Broccolibrood met speltmeel (slechts 5 gr. Kh)

Kruidig recept voor broccolibrood met speltmeel. Heerlijk op z'n Italiaans of met tonijnsalade. Koolhydraatarm brood (slechts 5 Kh per plakje).
  • Brood
  • 7 plakjes
  • 13g koolhydraten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 100 gr speltmeel
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 tl uienpoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • 240 gr broccoli fijngemalen met de keukenmachine
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 100 gr kaas belegen en geraspt
  • 4 eieren
  • 1 tl zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Maak een vel bakpapier nat en bekleed een rechthoekige cakevorm mee.
  • Meng in een kom alle droge ingrediënten (meel, kruiden en bakpoeder).
  • Maal de broccoli fijn in een keukenmachine of gebruik een grove rasp.
  • Voeg de fijngehakte broccoli, knoflook en geraspte kaas toe en meng tot alles gelijkmatig verdeeld is.
  • Kluts de eieren in een apart kommetje en voeg toe aan de beslagkom.
  • Meng met een spatel tot een egaal beslag en schep in het de cakevorm. Druk het goed aan en strijk glad.
  • Schuif het broccolibrood beslag in het midden van de oven en bak voor 30 minuten. Verlaag de temperatuur naar 120° C. en laat nog 20 minuten bakken.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Broccolibrood met speltmeel
Hoeveelheid per portie
Calories 148 Calories from Fat 54
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 6g9%
Verzadigd vet 3g15%
Sodium 223mg10%
Potassium 156mg4%
Koolhydraten 13g5%
Vezels 3g13%
Suiker 1g1%
Eiwit 9g18%
Vitamine A 446IU20%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 31mg41%
Calcium 120mg12%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Dankje, Tineke. Wederom! Voor je originele recept. Want wat blijkt; dit brood is niet alleen leuk om te maken, het is ook nog eens een super gezond én koolhydraatarm brood (slechts 5 Kh per plakje)! Snel aan de slag dus!

Tineke’s tip: Heerlijk met een plakje oude kaas of met tonijnsalade.

Zonder amandelmeel toch koolhydraatarm

Wanneer je naar de ingrediënten kijkt wordt je helemaal blij. Veel koolhydraatarme bakrecepten zijn met amandelmeel. Schrik jij ook steeds van de prijs voor een zakje amandelmeel? Ik stiekem wel een beetje.

Natuurlijk mag er geen prijskaartje hangen aan mijn lijf en gezondheid. Maar ik ben wel opgelucht dat dit leuke recept voor broccolibrood koolhydraatarm is gebleven zonder amandelmeel. En jij vast ook!

Tineke maakte dit brood met speltmeel. Even de voordelen van speltmeel op een rijtje:

  • Een oergraan, waarbij de voedingswaarden in de korrel zitten en niet in de hul. Hierdoor blijven alle vitaminen en mineralen bewaard.
  • Speltmeel bevat niet de schadelijk lectine die normaal in tarwemeel zitten. Spelt is dan ook beter te verteren dan tarwe.
  • Deze graansoort is rijk aan aminozuren. Daar wordt je gelukkig van. Daaris geen spelt tussen te krijgen.
  • Traditionele tarwe is gekweekt om snel te groeien. Dit gaat ten koste van de voedingsstoffen. Maak je broccolibrood van speltmeel dan zitten daar bijvoorbeeld meer eiwitten in.

Overigens bevat spelt dezelfde (hoeveelheid) langzame koolhydraten als volkoren tarwemeel. Dus daar zit geen verschil.

Is broccolibrood gezond?

Het blijkt dus dat bloem van spelt vele malen gezonder is dan tarwebloem. Daarbij krijg je met dit broodrecept ook flink wat extra vitaminen en mineralen binnen van de broccoli, één van de gezondste en vezelrijkste groente. Dit zie je ook terug in de voedingswaarde van dit brood. Eén plakje van dit broccolibrood bevat:

  • 5 gram koolhydraten
  • 4 gram eiwitten
  • 3 gram vet
  • 1 gram vezels

Van zo’n gezonde boterham kan ik geen genoeg krijgen. Daarom ben ik even gaan kijken wat we met dit recept van Tineke kunnen doen en heb alvast deze twee varianten gevonden.

Tussendoortje met kaas

Wie een koolhydraatarm dieet volgt eet driemaal daags een tussendoortje van 5 gram koolhydraten. Een sneetje broccolibrood met een plakje kaas is een heerlijke en gezonde snack. Zelf ben ik helemaal van een broodje spiegelei. En wat denk je? Ook lekker op broccolibrood.

Ma’s tip: snijd het afgekoelde brood in plakken en vries deze per stuk in. Zo heb je altijd een handige meeneemsnack.

