Hartige rolletjes van Filodeeg met feta en spinazie

Dit vegetarische tussendoortje is een heerlijke mix van feta, spinazie en Turkse kruiden in knapperig filodeeg.
  • Tussendoortjes
  • 2 rolletjes
  • 12g koolhydraten
Knapperige rolletjes van filodeeg met feta, spinazie en sesamzaad 12g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Börek, oftewel Turkse rolletjes van filodeeg.

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 1 stuks ui fijngesneden
  • 2 tl olijfolie extra vierge
  • 100 gr spinazie
  • 60 gr feta of zachte geitenkaas
  • 15 gr ongezouten boter
  • 1 mespuntje gedroogde oregano
  • zout (een mespuntje of max 0.4 gr)
  • 1 ei
  • 2 blaadjes filodeeg
  • 2 tl sesamzaad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200° C.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de ui (met een mespuntje zout) op een laag vuur, ongeveer 16 minuten of tot de ui lichtbruin gebakken is. Laat het afkoelen.
  • Verhit een koekenpan op hoog vuur en voeg de spinazie toe. Kook het 30 seconden, of tot de spinazie volledig geslonken is. Laat het in een zeef afkoelen en knijp er daarna zoveel mogelijk water uit. Snij het daarna grof.
  • Verkruimel de feta in een kom en voeg de gekoelde ui, spinazie, gedroogde oregano, een mespuntje zout en het ei toe. Roer zorgvuldig om. Verdeel de mix daarna in 2 delen.
  • Smelt de boter in een pannetje.
  • Snij een stuk filodeeg in een rechthoek van ongeveer 15 x 20 cm. Leg aan de korte kant van het filodeeg een rolletje van de feta-spinazie - ongeveer een helft van de mix. Rol het op en bestrijk de laatste twee cm met een beetje gesmolten boter, voordat je het rolletje dicht rolt. Herhaal dit nog een keer, zodat je 2 filodeegrolletjes hebt.
  • Bestrijk de rolletjes lichtelijk met boter en strooi de sesamzaadjes eroverheen.
  • Bak de filodeegrolletjes, naadkant naar beneden, in een ingevette ovenschaal in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en krokant.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Hartige rolletjes van Filodeeg met feta en spinazie
Hoeveelheid per portie
Calories 242 Calories from Fat 162
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 18g26%
Verzadigd vet 10g50%
Sodium 522mg23%
Potassium 393mg11%
Koolhydraten 12g5%
Vezels 2g8%
Suiker 3g3%
Eiwit 10g20%
Vitamine A 5139IU234%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 16mg21%
Calcium 242mg24%
IJzer 3mg19%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Houd je net zoals ons van zon, zee en strand? Met deze rolletjes van filodeeg waan je je een moment in Turkije, genietend van het warme weer. Daar heet dit gerecht börek. Hoewel het niet koolhydraatarm is, is het wel een gezonde hap met spinazie en feta. Heerlijke als een tussendoortje of voor bij de borrel. Met een salade ernaast volstaat het zeker ook voor de lunch!

Als je wat spinazie overhebt, is onze spinaziesalade met mozzarella en parmaham ernaast ideaal. Deze salade is van Italiaanse (en niet Turkse) inslag, maar is net zo zonnig en gezond.

Spinazie, krijg je daar echt spieren van?

 We moeten je teleurstellen: van spinazie krijg je geen instant spierballen, zoals Popeye dat vroeger voor elkaar kreeg. Aan ijzer is spinazie wel rijk, dus dat was niet gelogen. 100 gram spinazie bevat ongeveer 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer. Daarentegen bevat het wel veel oxaalzuur, wat ons lichaam tegenwerkt in de opname van het ijzer.

Gelukkig heeft spinazie wel veel meer goeds voor je gezondheid. Zo zit het ook boordevol Vitamine K. Deze vitamine houdt bloedvaten sterk en helpt bij een goede bloedstolling. Bij ons staat spinazie dan ook hoog in onze top 10 van gezondste groente.

Spinazie groeit gewoon op Hollandse bodem. Het seizoen loopt vanaf maart tot oktober. Voor dit gerecht kun je het beste op zoek gaan naar wat grotere, knapperige bladen.

Filodeeg en bladerdeeg, wat is het verschil?

