46

Koolhydraatarm brood bakken

Brood eten tijdens een koolhydraatarm dieet? Ja zeker wel! Probeer dit heerlijke koolhydraatarme brood en geloof me, je wil nooit anders meer :)
  • Lunch
  • 18 boterhammen
  • 4.8g koolhydraten

Ingrediënten

  • 250 gram griekse yoghurt
  • 6 stuks eieren
  • 100 gram sesamzaad
  • 75 gram gebroken lijnzaad
  • 75 gram zonnebloempitten fijngemalen
  • 75 gram roomboter ongezouten
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1,5 theelepel zout

Instructies

  • Doe de zonnebloempitten in de keukenmachine en maal de pitten tot dat je een fijn meel krijgt. Het lijnzaad hoeft niet gemalen te worden.
  • Neem een steelpannetje en doe de roomboter erin. Zet dit op LAAG vuur en laat het smelten.
  • Neem ondertussen een beslagkom en meng alle ingrediënten door elkaar met een garde.
  • Als de boter gesmolten is, meng je de boter samen de overige ingrediënten al roerend door elkaar. Oh ja, wees niet te zuinig met het bakpoeder. Je mag twee flinke theelepels gebruiken.
  • Neem een bakblik van 28 centimeter en vet dit in met een beetje roomboter of olijfolie. Doe vervolgens het deeg erin.
  • Zet de oven op 175 graden en bak het brood in 40 minuten bruin. Bedek het brood daarna met aluminiumfolie (of bakpapier) en laat nog 40 minuten gaar worden. Dit doe je omdat het anders mogelijk verbrand.
  • Direct nadat je het uit de oven hebt gehaald, haal je het brood uit het bakblik. Dek af met aluminumfolie of doe het in een broodzak. Je kunt het brood een week bewaren (let op hoe vers het blijft)

Voedingswaarden

Nutrition Facts
Koolhydraatarm Brood Bakken
Amount Per Serving
Calorieën 145 Calorieën uit vet 108
% Daily Value*
Vet 12g17%
Verzadigd vet 4g20%
Sodium 128mg6%
Potassium 134mg4%
Koolhydraten 4.8g2%
Vezels 2g8%
Suiker 1g1%
Eiwit 7g14%
Vitamine A 210IU10%
Vitamine C 0.1mg0%
Calcium 96mg10%
IJzer 1.6mg10%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Tips

Koolhydraatarm brood bakken is de perfecte oplossing als je wil letten op je koolhydraat inname, maar toch wil blijven genieten van een lekkere boterham.

Want brood is zo lekker makkelijk, vooral voor de lunch en om mee te nemen naar je werk. Maar past brood wel in een koolhydraatarm dieet? Of moet je helemaal stoppen met het eten van brood als je wil afvallen?

In dit artikel vertel ik je meer over koolhydraatarm brood en krijg je mijn favoriete recept om zelf een brood te bakken met een heerlijk brood recept dat echt heel weinig koolhydraten bevat.

Dit brood bevat slechts 4,8 gram koolhydraten per plakje!

In mijn blog over brood eten tijdens een koolhydraatarm dieet heb je gelezen dat brood het stempeltje ‘koolhydraatarm’ mag krijgen als het tenminste 30% minder koolhydraten bevat dan ‘normaal’ brood. Dit komt neer op ongeveer 28 gram koolhydraten per 100 gram.

  • Nu is natuurlijk de vraag: “Hoeveel koolhydraten bevat dit brood”? Het beste aan dit recept is niet alleen dat het super lekker is, maar vooral het aantal koolhydraten.
  • Dit brood bevat namelijk echt belachelijk weinig koolhydraten, namelijk slechts 4,8 gram koolhydraten per plakje! ?

Dat klinkt super natuurlijk, laten we eens kijken waar dit brood eigenlijk uit bestaat.

Wat zit er in dit koolhydraatarm brood?

