22 Gouden Tips voor Makkelijk Afvallen zonder dieet (#7 is echt mijn ding)

Vier je samen je succes!

 1. Leestijd 32 min
 2. 31 07 2020
Deel dit bericht
Afvallen is makkelijk met deze 22 tip

Afvallen: elk jaar doen we weer tientallen pogingen om gezonder te eten en meer te sporten, met als doel om af te vallen. We beginnen sterk, maar naarmate de tijd verstrekt gooien we de handdoek in de ring.

Klinkt herkenbaar misschien? In dit artikel lees je alles over afvallen. We behandelen de 3 meest gangbare methoden, we hebben het over calorieën en natuurlijk de 22 Gouden Makkelijk Afvallen tips!

Uit de statistieken blijkt dat 80% van de vrouwen die wil afvallen het niet volhoudt.

Daarom heb ik 22 gouden tips voor je opgesteld om niet terug te vallen in oude gewoontes, zodat jij je streefgewicht kan behalen en behouden. De tips krijg je aan het eind van dit artikel.

Wie af wil van overtollige kilo’s kan maar beter goed voorbereid zijn. Want afvallen lukt vaak wel, maar volhouden is een stuk lastiger.

Daarom is het belangrijk om goed je research te doen voordat je begint aan een dieet.

Welke manieren werken goed wel en welke kun je beter links laten liggen? Waar moet je op letten als je besluit om af te vallen? Zijn er gerechten die ik niet mag eten of juist wel? En moet je per se sporten als je af wil vallen?

Een greep vragen die we gaan beantwoorden op deze pagina. Ik zocht het voor je uit!

Wanneer val je af?

In feite verlies je kilo’s als er meer calorieën het lichaam verlaten dan binnenkomen. Stel: een gemiddeld volwassene mag 2000 calorieën op een dag, dan moet je aan het einde van de streep zorgen dat je daaronder komt te zitten. Je lichaam verbrandt aardig wat calorieën door lichaamsbeweging, maar ook om je organen in gang te houden.

Zit je over de 2000 calorieën heen? Zorg dat je in beweging komt. Door calorieën te verbranden blijf je onder de norm en gaan meer calorieën het lichaam uit dan in. Zo voorkom je dat resterende calorieën zich ophopen tot overtollige kilo’s.

Wat zijn calorieën eigenlijk?

Een calorie is ook wel een ander woord voor energie. Een banaan bevat 124 calorieën, daarmee geeft de banaan je 124 energie, dat is ongeveer 6% van je totale energiebehoefte. Alle calorieën hebben dezelfde energie-inhoud, maar dat betekent niet dat alle bronnen van calorieën hetzelfde effect hebben op je gewicht.

Verschillende soorten voedsel volgen verschillende stofwisselingspaden en kunnen een andere uitwerkingen hebben op honger en de hormonen die het lichaamsgewicht regelen. Een eiwitcalorie is bijvoorbeeld niet hetzelfde als een vetcalorie of een koolhydraatcalorie.

Ook geven calorieën uit volwaardig voedsel (zoals fruit) vaak een meer verzadigend gevoel dan calorieën uit geraffineerd voedsel (zoals snoep). Toch raden we aan fruit te beperken. Daarover later meer.

Hoeveel calorieën heb je nodig?

Dat verschilt per persoon. Er wordt gezegd dat vrouwen 2000 calorieën mogen en mannen 2500. Maar de calorie-inname hangt sterk af van lengte en gewicht. Een vrouw van 1.60m zit bijvoorbeeld op een maximale inname van 1500 calorieën. Dat zijn er dus 500 minder!

Wil je weten hoeveel calorieën je mag op een dag en hoeveel minder je moet eten om af te vallen? Doe de test!

Calorieën tellen

Dan komen we gelijk op het volgende: calorieën tellen. Op moment dat je weet hoeveel calorieën je op een dag mag, kun je aan de slag met het bijhouden van je calorieën. Alleen dan weet je zeker dat je niet te veel binnen krijgt.

