Is spirulina gezond? Zo zit het precies

Deze groene superfood is een bom van vitaminen, mineralen en eiwitten - en wereldwijd te verkrijgen.

  1. Leestijd 14 min
  2. 09 07 2021
Deel dit bericht
spirulina

Was er maar een middeltje dat je iedere dag kunt nemen, zonder al te veel aan te passen in je dagelijkse eetpatroon, maar waar je lichaam wel een boost van krijgt.

Onze oplossing? Spirulina! Niet alleen bomvol mineralen, vitaminen en eiwitten, maar ook nog eens makkelijk te verwerken in je dagelijkse eetpatroon, en niet al te duur.

Maar wat is het precies? Dat lees je hieronder!

Wat is spirulina?

Spirulina is een blauwalg, ook wel zeewier genoemd, die voornamelijk bestaat uit de stof phycocyanine. Dit antioxiderende stofje komt in geen enkele andere plant voor.

Di groene goedje is een supplement verkrijgbaar in poeder- en pilvorm. Makkelijk te verwerken in je dagelijkse maaltijden dus. Door zijn enorme hoeveelheid natuurlijke vitaminen en mineralen, is het zeewier een uitstekende aanvulling op een gezond dieet.

Wist je bijvoorbeeld dat een paar gram spirulina bijzonder veel ijzer en eiwitten bevat? Ook als toevoeging op een vegetarische of veganistische leefstijl is de blauwalg dus uitermate geschikt.

Groen, groen en nog eens groen

Het is een bekend gezegde dat ‘groenvoer’ gezond voer is. Dat geldt al helemaal voor het superfood spirulina. Dit supplement wordt vervaardigd uit zeewier, dat voor een groot deel bestaat uit bladgroen.

Maar waar komt die intense kleur vandaag? Het opvallend groene voorkomen is te danken aan de stof phycocyanine, die uniek is voor deze plant. Leuk feitje: als je ’t mixt met yoghurt of toevoegt aan een sapje, wordt deze, inderdaad, helemaal groen!

Hoe smaakt spirulina?

Je hoort mensen vaak zeggen dat dit supplement smaakt zoals het eruit ziet. Maar het is maar net hoe je het gebruikt. Een veelgehoorde klacht is dat een lepel spirulina gemengd met water smerig is. En dat klopt.

Maar dan gebruik je een mengsel in zijn puurste vorm. Met een beetje creativiteit ben je zo van die onaangename smaak af. Meng bijvoorbeeld een lepel door de yoghurt, of voeg zelf vers fruit toe aan je ontbijt.

Drink jij ’s ochtends liever een smoothie? Boost deze dan met een extra lepel groen. Voor beiden geldt: hoe meer spirulina je toevoegt, hoe sterker de smaak. Gelukkig heeft een kleine hoeveelheid van dit superpoeder al een positief effect op je gezondheid!

Ma’s TIP: Als je ervoor kiest de smaak van spirulina te verhullen door een fruityoghurt, let dan wel goed op het suikergehalte! Fruityoghurts bevatten vaak een hoge dosis suiker, en die wil jij niet in je lichaam. De sojayoghurts van het merk Alpro zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en bevatten, in verhouding tot andere fruityoghurts, relatief weinig suikers.

Vind je de smaak toch te sterk of houd je niet van de groene kleur? Spirulina is ook verkrijgbaar in pilvorm. Zo slik je zelfs met een smaakloos glaasje water je bommetje vol vitaminen, mineralen en antioxidanten zonder moeite door.

Waarom is spirulina een superfood?

Supplementen worden tegenwoordig al snel onder de noemer ‘superfoods’ geschaard. Wat maakt dit groene goedje nu echt tot een niet te missen superfood in jouw dieet?

Allereerst staat spirulina bekend om zijn hoge dosis antioxiderende stoffen. Het zeewier bevat zelfs antioxidanten die onderzoekers nog nergens anders in producten zijn tegengekomen.