Het brood is gemaakt van ingrediënten die je niet zo snel zou verwachten in een brood. Meestal gebruik je vooral meel, eieren en water. Maar in dit brood zitten toch een aantal verrassende ingrediënten.

  • 250 gram Griekse Yoghurt
  • 6 eieren
  • 75 gram gebroken lijnzaad
  • 100 gram sesamzaad
  • 75 gram fijngemalen zonnebloempitten
  • 75 gram roomboter zonder zout
  • 2 flinke theelepels bakpoeder
  • 1,5 theelepel zout

Heb je smaak van het broodbakken te pakken, probeer dan eens ons bananenbrood van havermout. Dat is al jaren de grote hit in onze community.

Is dit koolhydraatarm brood eigenlijk wel lekker?

Dit brood heeft niet echt een typische brood smaak. De smaak ligt ergens tussen brood en hartige taart. Het proeft echt super gezond. En lekker vind ik zelf. Het brood is opvallend luchtig/vochtig. Als je hier 1 of 2 dunne plakjes van neemt, zul je behoorlijk lang verzadigd zijn.

Het koolhydraatarme brood is vooral lekker met een lekkere plak 30+ kaas of met pindakaas vind ik hem ook super. Eigenlijk kun je er alles op doen, maar ik vind hem zonder beleg ook super lekker (vooral met een laagje gezouten roomboter –> guilty pleasure).

Ma’s tip: heb je mijn blog met 26 tips voor koolhydraatarm eten al eens gelezen? Let vooral op tip nummer 23 (die vind ik het leukste)

 

 

 

koolhydraatarm brood bakken
3.7 van 46 stemmen
Print

Koolhydraatarm Brood Bakken

Brood eten tijdens een koolhydraatarm dieet? Ja zeker wel! Probeer dit heerlijke koolhydraatarme brood en geloof me, je wil nooit anders meer 🙂
Gang Brood, Lunch, Ontbijt
Keuken Hollands
Keyword brood, brood zonder koolhydraten, koolhydraatarm brood, koolhydraatarm brood bakken, koolhydraatarm brood recept
tijd >60minuten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 20 minuten
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Porties 18 boterhammen
Caloriën 145 kcal
Auteur Niels Bosman

Ingrediënten

  • 250 gram griekse yoghurt
  • 6 stuks eieren
  • 100 gram sesamzaad
  • 75 gram gebroken lijnzaad
  • 75 gram zonnebloempitten fijngemalen
  • 75 gram roomboter ongezouten
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1,5 theelepel zout

Instructies

  1. Doe de zonnebloempitten in de keukenmachine en maal de pitten tot dat je een fijn meel krijgt. Het lijnzaad hoeft niet gemalen te worden.
  2. Neem een steelpannetje en doe de roomboter erin. Zet dit op LAAG vuur en laat het smelten.
  3. Neem ondertussen een beslagkom en meng alle ingrediënten door elkaar met een garde.
  4. Als de boter gesmolten is, meng je de boter samen de overige ingrediënten al roerend door elkaar. Oh ja, wees niet te zuinig met het bakpoeder. Je mag twee flinke theelepels gebruiken.
  5. Neem een bakblik van 28 centimeter en vet dit in met een beetje roomboter of olijfolie. Doe vervolgens het deeg erin.
  6. Zet de oven op 175 graden en bak het brood in 40 minuten bruin. Bedek het brood daarna met aluminiumfolie (of bakpapier) en laat nog 40 minuten gaar worden. Dit doe je omdat het anders mogelijk verbrand.
  7. Direct nadat je het uit de oven hebt gehaald, haal je het brood uit het bakblik. Dek af met aluminumfolie of doe het in een broodzak. Je kunt het brood een week bewaren (let op hoe vers het blijft)

