2

Broccolibrood met speltmeel (slechts 5 gr. Kh)

Kruidig recept voor broccolibrood met speltmeel. Heerlijk op z'n Italiaans of met tonijnsalade. Koolhydraatarm brood (slechts 5 Kh per plakje).
  • Brood
  • 18 plakjes
  • 5g koolhydraten

Ingrediënten

  • 240 gram broccoli fijngehakt met de keukenmachine
  • 100 gram geraspte kaas belegen
  • 100 gram speltmeel
  • 240 gram eieren 4 stuks
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder of een teentje fijngeknepen
  • 1 theelepel zout naar smaak
  • 8 gram bakpoeder half zakje of 2½ afgestreken theelepel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Maak een vel bakpapier nat en bekleed hier een vierkante cakevorm mee. Maal de broccoli fijn in een keukenmachine of gebruik een grove rasp.
  • Meng in een kom meel, alle droge ingrediënten (meel, kruiden en bakpoeder). Voeg vervolgens de fijngehakte broccoli en geraspte kaas toe en meng tot alles gelijkmatig verdeeld is.
  • Kluts de eieren in een apart kommetje en voeg toe aan de beslagkom. Meng met een spatel of lepel tot een egaal beslag en giet in het de cakevorm.
  • Schuif het broccolibrood beslag in het midden van de oven en bak voor 30 minuten. Verlaag de temperatuur naar 120° C. en laat nog 20 minuten bakken.

Voedingswaarden

Nutrition Facts
Broccolibrood met speltmeel
Amount Per Serving
Calorieën 63 Calorieën uit vet 27
% Daily Value*
Vet 3g4%
Verzadigd vet 1g5%
Sodium 202mg9%
Potassium 65mg2%
Koolhydraten 5g2%
Vezels 1g4%
Suiker 1g1%
Eiwit 4g8%
Vitamine A 193IU9%
Vitamine C 12mg16%
Calcium 43mg4%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Tips

Dankje, Tineke. Wederom! Voor je originele recept. Want wat blijkt; dit brood is niet alleen leuk om te maken, het is ook nog eens een super gezond én koolhydraatarm brood (slechts 5 Kh per plakje)! Snel aan de slag dus!

Tineke’s tip: Heerlijk met een plakje oude kaas of met tonijnsalade.

Zonder amandelmeel toch koolhydraatarm

Wanneer je naar de ingrediënten kijkt wordt je helemaal blij. Veel koolhydraatarme bakrecepten zijn met amandelmeel. Schrik jij ook steeds van de prijs voor een zakje amandelmeel? Ik stiekem wel een beetje.

Natuurlijk mag er geen prijskaartje hangen aan mijn lijf en gezondheid. Maar ik ben wel opgelucht dat dit leuke recept voor broccolibrood koolhydraatarm is gebleven zonder amandelmeel. En jij vast ook!

Tineke maakte dit brood met speltmeel. Even de voordelen van speltmeel op een rijtje:

  • Een oergraan, waarbij de voedingswaarden in de korrel zitten en niet in de hul. Hierdoor blijven alle vitaminen en mineralen bewaard.
  • Speltmeel bevat niet de schadelijk lectine die normaal in tarwemeel zitten. Spelt is dan ook beter te verteren dan tarwe.
  • Deze graansoort is rijk aan aminozuren. Daar wordt je gelukkig van. Daaris geen spelt tussen te krijgen.
  • Traditionele tarwe is gekweekt om snel te groeien. Dit gaat ten koste van de voedingsstoffen. Maak je broccolibrood van speltmeel dan zitten daar bijvoorbeeld meer eiwitten in.

Overigens bevat spelt dezelfde (hoeveelheid) langzame koolhydraten als volkoren tarwemeel. Dus daar zit geen verschil.

Is broccolibrood gezond?

Het blijkt dus dat bloem van spelt vele malen gezonder is dan tarwebloem. Daarbij krijg je met dit broodrecept ook flink wat extra vitaminen en mineralen binnen van de broccoli, één van de gezondste en vezelrijkste groente. Dit zie je ook terug in de voedingswaarde van dit brood. Eén plakje van dit broccolibrood bevat:

  • 5 gram koolhydraten
  • 4 gram eiwitten
  • 3 gram vet
  • 1 gram vezels

Van zo’n gezonde boterham kan ik geen genoeg krijgen. Daarom ben ik even gaan kijken wat we met dit recept van Tineke kunnen doen en heb alvast deze twee varianten gevonden.