Om moeite te besparen heb je tegenwoordig een tal van apps die je helpen bij het tellen van calorieën. Hier een paar op een rijtje:

 • De eetmeter
 • Slim koken
 • Fatsecret
 • Eight glasses a day
 • Lifesum
 • MyFitnesspal

En wil je meer weten over calorieën? Lees ons artikel over calorieën tellen hier!

Fabels over afvallen

Er bestaan helaas een boel onduidelijkheden over afvallen. Mensen schuiven hun gewicht bijvoorbeeld af op ongegronde argumenten zoals te zware botten of slechte genen. Iedereen kan gewicht verliezen, ook als je beweert ‘slechte genen’ te hebben.

Andere fabels over afvallen:

 • Afvallen kan alleen als je veel sport
 • Lightproducten maken je dunner
 • Honing en andere natuurlijke suikers zijn gezonder dan normale suikers
 • Vet maakt je vet

Bovengenoemde punten zijn fabels omdat afvallen ook lukt zonder sporten. Dat neemt niet weg dat een beetje lichaamsbeweging wel degelijk bijdraagt aan slanker lichaam. Door een rondje te wandelen of een uurtje in de sportschool door te brengen gaat de calorieteller immers omlaag én je wordt er een gelukkiger mens van!

Lightproducten zijn niet per se gezonder omdat ze meestal vol zitten met vervangende dikmakers. Volgens het Voedingscentrum mag een product ‘light’ genoemd worden als het 30% minder calorieën, vet of suikers bevat. Maar wanneer iets minder vet bevat, moet het gecompenseerd worden met iets anders. Zo zijn die vervangers vaak koolhydraten, zoetstoffen of suikers.

Vaak wordt gedacht dat er verschil zit in suikers. Zo zouden suikers uit honing en fruit gezonder zijn dan suikers uit snoep. In feite kun je fruit beter boven snoep verkiezen omdat het vitamines bevat (snoep niet), maar eenmaal in het lichaam maakt het geen verschil of de suikers uit honing of chocola afkomstig zijn.

Lichaamsvet is opgeslagen vet. Dus meer vet eten zou moeten zorgen voor meer vetopslag. Lijkt logisch, maar is niet het geval. Er is niets dikmakends aan vet, behalve dat het vaak gevonden wordt in junkfood dat gepaard gaat met enorm veel calorieën. Zolang je binnen de perken blijft met je calorie-inname, word je niet dik van vet!

Hoe kan ik afvallen?

Pilletjes om snel en makkelijk af te vallen bestaan helaas niet. Diëten die je helpen om snel af te vallen wél. Maar door dit soort kortstondige diëten te volgen creëer je het zogenoemde jojo-effect. Een dieet werkt pas echt als je het op langere termijn volhoudt. Een gezond dieet bestaat vanzelfsprekend uit gezonde voeding.

Ter voorkoming van het jojo-effect is het belangrijk om voldoende te eten. Ga geen crash-dieet volgen (dieet waarbij je drastisch minder calorieën tot je neemt). Je lichaam zal overschakelen naar de spaarstand waardoor je juist niet afvalt.

Door koolhydraatarm te eten – en deze te vervangen door gezonde vetten en eiwitten – val je snel af. In principe zijn veel factoren verbonden aan het hoeveelheid gewicht dat je verliest met een koolhydraatarm dieet, maar volgens de experts kun je in de regel 0,5 tot 2 kilo vet per week verliezen.

Snel afvallen met behulp van een koolhydraatarm dieet

Experts zijn het er over eens dat een koolhydraatarm dieet in de regel snel resultaat boekt, daarom hier mijn regels:

Wat zijn de gouden regels van een koolhydraatarm dieet?

