Alles over Speltbrood

 1. Leestijd 4 min
 2. 24 01 2016
Deel dit bericht
speltbrood

Speltbrood is de laatste jaren sterk in opkomst en wordt veel gegeten als vervanger voor ‘gewoon’ brood. Maar wat is spelt precies? En is het gezonder dan andere soorten brood?

Wat is spelt?

Spelt is een oude tarwesoort en kent een lange geschiedenis. Hoewel spelt behoort tot de hoofdgroep van tarwe, werd speltbrood al ver voor het ontstaan van tarwebrood en volkorenbrood gegeten. Zelf eet ik speltbrood nog niet zo vaak, omdat ik het nu eenmaal minder lekker vind dan een volkorenboterham. Dit neemt niet weg dat het eten van speltbrood vele voordelen met zich meebrengt!

De voordelen van speltbrood

 1. Er zitten veel goede voedingsstoffen De voedingsstoffen zitten namelijk opgeslagen in de graankorrel en niet in de kiem of de zemel, zoals dat bij bijvoorbeeld tarwe het geval is. De vitaminen en mineralen blijven dus behouden als de speltgraan gemalen wordt.
 2. Ook bevat speltbrood langzame koolhydraten. Deze langzame koolhydraten, oftewel complexe koolhydraten, worden langzaam opgenomen in je bloed. Hierdoor heb je langer een verzadigd gevoel. Ook wordt glucose langzamer opgenomen in je bloed, wat zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel.
 3. Een groot voordeel van speltbrood is dat het nog heel puur is. Het is een brood dat bijna niet bewerkt is door de voedingsmiddelenindustrie, waardoor het graan zich nog in een oervorm bevindt: er is bijna niks aan toegevoegd en de pure voedingsstoffen zitten er nog in. Je lichaam kan speltbrood daarom beter verdragen dan brood dat wel veel bewerkt is (zoals tarwe).
 4. Spelt is beter oplosbaar in water. Hierdoor wordt het sneller opgenomen in je lichaam en verteer je het beter. Dit is vooral een voordeel voor mensen met een graanintolerantie.

De nadelen van speltbrood

Goede voedingsstoffen, een verzadigd gevoel en goed te verteren: het eten van speltbrood klinkt heel positief! Helaas zitten er ook een aantal nadelen aan vast.

 1. Speltbrood is nog niet opgenomen in de Nederlandse Warenwet. Het nadeel hiervan is dat het speltbrood in de supermarkt niet 100% spelt hoeft te bevatten. Bij een echte bakker of in een reformwinkel is het brood hoogstwaarschijnlijk wel puur spelt.
 2. Speltbrood is erg duur in verhouding tot volkorenbrood of tarwebrood, omdat het oogsten lastig is. Vooral als je ‘echt’ speltbrood (waar 100% spelt in zit) koopt bij de bakker of in de reformwinkel, dan ben je vaak duurder uit. Dit geldt trouwens ook voor koolhydraatarm brood.
 3. Sommigen zijn van mening dat spelbrood geschikt is voor mensen met een glutenallergie. Dit is NIET WAAR. Er zitten evengoed gluten in speltbrood, dus mensen met een glutenallergie kunnen er beter niet aan beginnen.

Conclusie en Tips

Speltbrood komt op veel punten overeen met tarwebrood of volkorenbrood. Maar omdat spelt nog niet veel is bewerkt, is het op het gebied van voedingsstoffen een gezondere keuze! Ik raad je aan om lekker af te wisselen en ook eens andere producten met spelt uit te proberen. Neem bijvoorbeeld eens beschuit of crackers gemaakt van speltgraan!

Ma’s Tip: probeer ook eens dit heerlijke koolhydraatarme brood zelf te bakken. Daar zitten nog minder koolhydraten in

Eet jij vaak speltbrood of andere speltproducten? Waarom wel of niet? Ik lees het graag in je reactie!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

1 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Minke Nauta

  Fijn om te lezen dat het goed brood is. Ik vind donker spelt heel lekker. Het is idd duur brood. Bij de bakker betaal ik 4.70 per donker spelt. Met een gezin is dit niet te doen en ik doe er ruim 14 dgn mee.

Geef een reactie