Tussendoortje met kaas

Wie een koolhydraatarm dieet volgt eet driemaal daags een tussendoortje van 5 gram koolhydraten. Een sneetje broccolibrood met een plakje kaas is een heerlijke en gezonde snack. Zelf ben ik helemaal van een broodje spiegelei. En wat denk je? Ook lekker op broccolibrood.

Ma’s tip: snijd het afgekoelde brood in plakken en vries deze per stuk in. Zo heb je altijd een handige meeneemsnack.

Variant: Broccolibrood op Italiaanse wijze

Op een culinaire website van onze zuiderburen vond ik een leuke variant op dit recept. Broccolibrood op Italiaanse wijze. Je maakt het als volgt:

  1. Maak het brood door onderstaand recept te volgen.
  2. Laat het brood afkoelen en snijd het in plakjes
  3. Beleg het brood met plakjes buffel mozzarella
  4. Leg op elk plakje kaas een halve cherrytomaat
  5. Garneer met grove peper en zout en evt extra kruiden
  6. Leg onder de grill tot de mozzarella smelt en de tomaat rimpelt
  7. Maak af met olijfolie en een blaadje verse basilicum.

Ma’s tip: Met 2 plakken van deze traktatie heb je een heerlijke Italiaanse lunch!

Natuurlijk ben ik weer superbenieuwd wat jij van dit recept vindt. Geef dus gelijk even met sterren aan hoe lekker je het vind. Een reactie is natuurlijk helemaal tegek. Ik hoor graag van je!

Koolhydraatarm broccolibrood
5 van 2 stemmen
Print

Broccolibrood met speltmeel

Kruidig recept voor broccolibrood met speltmeel. Heerlijk op z'n Italiaans of met tonijnsalade. Koolhydraatarm brood (slechts 5 Kh per plakje).

Gang Brood, Lunch, Tussendoortje
Keuken Hollands, Italiaans
Keyword broccoli, brood, koolhydraatarm brood, spelt
tijd >60minuten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 18 plakjes
Caloriën 63 kcal

Ingrediënten

  • 240 gram broccoli fijngehakt met de keukenmachine
  • 100 gram geraspte kaas belegen
  • 100 gram speltmeel
  • 240 gram eieren 4 stuks
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder of een teentje fijngeknepen
  • 1 theelepel zout naar smaak
  • 8 gram bakpoeder half zakje of 2½ afgestreken theelepel

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Maak een vel bakpapier nat en bekleed hier een vierkante cakevorm mee. Maal de broccoli fijn in een keukenmachine of gebruik een grove rasp.

  2. Meng in een kom meel, alle droge ingrediënten (meel, kruiden en bakpoeder). Voeg vervolgens de fijngehakte broccoli en geraspte kaas toe en meng tot alles gelijkmatig verdeeld is.

  3. Kluts de eieren in een apart kommetje en voeg toe aan de beslagkom. Meng met een spatel of lepel tot een egaal beslag en giet in het de cakevorm.

  4. Schuif het broccolibrood beslag in het midden van de oven en bak voor 30 minuten. Verlaag de temperatuur naar 120° C. en laat nog 20 minuten bakken.

Notities

Let op: elke oven is anders dus zelf opletten of het langer of korter moet. Ook de afmeting van het cakeblik kan voor andere baktijden zorgen. Prik een satehprikker in je broccolibrood om te testen. Als de prikker er droog uitkomt is je broccolibrood klaar.

Goed voor ca. 18 plakjes

Nutrition Facts
Broccolibrood met speltmeel
Amount Per Serving
Calorieën 63 Calorieën uit vet 27
% Daily Value*
Vet 3g4%
Verzadigd vet 1g5%
Sodium 202mg9%
Potassium 65mg2%
Koolhydraten 5g2%
Vezels 1g4%
Suiker 1g1%
Eiwit 4g8%
Vitamine A 193IU9%
Vitamine C 12mg16%
Calcium 43mg4%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Rate dit recept

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben je er ook klaar mee om er alleen voor te staan?

Dat snap ik! En het is bewezen dat het veel effectiever is als je het samen doet. Meld je daarom direct even aan bij de Samen Slank Community! Dan profiteer jij net als 1200+ enthousiaste vrouwen van de ultieme stok achter de deur. Nu proberen voor SLECHTS €1,00

  • 1200+

    Leden en ervaringen

  • 52

    Elke week een nieuw weekmenu

  • 566+

    Berichten per week

  • 1368+

    Reacties per week

Probeer nu voor €1