Broccolibrood met speltmeel (slechts 5 gr. Kh) » Makkelijk Afvallen

Broccolibrood met speltmeel (slechts 5 gr. Kh)

By on 8 januari 2020
Leestijd: 5 minuten
Broccolibrood met speltmeel

Dankje, Tineke. Wederom! Voor je originele recept. Ditmaal een kruidig broccolibrood met speltmeel. Want wat blijkt; dit brood is niet alleen leuk om te maken, het is ook nog eens een super gezond én koolhydraatarm brood (slechts 5 Kh per plakje)! Snel aan de slag dus!

Tineke’s tip: Heerlijk met een plakje oude kaas of met tonijnsalade.

Zonder amandelmeel toch koolhydraatarm

Wanneer je naar de ingrediënten kijkt wordt je helemaal blij. Veel koolhydraatarme bakrecepten zijn met amandelmeel. Schrik jij ook steeds van de prijs voor een zakje amandelmeel? Ik stiekem wel een beetje.

Natuurlijk mag er geen prijskaartje hangen aan mijn lijf en gezondheid. Maar ik ben wel opgelucht dat dit leuke recept voor broccolibrood koolhydraatarm is gebleven zonder amandelmeel. En jij vast ook!

Tineke maakte dit brood met speltmeel. Even de voordelen van speltmeel op een rijtje:

  • Een oergraan, waarbij de voedingswaarden in de korrel zitten en niet in de hul. Hierdoor blijven alle vitaminen en mineralen bewaard.
  • Speltmeel bevat niet de schadelijk lectine die normaal in tarwemeel zitten. Spelt is dan ook beter te verteren dan tarwe.
  • Deze graansoort is rijk aan aminozuren. Daar wordt je gelukkig van. Daaris geen spelt tussen te krijgen.
  • Traditionele tarwe is gekweekt om snel te groeien. Dit gaat ten koste van de voedingsstoffen. Maak je broccolibrood van speltmeel dan zitten daar bijvoorbeeld meer eiwitten in.

Overigens bevat spelt dezelfde (hoeveelheid) langzame koolhydraten als volkoren tarwemeel. Dus daar zit geen verschil.

Is broccolibrood gezond?

Het blijkt dus dat bloem van spelt vele malen gezonder is dan tarwebloem. Daarbij krijg je met dit broodrecept ook flink wat extra vitaminen en mineralen binnen van de broccoli, één van de gezondste en vezelrijkste groente. Dit zie je ook terug in de voedingswaarde van dit brood. Eén plakje van dit broccolibrood bevat:

  • 5 gram koolhydraten
  • 4 gram eiwitten
  • 3 gram vet
  • 1 gram vezels

Van zo’n gezonde boterham kan ik geen genoeg krijgen. Daarom ben ik even gaan kijken wat we met dit recept van Tineke kunnen doen en heb alvast deze twee varianten gevonden.

Tussendoortje met kaas

Wie een koolhydraatarm dieet volgt eet driemaal daags een tussendoortje van 5 gram koolhydraten. Een sneetje broccolibrood met een plakje kaas is een heerlijke en gezonde snack.

Ma’s tip: snijd het afgekoelde brood in plakken en vries deze per stuk in. Zo heb je altijd een handige meeneemsnack.

Variant: Broccolibrood op Italiaanse wijze

Op een culinaire website van onze zuiderburen vond ik een leuke variant op dit recept. Broccolibrood op Italiaanse wijze. Je maakt het als volgt:

  1. Maak het brood door onderstaand recept te volgen.
  2. Laat het brood afkoelen en snijd het in plakjes
  3. Beleg het brood met plakjes buffel mozzarella
  4. Leg op elk plakje kaas een halve cherrytomaat
  5. Garneer met grove peper en zout en evt extra kruiden
  6. Leg onder de grill tot de mozzarella smelt en de tomaat rimpelt
  7. Maak af met olijfolie en een blaadje verse basilicum.