Naast zijn antioxiderende hoofdbestanddeel phycocyanine, bevat spirulina nog vele andere vitaminen, mineralen en gezonde Omega 3 vetzuren. Bovendien bestaat de alg voor ongeveer 70% uit eiwitten. Dit maakt spirulina tot de meest effectieve plantaardige bron van eiwitten ter wereld!

Dus, wat zit er nou ongeveer in één eetlepel? In poedervorm (7 gram) bevat spirulina onder andere:

  • 4 g Eiwit
  • 8,4 mg Calcium               0,84% ADH
  • 2 mg IJzer                       14,29% ADH
  • 95,41 mg Kalium             3,08% ADH
  • 1,05 mg Koper                      21% ADH
  • 13,65 mg Magnesium      4,55% ADH
  • 73,36 mg Natrium 3,67% ADH

Verbeter jouw algehele gezondheid

Het is dus een mooi supplement om je gezondheid een boost te geven. Door het hoge gehalte aan antioxiderende stoffen worden ontstekingen tegengegaan of geremd. Een makkelijke manier om je immuunsysteem te versterken.

Naast het versterken van je immuunsysteem, helpt spirulina om je cholesterol te reguleren. Samen met een gezonde leefstijl, helpt een kleine hoeveelheid groen alg het lichaam om de cholesterolhuishouding onder controle te krijgen, en te verlagen.

Bizarre bron van eiwitten

We lazen al eerder dat spirulina de grootste bron van goede eiwitten is die de natuur ons biedt. Eiwitten werken verzadigend en zijn cruciaal voor het herstel van spieren. Spirulina is hierdoor dan ook een uitermate geschikt middeltje om te gebruiken tijdens het afvallen, of na het sporten. Of allebei!

Want nog even een opfrisser: eiwitten zorgen voor een voller gevoel. De kans dat je weer honger krijgt is hierdoor kleiner, en dat je je vergrijpt aan snacks dus ook. Met een lepel spirulina voeg je dus een klein beetje extra verzadiging toe aan je maaltijd!

Alle voordelen nog even op een rijtje:

1. Spirulina bevat alle essentiële aminozuren, en is rijk aan vele vitaminen en mineralen die helpen een sterker immuunsysteem op te bouwen.

2. De antioxidanten in het groene goedje werken ontstekingsremmend.

3. Een eetlepel bestaat uit een duizelingwekkende 70% eiwitten: cruciaal voor spierherstel en verzadiging.

spirulina poeder

Is spirulina veilig?

Blauwalg klinkt niet bepaald gezond, is spirulina dan ook wel veilig? Zeker, ondanks zijn gifgroene kleur kun je zonder risico’s dit supplement nemen. Mits met mate, zoals voor elk supplement geldt. Want er bestaat een kans dat er microcystine en/of zware metalen in het supplement zitten.

Echter, in tegenstelling tot antioxiderende soortgenoten, zijn aan het gebruik van spirulina geen bekende gezondheidsrisico’s verbonden. Hoewel een eetlepeltje van het poeder wordt aangeraden, kun je van dit supplement geen overdosis nemen. Het is dus helemaal niet erg als je een keer uitschiet, behalve voor je smaakpapillen dan.

Jouw dagelijkse dosis

Een normale dagelijkse hoeveelheid spirulina ligt voor een volwassen persoon tussen de 5-20 gram. Van een lagere dosis op dagelijkse basis ondervindt het lichaam al positieve effecten, maar een dosis tussen de 10 en 20 gram blijkt het meest effectief.

Sport jij veel? Dan kun je nog iets meer toevoegen, bijvoorbeeld aan je eiwitshake, voor een sterke spieropbouw en het stimuleren van je uithoudingsvermogen.

Spirulina voor kinderen

Iedereen wilt het beste voor z’n kind, en kan een gezonde dosis spirulina bij horen. Voor kinderen ligt de dagelijks aanbevolen hoeveelheid iets lager dan voor volwassenen, namelijk tussen de 3 tot 5 gram per dag.

