Amandelmeel: is het je geld wel waard?

Upcoming maar peperduur. Waarom zou je amandelmeel gebruiken? Je ontdekt het hier.

  1. Leestijd 11 min
  2. 06 08 2021
Deel dit bericht
Amandelmeel bestaat uit gemalen amandelen

Amandelmeel wordt steeds vaker gebruikt als vervanger van tarwemeel of -bloem en heeft een gezond imago maar klopt dat wel? Het is een stuk duurder dan gewone meel. Is het die extra euro’s wel waard?

En wat zijn dan de grootste voordelen ten opzichte van gewone meel? We geven je antwoord op al deze vragen, lees snel verder!

Wat is amandelmeel?

Amandelmeel bestaat uit gemalen zoete amandelen, niets meer en niets minder. Het wordt gemaakt van rauwe of van geblancheerde amandelen. In het laatste geval worden de amandelen gekookt en van hun bruine ‘jasje’ ontdaan, en vervolgens gemalen.

Doordat de vliesjes een vrij bittere smaak hebben is rauwe amandelmeel ofwel bruine amandelmeel wat bitterder van smaak. Meel van geblancheerde amandelen is wat zachter en neutraler van smaak.

Meestal wordt amandelmeel gemaakt van ongebrande amandelen maar bij speciaalzaken is ook meel van geroosterde amandelen te krijgen. 

Is amandelbloem hetzelfde als amandelmeel?

In sommige recepten wordt er een verschil gemaakt tussen amandelmeel en amandelbloem. Het verschil tussen gewone meel en bloem is dat voor bloem alleen het binnenste deel van de graankorrel wordt gebruikt. Dit is bij de amandel variant net zo.

Amandelbloem is de term voor meel gemaakt van fijngemalen, geblancheerde amandelen -zonder schil, en de term amandelmeel duidt op gemalen amandelen met schil. 

Meel waarvoor amandelen met schil zijn gebruikt, heeft doorgaans een grovere en iets kruimelige structuur.

De meel van geblancheerde amandelen is gaaf, waardoor deze ook aan de look van je cake of koekjes een wat neutraler uiterlijk geeft. 

Qua voedingsstoffen zijn beide vrijwel identiek.

En hoe zit het met poeder?

Om het allemaal nog makkelijker te maken, is er ook nog zoiets als amandelpoeder. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is als amandelmeel, maar dan fijner gemalen.

Het poeder wordt inderdaad ook gemaakt van gemalen amandel maar hieruit wordt eerst de olie onttrokken, waardoor veel gezonde voedingseigenschappen verloren gaan. Amandelpoeder is iets droger en heeft minder smaak dan amandelmeel.

Voordelen van amandelmeel

Amandelmeel heeft een paar duidelijke voordelen.

  • Glutenvrij
  • Koolhydraatarm
  • Hoge voedingswaarden
  • Licht verteerbaar
  • Voedzaam en vullend

Eén van de grootste voordelen van amandelmeel is dat het glutenvrij is. Het is dus geschikt voor mensen met een glutenallergie.

Ook als je een notenallergie hebt, kan het zijn dat je meel van amandelen goed verdraagt. De amandel is namelijk geen noot maar een steenvrucht. Overleg in het geval van een notenallergie wel altijd eerst met je dokter of diëtist voordat je gaat experimenteren. 

Koolhydraatarm

Bovendien bevat amandelmeel, zeker in vergelijk met normaal meel, weinig koolhydraten. Zo past het prima in een koolhydraatarme of zelfs keto levensstijl. Waar tarwemeel maar liefst 75 gram koolhydraten per 100 gram bevat, komt amandelmeel weg met slechts 10 gram koolhydraten per 100 gram.

Omdat het zo vullend is krijg je minder snel trek, daarom past het goed in je dieet als je af wilt vallen.

Amandelmeel gezond?

Uit onderzoek blijkt dat de unieke combinatie van mineralen, vitaminen en plantaardige stoffen in amandelen kan helpen om het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 kan verkleinen.

Amandelen bevatten bovendien veel meervoudig onverzadigde vetten, dit zijn gezonde vetten die je lichaam nodig heeft. Verder zit amandelmeel boordevol:

  • Vitamine E
  • Eiwitten
  • Vezels
  • Fosfor
  • Kalium
  • Magnesium
  • Natrium

Amandelmeel is dus niet alleen een koolhydraatarm alternatief voor gewone meel maar voegt qua voedingsstoffen echt wat toe. Zeker gezien het hoge aandeel plantaardige eiwitten, die beter voor ons zijn dan dierlijke eiwitten.

Amandelmeel vs gewone meel

Wat maakt amandelmeel nou beter dan gewone meel? In onderstaande voedingswaarde tabel kun je eenvoudig de gemiddelde voedingswaarde vergelijken.

