Afvallen met Chlorella: geef je dieet een detox boost!

Check gelijk onze handige tabel om te zien wat het verschil is met Spirulina.

 1. Leestijd 14 min
 2. 28 10 2018
Deel dit bericht
detoxen met chlorella

Wie bekend is met de Makkelijk Afvallen Methode weet ik altijd aanraad een gezond dieet aan te vullen met supplementen of superfoods.

Voeding die je normaal gesproken zou eten tijdens detoxen (natuurlijk, nutriëntrijk en alkalisch) zou je eigenlijk altijd moeten eten, vind ik. Maar ja, je wilt natuurlijk niet teveel geld uitgeven aan dure supplementen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Chlorella is een bekend superfood, maar wat het nu echt doet? En kan je het beste dit poeder of spirulina kopen bij het afvallen?

Je leest mijn ervaringen in dit artikel.

Wat is Chlorella?

Chlorella lijkt een vrij onmogelijke naam voor een superfood (probeer er maar eens een artikel over de schrijven). Toch wordt dit goedje in de wereld van gezondheid steeds bekender én populairder.

Hoog tijd om eens op onderzoek uit te gaan!

Want wat is Chlorella precies? Chlorella is een ééncellige zoetwater-alge, met een diameter van 2 tot 10 micrometer.

Het superfood wordt vaak in één adem genoemd met een ander superfood: Spirulina. Dat is niet zo gek. Beide middeltjes komen namelijk van dezelfde bron: zeewier (ook wel bekend onder de noemer algen).

Het is daarom dat ze ongeveer dezelfde kleur hebben. De naam van Chlorella is zelfs afkomstig van zijn donkergroene kleur! Het is afkomstig van het Griekse ‘chloros’ dat -je raad het al- groen betekent.

Nu denk je misschien dat het wier in Griekenland groeit, maar niets is minder waar. De Chlorella plant is zo’n twee miljard jaar (!) oud en groeit voornamelijk in rivieren en meren in Zuidoost-Azië.

Waarom is deze alge zo populair?

Al na de Tweede Wereldoorlog werd het groenwier populair. Er heerste angst voor een bevolkingsexplosie en de vraag naar een goedkoop te produceren kwalitatief voedsel groeide.

Chlorella staat bekend om zijn hoge gehalte aan plantaardige eiwitten. Men zag in het wier dan ook een goede vervanger van het kostbare (en in beperkte oplage te produceren) product vlees.

Over de hele wereld gingen wetenschappers aan de slag met het kweken en onderzoeken van Chlorella, maar het wier gebruiken als oplossing voor voedseltekorten bleek niet haalbaar.

Dit kwam met name omdat de kunstmatige productie van Chlorella toch niet zo makkelijk bleek als van tevoren werd gedacht. Door het gebruik van kunstlicht en kweek buiten de originele wateren waarin de plant werd gevonden, verloor de plant deels zijn krachten.

Ook het oogsten bleek een kostbaar proces. Het is daarom dat Chlorella vandaag de dag niet verkocht wordt op de schaal waarop bijvoorbeeld het superfood Spirulina te verkrijgen is.

Onthouden
Chlorella is een oude zoetwateralg, wat alleen in het wild goed kan groeien. Daarom is het ook nu nog kostbaar om te oogsten. Het bevat net als spirulina veel eiwitten.

 

Chlorella of Spirulina?

Echter, om zijn bijzondere krachten en hoge gehalte aan vitaminen en (vooral) mineralen kunnen we niet heen. Maar die heeft Spirulina toch ook?

Dat klopt. Toch zijn er een aantal verschillen tussen deze twee superfoods te noemen.

Zo is Chlorella een zoetwateralg, terwijl Spirulina afkomstig is uit zoute wateren. Beide planten bevatten het stofje chlorofyl, al is deze in Chlorella sterker aanwezig. Dit maakt deze alg tot een sterkere ontgifter dan Spirulina.

Ook bevat Chlorella een grotere hoeveelheid van het mineraal ijzer. Daarom is het een perfecte aanvulling om een eventueel ijzertekort aan te vullen.