Dit zijn slechts indicaties van de dagelijks in te nemen hoeveelheid. Probeer rustig te experimenteren met de hoeveelheid die jij fijn vindt. Een goede hoeveelheidsindicatie zijn de kant en klare voedingssupplementen, die in pil-vorm te koop zijn bij gezondheids- en natuurwinkels en bij de drogisterij.

Spirulina tijdens de zwangerschap: een goed idee?

Ben je zwanger of probeer je zwanger te worden? Dan wil je natuurlijk geen risico’s lopen voor je ongeboren kindje. Waar detox methoden als de sap kuur of het vasten dieet niet geschikt zijn voor zwangere vrouwen, zijn aan het gebruik van spirulina geen grote risico’s verbonden.

Zelfs bij het gebruik van hoge doseringen, zijn geen bijwerkingen op de zwangerschap bekend. Maar juist het onbekende wil je voorkomen. Totdat gedegen onderzoek ons het antwoord brengt is het verstandig, vanwege de mogelijke aanwezigheid van zware metalen en/of microcystine, om geen risico’s te nemen en tijdens de zwangerschap spirulina links te laten liggen.

Spirulina smoothie

Makkelijk ontgiften kan iedere dag

We weten nu alles over de samenstelling en positieve effecten van deze superfood. Spirulina zit niet alleen boordevol belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten, maar bevat ook nog eens geweldig veel eiwitten.

Het mooie aan dit middel, is dat het ook ontzettend makkelijk te gebruiken is. Met onderstaande tips verwerk jij spirulina zonder moeite in je dagelijkse eetpatroon. Het enige dat je nog hoeft te doen, is heel snel naar de winkel rennen om een grote voorraad van dit wondermiddel in te slaan!

Hoe gebruik ik spirulina? 3 Tips van MA

  1. Wil jij de dag extra goed beginnen? Voeg dan een eetlepel spirulina-poeder toe aan je ontbijt. Roer bijvoorbeeld eenvoudig wat door een bakje yoghurt, en voeg zelf vers fruit toe. Houd jij niet van yoghurt? Dan kun je spirulina ook eenvoudig mixen in een smoothie. Je ontbijt krijgt direct een gezellig groen kleurtje.
  2. Als je de sterke smaak van spirulina ‘s ochtends iets te heftig vindt, kun je een supplement in de vorm van een pil proberen. Deze slik je door met wat water. Je proeft hier niets van! Extra handig: de pillen bestaan uit een vooraf afgemeten portie.
  3. Ook tijdens de lunch en het avondeten is het groene supplement jouw beste vriend. Staat er vandaag een gezonde sla-wrap of salade op het menu? Strooi er een beetje spirulina in poedervorm over, of mix deze door je dressing! Een kleine hoeveelheid verandert niets aan de smaak van je gerecht, maar voegt er wel een bom van goede vitaminen, mineralen en antioxidanten aan toe. Eetsmakelijk!

Benieuwd naar een aantal lekkere recepten met spirulina? Die hebben we voor je!

Spirulina smoothie met avocado en banaan

Deze smoothie rijk aan ingrediënten die tryptofaan bevatten. Hiermee maakt je lichaam serotonine aan. Hier wordt je dus blij van!
Spirulina smoothie met banaan en avocado

Groene ontbijt sap met appelazijn voor ultieme detox

Deze snelle detox sap is een perfecte aanvulling op 16:8 intermittent fasting schema. Citroensap, appelazijn en spirulina ontgiften je lichaam.
detox sap met citroen

Ma’s advies over spirulina

Is spirulina gezond?

Ja, spirulina kan een erg gezonde aanvulling zijn op een gevarieerd en gezond voedingspatroon. De vele eiwitten, zo’n 70%, en vitaminen, A, C, E, K en B1, B2 en B6, vormen een extreem gezonde combinatie.

Ook vormt het supplement een complete bron van eiwitten. Dit betekent dat spirulina alle essentiële aminozuren, die het lichaam zelf niet kan aanmaken, bevat. Dit in combinatie met de vele antioxidanten maakt het een ideaal supplement binnen een gezonde, actieve levensstijl.

Is spirulina gevaarlijk?

