Het keto dieet: gezond of levensgevaarlijk?

 1. Leestijd 20 min
 2. 11 11 2018
Deel dit bericht
keto dieet

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Het ketogeen dieet is hartstikke gevaarlijk omdat:

 1. Keto bevat een overschot aan dierlijke vetten, die op de lange termijn leiden tot ziektes zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.
 2. Bovendien bevat een ketogeen dieet veel te weinig koolhydraten en suikers, want glucose is namelijk de primaire brandstof van ons lichaam.

In dit artikel lees je hiervoor de onderbouwde argumenten. 

Waarom een keto dieet?

Veel mensen kiezen voor een keto dieet omdat ze willen afvallen. Maar je hebt ook mensen die beweren dat ze veel energieker zijn omdat ze geen suikers en koolhydraten eten.

Ik geef toe, het ketogeen dieet is een effectieve manier om snel af te vallen. Want door die enorme beperking van suikers en koolhydraten zie je in korte tijd vaak veel resultaat. 

Zijn er naast afvallen nog meer voordelen van een keto dieet? Ja, zie zijn er. Lees snel verder… 

Wat is een ketogeen dieet?

Als je een ketogeen dieet volgt schrap je koolhydraten zoveel mogelijk uit je voeding.

Omdat koolhydraten een belangrijke brandstof voor je lichaam zijn moeten ze worden vervangen door andere, gezondere voedingsstoffen waar je lichaam op kan teren. In het keto dieet zijn dit voornamelijk vetten, waarvan een groot deel ook verzadigd.

Je eet dus zo min mogelijk (het liefst bijna geen) koolhydraten, weinig eiwitten en -om deze tekorten op de vangen- een groot aantal vetten.

Je lichaam zal het tekort aan koolhydraten signaleren en op zoek gaan naar een andere brandstof om op te teren. Omdat het hier helemaal niet aan gewend is, en ook niet aan gewend zal raken, schakelt het lichaam over in een staat van constante honger.

Dit uit zich niet per se in een hongergevoel zoals je dat misschien kent. Het bootst slechts de reactie van het lichaam op honger na.

Bij het ontbreken van de voedingsstof koolhydraten, zal het lichaam overgaan op vet verbranden. Vet wordt dus jouw nieuwe brandstof. Omdat je geen normale benzine (koolhydraten) meer binnenkrijgt, moet je dit aanvullen met de nieuwe soort benzine (vetten).

Je spijsvertering is van nature niet gemaakt voor het verbranden van alleen maar vetten. De lever moet hard werken om ze af te breken en ondanks zijn grote inspanning lukt dit niet. Het overschot aan vetten dat niet kan worden afgebroken wordt door de lever daarom omgezet in ketonen: toxische stoffen.

Deze gifstoffen komen in je bloedbaan terecht waarna ze het lichaam zouden moeten verlaten, maar over hoe dit precies werkt bestaat veel onduidelijkheid. Zelfs de uitvinders van het keto dieet zijn het niet eens over de manier waarop hun voorgeschreven voedingspatroon zorgt voor gewichtsverlies.

Dr. Atkins denkt dat ketonen worden uit geplast en dit ervoor zorgt dat je kilo’s kwijt raakt. Andere theorieën gaan ervan uit dat er meer calorieën worden verbrandt, dat je gewoonweg minder honger hebt of je eetlust verliest…

Slechts één ding is een feit: je zult in korte tijd veel gewicht verliezen.

Door langere tijd te eten volgens de keto regels voor voeding, moet je lichaam zich continu aanpassen en dit zorgt ervoor dat het in een staat van ketose geraakt: een staat waarin in plaats van koolhydraten, alleen nog vetten worden omgezet in energie.

Dokter Greger, huisarts gespecialiseerd in klinische voeding en oprichter van nutritionfacts.org, is hier kort en bondig over: “Als je zo low carb gaat dat je lichaam zich in een staat van ketose bevindt, ben je ziek.”

Hierover later meer.

Wat is het verschil tussen Keto en Koolhydraatarm?

Koolhydraatarme of beperkende diëten zoals het keto dieet zijn immens populair en worden door veel mensen gebruikt om in korte tijd snel gewicht te verliezen. De basis van deze diëten is altijd het verminderen van het aantal koolhydraten in het voedingspatroon, met als doel een gezonder lichaam.