Spirulina, op zijn beurt, bevat dan weer meer eitwitten en bèta-carotenen. Dit maakt het superfood geschikter voor mensen die vaak of intensief sporten.

De verschillen op rij:

ChlorellaSpirulina
Veel vitaminen en mineralenVeel vitaminen en mineralen
Vooral ijzerVooral eiwitten en bèta-caroteen
Hoog in antioxidantenMilder in gebruik
Ontgiftende werking dankzij hoog percentage chlorofyl.Geschikt sporters dankzij hoger percentage proteïnen.

Onthouden
Chlorella is extra geschikt voor mensen die willen ontgiften.
Spirulina is extra geschikt voor mensen die veel sporten.
Beiden bevatten een hoge concentratie mineralen.

Detoxen met Chlorella geef het afvallen een boost!

Is Chlorella gezond?

Chlorella is niet voor niets tot superfood gebombardeerd. Het bevat een ontzettend hoge dosis aan belangrijke vitaminen en mineralen en wordt daarom ook vaak gebruikt als voedingssupplement ter aanvulling op een gezonde levensstijl.

 • Het zeewier is een bom van chlorofyl, een stofje dat helpt om je lichaam te ontgiften. Het bevat zelfs meer chlorofyl dan iedere andere plant ter wereld! Hierdoor wordt het gebruik van Chlorella ook vaak aangeraden als aanvulling op een detox kuur.
 • Naast stofjes die je lichaam helpen te ontgiften, is dit superfood rijk aan eiwitten, voedingsvezels en vitaminen en mineralen. Zo is het een ontzettend grote bron van ijzer en bevat het ook belangrijke omega 3-vetzuren.
 • Chlorella heeft een compleet eiwitprofiel. Dat betekent dat alle 9 essentiële aminozuren erin vertegenwoordigd zijn. Dat is erg aantrekkelijk voor mensen met een vegetarisch dieet. [1]
 • Ook als je vegetariër of veganist bent is het gebruik van dit zeewier en aanrader. Dit komt door de hoge dosis vitamine B12 die het bevat. B12 is een vitamine die normaal gezien voornamelijk in dierlijke producten voorkomt. [2]

Wat is de detox werking op het lichaam?

Dat Chlorella ontzettend veel goeds bevat is nu wel duidelijk. Maar wat doen al die goede vitaminen, mineralen en antioxidanten precies voor jouw lichaam?

Zoals gezegd is Chlorella een krachtige ontgifter. Het bindt zich aan metalen zoals kwik, lood, nikkel en aluminium en neemt ze via het spijsverteringskanaal mee uit jouw lichaam. [3]

Ja, ook jij hebt deze zware metalen in je. Dat is in het hedendaagse leven waarin je uitlaatgassen inademt en met bestrijdingsmiddelen bewerkt voedsel eet niet meer te voorkomen.

Juist daarom is het belangrijk je lichaam af en toe flink te ontgiften, of een voedingssupplement zoals Chlorella toe te voegen aan je dagelijkse eetpatroon.

Ma’s TIP: Ben jij benieuwd naar de effecten van een detox op jouw lichaam? Lees hier hoe Niels 7,8 kilo afviel in één week!

Klachten

Klachten waarop Chlorella een positieve invloed kan hebben zijn:

 • Vermoeidheid
  Ook voor najaarsmoeheid is een aanvulling van Chlorella op je dagelijkse eetpatroon een goed idee! Je zult zien dat je na een tijdje weer vol energie zit.
 • Een verbeterde darmflora
  Chlorella reinigt je lichaam en heeft met name een goede uitwerking op de darmen. Het staat bekend als effectieve bestrijder van obstipatie.
 • Afvallen
  Door je lichaam te reinigen val je af. Gebruik dagelijks een dosis Chlorella als aanvulling op je dieet, of volg een detox kuur en vul deze aan met een Chlorella supplement.

