Tips
Houd je net zoals ons van zon, zee en strand? Met deze rolletjes van filodeeg waan je je een moment in Turkije, genietend van het warme weer. Daar heet dit gerecht börek. Hoewel het niet koolhydraatarm is, is het wel een gezonde hap met spinazie en feta. Heerlijke als een tussendoortje of voor bij de borrel. Met een salade ernaast volstaat het zeker ook voor de lunch!
Als je wat spinazie overhebt, is onze spinaziesalade met mozzarella en parmaham ernaast ideaal. Deze salade is van Italiaanse (en niet Turkse) inslag, maar is net zo zonnig en gezond.
Spinazie, krijg je daar echt spieren van?
We moeten je teleurstellen: van spinazie krijg je geen instant spierballen, zoals Popeye dat vroeger voor elkaar kreeg. Aan ijzer is spinazie wel rijk, dus dat was niet gelogen. 100 gram spinazie bevat ongeveer 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer. Daarentegen bevat het wel veel oxaalzuur, wat ons lichaam tegenwerkt in de opname van het ijzer.
Gelukkig heeft spinazie wel veel meer goeds voor je gezondheid. Zo zit het ook boordevol Vitamine K. Deze vitamine houdt bloedvaten sterk en helpt bij een goede bloedstolling. Bij ons staat spinazie dan ook hoog in onze top 10 van gezondste groente.
Spinazie groeit gewoon op Hollandse bodem. Het seizoen loopt vanaf maart tot oktober. Voor dit gerecht kun je het beste op zoek gaan naar wat grotere, knapperige bladen.
Filodeeg en bladerdeeg, wat is het verschil?
Soms zie je dat in recepten bladerdeeg en filodeeg door elkaar worden gehaald. Maar ze zijn niet gelijk! Bladerdeeg wordt gemaakt van bloem, water en boter (en niet zo’n klein beetje ook). Bladerdeeg bestaat uit heel veel laagjes met boter ertussen, waardoor het tijdens het bakken een luchtige structuur krijgt.
Filodeeg daarentegen wordt met bloem, water en een klein beetje olie gemaakt. Tijdens het bakken rijst het filodeeg niet, maar wordt het wel heel lekker knapperig. Zonder die boter is het een stuk gezonder dan bladerdeeg.
Heb je bevroren filodeeg gevonden, misschien bij een Turkse supermarkt of in het vriesvak bij de Jumbo? Geen probleem! Laat het simpelweg een paar uurtjes op het aanrecht ontdooien.
Hoe lang blijven deze rolletjes van filodeeg goed?
Eigenlijk zijn deze filodeeg rolletjes het lekkerst rechtstreeks uit de oven, als ze nog een beetje warm zijn. Maar je kunt ze gerust 3-4 dagen in de koelkast laten liggen en ze dan in een voorverwarmde oven 10-15 minuten krokant bakken.
Rate dit recept
Is de voedingswaarde genomen per rolletje? Of per 2 rolletjes?
Per portie, dus 2 rolletjes