Variant: Broccolibrood op Italiaanse wijze

Op een culinaire website van onze zuiderburen vond ik een leuke variant op dit recept. Broccolibrood op Italiaanse wijze. Je maakt het als volgt:

  1. Maak het brood door onderstaand recept te volgen.
  2. Laat het brood afkoelen en snijd het in plakjes
  3. Beleg het brood met plakjes buffel mozzarella
  4. Leg op elk plakje kaas een halve cherrytomaat
  5. Garneer met grove peper en zout en evt extra kruiden
  6. Leg onder de grill tot de mozzarella smelt en de tomaat rimpelt
  7. Maak af met olijfolie en een blaadje verse basilicum.

Ma’s tip: Met 2 plakken van deze traktatie heb je een heerlijke Italiaanse lunch!

Natuurlijk ben ik weer superbenieuwd wat jij van dit recept vindt. Geef dus gelijk even met sterren aan hoe lekker je het vind. Een reactie is natuurlijk helemaal tegek. Ik hoor graag van je!

Koolhydraatarm broccolibrood recept met speltmeel
4.43 van 7 stemmen
Print

Broccolibrood met speltmeel

Kruidig recept voor broccolibrood met speltmeel. Heerlijk op z'n Italiaans of met tonijnsalade. Koolhydraatarm brood (slechts 5 Kh per plakje).

Gang Brood, Lunch, Tussendoortje
Keuken Hollands, Italiaans
Keyword broccoli, brood, koolhydraatarm brood, spelt
tijd >60minuten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 7 plakjes
Caloriën 148 kcal

Ingrediënten

  • 100 gr speltmeel
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 tl uienpoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • 240 gr broccoli fijngemalen met de keukenmachine
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 100 gr kaas belegen en geraspt
  • 4 eieren
  • 1 tl zout naar smaak

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Maak een vel bakpapier nat en bekleed een rechthoekige cakevorm mee.

  2. Meng in een kom alle droge ingrediënten (meel, kruiden en bakpoeder).

  3. Maal de broccoli fijn in een keukenmachine of gebruik een grove rasp.

  4. Voeg de fijngehakte broccoli, knoflook en geraspte kaas toe en meng tot alles gelijkmatig verdeeld is.

  5. Kluts de eieren in een apart kommetje en voeg toe aan de beslagkom.

  6. Meng met een spatel tot een egaal beslag en schep in het de cakevorm. Druk het goed aan en strijk glad.

  7. Schuif het broccolibrood beslag in het midden van de oven en bak voor 30 minuten. Verlaag de temperatuur naar 120° C. en laat nog 20 minuten bakken.

Notities

Let op: elke oven is anders dus zelf opletten of het langer of korter moet. Ook de afmeting van het cakeblik kan voor andere baktijden zorgen. Prik een satehprikker in je broccolibrood om te testen. Als de prikker er droog uitkomt is je broccolibrood klaar.

Goed voor ca. 8 plakjes

Voedingswaarden
Broccolibrood met speltmeel
Hoeveelheid per portie
Calories 148 Calories from Fat 54
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 6g9%
Verzadigd vet 3g15%
Sodium 223mg10%
Potassium 156mg4%
Koolhydraten 13g5%
Vezels 3g13%
Suiker 1g1%
Eiwit 9g18%
Vitamine A 446IU20%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 31mg41%
Calcium 120mg12%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
  • Brigitte

    Kan je hier ook broccoli “rijst” uit de vriezer voor gebruiken? En geeft het niet teveel vocht?

    • Emmely vd Roer

      Hi Brigitte,

      Het beste is verse broccoli. Als je tch broccoli uit de vriezer wilt gebruiken, laat het dan eerst ontdooien en uitlekken.

  • Kate

    Ik hoef zelf niet koolhydraatarm te eten, maar kwam dit recept toevallig tegen. Brood staat nu in de oven, dus zomenteen hopelijk een lekkere lunch. Heb wel een scheutje amandelmelk toegevoegd voor een beetje extra smeuïgheid. Ik was al aan het bedenken dat als het brood in de smaak valt ik er de volgende keer iets van zongedroogde tomaatjes, zalmblokjes of walnoten oid aan toevoeg. En de variant van een bruchetta met mozerella en tomaat spreekt me ook wel aan. Ga eens rondneuzen op deze site voor inspiratie.

Geef een antwoord

Makkelijk Afvallen recepten boek met Niels Bosman
Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma (fysiek boek)

Onze bestseller! Al meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Je krijgt weekmenu’s voor 7 weken. Met meer dan 150 overheerlijke koolhydraatarme recepten, snacks & tussendoortjes. Nu met 100% afslankgarantie, als jij na 50 dagen niet bent afgevallen, betaal ik je 100% je geld terug. Zonder vragen!

  • 99.000+

    Mensen gingen je voor

  • 150

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslankgarantie (geld terug)

Meer info