Onthouden
Chlorella werkt vooral als ontgifter van jouw lichaam. Daarom is het een goede dagelijkse aanvulling op een gezond eetpatroon. Je zult je hierdoor fitter voelen en eerder een gezond gewicht bereiken. Voor mensen met een vegetarische leefstijl is dit een goede bron van vitamine B12.

Hoe wordt Chlorella geproduceerd?

We zagen onder het kopje ‘Wat is Chlorella?’dat de kunstmatige productie van dit superfood na de Tweede Wereldoorlog een boost kreeg. Echter, slaagden wetenschappers er niet in de leefomgeving van het zeewier op zo’n manier na te bootsen dat doorgaan met de productie nut had. Bovendien was zowel de productie als oogst in die tijd erg kostbaar.

Hierin is gedeeltelijk verandering gekomen. Door verbeterde kennis en mogelijkheden is het tegenwoordig mogelijk Chlorella op kunstmatige wijze te kweken. Het productieproces is nog steeds arbeidsintensief. Dit zorgt ervoor dat Chlorella nog steeds een relatief duur product is.

Nadelen

De kunstmatige productie neemt helaas ook een aantal nadelen met zich mee. Zo kan de kwaliteit van de ene kweekvijver onderdoen voor de andere. Je kunt hierdoor een product treffen dat een mindere hoeveelheid (of minder sterke) vitaminen, mineralen en/of antioxidanten bevat.

Een voordeel aan de productie is dan weer dat er ook iets kan worden teruggegeven aan de natuur. Tijdens het productieproces komt olie vrij die later weer kan worden hergebruikt als biobrandstof.

Tot zover het productieproces van Chlorella alvorens het in de winkel terecht komt waar jij het kunt kopen.

Hoe zit het eigenlijk met het eindproduct?

Detoxen met Chlorella geef het afvallen een boost!

Pillen en tabletten

De meest verkrijgbare vorm van Chlorella is in de vorm van een voedingssupplement; een pil of tablet dus. Per portie zijn de aanwezige voedingsstoffen netjes voor je afgemeten.

Een supplement is makkelijk in te nemen met water. Op de verpakking staat hoeveel pillen je per dosis nodig hebt. De pillen die ik tot nu toe heb gekocht bevatten per portie steeds twee Chlorella tabletten.

Kijk altijd goed op de verpakking hoeveel pillen en porties per dag je kunt nemen. Bouw rustig op en overschrijd de dagelijks aanbevolen hoeveelheid niet. Bedenk: in één portie zitten al genoeg hulpstoffen om jouw lichaam een zetje in de goede richting te geven!

Poeder

Heb je moeite met het doorslikken van een pil of tablet? Dan is poeder voor jou een goede oplossing. Je kunt het mengen door een smoothie, of door je yoghurt bijvoorbeeld.

Een andere vorm om Chlorella binnen te krijgen is poeder. Dit bevat een geconcentreerde versie geperst zeewier, zonder bindmiddel zoals in een pil vaak wordt gebruikt.

Het nadeel aan poeder is dat je zonder precieze weegschaal nooit zeker weet hoeveel je ervan binnen krijgt. Je kunt dus jouw dagelijkse dosis moeilijker afmeten. Het helpt als je steeds dezelfde eetlepel gebruikt voor de maat.

In welke dosering moet ik Chlorella nemen?

De dosering die je van dit superfood neemt hangt af van jouw doelen. Wil je je lichaam dagelijks helpen giftige stoffen te verwijderen en gebruik je hiervoor Chlorella op de langere termijn? Ga dan voor één dosis per dag.

Gebruik jij Chlorella als aanvulling op een detox of ontgiftingskuur? In dit geval kun je de maximale dosis Chlorella (vaak twee of drie porties per dag, dit is afhankelijk van het soort pillen dat je gebruikt) nemen.

Opbouwen

Omdat Chlorella over sterke ontgiftende eigenschappen beschikt is het aan te raden om langzaam op te bouwen als je dit superfood gaat gebruiken. Zo zorg je dat organen die de giftstoffen uit jouw lichaam moeten afvoeren ook rustig kunnen wennen aan deze nieuwe antioxidanten in je lijf.

