1

Flammkuchen | Knapperige Keto Pizza met Spekjes & 3 toppings

Keto Flammkuchen: een eeuwenoud recept voor flinterdunne knapperige pizza's, maar dan in een koolhydraatarm jasje. Recept met 3 originele gezonde toppings.
  • Lunch
  • 6 porties
  • 4g koolhydraten

Knapperig keto deeg met traditionele toppings

Ingrediënten

  • 50 gr parmezaanse kaas fijngeraspt
  • 50 gr roomkaas
  • 100 gr amandelmeel
  • 1 el psylliumvezel
  • 1 stuks ei
  • 20 gr ongezouten boter
  • 1 stuks ui heel fijn gesneden
  • 100 gr gerookte spekjes
  • 60 gr crème fraîche

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Meng in een grote kom de parmezaanse kaas, roomkaas, amandelmeel, psylliumvezel, ei en zout en peper naar smaak tot een deegachtig geheel.
  • Rol het deeg tussen twee stukken bakpapier uit tot een dunne rechthoek van ongeveer 3 mm dik. Leg op een bakplaat, haal de bovenste laag bakpapier van het deeg af en prik met een vork wat gaatjes in het deeg.
  • Bak het flammkuchen deeg 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de spekjes goudbruin. Haal de spekjes uit de pan met een schuimspaan. Voeg de uien toe aan de overgebleven boter in de koekenpan en bak 5 minuten, of tot ze zacht zijn. Haal de uien uit de pan en laat het geheel goed afkoelen.
  • Meng de crème fraîche door de gekoelde uien. Bestrijk de gebakken flammkuchen bodem met de ui-crème fraîche mix en bestrooi met de spekjes.
  • Bak de flammkuchen 6-8 minuten in de oven, of tot knapperig en goudbruin.
  • Serveer de flammkuchen. Heerlijk met een frisse groene salade!

Voedingswaarden

Nutrition Facts
Keto Flammkuchen met 3 toppings
Amount Per Serving
Calorieën 181 Calorieën uit vet 144
% Daily Value*
Vet 16g23%
Verzadigd vet 5g25%
Sodium 184mg8%
Potassium 23mg1%
Koolhydraten 4g2%
Vezels 2g8%
Suiker 1g1%
Eiwit 7g14%
Vitamine A 298IU14%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 1mg1%
Calcium 144mg14%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Tips

Flammkuchen bakken is een eeuwenoude Duitse traditie. Maar laat dat je er niet van weerhouden om te experimenteren met verschillende smaken en toppings!

Wat is Flammkuchen?

Flammkuchen is dun uitgerold en knapperig gebakken deeg, met een traditionele topping van crème fraîche, uien en spekjes. Het is van nature een koolhydraatarm recept omdat er zo weinig deeg wordt gebruikt, maar wij gingen nog een stapje verder.

Door helemaal geen meel te gebruiken is dit traditionele recept nu helemaal aangepast op een keto dieet, met maar 4 gram koolhydraten per stukje. Verantwoord smullen dus!

Waar komt Flammkuchen vandaan?

Dit traditionele recept uit de Alsace, een regio tussen Frankrijk en Duitsland. De naam Flamm-kuchen geeft al een beetje aan waar het originele idee vandaan kwam: uit de vlammen van de broodoven.

De bakkers in de Alsace gebruikten overgebleven deeg om te testen of hun ovens heet genoeg waren voor het bakken van brood. Als de Flammkuchen niet bakte, dan moesten ze langer wachten. Als de Flammkuchen vlam vatte, daarentegen, waren de ovens te heet.

Het was uiteindelijke een kleine stap van dit ‘proefdeeg’ naar de Flammkuchen van vandaag. De bakkers besloten goed gebruik te maken van dit heerlijke knapperige deeg en voegden toppings uit de regio toe: verse roomkaas of crème fraîche, uitjes en gerookte spek.

Wat eet je bij Flammkuchen?

Flammkuchen maken dé perfecte lunch, vooral met een frisse salade ernaast. Deze frie heerlijke salades zijn een perfecte match:

Welke toppings zijn lekker op deze Keto Flammkuchen?

Volg stappen 1-4 in dit recept en kleed daarna de Flammkuchen aan met toppings naar keuze. Dit is het perfecte basisrecept om mee te experimenteren, want je kunt echt alle kanten op.

