Wil je deze week tot 2 kg afvallen door middel van mijn 10 GRATIS afslank recepten?
Broccolibrood met speltmeel (slechts 5 gr. Kh)
- Brood
-
7 plakjes
- 13g koolhydraten

Ingrediënten
- 100 gr speltmeel
- 1 el Italiaanse kruiden
- 1 tl uienpoeder
- 2 tl bakpoeder
- 240 gr broccoli fijngemalen met de keukenmachine
- 1 teen knoflook fijngesneden
- 100 gr kaas belegen en geraspt
- 4 eieren
- 1 tl zout naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Maak een vel bakpapier nat en bekleed een rechthoekige cakevorm mee.
- Meng in een kom alle droge ingrediënten (meel, kruiden en bakpoeder).
- Maal de broccoli fijn in een keukenmachine of gebruik een grove rasp.
- Voeg de fijngehakte broccoli, knoflook en geraspte kaas toe en meng tot alles gelijkmatig verdeeld is.
- Kluts de eieren in een apart kommetje en voeg toe aan de beslagkom.
- Meng met een spatel tot een egaal beslag en schep in het de cakevorm. Druk het goed aan en strijk glad.
- Schuif het broccolibrood beslag in het midden van de oven en bak voor 30 minuten. Verlaag de temperatuur naar 120° C. en laat nog 20 minuten bakken.
Dankje, Tineke. Wederom! Voor je originele recept. Want wat blijkt; dit brood is niet alleen leuk om te maken, het is ook nog eens een super gezond én koolhydraatarm brood (slechts 5 Kh per plakje)! Snel aan de slag dus!
Tineke’s tip: Heerlijk met een plakje oude kaas of met tonijnsalade.
Zonder amandelmeel toch koolhydraatarm
Wanneer je naar de ingrediënten kijkt wordt je helemaal blij. Veel koolhydraatarme bakrecepten zijn met amandelmeel. Schrik jij ook steeds van de prijs voor een zakje amandelmeel? Ik stiekem wel een beetje.
Natuurlijk mag er geen prijskaartje hangen aan mijn lijf en gezondheid. Maar ik ben wel opgelucht dat dit leuke recept voor broccolibrood koolhydraatarm is gebleven zonder amandelmeel. En jij vast ook!
Tineke maakte dit brood met speltmeel. Even de voordelen van speltmeel op een rijtje:
- Een oergraan, waarbij de voedingswaarden in de korrel zitten en niet in de hul. Hierdoor blijven alle vitaminen en mineralen bewaard.
- Speltmeel bevat niet de schadelijk lectine die normaal in tarwemeel zitten. Spelt is dan ook beter te verteren dan tarwe.
- Deze graansoort is rijk aan aminozuren. Daar wordt je gelukkig van. Daaris geen spelt tussen te krijgen.
- Traditionele tarwe is gekweekt om snel te groeien. Dit gaat ten koste van de voedingsstoffen. Maak je broccolibrood van speltmeel dan zitten daar bijvoorbeeld meer eiwitten in.
Overigens bevat spelt dezelfde (hoeveelheid) langzame koolhydraten als volkoren tarwemeel. Dus daar zit geen verschil.
Is broccolibrood gezond?
Het blijkt dus dat bloem van spelt vele malen gezonder is dan tarwebloem. Daarbij krijg je met dit broodrecept ook flink wat extra vitaminen en mineralen binnen van de broccoli, één van de gezondste en vezelrijkste groente. Dit zie je ook terug in de voedingswaarde van dit brood. Eén plakje van dit broccolibrood bevat:
- 5 gram koolhydraten
- 4 gram eiwitten
- 3 gram vet
- 1 gram vezels
Van zo’n gezonde boterham kan ik geen genoeg krijgen. Daarom ben ik even gaan kijken wat we met dit recept van Tineke kunnen doen en heb alvast deze twee varianten gevonden.
Tussendoortje met kaas
Wie een koolhydraatarm dieet volgt eet driemaal daags een tussendoortje van 5 gram koolhydraten. Een sneetje broccolibrood met een plakje kaas is een heerlijke en gezonde snack. Zelf ben ik helemaal van een broodje spiegelei. En wat denk je? Ook lekker op broccolibrood.
Ma’s tip: snijd het afgekoelde brood in plakken en vries deze per stuk in. Zo heb je altijd een handige meeneemsnack.

Variant: Broccolibrood op Italiaanse wijze
Op een culinaire website van onze zuiderburen vond ik een leuke variant op dit recept. Broccolibrood op Italiaanse wijze. Je maakt het als volgt:
- Maak het brood door onderstaand recept te volgen.
- Laat het brood afkoelen en snijd het in plakjes
- Beleg het brood met plakjes buffel mozzarella
- Leg op elk plakje kaas een halve cherrytomaat
- Garneer met grove peper en zout en evt extra kruiden
- Leg onder de grill tot de mozzarella smelt en de tomaat rimpelt
- Maak af met olijfolie en een blaadje verse basilicum.
Ma’s tip: Met 2 plakken van deze traktatie heb je een heerlijke Italiaanse lunch!
Natuurlijk ben ik weer superbenieuwd wat jij van dit recept vindt. Geef dus gelijk even met sterren aan hoe lekker je het vind. Een reactie is natuurlijk helemaal tegek. Ik hoor graag van je!

Onze bestseller! Al meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Je krijgt weekmenu’s voor 7 weken. Met meer dan 150 overheerlijke koolhydraatarme recepten, snacks & tussendoortjes. Nu met 100% afslankgarantie, als jij na 50 dagen niet bent afgevallen, betaal ik je 100% je geld terug. Zonder vragen!
-
99.000+
Mensen gingen je voor
-
150
Koolhydraatarme Recepten
-
250
Tips & Snacks
-
100%
Afslankgarantie (geld terug)
Rate dit recept
Heb kant en klare broccolirijst gebruikt van Lidl. Pak van 400 gram en recept omgerekend. Jammer dat in recept niet staat welke grootte cakevorm. Ik had in vorm van 30 cm. Resultaat was 4 cm hoog, ondanks dat er meer van alles in zat . Verder erg lekker. Had knoflook verdubbeld, maar was te veel, tenen verschillen nogal van maat.
Nu met 1 teen en fijn gesneden gedroogde tomaat er nog door in kleine bakvorm gedaan.
Hoi Coby, bedankt voor je bericht. Wat fijn om te lezen dat je het brood zo lekker vond!
We hebben inmiddels in het recept aangepast dat het cakeblik 20 cm mag zijn:)
Kan je hier ook broccoli “rijst” uit de vriezer voor gebruiken? En geeft het niet teveel vocht?
Hi Brigitte,
Het beste is verse broccoli. Als je tch broccoli uit de vriezer wilt gebruiken, laat het dan eerst ontdooien en uitlekken.
Ik hoef zelf niet koolhydraatarm te eten, maar kwam dit recept toevallig tegen. Brood staat nu in de oven, dus zomenteen hopelijk een lekkere lunch. Heb wel een scheutje amandelmelk toegevoegd voor een beetje extra smeuïgheid. Ik was al aan het bedenken dat als het brood in de smaak valt ik er de volgende keer iets van zongedroogde tomaatjes, zalmblokjes of walnoten oid aan toevoeg. En de variant van een bruchetta met mozerella en tomaat spreekt me ook wel aan. Ga eens rondneuzen op deze site voor inspiratie.