Soms zie je dat in recepten bladerdeeg en filodeeg door elkaar worden gehaald. Maar ze zijn niet gelijk! Bladerdeeg wordt gemaakt van bloem, water en boter (en niet zo’n klein beetje ook). Bladerdeeg bestaat uit heel veel laagjes met boter ertussen, waardoor het tijdens het bakken een luchtige structuur krijgt.

Filodeeg daarentegen wordt met bloem, water en een klein beetje olie gemaakt. Tijdens het bakken rijst het filodeeg niet, maar wordt het wel heel lekker knapperig. Zonder die boter is het een stuk gezonder dan bladerdeeg.

Heb je bevroren filodeeg gevonden, misschien bij een Turkse supermarkt of in het vriesvak bij de Jumbo? Geen probleem! Laat het simpelweg een paar uurtjes op het aanrecht ontdooien.

Hoe lang blijven deze rolletjes van filodeeg goed?

Eigenlijk zijn deze filodeeg rolletjes het lekkerst rechtstreeks uit de oven, als ze nog een beetje warm zijn. Maar je kunt ze gerust 3-4 dagen in de koelkast laten liggen en ze dan in een voorverwarmde oven 10-15 minuten krokant bakken.

 

Knapperige rolletjes van filodeeg met feta, spinazie en sesamzaad
4.19 van 104 stemmen
Print

Hartige rolletjes van Filodeeg met feta en spinazie

Dit vegetarische tussendoortje is een heerlijke mix van feta, spinazie en Turkse kruiden in knapperig filodeeg.

Gang Tussendoortje
Keuken Turks
Keyword filodeeg, filodeegrolletjes, vegetarische snack
dieet vegetarisch
tijd <60 minuten
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 2 rolletjes
Caloriën 242 kcal

Ingrediënten

  • 1 stuks ui fijngesneden
  • 2 tl olijfolie extra vierge
  • 100 gr spinazie
  • 60 gr feta of zachte geitenkaas
  • 15 gr ongezouten boter
  • 1 mespuntje gedroogde oregano
  • zout (een mespuntje of max 0.4 gr)
  • 1 ei
  • 2 blaadjes filodeeg
  • 2 tl sesamzaad

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200° C.

  2. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de ui (met een mespuntje zout) op een laag vuur, ongeveer 16 minuten of tot de ui lichtbruin gebakken is. Laat het afkoelen.

  3. Verhit een koekenpan op hoog vuur en voeg de spinazie toe. Kook het 30 seconden, of tot de spinazie volledig geslonken is. Laat het in een zeef afkoelen en knijp er daarna zoveel mogelijk water uit. Snij het daarna grof.

  4. Verkruimel de feta in een kom en voeg de gekoelde ui, spinazie, gedroogde oregano, een mespuntje zout en het ei toe. Roer zorgvuldig om. Verdeel de mix daarna in 2 delen.

  5. Smelt de boter in een pannetje.

  6. Snij een stuk filodeeg in een rechthoek van ongeveer 15 x 20 cm. Leg aan de korte kant van het filodeeg een rolletje van de feta-spinazie - ongeveer een helft van de mix. Rol het op en bestrijk de laatste twee cm met een beetje gesmolten boter, voordat je het rolletje dicht rolt. Herhaal dit nog een keer, zodat je 2 filodeegrolletjes hebt.

  7. Bestrijk de rolletjes lichtelijk met boter en strooi de sesamzaadjes eroverheen.

  8. Bak de filodeegrolletjes, naadkant naar beneden, in een ingevette ovenschaal in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en krokant.

Voedingswaarden
Hartige rolletjes van Filodeeg met feta en spinazie
Hoeveelheid per portie
Calories 242 Calories from Fat 162
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 18g26%
Verzadigd vet 10g50%
Sodium 522mg23%
Potassium 393mg11%
Koolhydraten 12g5%
Vezels 2g8%
Suiker 3g3%
Eiwit 10g20%
Vitamine A 5139IU234%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 16mg21%
Calcium 242mg24%
IJzer 3mg19%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Je eerste stap naar een blijvend slank figuur

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
  • Maartje

    Is de voedingswaarde genomen per rolletje? Of per 2 rolletjes?

4.19 from 104 votes (104 ratings without comment)

Geef een reactie

Het Koolhydraatarm 4 Weken Stappenplan

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij flexibele weekmenu’s, recepten en kant-en-klare boodschappenlijstjes. Houd je successen bij in de gratis habit tracker. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.

  • 140.000+

    Mensen gingen je voor

  • 101

    Nieuwe Afslank Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslank Garantie (geld terug)

SHOPPEN