Zoals gezegd is in Chlorella supplementen de dosis al voor je afgemeten. Deze zijn dus het eenvoudigst om te nemen. Lees de bijsluiter goed voor de dagelijks aanbevolen dosering en ga hier nooit overheen!

Onthouden
Chlorella werkt sterk ontgiftend. Bouw het gebruik daarom op en houd je aan de aanbevolen hoeveelheid. Voor een detox kuur kan je tijdelijk een maximale dosis (3 porties) aannemen. Lees in elk geval goed de bijsluiter.

Ervaring met Chlorella

Zoals gezegd is het effect van Chlorella een intensieve ontgifting van je lichaam. Afhankelijk van het aantal gifstoffen dat aanwezig in jouw lichaam, maar ook van hoe heftig deze stoffen zijn, kunnen verschillende bijwerkingen optreden.

Dit zijn niet zozeer bijwerkingen van de Chlorella zelf, maar eerder van het ontgiften van jouw lichaam. Je kunt je misschien voorstellen dat ongezonde stoffen die in één keer allemaal hun uitweg zoeken voor een paar onwennige probleempjes kunnen zorgen.

Ma’s tip: Zorg ervoor dat je tijdens een detox in combinatie met Chlorella altijd goed blijft drinken!

Bijwerkingen

Klachten waar je last van kunt krijgen als je voor het eerst begint met het nemen van Chlorella:

 • Een ziek gevoel
 • Hoofdpijn
 • Darmkrampen

De klachten zullen na ongeveer een week verdwijnen, waarna je een energieker gevoel krijgt. In combinatie met een detox zul je merken dat het detoxen een snellere en effectievere werking heeft.

Heb je na een week nog steeds gewenningsverschijnselen of voel jij je niet goed bij het gebruik van Chlorella? Kies er dan voor de iets minder heftige Spirulina te gebruiken.

Onthoud
Beginnende gebruikers kunnen lichamelijk ongemak ervaren. Als je klachten ervaart, dan verklein je de dosis tijdelijk. Denk eraan altijd rustig op te bouwen zodat je lichaam goed kan wennen!

Detoxen met Chlorella geef het afvallen een boost!

Kruidvat of H&B, waar kan ik het kopen?

Zowel Chlorella als Spirulina hebben de afgelopen tijd aan bekendheid gewonnen. Ze zijn verkrijgbaar bij gezondheids- of natuurwinkels, maar tegenwoordig ook bij de drogist. Veel drogisten verkopen zelfs een eigen (goedkoper) huismerk!

Bij de Kruidvat kon je hele fijne chlorella tabletten kopen, maar die zijn nu (op ed website) niet meer verkrijgbaar.

Heb je nog vragen of Chlorella? Stel ze gerust in de comments!

Verder lezen: Als jij jouw gezondheid nóg verder een boost wil geven met lekkere smaakbommetjes, lees dan verder hoe je deze superfood verwerkt in een dagelijkse detox sap.

Veel leesplezier!

Onthouden
Je kunt het afvallen boosten door het nemen van voedingssupplementen. Dit werkt alleen als je ze gebruikt als aanvulling op een gezonde leefwijze, bijvoorbeeld koolhydraatarm eten. Wil je je lichaam een kickstart geven, bekijk dan ons 7 daagse detox plan.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

1 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • P. Boetjer

  Ik ben 5 dagen geleden begonnen met het slikken van een combi van spirulina en chlorella van lucovitaal. Heb de aanbevolen dosis gevolgd; dus 1e dag: 3 x 2 tabletten, dag 2: 3 x 3 tabletten etc. Zit nu op 3 x 6 tabletten. Maar ik lees nergens hoe
  lang je deze hoge dosis moet volhouden. Kunt u mij dat vertellen?
  En nu na 5 dagen ben ik eerder nog vermoeider en heb minder energie dan ervoor lijkt wel. Is dat normaal?

Geef een reactie