 1. Laat geen witte voedingsmiddelen (pasta, rijst, suiker, wittebrood, aardappelen) toe aan je dieet.
 2. Eet dezelfde maaltijden keer op keer. Er zijn ongeveer 47.000 producten te verkrijgen in de supermarkt. Maar een klein deel hiervan maakt je niet dik. Kies 3 tot 4 maaltijden die je lekker vindt en waarmee je kan variëren (let op groene groenten en gezonde vetten). Deze maaltijden kun je vaker maken. Wel zo makkelijk!
 3. Drink geen calorieën. Als je wil afvallen, dan is dit wel een hele makkelijke om te doen, nietwaar? Natuurlijk mag je uitzonderingen maken zoals een glas rode wijn op zijn tijd.
 4. Beperk je fruitinname tot een minimum. Uit onderzoek blijkt dat fructose (fruit uit suiker) sneller wordt opgeslagen als vet dan andere suikers. Men zegt altijd dat fruit supergezond is en dat zal het vast ook zijn. Maar heb je het ook nodig? Beperk fruit tot 1 of 2 keer in de week. Bij voorkeur op je cheat day.
 5. Cheat day! Het is belangrijk om 1 keer per week een erg hoge calorie inname te hebben. Dat stimuleert je stofwisseling en draagt bij aan het afvalproces.
 6. Eet meer! Als je net begint met een koolhydraatarm dieet, eet dan voldoende. Je eet voornamelijk supergezonde voedingsmiddelen. Die bevatten doorgaans minder calorieën dan je gewend bent. Voorkom honger en vreetbuien en zorg dat je voldoende eet. Wist je trouwens dat je van groenten bijvoorbeeld niet kan overeten?
 7. Eet voldoende gezonde vetten.
 8. Eet voldoende eiwitten
 9. Eet voldoende (groene) groenten.

Ma’s tip: klaar voor een koolhydraatarm dieet om overtollige kilo’s kwijt te raken? Bestel dan hier mijn koolhydraatarm 50 dagen programma!

Afvallen en sporten

Wist je dat het grootste aandeel van afvallen zit in voeding? Sporten is ook belangrijk, maar uit onderzoek blijkt dat voeding zwaarder telt dan sporten. Sterker nog: afvallen bestaat voor 75% uit voeding en voor 25% uit sport.

Dit argument versterkt het idee dat je met een paar keer sporten per weer niet per definitie afvalt. Als je voedingspatroon nog steeds uit ongezond voedsel bestaat – mocht dat het geval zijn – verlies je alsnog geen gewicht. Daarom is het aanpassen van je voedingsgewoontes superbelangrijk.

Calorieën verbranden

Sporten tijdens het afvallen is niet noodzakelijk, maar ik wil je graag vertellen waarom een aantal keer in de week sporten bij kan dragen aan een succesvol eindresultaat. Ga 1 of 2 keer per week naar de sportschool om je metabolisme in rust te verhogen. Dat wil zeggen: hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrand in rust.

Bij voorkeur doe je aan krachttraining. Houd je aan de volgende regels:

 • Go voluit! In principe moet het laatste setje niet meer te doen zijn. Je kan het net niet meer volhouden.
 • Doe maximaal 10 oefeningen per workout. Liever minder.
 • Neem 3 minuten rust tussen de oefeningen.
 • We doen het minimale om het maximale resultaat te behalen
 • Eet genoeg, maar niet extra veel.

Ma’s tip: pas op met voeding en sporten. In realiteit overeet men zich geregeld. Het is een fabel dat je meer moet eten als je gesport hebt!

Afvallen en eten

Goed, het belang van sporten is duidelijk. Het belang van voeding ook. Soms is het verliezen van een paar extra kilo’s makkelijker dan gedacht. Kijk eens kritisch naar je wekelijkse voedselinname. Chips en chocola in het weekend? Probeer ze eens te laten staan! Soms zitten de overtollige kilo’s in kleine dingen, zoals het koekje bij de koffie.

Of in het snoepen na het diner. Lees daarom hier onze 18 tips tegen snoepen en snaaien na het avondeten!

Helaas klinkt het makkelijker gezegd dan gedaan. Je hoeft echt niet altijd lekkere dingen te laten staan. Af en toe zondigen is juist goed en geeft je het verzadigende gevoel waarnaar je op zoek bent. Maar probeer die snack momenten binnen de perken te houden. Denk hierbij aan de 20/80 constructie. 80% gezond en koolhydraatarm, 20% aanvallen!

