Aubergine uit de oven gevuld met Feta: net zo lekker als Ottolenghi

Deze Midden-Oosterse gevulde aubergine met feta uit de oven is een smakelijke knaller. Met deze kruidenmix kun je het zelf in Ottolenghi stijl maken.
  • Diner
  • 1 gevulde aubergine
  • 24g koolhydraten
Oosterse oven aubergine met feta en tomaten 24g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Aubergines zijn een purple dream: smakelijk en o zo gezond!

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 850 ml kokend water
  • 250 gr aubergine 1 stuk
  • 100 gr rundergehakt
  • zout ca. 15 gr om te pekelen
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 ui
  • 0.5 tl chili vlokken
  • 45 gr tomatenblokjes uit blik
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 15 gr tomatenpuree
  • 20 gr feta
  • ½ tl peterselie
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Schil met een dunschiller repen schil van de aubergine af (van top tot staart), zodat er een zebra-achtig patroon ontstaat. Prik de aubergine rondom met een scherp mesje.
  • Meng het zout met 750 ml kokend water. Leg de aubergines 30 minuten in het water, waarna je het water kan kan afgieten en de aubergines laat drogen.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak het gehakt en de ui in ongeveer 8 minuten goudbruin. Voeg de knoflook en chilli vlokken toe en roer om. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Voeg de tomaten uit blik toe. Laat het een paar minuten zacht pruttelen en zet het dan aan de kant om af te laten koelen.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de aubergine aan alle kanten lichtbruin (ongeveer 5 minuten).
  • Snijdt aan de bovenkant van de aubergine een spleet en gebruik een lepel om binnenin de inhoud enigszins weg te duwen, zodat er wat ruimte ontstaat voor de vulling. De vulling kun je eventueel aanduwen met een lepel. Plaats de aubergine in een ovenvaste schaal.
  • Mix de tomatenpuree met 100 ml kokend water en giet dat in de ovenschaal om de aubergine heen (er niet overheen).
  • Bedek met zilverfolie en bak het geheel 30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal vervolgens het zilverfolie van de schaal en bak nog 25 minuten, of tot het bruin is gebakken en de aubergine zacht is.
  • Strooi voor het serveren de feta en de peterselie over de aubergine heen.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Gevulde aubergine met feta, Ottolenghi stijl
Hoeveelheid per portie
Calories 433 Calories from Fat 252
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 28g40%
Verzadigd vet 11g55%
Sodium 622mg27%
Potassium 1104mg32%
Koolhydraten 24g9%
Vezels 9g38%
Suiker 14g16%
Eiwit 24g48%
Vitamine A 562IU26%
Vitamine B12 2mg71%
Vitamine C 14mg19%
Calcium 187mg19%
IJzer 3mg19%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Yotam Ottolenghi. Wat doet die man het toch goed. Wij zijn stiekem ook best wel fan van hem. We hebben ons door hem laten inspireren voor deze gevulde aubergine uit de oven met feta . Gezond en feestelijk.

Serveertips

Samen met een lekkere salade zijn deze gevulde aubergines perfect voor een doordeweekse avond. Maar heb je in het weekend gasten en wil je graag een speciale maaltijd op tafel zetten? Dit gerecht doet het heel goed als deel van een feestelijke mezze spread. Dat doe je zo:

Lekker en gezond borrelen, zo doe je dat.

Vegetarische aubergine uit de oven

Dit gerecht is gelukkig ook heel erg gemakkelijk vegetarisch te maken, door de aubergine met een groenten ratatouille te vullen in plaats van gehakt. De ratatouille is gemakkelijk en snel te maken. Snijd een kwart stuk pompoen, een kwart stuk courgette, en een kwart stuk paprika in blokjes. Voeg het in stap 4 toe en vervang daarmee het gehakt. Volg het recept als beschreven en voilà, je vegetarische aubergine is klaar.

