SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Börek, oftewel Turkse rolletjes van filodeeg.
Rate dit recept
Bedankt voor je rating!
Houd je net zoals ons van zon, zee en strand? Met deze rolletjes van filodeeg waan je je een moment in Turkije, genietend van het warme weer. Daar heet dit gerecht börek. Hoewel het niet koolhydraatarm is, is het wel een gezonde hap met spinazie en feta. Heerlijke als een tussendoortje of voor bij de borrel. Met een salade ernaast volstaat het zeker ook voor de lunch!
Als je wat spinazie overhebt, is onze spinaziesalade met mozzarella en parmaham ernaast ideaal. Deze salade is van Italiaanse (en niet Turkse) inslag, maar is net zo zonnig en gezond.
We moeten je teleurstellen: van spinazie krijg je geen instant spierballen, zoals Popeye dat vroeger voor elkaar kreeg. Aan ijzer is spinazie wel rijk, dus dat was niet gelogen. 100 gram spinazie bevat ongeveer 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer. Daarentegen bevat het wel veel oxaalzuur, wat ons lichaam tegenwerkt in de opname van het ijzer.
Gelukkig heeft spinazie wel veel meer goeds voor je gezondheid. Zo zit het ook boordevol Vitamine K. Deze vitamine houdt bloedvaten sterk en helpt bij een goede bloedstolling. Bij ons staat spinazie dan ook hoog in onze top 10 van gezondste groente.
Spinazie groeit gewoon op Hollandse bodem. Het seizoen loopt vanaf maart tot oktober. Voor dit gerecht kun je het beste op zoek gaan naar wat grotere, knapperige bladen.
Soms zie je dat in recepten bladerdeeg en filodeeg door elkaar worden gehaald. Maar ze zijn niet gelijk! Bladerdeeg wordt gemaakt van bloem, water en boter (en niet zo’n klein beetje ook). Bladerdeeg bestaat uit heel veel laagjes met boter ertussen, waardoor het tijdens het bakken een luchtige structuur krijgt.
Filodeeg daarentegen wordt met bloem, water en een klein beetje olie gemaakt. Tijdens het bakken rijst het filodeeg niet, maar wordt het wel heel lekker knapperig. Zonder die boter is het een stuk gezonder dan bladerdeeg.
Heb je bevroren filodeeg gevonden, misschien bij een Turkse supermarkt of in het vriesvak bij de Jumbo? Geen probleem! Laat het simpelweg een paar uurtjes op het aanrecht ontdooien.
Eigenlijk zijn deze filodeeg rolletjes het lekkerst rechtstreeks uit de oven, als ze nog een beetje warm zijn. Maar je kunt ze gerust 3-4 dagen in de koelkast laten liggen en ze dan in een voorverwarmde oven 10-15 minuten krokant bakken.
Dit vegetarische tussendoortje is een heerlijke mix van feta, spinazie en Turkse kruiden in knapperig filodeeg.
Verwarm de oven voor op 200° C.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de ui (met een mespuntje zout) op een laag vuur, ongeveer 16 minuten of tot de ui lichtbruin gebakken is. Laat het afkoelen.
Verhit een koekenpan op hoog vuur en voeg de spinazie toe. Kook het 30 seconden, of tot de spinazie volledig geslonken is. Laat het in een zeef afkoelen en knijp er daarna zoveel mogelijk water uit. Snij het daarna grof.
Verkruimel de feta in een kom en voeg de gekoelde ui, spinazie, gedroogde oregano, een mespuntje zout en het ei toe. Roer zorgvuldig om. Verdeel de mix daarna in 2 delen.
Smelt de boter in een pannetje.
Snij een stuk filodeeg in een rechthoek van ongeveer 15 x 20 cm. Leg aan de korte kant van het filodeeg een rolletje van de feta-spinazie - ongeveer een helft van de mix. Rol het op en bestrijk de laatste twee cm met een beetje gesmolten boter, voordat je het rolletje dicht rolt. Herhaal dit nog een keer, zodat je 2 filodeegrolletjes hebt.
Bestrijk de rolletjes lichtelijk met boter en strooi de sesamzaadjes eroverheen.
Bak de filodeegrolletjes, naadkant naar beneden, in een ingevette ovenschaal in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en krokant.
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Wat serveer jij graag als hapje op een verjaardag?…
Buddha bowl gemaakt van geitenkaas salade en gegrilde zoete aardappel.
Heerlijke geitenkaassalade met biet en honing voor bij de lunch
Ken jij al de eiwitrijke halloumi kaas snack? Hij is heerlijk als verantwoorde snack op plakjes aubergine.
Mag jouw energielevel wel omhoog? Probeer dan dit koolhydraatarme kokosballetjes recept
Heerlijk gevulde witlov, een geweldig tussendoortje!
Deze gevulde paprika’s zijn heerlijk en makkelijk om te maken
Dadels met spek zijn heerlijk als borrelhapje! Je stopt ze even in de oven, en klaar is kees.
Deze gezonde pompoensoep is binnen no-time klaar om te eten
Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij flexibele weekmenu’s, recepten en kant-en-klare boodschappenlijstjes. Houd je successen bij in de gratis habit tracker. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.
Mensen gingen je voor
Nieuwe Afslank Recepten
Tips & Snacks
Afslank Garantie (geld terug)
Eet jij nog steeds teveel koolhydraten?
Download GRATIS Afslank Recepten ->
Ontdek wat je moet eten om gezond af te vallen.
Vul je naam in en krijg een gratis
weekmenu uit het NIEUWE
Blijvend Slank Programma
SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot het Koolhydraatarm 7 Dagen Probeerplan
(Het is 100% gratis en privé)
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot de download. Kick vandaag nog af van Suiker!
(Het is 100% gratis en privé)
Rate dit recept
Is de voedingswaarde genomen per rolletje? Of per 2 rolletjes?
Per portie, dus 2 rolletjes