Tips voor je cheat day:

 • Ondanks dat je expres gaat overeten op je cheat day, kun je de insuline productie minimaliseren door met eiwit te ontbijten.
 • Zorg dat je een kleine hoeveelheid fructose (dus fruit) binnenkrijgt voor de eerste ongezonde maaltijd.
 • Alles wat je eet moet in principe zo snel mogelijk het lichaam uit. Het liefst wil je dat het voedsel van deze dag niet helemaal geabsorbeerd Cafeïne en (green) thee helpen je daarbij. Net zoals pure chocolade.
 • Ga een minuut lang squatten voor de maaltijd. Ook daarna. Hierdoor gaan je cellen open en kun je meer vet in je spieren opslaan.

Makkelijk afvallen met groene smoothies

Zelf ben ik 7,8 kilo in een week afgevallen* met het groene smoothie dieet. Hoe heb ik dit gedaan? 7 dagen lang alleen 700 ml groene smoothie per dag drinken. Natuurlijk komt dit gewicht er snel weer aan als je weer terugvalt in je oude voedingspatroon. Om dat te voorkomen heb ik een aantal waardevolle tips voor je verzameld en samen met mijn ervaringen een artikel geschreven over groente smoothies.

*Resultaten kunnen per individu verschillen

22 Gouden Makkelijk Afvallen Tips

Goed. De theorie staat op papier. Maar welke manieren hielpen mij het best om af te vallen? Ik heb ze voor op een rijtje gezet.

1. Suiker en afvallen gaan niet samen, eet suikervrij

Toen ik besloot om een suikervrij dieet te volgen kwam ik er pas echt achter hoe dikmakend suiker is – ik viel namelijk direct af toen ik stopte met dit verslavende middeltje. Mijn energielevel steeg onmiddellijk en ik was een stuk minder futloos. Wist je dat suikers zelfs in verband worden gebracht met depressies?

En waarom zou je je nog wagen aan iets wat verantwoordelijk is voor een slechte nachtrust, huidproblemen, kanker en slechte tanden? Om het dieet zo nauwkeurig te volgen ben ik een voedingsdagboek bij gaan houden zodat duidelijk wordt hoeveel je binnenkrijgt voordat je begint aan je suikervrije leven. Dat werkt motiverend.

2. Makkelijk afvallen = stoppen met deze voedingsmiddelen

Als jij wilt afvallen, maak het jezelf dan makkelijk. Stop direct met het eten van de volgende voeding:

 1. Brood
 2. Pasta
 3. Alcohol
 4. Junkfood
 5. Frisdrank
 6. Light producten
 7. Chocola
 8. Snoep
 9. Cake
 10. Toetjes

Deze voedingsmiddelen bevatten veel snelle en ongezonde koolhydraten. Laat ze zoveel mogelijk staan (jij en ik weten allebei dat af en toe een gebakje gewoon wel lekker gegeten gaat worden). Zorg er in ieder geval voor dat je bovenstaande voedingsmiddelen NOOIT in huis haalt. Zo simpel is dat!

3. Eet producten met zo veel mogelijk water

Toen ik besloot om een paar kilo’s kwijt te raken ben ik overgestapt naar waterrijk voedsel. Te denken aan groentes – bij voorkeur groene groentes – en verse producten. Je lichaam bestaat voor 70% uit water dus het vindt fijn als je voeding eet dat veel vocht en water bevat.

Om dat idee te vervullen ben ik gaan experimenteren met verschillende producten. Naast het feit dat voeding met een hoog vochtgehalte een meer vol gevoel geeft dan andere producten, vind je lichaam het fijn om licht voedsel te verteren.

Als je bijvoorbeeld met een volle maag naar bed gaat, oefent die druk uit op de andere organen en dat vind je lichaam niet fijn. Waterrijk voedsel is sneller verteerbaar en daarom gunstiger!

En zeker niet onbelangrijk: je bent vol, maar eet minder. Dus je valt af!