Recept video

Nutrition Facts
Koolhydraatarm Brood Bakken
Amount Per Serving
Calorieën 145 Calorieën uit vet 108
% Daily Value*
Vet 12g17%
Verzadigd vet 4g20%
Sodium 128mg6%
Potassium 134mg4%
Koolhydraten 4.8g2%
Vezels 2g8%
Suiker 1g1%
Eiwit 7g14%
Vitamine A 210IU10%
Vitamine C 0.1mg0%
Calcium 96mg10%
IJzer 1.6mg10%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Test

Rate dit recept

Dit vinden andere gebruikers van dit recept

  • Ineke

    Hoi niels. Dank je voor dit recept ik ga ‘m proberen alleen zonder zout ivm met hoge bloeddruk. En omdat ik moet afvallen moet ik een heel koolhydraatarm dieet volgen ben dus blij met je recept. Ook voor mijn zoon wil ik vragen of je de griekse yogurt kan vervangen ivm lactose en melk allergie. ( bv baking soda en amandelmeel??) of heb jij een ander idee? graag de verhoudingen erbij. Alvast bedankt

  • CMSchram

    Er benieuwd hoe het gaat worden. Het ruikt erg lekker!
    Volgens recept gemaakt, maar dan niet in een blik in de oven maar in cupcakevorm gedaan. Iets te veel beslag, maar een klein vormpje naast het blik past prima. Dus straks 13 kleine broodjes, waarbij een broodje denk ik gelijk Is aan denk ik 2 boterhammen.
    Het begint nu na een kleine 20 minuten al te rijzen. Ik denk dat de hoeveelheid eieren juist heerlijk is. Hoef ik geen extra ei mee naar mijn werk. Gewoon dit broodje mee en een lekkere salade erbij, dan is mijn maaltijd compleet voor de lunch.

  • Nessa

    Bij blijft paperige van binnen, veel te zacht. Wat heb ik fout gedaan

  • Jacqueline

    Brood idd gemaakt met 4 eieren, magere kwark, de gezouten roomboter en alle zaden 100 gram. Smaakt prima en is nog echt smeuïg zat. Miss volgende x met drie proberen.
    Vraagje die 129 cal is dat per sneetje?

  • Mariavolont

    Zonder baking poeder!!!!!!

  • Erica

    Hoi Niels, ik heb het brood ook gebakken maar vond het ook iets te zout. Met zoet beleg is het wel lekker en vult goed. Maar ik heb een vraag: als je dit recept uitprint als PDF dan worden er bij “Nutrition Facts” onderaan heel andere items weergegeven. Daar schrok ik van want dat zag er niet bepaald “afvallend” uit. Ik denk dat dat blok niet goed is weergegeven. En de items bij dit artikel, gelden die voor het hele brood of per snee. Kan ik de sneden ook in de vriezer bewaren?

    • Evelien Vis

      Dank voor je feedback. We zullen er naar kijken.
      Het brood kun je prima invriezen

  • Henny

    Heerlijk brood,

    Dank je wel voor het recept.
    Mooi gerezen,wel aanpassingen gedaan 100gr zonnebloempitten 100 gr sesamzaad 90 gr gebroken lijnzaad 10 gr chiazaad wel 75 gr boter en 250 gr griekse yoghurt en 4 eieren..ietwat smeuïg .Volgende brood probeer ik met 200 gr yoghurt en 3 eieren . Na 2 sneetjes al aardig vol…Maar wel heel erg lekker

  • Miranda

    Hallo allemaal, ik heb zojuist een zonnebloempittenbrood gemaakt. Ook heb ik bakpoeder van wijnsteen, scheutje rijstolie, grote flinke eetlepel psyllium en 5 eieren gebruikt om het broodmengsel te maken. 40/50 min in de oven op 180 graden. Er komt een fantastisch mooi brood uit de oven, alleen….. er is een groene verkleuring ontstaan aan de buitenkant van het brood. Is dit normaal? Waar komt de verkleuring vandaan? ik heb verder geen vocht gebruikt.

