Factsheet over spruiten. Spruitjes zitten vol vezels, vitaminen en…
- 19 aug 2020
- 1
Rode bieten geven een rijke kleur en diepe smaak aan je gerecht. Lees hier welke gezonde voedingsstoffen zij toevoegen aan jouw smoothie, salade of maaltijd.
Rijk aan antioxidanten, prestatie verhogend en erg lekker, deze knol heeft het allemaal. De rode biet is een oer-Hollands gewas met een kenmerkende aardse, zoete smaak.
De kenmerkende, dieprode kleur wordt veroorzaakt door betanine, een krachtige bondgenoot in onze gezondheid en verantwoordelijk voor voor schitterende soepen, mooie salades en een compleet kleurenpalet op je bord.
Wil je weten hoe bietjes in een gezonde, koolhydraatarme levensstijl passen? Lees dan snel verder.
Bieten, bietjes of rode biet. Vroegen bekend als ‘kroten’.
De zomervariant wordt ook wel bosbiet genoemd.
En knolgewas, groeit dus onder de grond.
De winterbiet is op een koele plek meerdere weken houdbaar. De zomerbiet ongeveer een week.
Kies bij het kopen de bieten die goed stevig aanvoelen.
Dankzij de zomer- en winterbiet kan je het hele jaar door genieten van de Nederlandse biet.
Oorspronkelijke seizoen is van juli t/m oktober.
Bieten hebben een aantal specifieke bestandsdelen die bijzonder gezond voor ons zijn. Daarom mag deze paarse groente echt wel wekelijks op het menu.
Gezonde bloeddruk. Onderzoek naar hypertensie (chronisch hoge bloeddruk) heeft aangetoond dat het mineraal nitraat uit bieten een positieve werking heeft. In ons lichaam wordt nitraat omgezet in stikstofoxide. Stikstofoxide verwijdt bloedvaten door ze te relaxen. Dit stimuleert de bloedsomloop. Dit effect is gemeten 3 uur na het drinken van 500ml bietensap. Bietensap is dus een eenvoudige en goedkope manier om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Kanker. De rode biet is rijk aan antioxidanten. Onder antioxidanten vallen vitamines C en E, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen. Antioxidanten beschermen jouw lichaam tegen het effect van vrije radicalen, zoals cel- en weefselbeschadiging, hart- en vaatziekten en kanker.
Ontgiften. Betaïne en pectine in bietjes helpen de lever met het ontgiften van het lichaam. Bietensap past perfect in jouw volgende detox-kuur.
Betalaïne. Betalaïne is een phytonutriënt. Deze is niet alleen verantwoordelijk voor de rode kleur die je in je urine tegenkomt na het eten van bietjes. Ze hebben ook een belangrijke ontstekingsremmende werking. Hiermee wordt het risico op hartziekten en diabetes type-2 verlaagd.
Sport je graag of wil je extra afvallen met fietsen of hardlopen? Bietensap zorgt ervoor dat jij het langer volhoudt! Bieten zijn namelijk rijk aan het mineraal nitraat. Van nitraat is bekend dat het de bloedsomloop stimuleert in de fijne haarvaten van je spierweefsel.
Drink je voor het sporten een flink glas pure bietensap, dan zorgt dit voor een boost in de effectiviteit van je spieren, waardoor je minder energie verbruikt voor hetzelfde resultaat. Met andere woorden; je houdt het langer vol!
Onderzoek heeft ook aangetoond dat de betalaïnes, de samenstelling die bieten de rode kleur geeft, zorgen voor een afname in spierbeschadiging tijdens duursport én een sneller spierherstel stimuleren.
Veel (duur)sporters gebruiken dus voedingssupplementen gebaseerd op bieten of drinken pure bietensap om hun prestaties op natuurlijke wijze te verhogen.
Wel even oppassen; nitraat wordt door bacteriën in ons lichaam omgezet in nitriet. Een constante verhoogde toename van nitraat heeft een schadelijk effect op het lichaam. Af en toe een bietenboost kan absoluut geen kwaad.
Koken. Ga je bietjes koken? Kook ze dan met schil. Hiermee behoud je de smaak en gaan er minder voedingsstoffen verloren. Bostel of schrob de knollen schoon en kook ze in de pan. Wanneer de bieten gaar zijn, pel je de schil er eenvoudig vanaf.
De zomerbiet kook je in 30 minuten gaar. De winterbiet heeft soms wel anderhalf uur nodig. Prik met een vork om te voelen of ze gaar zijn.
Rauw. Verwerk je bieten liever rauw? Snijd de top en het harde kontje eraf en schil de knollen. Fijn snijden of raspen. Je vingers zitten na afloop onder het rode sap, dus wel uitkijken voor vlekken.
Energie | 38 kcal | Energie | 158 kj |
Koolh. | 6 gr | Vet | 0,1 gr |
Eiwit | 1,7 gr | Suikers | 6,0 gr |
Vit. A | 0 mg | Vit. B11 | 19 µg |
Vit. B1 | 0,05 mg | Vit. B12 | 0 µg |
Vit B2 | 0, 5 mg | Vit. C | 4,9 mg |
Natrium | 70 mg | IJzer | 0,4 mg |
Kalium | 400 mg | Magnesi. | 14 mg |
Calcium | 10 mg | Koper | 0,02 mg |
Fosfor | 40 mg | Zink | 0,4 mg |
De voedingswaarden per 100 gram.
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Krijg je persoonlijke weekmenu in de Makkelijke Maaltijd Planner en verlies gratis je eerste kilo's.
Doe mee voor €0,00
2 Kilo in 10 Dagen?
Ontdek het gemak van persoonlijke weekmenu's en start met afvallen.
Ontdek het gemak van persoonlijke weekmenu's en start met afvallen.
4 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikelben l 5 kilo kwijt dankzij het koolhydraat arm dieet. vind het makkelijk vol te houden. manlief doet ook mee
ben al 5 kilo kwijt
YES!
Hoi Mieke, wat heerlijk om te horen. Blij dat het jullie samen zo goed af gaat.