4. Groente smoothie dieet (dat is lekker afvallen!)

Dit is tot nu toe misschien wel de meest effectieve manier die me heeft geholpen bij het afvallen. Ik volgde een week lang het groente smoothie dieet en verloor flink wat kilo’s. Het voornaamste nadeel hiervan is dat op moment dat je weer normaal gaat eten de kilo’s er in mum van tijd weer op zitten. Ik wil je een paar tips geven hoe je dat zo goed mogelijk kan voorkomen:

 • Doordat je een week lang gezonde smoothies drinkt, ben je van je suikerverslaving af. Keep it that way!
 • Vervang junkfood door gezonde tussendoortjes
 • Vervang 1 maaltijd per dag door een groente smoothie
 • Beweeg, dans of doe oefeningen
 • Eet voldoende gezonde koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten

Ik wil je ook graag vertellen welke voordelen een groente smoothie dieet heeft:

 • Je krijgt er buitengewoon veel energie en flow van
 • Je krijgt per definitie je dagelijkse portie groente en fruit binnen
 • Je krijgt er een stralende en jonge huid van

Ma’s tip: Naast gewichtsverlies is een groente smoothie dieet goed voor de reiniging van het lichaam. Wil je meer weten over mijn detox kuur? Lees dan hier mijn artikel: Het groente smoothie dieet – hoe ik 7,8 kilo af viel in één week*

5. Houd voldoende tijd tussen de grote maaltijden

Door voldoende ruimte te laten tussen de grote maaltijden merkte ik dat ik gewicht verloor. Uiteraard at ik gewoon mijn tussendoortjes, maar door vier of vijf uur tussen het ontbijt en de lunch te laten, geef je het verteringsproces meer ruimte om efficiënt te zijn.

Dan komen we weer terug op het waterrijke voedsel: beoordeel de producten die je van plan bent te gaat eten. Duurt het langer dan drie uur voordat ze verteerd zijn? Besluit dan om voor iets anders te gaan of eet er minder van. Op die manier is de maaltijd verteerd voordat je aan de volgende begint.

Er is ook een interessante theorie over fasting Door meer tijd tussen de maaltijden te houden, verlies je makkelijker gewicht.

6. Minder stressen en meer ontspannen

Keep calm and don’t stress is bij afvallen belangrijker dan je denkt. Sterker nog: stress en gewicht verliezen gaan absoluut niet hand in hand. Plan daarom de momenten in dat je even helemaal in staat van ontspannenheid bent. Lees een boek, ga een rondje wandelen of pak een yogalesje gevolgd door een uurtje meditatie.

Cortisol, het stresshormoon, werkt namelijk – met name op langere termijn – contraproductief. Het verlaagt de efficiëntie van je spijsverteringsstelsel en je wordt er ook nog eens supermoe van. Probeer niet te stressen waar mogelijk. Niet alleen goed om af te vallen, je wordt er ook nog een gelukkiger mens van. Happy life!

Doe alles eens bewust 2 x zo langzaam. Ik was laatst op een reggae festival en toen heb ik gemerkt dat ik veel langzamer liep dan normaal. Ineens ervaarde ik meer rust en het mooie daarvan is, dat je steeds beter in flow bent. Stress vervangen voor flow. Dat is het ultieme medicijn tegen afvallen. Ik heb hier al eens eerder over geschreven. Als jij stress vervangt voor flow, zal jouw lichaam veel minder cortisol aanmaken, het stresshormoon in ons lichaam. Krijg 7 tips om stress te verminderen en je slanke lichaam weer terug te krijgen.

7. Makkelijk afvallen doordat je lichaam in balans is

Het klinkt misschien simpel, maar makkelijk afvallen doe je door het zoeken van een juiste balans. Tussen gezonde voeding eten en jezelf af en toe laten gaan. Tussen bewegen en televisie kijken. Tussen een wijntje drinken of jezelf volgieten. Wat ik heel erg merk is dat het belangrijk is om balans te vinden in jouw leven. Je voelt zelf best wat je goed doet en wat je nog zou moeten doen. Wat ik van mijn mentor James Altucher heb geleerd is dat ik streef om mijzelf elke dag 1% te verbeteren op de volgende gebieden:

 1. Lichamelijk
 2. Spirituele ontwikkeling
 3. Mentaal
 4. Emotioneel

Ik doe dit onder andere door 30 minuten per dag te dansen. Verder lees ik heel veel en bezoek ik regelmatig seminars. Ook hou ik heel erg van reizen.