Hier zijn onze favoriete toppings:

  • Vervang de spekjes met gerookte zalm. Bak de zalm niet mee in de oven maar voeg het helemaal aan het eind toe, net voordat je de Flammkuchen serveert.
  • Combineer crème fraîche, tomaatjes en mozzarella kaas voor een Flammkuchen met Italiaanse inspiratie. Maak de Flammkuchen af met wat rucola.
  • Venkel en geitenkaas vormen samen ook de perfecte smaakcombinatie.  Je vindt het recept in de Tips van dit basisrecept voor pizzadeeg.

 

Keto flammkuchen met crème fraîche, uien en spekjes
5 van 1 stem
Print

Keto Flammkuchen met 3 toppings

Keto Flammkuchen: een eeuwenoud recept voor flinterdunne knapperige pizza's, maar dan in een koolhydraatarm jasje. Recept met 3 originele gezonde toppings.

Gang Lunch
Keuken Frans
Keyword keto, koolhydraatarme lunch, spekjes
dieet keto, koolhydraatarm
tijd <30 minuten
Voorbereidingstijd 7 minuten
Bereidingstijd 18 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 6 porties
Caloriën 181 kcal

Ingrediënten

  • 50 gr parmezaanse kaas fijngeraspt
  • 50 gr roomkaas
  • 100 gr amandelmeel
  • 1 el psylliumvezel
  • 1 stuks ei
  • 20 gr ongezouten boter
  • 1 stuks ui heel fijn gesneden
  • 100 gr gerookte spekjes
  • 60 gr crème fraîche

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.

  2. Meng in een grote kom de parmezaanse kaas, roomkaas, amandelmeel, psylliumvezel, ei en zout en peper naar smaak tot een deegachtig geheel.

  3. Rol het deeg tussen twee stukken bakpapier uit tot een dunne rechthoek van ongeveer 3 mm dik. Leg op een bakplaat, haal de bovenste laag bakpapier van het deeg af en prik met een vork wat gaatjes in het deeg.

  4. Bak het flammkuchen deeg 10 minuten in de voorverwarmde oven.

  5. Verhit de boter in een koekenpan en bak de spekjes goudbruin. Haal de spekjes uit de pan met een schuimspaan. Voeg de uien toe aan de overgebleven boter in de koekenpan en bak 5 minuten, of tot ze zacht zijn. Haal de uien uit de pan en laat het geheel goed afkoelen.

  6. Meng de crème fraîche door de gekoelde uien. Bestrijk de gebakken flammkuchen bodem met de ui-crème fraîche mix en bestrooi met de spekjes.

  7. Bak de flammkuchen 6-8 minuten in de oven, of tot knapperig en goudbruin.

  8. Serveer de flammkuchen. Heerlijk met een frisse groene salade!

Nutrition Facts
Keto Flammkuchen met 3 toppings
Amount Per Serving
Calorieën 181 Calorieën uit vet 144
% Daily Value*
Vet 16g23%
Verzadigd vet 5g25%
Sodium 184mg8%
Potassium 23mg1%
Koolhydraten 4g2%
Vezels 2g8%
Suiker 1g1%
Eiwit 7g14%
Vitamine A 298IU14%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 1mg1%
Calcium 144mg14%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Niels Bosman is de auteur van boek ‘Koolhydraatarm 50 Dagen Programma’. Hij is de oprichter en eigenaar van Makkelijkafvallen.nl. Zijn methode, waarin koolhydraatarm eten centraal staat, heeft al meer dan 99.000 mensen met overgewicht geholpen met afvallen. Voor zijn website verzamelt hij voedzame en koolhydraatarme recepten.

Niels is een coach met een passie voor positieve energie. Hij onderzoekt hoe je eenvoudig een gezonde levensstijl kan toepassen. Daarvoor vertaalt hij wetenschappelijke kennis naar praktische tips.

Hij motiveert je bij de transformatie naar een slank, gezond en gelukkig leven.

 

Ontdek ook onze weekmenu’s!
koolhydraatarm 50 dagen dieet programma

Rate dit recept

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie

Makkelijk Afvallen recepten boek met Niels Bosman

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma (fysiek boek)

Onze bestseller! Al meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Je krijgt weekmenu’s voor 7 weken. Met meer dan 150 overheerlijke koolhydraatarme recepten, snacks & tussendoortjes. Nu met 100% afslankgarantie, als jij na 50 dagen niet bent afgevallen, betaal ik je 100% je geld terug. Zonder vragen!

  • 99.000+

    Mensen gingen je voor

  • 150

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslankgarantie (geld terug)

Meer info