Voedingsstoffen per 100 gEenheidAmandelmeelTarwemeel
Calorieënkcal632346
Koolhydrateng1069.6
Proteineg2411.4
Vetg51 (verzadigd 4.4)1.5
Vezelsg10.92.8
Calcium g266.020.0
Ijzermg3.71.0
Magnesiummg296.020.0
Fosformg520.0100.0
Kaliummg732.0180
Natriummg202
Zinkmg2.90.64
Kopermg0.90.14
Mangaanmg2.3
Vitamine Cmg0.60.0
Niacine (B3)mg3.40
Folatemg58.735
Vitamine Emg24.00
Gemiddelde voedingswaarde amandelmeel vs tarwemeel

Zeker wat mineralen als magnesium, fosfor en kalium aangaat, steekt amandelmeel met kop en schouders boven tarwemeel uit. Meer dan 60% van alle Nederlanders krijgt te weinig magnesium binnen. Meer noten op het menu kan helpen om een magnesium tekort te voorkomen.

Om te onthouden: Amandelmeel bevat veel meer mineralen dan tarwemeel en is echt een gezonder ingrediënten. Bovendien is het koolhydraatarm en glutenvrij.

Hoe gebruik je het?

Door de wat zoetere, nootachtige smaak is amandelmeel perfect voor het bakken van cake en koekjes. De bekendste toepassingen zijn macarons, amandelspijs en marsepein. Maar ook een cake bakken met amandelmeel kan dus prima.

In de meeste gevallen kun je gewone meel in een recept ook prima vervangen door amandelmeel. Amandelmeel combineert goed met andere smaken en kan ook prima worden gebruikt voor het bakken van pannenkoeken, taartbodems of brood. 

Wel is het zo dat amandelmeel minder goed plakt dan gewone meel. Amandelbaksels kunnen hierdoor wat droog en vlak van smaak worden. Je kunt dit oplossen door een sticky ingrediënt toe te voegen, zoals dadelstroop, agavesiroop of een banaan.

Ook door iets vettigs toe te voegen, kun je ervoor zorgen dat je baksel straks niet uit elkaar valt. Een beetje pindakaas, olie of aardappelzetmeel kan wonderen doen.

Er zijn online veel recepten met amandelmeel te vinden waar de meel 1 op 1 vervangen wordt. Dit hoeven niet altijd bewezen succesnummers te zijn. Van deze koolhydraatarme recepten weten we dat ze lekker zijn, goed plakken en een goede consistentie hebben.

Om te onthouden: je kan bijna alle baksels maken met amandelmeel, maar je kan het niet 1 op 1 vervangen. Het beste kies je voor recepten die gemaakt zijn voor dit ingrediënt.

Voorbeeld: recepten met amandelmeel

Pecankoekjes van amandelmeel en kokosolie

Koolhydraatarme pecankoekjes om koolhydraatarm te snoepen! Heerlijk voor bij de koffie. Eet smakelijk!
pecan koekjes

Chocomuffins van amandelmeel met bosbessen

Heerlijke koolhydraatarme chocomuffins van amandelmeel die lekker sappig blijven door de diepvries bosbessen. Lekker als tussendoortje of toetje.
chocolade muffins met blauwe bes

Koolhydraatarme kwarktaart met Aardbeien

Heb je iets te vieren? Maakt een koolhydraatarme taart met een bodem van amandelmeel. Fris en luchtig met kwark en aardbeien.
koolhydraatarme kwarktaart met aardbeien

Waar kan je amandelmeel kopen?

Waar je vroeger toch echt naar een natuurwinkel moest om amandelmeel te scoren, is dat nu gelukkig niet meer het geval. Tegenwoordig kun je het in bijna iedere supermarkt of iedere toko krijgen.

Als je een voorkeur hebt voor biologische amandelmeel kan het zijn dat je wel even om moet fietsen of slag je slag online bij een (biologische) notenshop. 

Zelf maken

Je kunt amandelmeel trouwens ook heel eenvoudig zelf maken. Maal hiervoor de benodigde hoeveelheid (blanke) amandelen of amandelschaafsel in je keukenmachine of koffiemolen tot je een fijnkorrelige structuur te pakken hebt.

Je hebt best wel wat amandelen nodig om zelf meel te maken, qua kosten ben je dus niet per se heel veel goedkoper uit.

Let op dat je niet te lang maalt omdat er dan te veel olie vrijkomt uit de amandel waardoor eerder een notenpasta ontstaat.

Waar moet je op letten?

Een aandachtspunt bij amandelmeel is dat het meel indien het hoger wordt verhit dan 180 graden wat zuur en minder lekker van smaak en structuur kan worden.

Ook is het gevoelig voor blootstelling aan warmte, zuurstof en licht. Hierdoor gaat de voedingswaarde snel achteruit maar het zorgt er helaas ook voor dat amandelmeel niet zo lang houdbaar is. 

Je kunt amandelmeel invriezen dan is het een aantal maanden houdbaar. Als je het in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaart is het raadzaam om het meel binnen een week te gebruiken. 

Antinutriënten

Daarnaast bevat meel van amandelen antinutriënten, zoals lectine, fytinezuur en oxalaten. Dit zijn stofjes die van nature in planten voorkomen maar die ons lichaam kunnen tegenwerken in de opname van voedingsstoffen en het verteren van voedsel. 

