Broccolibrood met speltmeel

Gezond recept voor broccolibrood. Heerlijk op z'n Italiaans of met tonijnsalade. Bevat slechts 6 koolhydraten per plakje.
  • Brood
  • 12 plakjes
  • 6g koolhydraten

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 100 g volkoren speltmeel
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 tl uienpoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 g zout
  • 240 g broccoli
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g geraspte belegen kaas 30+
  • 4 eieren

Instructies

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden Celsius.
  • Meng alle droge ingrediënten in een kom.
  • Maal de broccoli en knoflook fijn in een keukenmachine of gebruik een grove rasp.
  • Meng de broccoli, knoflook en geraspte kaas door de droge ingrediënten.
  • Kluts de eieren in een apart kommetje.
  • Meng door de ingrediënten in de kom tot een samenhangend beslag.
  • Schenk het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm.
  • Bak 30 minuten.
  • Verlaag de temperatuur naar 120 graden Celsius en bak nogmaals 20 minuten.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Broccolibrood
Hoeveelheid per portie
Calories 81 Calories from Fat 27
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 3g4%
Verzadigd vet 2g10%
Sodium 141mg6%
Potassium 121mg3%
Koolhydraten 6g2%
Vezels 1g4%
Suiker 0.5g1%
Eiwit 6g12%
Vitamine A 288IU13%
Vitamine B12 0.2mg7%
Vitamine C 18mg24%
Calcium 90mg9%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

De makkelijkste manier om groente te verstoppen in je eten, maak broccolibrood! Het is niet alleen leuk om te maken, maar ook nog eens super gezond én koolhydraatarm brood (slechts 6 koolhydraten per plakje)! Snel aan de slag dus, dankjewel Tineke voor het heerlijke recept!

Tineke’s tip: Heerlijk met een plakje oude kaas of met tonijnsalade.

Zonder amandelmeel toch koolhydraatarm

Wanneer je naar de ingrediënten kijkt word je helemaal blij. Veel koolhydraatarme bakrecepten zijn met amandelmeel. Schrik jij ook steeds van de prijs voor een zakje amandelmeel? Ik stiekem wel een beetje.

Natuurlijk mag er geen prijskaartje hangen aan mijn lijf en gezondheid. Maar ik ben wel opgelucht dat dit leuke recept voor broccolibrood koolhydraatarm is gebleven zonder amandelmeel. En jij vast ook!

Tineke maakte dit brood met speltmeel. Even de voordelen van speltmeel op een rijtje:

  • Het is een oergraan, waarbij de voedingswaarden in de korrel zitten en niet in de hul. Hierdoor blijven alle vitaminen en mineralen bewaard.
  • Speltmeel bevat niet de schadelijk lectine die normaal in tarwemeel zitten. Spelt is dan ook beter te verteren dan tarwe.
  • Deze graansoort is rijk aan aminozuren. Daar word je gelukkig van, daar is geen spelt tussen te krijgen.

Overigens bevat spelt dezelfde (hoeveelheid) langzame koolhydraten als volkoren tarwemeel. Dus daar zit geen verschil.

Is broccolibrood gezond?

Met dit broodrecept krijg je flink wat extra vitaminen en mineralen binnen van de broccoli, één van de gezondste en meest vezelrijke groente.

Van zo’n gezonde boterham kan ik geen genoeg krijgen. Daarom zijn we volop aan het bakken gegaan en hebben een heel volledig boek gemaakt met koolhydraatarm broodrecepten. Nieuwsgierig? Neem hier meteen een kijkje.

Tussendoortje met kaas

Wie een koolhydraatarm dieet volgt eet driemaal daags een koolhydraatarm tussendoortje. Een sneetje broccolibrood met een plakje kaas is een heerlijke en gezonde snack. Zelf ben ik helemaal fan van koolhydraatarme croissantjes.

Ma’s tip: snijd het afgekoelde brood in plakken en vries deze per stuk in. Zo heb je altijd een handige meeneemsnack.

Variant: broccolibrood op Italiaanse wijze

Op een culinaire website van onze zuiderburen vond ik een leuke variant op dit recept. Broccolibrood op Italiaanse wijze. Je maakt het als volgt:

  1. Maak het brood door MA’s recept te volgen
  2. Laat het brood afkoelen en snijd het in plakjes
  3. Beleg het brood met plakjes buffel mozzarella
  4. Leg op elk plakje kaas een halve cherrytomaat
  5. Garneer met grove peper en zout en eventueel extra kruiden
  6. Leg onder de grill tot de mozzarella smelt en de tomaat rimpelt
  7. Maak af met olijfolie en een blaadje verse basilicum.

Ma’s tip: met 2 plakken van deze traktatie heb je een heerlijke Italiaanse lunch!

Natuurlijk ben ik weer superbenieuwd wat jij van dit recept vindt. Geef dus gelijk even met sterren aan hoe lekker je het vindt. Een reactie is natuurlijk helemaal te gek. Ben je ook fan en wil je meer? Kijk of in het koolhydraatarme bak- en broodboek je favoriet staat. Eet smakelijk!

Koolhydraatarm broccolibrood recept met speltmeel.
4.11 van 174 stemmen
Print

Broccolibrood

Gezond recept voor broccolibrood. Heerlijk op z'n Italiaans of met tonijnsalade. Bevat slechts 6 koolhydraten per plakje.

Gang Brood, Lunch, Tussendoortje
Keuken Hollands, Italiaans
Keyword broccoli, brood, koolhydraatarm brood, spelt
tijd >60minuten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 12 plakjes
Caloriën 81 kcal

Ingrediënten

  • 100 g volkoren speltmeel
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 tl uienpoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 g zout
  • 240 g broccoli
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g geraspte belegen kaas 30+
  • 4 eieren

Instructies

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden Celsius.
  2. Meng alle droge ingrediënten in een kom.
  3. Maal de broccoli en knoflook fijn in een keukenmachine of gebruik een grove rasp.
  4. Meng de broccoli, knoflook en geraspte kaas door de droge ingrediënten.
  5. Kluts de eieren in een apart kommetje.
  6. Meng door de ingrediënten in de kom tot een samenhangend beslag.
  7. Schenk het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm.
  8. Bak 30 minuten.
  9. Verlaag de temperatuur naar 120 graden Celsius en bak nogmaals 20 minuten.

Notities

Let op: elke oven is anders dus zelf opletten of het langer of korter moet. Ook de afmeting van het cakeblik kan voor andere baktijden zorgen. Prik een satehprikker in je broccolibrood om te testen. Als de prikker er droog uitkomt is je broccolibrood klaar.

Goed voor ca. 8 plakjes

Voedingswaarden
Broccolibrood
Hoeveelheid per portie
Calories 81 Calories from Fat 27
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 3g4%
Verzadigd vet 2g10%
Sodium 141mg6%
Potassium 121mg3%
Koolhydraten 6g2%
Vezels 1g4%
Suiker 0.5g1%
Eiwit 6g12%
Vitamine A 288IU13%
Vitamine B12 0.2mg7%
Vitamine C 18mg24%
Calcium 90mg9%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Kim Findhammer

Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.

Brood eten zonder broodbuik

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
  • Akkelien

    Kun je het ook in de broodbakmachine maken zoja hoe

Geef een reactie

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij volledig uitgewerkte weekmenu’s, recepten en boodschappenlijstjes. Ontvang online support van onze afslank coach. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.

  • 140.000+

    Mensen gingen je voor

  • 90+

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslank Garantie (geld terug)

Meer info