TIP: Lees hier mijn tips voor omgaan met stress!

8. Veel water drinken stimuleert gewichtsverlies

Er zijn veel momenten geweest in mijn leven dat ik gewicht wilde verliezen. Na weer een tal van pogingen wilde ik met zo min mogelijk moeite maximaal resultaat behalen. Ik realiseerde me dat ik vrij weinig water dronk en wilde kijken of het effect zou hebben als ik het roer om zou gooien.

Soms kan je een kleine trek al vervangen door een glas water te drinken, en geloof me, het helpt. Het is niet alleen goed voor je om voldoende water te drinken, het zorgt ook nog eens voor minder hongergevoel. Water for president!

Ma’s tip: pas op met te veel water. Een glaasje lauwwarm water in de ochtend, eventueel met citroen, is goed. Maar drink niet te veel (ca. 2 liter is voldoende). Bij te veel water zwellen je hersenen op en is de kans op watervergiftiging erg groot.

9. Ook bij afvallen: Eerlijk zijn tegenover jezelf

We houden onszelf heel vaak voor de gek. Jij, ik, iedereen doet dit. Hoe vaak heb jij wel niet tegen jezelf gezegd: nu ben ik er klaar mee en ga ik het veranderen. Toch breek je die belofte heel makkelijk weer.

Maar wat als we dit van onszelf weten en dit gewoon accepteren? We kunnen er namelijk wel ‘iets tegen doen’. Ik wil je een paar tips geven hoe je die commitments toch na kunt komen:

 • Maak voor en na foto’s. Zie ik er echt zo uit in ondergoed? Een goede motivatie om trouw te blijven aan je dieet
 • Maak foto’s van alles wat je eet. Dat is vrij confronterend, maar goed voor je bewustzijn
 • Maak er een wedstrijd van met andere gelijkgestemden
 • Maak openbaar dat je aan het afvallen bent
 • Kleine stappen. Doe maximaal 2 punten die hierboven zijn genoemd tegelijk

10. Maar ook: let niet teveel op de weegschaal als je wilt afvallen

Het aantal kilo’s dat jij weegt, heb jij eigenlijk weinig invloed op. Focus je daarom op dingen waar je wel invloed op hebt, zoals gezond eten. Want jouw gewicht is een logisch gevolg van wat je eet. Of jij gaat afvallen wordt 70% bepaald door gezonde voeding. De andere 30% door beweging. Let op die twee dingen en je zult vanzelf afvallen.

11. Beter slapen vermindert het aanmaken van buikvet

Wil jij vet verliezen? Vooral rond je buik, billen, armen en benen? Focus je dan op een goede nachtrust. Want wie beter slaapt, zal minder stress ervaren. En laat dat nou net een belangrijke oorzaak zijn van overgewicht. Het is goed om jezelf dus af te vragen in hoeverre je stress ervaart en hoe goed je slaapt. Lees hier mijn 6 gouden tips om beter te slapen.

12. Eet eieren als ontbijt

Eieren in plaats van brood in de ochtend. Ik heb onderzocht hoe gezond eieren eigenlijk voor je zijn. Hierbij een aantal feiten over het eten van eieren:

 • Eieren zijn 1 van de rijkste voedingsmiddelen die je kunt eten. Ze bevatten bijvoorbeeld veel vitamines en mineralen.
 • Eieren bevatten veel cholesterol, maar dit zorgt echter niet voor hogere cholesterol waarden in je bloed. Want je lever produceert dagelijks grote hoeveelheden cholesterol. Als we meer eieren eten, produceert de lever gewoon iets minder cholesterol, zo blijft je cholesterol gehalte gelijk.
 • Eieren verhogen HDL in je bloed. Dit wordt ook wel het “gezonde cholesterol” genoemd. Mensen met hoge HDL waarden, hebben minder kans op hartaanvallen en hart- en vaatziekten.