Hoewel de basis van koolhydraatarme diëten dus hetzelfde is, zijn er onder de koolhydraatarme diëten toch grote verschillen te noemen. Deze zitten hem voornamelijk in het aantal koolhydraten dat wordt geminderd en de voedingsstoffen die worden gebruikt ter vervanging van (ongezonde) koolhydraten.

koolhydraatarm eten buikklachten

Wat eet iemand die een keto dieet volgt?

Het keto dieet is een extreme vorm van koolhydraatarm eten. De inname van het aantal koolhydraten wordt niet beperkt tot 50, maar tot tussen de 0 en 30 koolhydraten per dag.

Hierdoor wordt de ‘brandstof’ waar het lichaam normaal op loopt terug gedrongen tot een minimum of in veel gevallen zelfs helemaal afgekapt. Een gezonde oplossing zou zijn om dit aan te vullen met een aantal gezonde koolhydraten (uit groenten) en een goede verhouding van eiwitten en vetten.

Echter, in het keto dieet kiest men ervoor de brandstof grotendeels te vervangen door vetten en ook de eiwitinname te beperken.

De verhouding belangrijke voedingsstoffen binnen een ketogeen dieet:

 • Vetten 75%
 • Eiwitten 20%
 • Koolhydraten 5%

Producten die worden gebruikt binnen een keto dieet komen vrijwel overeen met die van een normale koolhydraatarme leefwijze. Er zijn slechts een aantal aanpassingen die, zo zullen we later zien, een groot effect hebben op de gezondheid.

Aanvullingen van het keto dieet op een normaal koolhydraatarm eetpatroon:

 • Een verminderd aantal groenten met weinig tot geen koolhydraten. Voorbeelden zijn sla, komkommer en spinazie.
 • Weinig tot geen fruit.
 • (Vette) vleessoorten zoals bacon, ontbijtspek, rundvlees en lamsvlees
 • Het gebruik van veel (extra) olie om maaltijden te bereiden
 • Roomboter, room en mayonaise
 • Supplementen om tekorten aan vezels en vitaminen op te vangen

Zoals de naam al zegt, is het keto dieet een dieet. Dit is direct het grootste verschil met koolhydraatarm eten. Dit laatste is een levensstijl, een verandering van jouw eetpatroon dat je voor altijd kunt volhouden en waar je op de lange termijn nog altijd positieve effecten van ervaart.

Op ketogeen.nl lezen we dat het ketogeen dieet effectief is om overgewicht te bestrijden, niet alleen op de korte termijn maar ook op de middellange termijn. Ook wordt intermittent fasting aangeraden “perioden van vasten in te lassen” om “sneller in ketose te raken”.

Er wordt dus eigenlijk gezegd dat jij jezelf moet uithongeren om af te vallen…

Hier zouden onze alarmbellen moeten gaan rinkelen. Want wat is precies de middellange termijn? En als na deze termijn het lichaam uit de staat van ketose komt, blijven we dan wel op het gewicht waarvoor we zo hard hebben gewerkt? Of moeten we onszelf blijven uithongeren om steeds opnieuw het gewenste gewicht weer te bereiken?

Wat eet iemand binnen een normaal koolhydraatarme leefwijze?

In een normale koolhydraatarme leefwijze, wordt de inname van het aantal koolhydraten beperkt tot rond de 50 koolhydraten per dag.

Dit wordt aangevuld door het eten van meer eiwitten en vetten, in de verhouding:

 • Vetten 40%
 • Eiwitten 30%
 • Koolhydraten 30%

Een normaal koolhydraatarm voedingspatroon ziet er als volgt uit:

 • De koolhydraten die worden gegeten zitten voornamelijk in groenten en sommige stukken fruit.
 • Eiwitten worden geconsumeerd uit een beperkt aantal zuivelproducten zoals eieren en kaas, en een beperkt aantal vleesproducten zoals kip en rund.
 • Vetten haalt een persoon die koolhydraatarm eet voornamelijk uit noten, vette vissoorten en voorgenoemde zuivelproducten.

Producten die niet worden gegeten zijn:

 • Aardappelen
 • (Witte) pasta
 • (Witte) rijst
 • Brood

Hoewel er in vlees geen koolhydraten zitten, wordt het eten van vlees binnen een normaal koolhydraatarme leefwijze toch beperkt tot kip en af en toe rund (heel soms ook varken). Dit komt omdat in vlees andere stoffen zitten die schadelijk zijn voor het lichaam.