Als je zelf amandelmeel maakt, kun je er voor kiezen om de amandelen voor gebruik een nachtje te laten weken, dit onttrekt de antinutriënten enigszins. De meeste antinutriënten bevinden zich trouwens in de schil van de amandel.

1 nadeel van amandelmeel

Amandelmeel bevat met 632 kcal per 100 gram behoorlijk veel calorieën. Omdat we weten dat noten veel gezonde vetten bevatten, is de 51 gram vet per 100 gram niet echt een verrassing. Maar toch, het grootste nadeel van amandelmeel is dat je er snel te veel van binnenkrijgt. 

In een normaal voedingsadvies past een handje noten per dag. Als je gaat bakken met amandelmeel zit je hier natuurlijk al snel overheen. Doordat je deze volumes vergroot, breng je je dieet als snel in disbalans.

Ook worden de vetten uit het amandelmeel niet direct verbrandt omdat de koolhydraten voorrang krijgen.

Onze conclusie

Als je last hebt van een glutenintolerantie of een koolhydraatarm dieet volgt, is amandelmeel een goed alternatief als je een keer iets wil bakken. Omdat het zoveel vezels bevat, worden de koolhydraten die erin zitten bovendien langzamer opgenomen.

Dit is beter voor je bloedsuikerspiegel dan gewone meel. Maar meel van amandelen is niet bij uitstek een product om mee af te vallen, zeker niet als je het in grote hoeveelheden eet.

Dus ja: als jij weet hoe je goed kan verdienen, is amandelmeel zeker je geld waard, je krijgt als bonus veel goede voedingsstoffen binnen in je tussendoortje. Maar het is geen vrijbrief om heel veel van je gezonde baksels te eten. Je krijgt dan snel teveel vetten binnen.

Meer tips

Mijn advies is om sowieso niet te veel meelproducten te eten en vooral te letten op een gevarieerd voedingspatroon. Een stuk fruit, groente of peulvruchten is altijd nog altijd beter. Amandelmeel is dus zeker een goed alternatief, maar geniet met mate. 

In Ma’s Koolhydraatarm 50 Dagen Programma staan nog veel meer lekkere recepten en krijg je waardevolle tips om tot 2 kilo per week af te vallen. Bestel jouw exemplaar van het populaire boek nu met tijdelijk extra hoge korting!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Anne Van Asseldonk
Je eerste stap naar een blijvend slank figuur

6 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • Petra

    Amandelmelk schijnt erg te oxideren tijdens het bakken, en daarmee toch weer wat minder gezond. Hebben jullie hier ook meer info over?

  • Trudy

    wat kun je dan het beste als vervanging van het amandelmeel gebruiken wanneer je wilt afvallen en toch bodems of brood wilt bakken?

    • Evelien Vis

      kikkererwtenmeel, kastanjemeel of boekweitmeel kun je als alternatief gebruiken.

      • Patricia Brugman

        Mijn vriend en zoontje hebben beiden een notenallergie. In veel recepten wordt amandelmeel gebruikt: wat is het beste alternatief?

        • Niels Bosman

          Als amandelmeel geen optie is vanwege een notenallergie, zijn er gelukkig verschillende alternatieven die kunnen worden gebruikt in koolhydraatarme recepten. Hier zijn een paar opties:

          Kokosmeel: Kokosmeel is een uitstekend alternatief voor amandelmeel. Het is van nature glutenvrij, vezelrijk en heeft een licht zoete smaak. Houd er rekening mee dat kokosmeel meer vocht absorbeert dan amandelmeel, dus u moet mogelijk de hoeveelheid vloeistof in het recept aanpassen.

          Zonnebloempittenmeel: Gemalen zonnebloempitten kunnen worden gebruikt als vervanging voor amandelmeel. Het heeft een lichte nootachtige smaak en is van nature glutenvrij. Zorg ervoor dat de zonnebloempitten goed fijn gemalen zijn om een fijne textuur te krijgen.

          Pompoenpittenmeel: Pompoenpittenmeel is dan weer een andere optie. Het heeft een iets sterkere smaak dan amandelmeel, dus houd daar rekening mee bij het gebruik ervan in recepten. Net als bij zonnebloempittenmeel moeten de pompoenpitten goed fijn gemalen zijn.

          Kikkererwtenmeel: Hoewel kikkererwtenmeel een hoger koolhydraatgehalte heeft dan amandelmeel, kan het nog steeds worden gebruikt in koolhydraatarme recepten in gematigde hoeveelheden. Het geeft een hartige smaak en is rijk aan eiwitten en vezels.

          Havermoutmeel (glutenvrij): Voor degenen die geen strikt koolhydraatarm dieet volgen, kan glutenvrij havermoutmeel een alternatief zijn voor amandelmeel. Het heeft een milde smaak en een fijne textuur, maar het bevat meer koolhydraten, dus gebruik het met mate.

          Het is altijd een goed idee om te experimenteren met verschillende alternatieven om te zien welke het beste werkt voor jouw recepten en smaakvoorkeuren. Vergeet niet om rekening te houden met eventuele allergieën of dieetbeperkingen bij het kiezen van vervangende ingrediënten.

Geef een reactie