Je kunt eieren heerlijk combineren met spek en groente, bijvoorbeeld spinazie, ui of broccoli bijvoorbeeld. Varieer naar eigen inzicht.

13. Drink Koffie, liefst zwart!

Door veel verschillende websites is er negatief over koffie geschreven. Dit is echter onterecht. Want kwaliteitskoffie is super gezond. Het bevat superveel anti-oxidanten. Er is ook onderzoek gedaan naar de voordelen van het magische stofje dat cafeïne heet:

 • Zorgt voor meer energie krijgt en het maakt je zelfs scherper.
 • Cafeïne verhoogt je metabolisme
 • Verhoogt je vetverbranding. Door het drinken van koffie kun je 10-30% meer vet verbranden.

Ma’s Tip: Let wel op dat je koffie zo puur mogelijk drinkt. Dus het liefst geen melk. En al helemaal geen suiker. Want daarmee zou je alle voordelen van koffie direct weer teniet doen.

14. Gebruik kleinere borden

Het blijkt dat kleinere borden automatisch ervoor zorgt dat je minder eet. Het is op zich ook wel logisch natuurlijk. Hoe kleiner je bord, hoe kleiner je portie. En hoe minder je eet, des te minder calorieën zul je binnenkrijgen. Voortaan allemaal een schoteltje gebruiken als bord bij het avondeten dus 😉

15. Zorg ervoor dat je altijd gezonde snacks in huis hebt.

We kennen het allemaal wel. Je krijgt een vreetbui. Je kijkt in de koelkast, op zoek naar iets lekkers. Vervolgens door naar de voorraadkast, op zoek naar voedsel. In dit soort gevallen is het van groot belang dat je zorgt dat je een aantal gezonde snacks binnen handbereik hebt. Zodat je niet per ongeluk toch die zak chips of reep chocola gaat eten. Voorbeelden van gezonde snacks:

 1. Stukje kaas
 2. Bierworstje
 3. Komkommer
 4. Mini trostomaatjes
 5. Noten of zaden

Neem dit bij voorkeur ook mee naar je werk. Hierdoor kom je minder snel in de verleiding van de ongezonde AH taart van een collega, een blikje frisdrank of chocoladereep uit de automaat te trekken.

 16. Afvallen door je tanden te poetsen na het eten

Is het je wel eens opgevallen? Dat als jij je tanden poetst dat je dan stukken minder zin hebt in iets te eten. Het smaakt immers gewoon niet zo lekker na het tandenpoetsen. Je loopt dus minder kans om direct na het eten iets lekker zoets naar binnen te werken zoals chocola bijvoorbeeld. Poets daarom na elke maaltijd je tanden.

17. Eet meer groenten en fruit voor een slank lichaam

In Nederland zijn we slechte groente en fruit eters. Uit onderzoek blijkt dat slechts 10% van alle Nederlanders genoeg fruit eet. En groenten worden nog minder gegeten. Slecht 5% van de Nederlanders krijgt dagelijks genoeg groenten binnen. Een makkelijke manier om je dagelijkse portie groenten en fruit binnen te krijgen is het drinken van groene smoothies.

18. Eet na je avondmaaltijd niets meer

Ik heb gemerkt dat veel vrouwen succes hebben met deze tip. Je moet er even aan wennen, maar uiteindelijk is deze best goed vol te houden. Eet na je avondmaaltijd niets meer, ook geen koekje of ‘iets lekkers’ bij de koffie.

19. Eet alleen groenten en vlees of vis als avondeten

Laat de rijst of pasta eens achterwege. Het kan best wel. Je kunt hierdoor jezelf verwennen met een lekker groot stuk vlees en een grote portie verse groenten. Als je echt wilt afvallen, probeer dan eens om geen koolhydraten te eten bij het avondeten.

20. Eet meer vet 🙂

De aanbevolen hoeveelheid gezonde vetten is ergens tussen de 25 en 35% van je totale dagelijkse voeding. In hoeverre eet jij de volgende vetrijke voedingsmiddelen?