De voordelen van het keto dieet

Het keto dieet is dus een extreme vorm van koolhydraatarm eten waarin meer vlees en volvette producten worden gegeten dan in een standaard koolhydraatarme leefstijl. Het is een populair dieet onder mensen die in korte termijn veel gewicht willen verliezen door de inname van koolhydraten drastisch te beperken.

Als gewichtsverlies op de korte termijn jouw doel is, kan ketogeen eten een oplossing zijn. Door jouw lichaam tot een staat van ketose te dwingen zul je snel afvallen, zal je insulineniveau verbeteren en breng je jouw bloedsuikerspiegel in balans.

Het keto dieet is dus geschikt om op de zeer korte termijn veel gewicht te verliezen.

Diabetes of cholesterol dieet

Er zijn talloze voorbeelden van diabetici die door een keto dieet te volgen ongelooflijke resultaten boeken. Dr. Williams (American College of Cardiology) geeft aan dan ongeveer één derde van de diabetici hun medicijninname kon verminderen door een ketogeen dieet te volgen.

Ongeveer één derde van de patiënten kon zelfs volledig stoppen met medicatie. Ook zijn er gevallen bekend waarin de bloeddruk aanzienlijk is verbeterd.

Dit zijn overigens resultaten die ook worden geboekt door het volgen van een normale koolhydraatarme leefwijze met inname van rond de 50 koolhydraten per dag, zij het iets minder snel.

En hoewel huisarts Dr. Gregor patiënten met onder andere epilepsie, Parkinson en hersentumoren heeft behandelt met koolhydraatarme diëten, geeft hij aan dat we niet moeten wegkijken voor de directe gezondheidsrisico’s die komen kijken bij een extreme vermindering van het aantal koolhydraten in voeding. 

Het grote probleem is bij het ketogeen dieet: als je ermee stopt komen ziektes zoals diabetes direct terug. Ook overgewicht komt zeer snel terug als je even uit de keto gaat. Dit jojo-en is bovendien bijzonder gevaarlijk voor je lichaam. 

De nadelen van het ketose dieet

Zoals net al even genoemd zijn de positieve effecten van het keto dieet waarin minder dan 30 koolhydraten per dag gegeten worden, vergelijkbaar met die van een koolhydraatarme leefstijl waarin tot 50 koolhydraten per dag worden gegeten.

Echter, is het keto dieet is op de lange termijn niet vol te houden. Het is zelfs zeer ongezond en neemt gevaarlijke risico’s met zich mee. Bovendien zullen, als jouw lichaam uit de staat van ketose ‘ontwaakt’, de kilo’s er weer aan vliegen.

Een lichaam in de staat van ketose zorgt voor:

 • Gewichtsverlies door veel plassen of overmatig zweten
 • Een stinkende adem zoals die alleen bij stervende mensen, zieke mensen of mensen die een keto dieet volgen voorkomt… (Dr. Greger)

Ketogeen eten biedt bovendien geen oplossing voor jouw gezondheidsproblemen op de lange termijn. Het zal juist meer risico’s voor je gezondheid veroorzaken.

Deze problemen worden voornamelijk veroorzaakt door het grote aantal vetten en dierlijke producten dat binnen een keto dieet moet worden gegeten om aan voldoende ‘vervangende brandstof’ te komen, en het ontbreken van een gezonde hoeveelheid koolhydraten en eiwitten in de voeding die men eet.

koolhydraatarm 50 dagen dieet programma

Kun je ook te weinig koolhydraten binnen krijgen?

Bijna ieder orgaan in het menselijk lichaam kan teren op vetten. Bijna ieder orgaan: de hersenen en het zenuwstelsel hebben namelijk koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren.

Zelfs de keto dieet website ketogeen.nl geeft toe dat deze zeer belangrijke organen maar tot maximaal driekwart van hun benodigde energie uit ketonen kunnen halen…

Maximaal driekwart! Dit betekent dus dat essentiële organen zoals het zenuwstelsel en de hersenen niet goed meer kunnen functioneren.

Maar… dat is levensgevaarlijk!

vitamine c supplement tabletten

Bovendien zitten in koolhydraten ook andere voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Iemand die geen koolhydraten eet, krijgt een tekort aan vezels en dit heeft een negatieve werking op het darmstelsel.

Ketogeen.nl raad mensen die het keto dieet volgen dan ook aan om dagelijks een supplement met vezels te nemen. Ook wordt twee keer per dag een multivitamine tablet voorgeschreven om te voorkomen dat er tekorten aan belangrijke vitaminen en mineralen ontstaan.