Ook al wordt spirulina uit cyanobacteriën (ook wel bekend als blauwalg) gehaald, zijn de gezondheidsrisico’s laag. Het groene goedje wordt namelijk in speciale kwekerijen geteeld, al kan een verontreiniging altijd per ongeluk plaatsvinden.

Ook bestaat er een kans dat microcystine en/of zware metalen in het supplement zit. Suppleer dus met mate, zoals we voor alle supplementen adviseren. Het is immers een aanvulling, geen vervanging!

Is spirulina veganistisch?

Technisch gezien is spirulina noch plantaardig noch dierlijk. Algen zijn immers organismen. Het groene goedje is een cyanobacterie, die deel uitmaakt van een familie van eencellige microben, ook wel blauwgroene algen genoemd.

Toch worden algen vaak als ‘zeeplanten’ aangeduid en vallen daarmee binnen een veganistische leefstijl.

Is spirulina goed voor veganisten?

Wat ons betreft past dit supplement vanwege de vele eiwitten perfect in een veganistische levensstijl. Ook zit spirulina vol vitaminen en mineralen, waaronder omega 3 en 6 en een aantal B vitaminen.

Ook zit er B12 in, maar deze wordt helaas niet goed opgenomen door het lichaam. Vanuit dat opzicht is dit supplement dus niet volledig, maar dat is geen enkel supplement. Voor B12 moet je niet bij dit groene goedje zijn.

Spirulina tijdens je zwangerschap?

Zoals we al zeiden wordt het gebruik van dit supplement tijdens de zwangerschap afgeraden, omdat het effect op op baby’s nauwelijks onderzocht is. Vanwege de mogelijke aanwezigheid van zware metalen en/of microcystine is het verstandig om geen risico’s te nemen en tijdens de zwangerschap links te laten liggen.

Onze conclusie

Dit wonderlijke supplement is een mooie aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon. De vele vitaminen en mineralen geven je immuunsysteem een boost.

En de eiwitten leiden tot een hogere verzadiging, waardoor je minder snel de neiging krijgt te snacken. Een schepje van dit groene poeder aan je smoothie toevoegen is ook nog eens zo gedaan, dat is nog een makkelijk afvallen!

Kleine disclaimer

Wel willen we nog even gezegd hebben dat geen van de gezondheidsclaims is goedgekeurd door  de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA. Er bestaat (nog) niet voldoende wetenschappelijke onderbouwing, maar uit eigen ervaring kunnen we het supplement zeker aanraden.

Ben jij bewust bezig met je lichaam en wil jij alles weten over een gezonde levensstijl? Wij van Makkelijk Afvallen willen het beste voor jou. Wij helpen je in het ontwikkelen en behouden van een lekkerder, gezonder leven. Samen maken we afvallen een stukje makkelijker!

Houd onze website en sociale mediakanalen in de gaten voor nog meer tips en tricks voor een gezonde lifestyle.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

6 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • Cynthia

    Mag dit gebruikt worden met ziekte van crohn ? En medicatie infliximab remsima infuus? Is een afweer onderdrukkende medicatie voor crohn en reuma artritis. Chorella mag dit ook erbij genomen worden? Schijnen 2 goede superfoods te zijn met veel voordelen .

    • Evelien Vis

      ik zou dat eerst overleggen met je arts of behandelaar.

  • De Backer Muriel

    Welk merk gebruik ik het best er bestaan zoveel soorten

    • Evelien Vis

      Het beste vraag je even advies in een reformzaak welk merk zij adviseren.

  • Gerrie

    is dit ook geschikt bij bloedverdunners en hoge bloeddruk.(Spirulina)

    • Janosik

      Voor gebruikers van antistollingsmiddelen of bloedverdunners kan een hoge inname vitamine K gevaarlijk zijn. Het kan namelijk de stolling van het bloed beïnvloeden. Dus ook bij het gebruik van spirulina. Voor gebruikers van deze medicijnen is het verstandig voorzichtig te zijn met inname. Ook kan er voor een ander voedingssupplement worden gekozen met minder vitamine K.

Geef een reactie