Ma’s tip: Met 2 plakken van deze traktatie heb je een heerlijke Italiaanse lunch!

Natuurlijk ben ik weer superbenieuwd wat jij van dit recept vindt. Geef dus gelijk even met sterren aan hoe lekker je het vind. Een reactie is natuurlijk helemaal tegek. Ik hoor graag van je!

Koolhydraatarm broccolibrood
Afdrukken

Broccolibrood met speltmeel

Kruidig recept voor broccolibrood met speltmeel. Heerlijk op z'n Italiaans of met tonijnsalade. Koolhydraatarm brood (slechts 5 Kh per plakje).
Gang Brood, Lunch, Tussendoortje
Keuken Hollands, Italiaans
Trefwoord broccoli, brood, koolhydraatarm brood, spelt
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 10 plakjes
calorieën 104kcal
Auteur MakkelijkAfvallen

Equipment

  • Oven en cakeblik

Ingrediënten

  • 240 gram broccoli fijngehakt met de keukenmachine
  • 100 gram geraspte kaas belegen
  • 100 gram speltmeel
  • 240 gram eieren 4 stuks
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder of een teentje fijngeknepen
  • 1 theelepel zout naar smaak
  • 8 gram bakpoeder half zakje of 2½ afgestreken theelepel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Maak een vel bakpapier nat en bekleed hier een vierkante cakevorm mee. Maal de broccoli fijn in een keukenmachine of gebruik een grove rasp.
  • Meng in een kom meel, alle droge ingrediënten (meel, kruiden en bakpoeder). Voeg vervolgens de fijngehakte broccoli en geraspte kaas toe en meng tot alles gelijkmatig verdeeld is.
  • Kluts de eieren in een apart kommetje en voeg toe aan de beslagkom. Meng met een spatel of lepel tot een egaal beslag en giet in het de cakevorm.
  • Schuif het broccolibrood beslag in het midden van de oven en bak voor 30 minuten. Verlaag de temperatuur naar 120° C. en laat nog 20 minuten bakken.

Notities

Let op: elke oven is anders dus zelf opletten of het langer of korter moet. Ook de afmeting van het cakeblik kan voor andere baktijden zorgen. Prik een satehprikker in je broccolibrood om te testen. Als de prikker er droog uitkomt is je broccolibrood klaar.
Goed voor ca. 18 plakjes

Nutrition

Calories: 104kcal | Carbohydrates: 9g | Protein: 6g | Fat: 4g | Saturated Fat: 2g | Cholesterol: 73mg | Sodium: 354mg | Potassium: 108mg | Fiber: 2g | Sugar: 1g | Vitamin A: 312IU | Vitamin C: 21mg | Calcium: 73mg | Iron: 1mg

Facebook Reacties

About Thijs van Bokkem

Speciaal voor jullie verzamel ik de lekkerste recepten. Voor Ma schrijf ik over het belang van gezonde voeding en hoe je dat het beste kan bereiken. Een goede gezondheid begint voor mij met goed eten. Zelf verbouw ik het liefst zoveel mogelijk mijn eigen groenten en kruiden. Alles wat jouw lichaam nodig heeft, groeit in een tuin!

4 Comments

  1. Kristin

    16 mei 2020at13:26

    Kan ik het speltmeel ook vervangen door glutenvrij havermeel dit i.v.m. een glutenintollerantie?

    • Thijs van Bokkem

      25 mei 2020at12:17

      Hoi Kristin, goed idee. Ik denk het wel. Zelf heb ik deze taart ook gemaakt met volkoren bloem, ging ook prima. We hebben ook veel recepten met Amandelmeel, dus misschien is dat ook een optie? Hoor het graag van je.

  2. kitty

    10 mei 2020at10:50

    dank je wel voor die gratis recepten

    • Thijs van Bokkem

      25 mei 2020at12:15

      Graag gedaan, kitty! We zijn er om elkaar te helpen, niewaar?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[gratis]
[gratis]