Maar dat is toch de omgekeerde wereld? Een supplement nemen in plaats van voeding? Een supplement zou je moeten nemen als aanvulling op een gezonde levensstijl en zeker niet in plaats van groenten en fruit.

In een keto dieet krijg je simpelweg te weinig koolhydraten binnen, maar dus ook nog eens te weinig vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten! Dit zijn essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen blijven werken.

Krijg je lichaam deze stoffen onvoldoende binnen, dan loop je het risico op:

 • Rimpels
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Slapeloosheid
 • Depressiviteit
 • Een verminderde spiermassa
 • Het ontwikkelen van ernstige ziekten

Het volgen van een keto dieet vergroot dus de kans op bovenstaande verschijnselen, maar dat is niet het enige.

Kun je ook teveel vetten binnen krijgen?

De meeste producten bevatten simpelweg niet genoeg gezonde vetten om aan de extreem hoge eisen van het ketogeen dieet te voldoen. Een groot deel van de vetten die men binnenkrijgt is daarom ook verzadigd en slecht voor het lichaam en zijn organen.

Cardioloog Dr. Williams geeft aan dat bij iemand die eet volgens het keto dieet, de cholesterolwaarden op korte termijn zullen verminderen, maar deze persoon op de lange termijn een grotere kans heeft hart- en vaatziekten te ontwikkelen.

Ook Ketogeen.nl, een website die de keto lifestyle aanprijst, geeft aan dat er “personen zijn waarvan het cholesterol daalt, terwijl er ook personen zijn bij het cholesterol stijgt.”

Dat is vreemd! Vind je ook niet? 

Dr. Neal Barnard, oprichter van het Physicians Committee for Responsible Medicine, zegt dat de effecten van ketogeen eten op de lange termijn niet te overzien zijn. Hij noemt stijgende cholesterolwaarden, een grotere kans op hart- en vaatziekten, een grotere kans op ernstige ziekten zoals kanker…

Het keto dieet heeft op de lange termijn dus helemaal niet zulke positieve gevolgen voor ons cholesterol! Het keto dieet kan op de lange termijn zelfs levensgevaarlijke situaties opleveren.

Hoe gezond zijn dierlijke producten?

Vlees eten, en dan vooral het eten van rood vlees, is volgens het Voedingscentrum ongezond. Het kan zelfs leiden tot ernstige ziekten zoals een beroerte of kanker.

Ook cardioloog Dr. Williams benadrukt dat er “geen veilige vleesproducten” zijn. Wel geeft hij aan dat het verschil tussen wit vlees en (met name bewerkt) rood vlees groot is.

Bacon, ham, worst en salami zijn daarbij de meest ongezonde soorten vlees. Wie vis en kip eet is volgens Dr. Williams “beter bezig”. In een normale koolhydraatarme levensstijl wordt het eten vlees daarom beperkt tot sommige soorten vlees (voornamelijk kip en rund).

In een keto dieet werkt dit anders. Hier eet men juist relatief veel (rood) vlees: van varken en lam, tot rund en kip. Ook worden veel volvette zuivelproducten en bijvoorbeeld mayonaise gegeten. De inname van dierlijke producten wordt binnen het keto-dieet dus niet beperkt, maar juist gestimuleerd!

Volgens de Adventist Health Study geleid het eten van méér dierlijke producten tot een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes. Dit betekent dat het volgen van een keto dieet op de lange termijn er niet voor zorgt dat diabetes uit het lichaam verdwijnt, maar juist dat een gezond persoon meer kans heeft om deze ziekte te ontwikkelen.

Dat is niet het enige. Cardioloog Dr. Williams verwijst in deze video van Plantbasednews.org naar een analyse van meer dan tien waardige onderzoeken dat schokkende resultaten opleverde. Uit de verschillende onderzoeken blijkt dat volgers van het keto dieet gemiddeld 31% meer kans hebben te overlijden.

Wordt de onderzoeksgroep beperkt tot mensen die ooit in hun leven een hartaanval hebben gehad, dan is het sterftecijfer zelfs gestegen met 53%…

Dr. Williams: “Niemand zou dit dieet op de lange termijn moeten volgen. Behalve als gewichtsverlies belangrijker voor jou is dan je eigen leven.”

