Broccolibrood met speltmeel (slechts 5 gr. Kh)
- Brood
-
18 plakjes
- 5g koolhydraten
Ingrediënten
- 240 gram broccoli fijngehakt met de keukenmachine
- 100 gram geraspte kaas belegen
- 100 gram speltmeel
- 240 gram eieren 4 stuks
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder of een teentje fijngeknepen
- 1 theelepel zout naar smaak
- 8 gram bakpoeder half zakje of 2½ afgestreken theelepel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Maak een vel bakpapier nat en bekleed hier een vierkante cakevorm mee. Maal de broccoli fijn in een keukenmachine of gebruik een grove rasp.
- Meng in een kom meel, alle droge ingrediënten (meel, kruiden en bakpoeder). Voeg vervolgens de fijngehakte broccoli en geraspte kaas toe en meng tot alles gelijkmatig verdeeld is.
- Kluts de eieren in een apart kommetje en voeg toe aan de beslagkom. Meng met een spatel of lepel tot een egaal beslag en giet in het de cakevorm.
- Schuif het broccolibrood beslag in het midden van de oven en bak voor 30 minuten. Verlaag de temperatuur naar 120° C. en laat nog 20 minuten bakken.
Voedingswaarden
Tips
Dankje, Tineke. Wederom! Voor je originele recept. Want wat blijkt; dit brood is niet alleen leuk om te maken, het is ook nog eens een super gezond én koolhydraatarm brood (slechts 5 Kh per plakje)! Snel aan de slag dus!
Tineke’s tip: Heerlijk met een plakje oude kaas of met tonijnsalade.
Zonder amandelmeel toch koolhydraatarm
Wanneer je naar de ingrediënten kijkt wordt je helemaal blij. Veel koolhydraatarme bakrecepten zijn met amandelmeel. Schrik jij ook steeds van de prijs voor een zakje amandelmeel? Ik stiekem wel een beetje.
Natuurlijk mag er geen prijskaartje hangen aan mijn lijf en gezondheid. Maar ik ben wel opgelucht dat dit leuke recept voor broccolibrood koolhydraatarm is gebleven zonder amandelmeel. En jij vast ook!
Tineke maakte dit brood met speltmeel. Even de voordelen van speltmeel op een rijtje:
- Een oergraan, waarbij de voedingswaarden in de korrel zitten en niet in de hul. Hierdoor blijven alle vitaminen en mineralen bewaard.
- Speltmeel bevat niet de schadelijk lectine die normaal in tarwemeel zitten. Spelt is dan ook beter te verteren dan tarwe.
- Deze graansoort is rijk aan aminozuren. Daar wordt je gelukkig van. Daaris geen spelt tussen te krijgen.
- Traditionele tarwe is gekweekt om snel te groeien. Dit gaat ten koste van de voedingsstoffen. Maak je broccolibrood van speltmeel dan zitten daar bijvoorbeeld meer eiwitten in.
Overigens bevat spelt dezelfde (hoeveelheid) langzame koolhydraten als volkoren tarwemeel. Dus daar zit geen verschil.
Is broccolibrood gezond?
Het blijkt dus dat bloem van spelt vele malen gezonder is dan tarwebloem. Daarbij krijg je met dit broodrecept ook flink wat extra vitaminen en mineralen binnen van de broccoli, één van de gezondste en vezelrijkste groente. Dit zie je ook terug in de voedingswaarde van dit brood. Eén plakje van dit broccolibrood bevat:
- 5 gram koolhydraten
- 4 gram eiwitten
- 3 gram vet
- 1 gram vezels
Van zo’n gezonde boterham kan ik geen genoeg krijgen. Daarom ben ik even gaan kijken wat we met dit recept van Tineke kunnen doen en heb alvast deze twee varianten gevonden.
Tussendoortje met kaas
Wie een koolhydraatarm dieet volgt eet driemaal daags een tussendoortje van 5 gram koolhydraten. Een sneetje broccolibrood met een plakje kaas is een heerlijke en gezonde snack. Zelf ben ik helemaal van een broodje spiegelei. En wat denk je? Ook lekker op broccolibrood.
Ma’s tip: snijd het afgekoelde brood in plakken en vries deze per stuk in. Zo heb je altijd een handige meeneemsnack.

Variant: Broccolibrood op Italiaanse wijze
Op een culinaire website van onze zuiderburen vond ik een leuke variant op dit recept. Broccolibrood op Italiaanse wijze. Je maakt het als volgt:
- Maak het brood door onderstaand recept te volgen.
- Laat het brood afkoelen en snijd het in plakjes
- Beleg het brood met plakjes buffel mozzarella
- Leg op elk plakje kaas een halve cherrytomaat
- Garneer met grove peper en zout en evt extra kruiden
- Leg onder de grill tot de mozzarella smelt en de tomaat rimpelt
- Maak af met olijfolie en een blaadje verse basilicum.
Ma’s tip: Met 2 plakken van deze traktatie heb je een heerlijke Italiaanse lunch!
Natuurlijk ben ik weer superbenieuwd wat jij van dit recept vindt. Geef dus gelijk even met sterren aan hoe lekker je het vind. Een reactie is natuurlijk helemaal tegek. Ik hoor graag van je!

Ben je er ook klaar mee om er alleen voor te staan?
Dat snap ik! En het is bewezen dat het veel effectiever is als je het samen doet. Meld je daarom direct even aan bij de Samen Slank Community! Dan profiteer jij net als 1200+ enthousiaste vrouwen van de ultieme stok achter de deur. Nu proberen voor SLECHTS €1,00
-
1200+
Leden en ervaringen
-
52
Elke week een nieuw weekmenu
-
566+
Berichten per week
-
1368+
Reacties per week
Rate dit recept
Dit vinden andere gebruikers van dit recept
Zou ook graag recept met amandelmelk voor mijn zoon willen hebben.bedankt alvast
Volkoren bloem bestaat niet 😉
Hallo en dank voor het recept, ik ben niet zo een keukenprinces dus wil ik vragen welke keukenmachine je gebruikt voor de broccoli?
Hoi Kristin, goed idee. Ik denk het wel. Zelf heb ik deze taart ook gemaakt met volkoren bloem, ging ook prima. We hebben ook veel recepten met Amandelmeel, dus misschien is dat ook een optie? Hoor het graag van je.
Graag gedaan, kitty! We zijn er om elkaar te helpen, niewaar?
Kan ik het speltmeel ook vervangen door glutenvrij havermeel dit i.v.m. een glutenintollerantie?
dank je wel voor die gratis recepten