 • Avocado’s
 • Vette vis (haring, zalm, makreel)
 • Noten
 • Griekse yoghurt 10% vet

Deze zijn erg gezond, sterker nog je lichaam heeft ze nodig om optimaal vet te verbranden. Bovendien krijg je er een vol gevoel van, wat natuurlijk gunstig is als je makkelijk wilt afvallen.

21. Gebruik kokosolie voor bakken

Kokosolie is een echte superfood. Ik merk dat ik een beetje weerstand krijg tegen de term superfood trouwens, jullie ook? Anyway, kokosnoot olie bevat speciale vetten die ervoor zorgen dat je 120 calorieën meer verbrand per dag. Ook zorgen deze vetten ervoor dat je minder last hebt van een hongergevoel. Hierdoor eet je maar liefst 256 calorieën minder per dag.

Oh ja, denk eraan dat je hiervoor geen extra kokosnoot olie aan je eten hoeft toe te voegen. Het gaat puur en alleen om het vet waarmee je eerst bakte te vervangen voor kokosnoot olie.

22. Honger jezelf nooit uit

Ik zie veel vrouwen de volgende fouten maken. In hoeverre herken jij dit?

 1. Je eet helemaal geen suikers meer. En brood ben je helemaal mee gestopt. Pas op, je lichaam heeft 35% gezonde koolhydraten nodig. Dit zijn de suikers uit fruit, quinoa, havermout en volkoren brood.
 2. Je doet aan een crash dieet waarbij je onder een bepaald aantal calorieen moet blijven. Hoewel het tellen van calorieën in sommige opzichten nuttig kan zijn (vooral als je onbewust teveel slechte voeding eet) is het ongezond om minder dan 1500 calorieën per dag te eten.
 3. Je bent gestopt met het eten van fruit. Want daar zitten alleen maar suikers in heb je gehoord. Klopt, fruit bevat fructose. Maar dat zijn wel de langzame en gezonde koolhydraten. Blijf altijd 2 stuks fruit per dag eten.
 4. Ga nooit van een crackertje met kaas en een paar blaadjes sla leven. Dit hou je nooit vol.

Als jij dit herkent, pas dan op. Want als jij jezelf uithongert, krijg je vaak te weinig voedingstoffen binnen. Dit zul je niet volhouden. En als je dan weer ‘normaal’ gaat eten, komt alles er binnen no time weer aan (en soms wordt je zelfs nog dikker).

Dit waren ze… onze 22 tips die jou helpen om met structureel afvallen. Misschien heb je een duwtje in de rug nodig en heb je behoefte aan wat meer begeleiding. Bekijk dan in elk geval onze programma hieronder even.

Tip: Heb jij als doel gesteld om af te vallen? Lees dan verder in deze post over het volhouden van goede voornemens. Hierin doorloop je 5 stappen naar een succes.

Heb jij nog meer manieren die je geholpen hebben bij het afvallen? Ik ben super benieuwd naar je ervaring. Laat het me weten!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Niels Bosman is de auteur van boek ‘Koolhydraatarm 50 Dagen Programma’. Hij is de oprichter en eigenaar van Makkelijkafvallen.nl. Zijn methode, waarin koolhydraatarm eten centraal staat, heeft al meer dan 99.000 mensen met overgewicht geholpen met afvallen. Voor zijn website verzamelt hij voedzame en koolhydraatarme recepten.

Niels is een coach met een passie voor positieve energie. Hij onderzoekt hoe je eenvoudig een gezonde levensstijl kan toepassen. Daarvoor vertaalt hij wetenschappelijke kennis naar praktische tips.

Hij motiveert je bij de transformatie naar een slank, gezond en gelukkig leven.

 

Ontdek ook onze weekmenu’s!
koolhydraatarm 50 dagen dieet programma

2 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit recept Artikel

 • AHG

  Helemaal mee eens en ik houd ook niet van de term superfood! Bedankt voor de heldere info, erg volledig en to the point!

 • MB

  Al heel wat boekjes gelezen maar dit is eigenlijk de perfecte samenvatting…top!

Geef een reactie