Dr. Greger: “Blijf hierbij uit de buurt.”

diabetes type 2

Conclusie: Door een staat van ketose kan je snel afvallen

Het keto dieet is een vorm van een koolhydraatarme leefwijze. Op het eerste oog zouden we dus kunnen stellen dat het een gezonde levenswijze is. Je eet immers weinig tot geen koolhydraten, die door je lichaam worden omgezet tot suikers en hierdoor zul je in korte tijd veel afvallen.

Ja: afvallen door koolhydraatarm eten is gezond.

Waarschijnlijk ben je nu wel benieuwd naar de keto-keuken? Lees dan verder in deze post. Hierin hebben we de lekkerste keto recepten op een rijtje gezet. Omdat deze maaltijden veel vetten bevatten (room, kaas etc.) voelen de gerechten het een beetje als comfort-food. De recepten zijn zo geselecteerd dat ze nog zo gezond mogelijk zijn. Dat is best een uitdaging, want:

Conclusie II: keto dieet gevaarlijk op lange termijn

Echter, zagen we dat afvallen door koolhydraten helemaal uit je eetpatroon weg te laten zorgt voor serieuze gezondheidsrisico’s op de lange termijn. Het is daarom verstandig je goed in te lezen over verschillende manieren van koolhydraatarm eten en de gevolgen hiervan op jouw lichaam.

Eén ding kan ik je nu vertellen: Het ketose dieet is levensgevaarlijk.

Ja, je kunt met dit dieet extreem snel afvallen en zelfs insuline- en cholesterolwaarden drastisch verminderen. Je zou het op de korte termijn dus kunnen gebruiken om snel resultaten te boeken.

Echter, worden met een minder extreme, verantwoorde koolhydraatarme levensstijl dezelfde resultaten geboekt.

Waarom zou jij het risico nemen serieuze gezondheidsklachten op te lopen?

Ter afsluiting wil ik hier graag verwijzen naar een quote van gerenommeerd voedingsarts Dr. Greger. Hij zegt:

“Mensen gebruiken ketogeen dieet om cholesterol waarden naar beneden te halen. Dit is een radicale methode. Gewichtsverlies op iedere manier kan cholesterolwaarden terugdringen. Een cocaïneverslaving of chemotherapie doet hetzelfde. Ik raad dan ook iedereen aan om een gezonde levensstijl te vinden. Een manier van eten die je vol kunt houden, je hele leven lang.”

Wil jij afvallen en wil je zeker weten dat je dit op een manier doet die geen schade toebrengt aan jouw lichaam? Je kunt dan het beste kiezen voor weekmenu’s. Deze zijn samengesteld door specialisten en bevatten precies de goede verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten om op gezonde wijze gewicht te verliezen.

 

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Niels Bosman is de auteur van boek ‘Koolhydraatarm 50 Dagen Programma’. Hij is de oprichter en eigenaar van Makkelijkafvallen.nl. Zijn methode, waarin koolhydraatarm eten centraal staat, heeft al meer dan 99.000 mensen met overgewicht geholpen met afvallen. Voor zijn website verzamelt hij voedzame en koolhydraatarme recepten.

Niels is een coach met een passie voor positieve energie. Hij onderzoekt hoe je eenvoudig een gezonde levensstijl kan toepassen. Daarvoor vertaalt hij wetenschappelijke kennis naar praktische tips.

Hij motiveert je bij de transformatie naar een slank, gezond en gelukkig leven.

 

Ontdek ook onze weekmenu’s!
koolhydraatarm 50 dagen dieet programma

4 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit recept Artikel

 • Salomo

  Van 50 gram koolhydraten per dag, zoals deze site propageert, komen veel mensen ook in ketose… dus wat is het verschil met het “levensgevaarlijke” lego-dieet?

  • Evelien Vis

   een keto-leefstijl zit nog lager in koolhydraten om in ketose te raken. Wij voegen meer koolhydraten en fruit toe, waardoor ketose niet zo snel optreedt. Er zit dus wel verschil in.

 • Hans

  Als je ervan uitgaat dat mensen die het keto dieet volgen veel rood vlees eten, dan klopt je verhaal wat meer. Helaas ga je aan het feit voorbij dat dat helemaal niet het geval is. En de veelgeprezen koolhydraatarm dieet die veel beter is dan keto volgens jou, zit hem dus maar in 20gr extra koolhydraten? Iets meer koolhydraten en alle “gevaar” is weg. Klinkt niet echt logisch.

 • michel groenveld

  “Het ketose dieet is levensgevaarlijk.”

  Wat een fucking onzin. Ga in de hoek staan en ga je schamen.

Geef een reactie