Aubergine met feta, a purple dream

Mede door de invloed van de master zelf, Yotam Ottolenghi, zien we steeds vaker gerechten met aubergine voorbijkomen. Gelukkig is deze vruchtgroente uit de nachtschadefamilie gezond en lekker. Aubergines zitten vol met goede, plantaardige vezels. Daarnaast zijn ze een bron van vitamines B1, B6 en kalium. Kalium zorgt op z’n beurt, dat je lichamelijke PH-waarde in balans blijft.

Kies je aubergine in de supermarkt zorgvuldig. Een goede aubergine voelt zwaar aan en de buitenkant heeft een mooie glans, zonder rimpels en kuiltjes. Als het even kan, kiezen wij voor biologisch. Zo weet je zeker dat het goed voor jezelf is en voor de natuur.

Ben je na het maken van dit recept net als ons overtuigd van deze purple dream? Probeer dan ook eens onze tosti’s van aubergine. Verassend lekker, al zeggen we het zelf.

 

Oosterse oven aubergine met feta en tomaten
4.1 van 125 stemmen
Print

Gevulde aubergine met feta, Ottolenghi stijl

Deze Midden-Oosterse gevulde aubergine met feta uit de oven is een smakelijke knaller. Met deze kruidenmix kun je het zelf in Ottolenghi stijl maken.

Gang Diner
Keuken Midden-Oosters
Keyword gevulde aubergine, glutenvrij
dieet glutenvrij
tijd <30 minuten
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 55 minuten
Pekelen 30 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Porties 1 gevulde aubergine
Caloriën 433 kcal

Ingrediënten

  • 850 ml kokend water
  • 250 gr aubergine 1 stuk
  • 100 gr rundergehakt
  • zout ca. 15 gr om te pekelen
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 ui
  • 0.5 tl chili vlokken
  • 45 gr tomatenblokjes uit blik
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 15 gr tomatenpuree
  • 20 gr feta
  • ½ tl peterselie
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180° C.

  2. Schil met een dunschiller repen schil van de aubergine af (van top tot staart), zodat er een zebra-achtig patroon ontstaat. Prik de aubergine rondom met een scherp mesje.

  3. Meng het zout met 750 ml kokend water. Leg de aubergines 30 minuten in het water, waarna je het water kan kan afgieten en de aubergines laat drogen.

  4. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak het gehakt en de ui in ongeveer 8 minuten goudbruin. Voeg de knoflook en chilli vlokken toe en roer om. Voeg naar smaak zout en peper toe.

  5. Voeg de tomaten uit blik toe. Laat het een paar minuten zacht pruttelen en zet het dan aan de kant om af te laten koelen.

  6. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de aubergine aan alle kanten lichtbruin (ongeveer 5 minuten).

  7. Snijdt aan de bovenkant van de aubergine een spleet en gebruik een lepel om binnenin de inhoud enigszins weg te duwen, zodat er wat ruimte ontstaat voor de vulling. De vulling kun je eventueel aanduwen met een lepel. Plaats de aubergine in een ovenvaste schaal.

  8. Mix de tomatenpuree met 100 ml kokend water en giet dat in de ovenschaal om de aubergine heen (er niet overheen).

  9. Bedek met zilverfolie en bak het geheel 30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal vervolgens het zilverfolie van de schaal en bak nog 25 minuten, of tot het bruin is gebakken en de aubergine zacht is.

  10. Strooi voor het serveren de feta en de peterselie over de aubergine heen.

Voedingswaarden
Gevulde aubergine met feta, Ottolenghi stijl
Hoeveelheid per portie
Calories 433 Calories from Fat 252
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 28g40%
Verzadigd vet 11g55%
Sodium 622mg27%
Potassium 1104mg32%
Koolhydraten 24g9%
Vezels 9g38%
Suiker 14g16%
Eiwit 24g48%
Vitamine A 562IU26%
Vitamine B12 2mg71%
Vitamine C 14mg19%
Calcium 187mg19%
IJzer 3mg19%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Snelle gezonde maaltijden voor elke dag

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij volledig uitgewerkte weekmenu’s, recepten en boodschappenlijstjes. Ontvang online support van onze afslank coach. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.

  • 140.000+

    Mensen gingen je voor

  • 90+

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslank Garantie (geld terug)

Meer info