    • Evelien Vis

      Door de pitten kan het brood gaan verkleuren, met name door de pompoenpitten Dit is niet erg en de smaak wordt ook niet beïnvloed

      • Ad

        Dit overheerlijke brood gebakken, na de comments gelezen te hebben.
        Skyr ipv kwark.
        Gezouten roomboter ipv zout.
        1 zakje bakpoeder van 17 gram.
        4 eieren.
        Perfect broodje.
        Niet nat of droog. Smaakt naar een volkoren/ Rogge/ zaden brood.
        D
        Super geslaagd.

    • petra

      groene verkleuring komt door het gebruik van psyllium, er is verschil in dit product heb ik vernomen maar qua smaak geen verschil… best apart toch? groen brood 🙂

  • Virginie

    Ik heb het brood al enkele keren gemaakt, veel dank voor het recept!
    Ik heb de Griekse Yoghurt vervangen door Alpro Mild & Creamy ongezoet zodat het brood nog minder koolhydraten bevat. Ook gebruik ik 4 eieren in plaats van 6.

  • Rob

    Vandaag gelezen en gemaakt.
    Volgende aanpassingen gemaakt.
    Yoghurt vervangen door skyr
    Zout weggelaten
    Gezouten boter gebruikt
    2 eetlepels rode wijn azijn toegevoegd.
    Bakpoeder vervangen door baking soda.
    Direct uit dr oven een plakje gegeten, zoals eerdere opmerkingen niet echt brood maar wel echt lekker.
    Vult waanzinnig.

  • Kitty Klaassen

    Hoi Niels
    Net het brood gebakken. Wat mij niet duidelijk is,moet het uit de oven en dan warm in de folie of broodzak.
    Groetjes Kitty

    • Rob

      Hallo kitty

      Ik heb het zelf eerst warm gesneden en daarna af laten koelen voor ik het ingepakt heb.
      Was voor mij de eerste keer maar goed gelukt.

    • Anna

      Brood gebakken, veels te zacht van binnen. Misschien de temp en baktijd verhogen?Ik heb een gasoven.
      Op stand 2 gezet 50 min.
      Blik ingevet en toch aangebrand!
      Graag advies?

  • Riky

    Zojuist brood gebakken.
    Ziet er prima uit en smaakt heerlijk. Zou er de volgende keer 1 tl zout in doen ipv 1.5
    4 eieren 75 Gr ongezouten roomboter 100 Gr gebroken lijnzaad 100 Gr sesamzaad 100 Gr zonnebloempitten 250 Gr Griekse yoghurt
    Brood is zelfs goed gerezen. 2 x 40 min op 175 graden.
    Echt een aanrader, nu alleen een beetje teveel zout vind ik.

    • Veerle de Boer

      Bedankt voor je mooie recensie Riky! En top dat het brood zo goed smaakt 😀

  • Anita

    Goedendag weet iemand of ik dit ook in de broodmachine kan bakken.
    En is dan alles hetzelfde

    • Veerle de Boer

      Hoi Anita, dat is een goede vraag! Ik zou het zelf niet weten. Lijkt het recept op dat van broden dat je normaal bakt met de broodmachine? Dan zou ik het gewoon eens proberen. Laat me weten of het is gelukt!

      • anita

        ga het nu proberen laat het straks nog weten.

        • Ingrid Vedder

          En? Gelukt?

        • Grietje

          Is dit ook mogelijk in een broodmachine welke instelling heeft het dsn nodig

          • jef peeters

            dit is niet mogelijk in een broodmachine daar zoals je kan zien een grondige mening moet krijgen van alle grondstoffen. In een broodmachine mengen de hoeken niet goed. Het bakprogramma voldoet ook niet aan de vereisten voor dit recept.

  • eline

    Kan ik het lijnzaad vervangen door amandelmeel?

  • Lisa

    Kan ik ook bakpapier in mijn bakvorm doen? En dan het beslaf erin?

    • Anneke

      Tuurlijk, werkt perfect!

    • Ans Huberts-Hougee

      Kan ik dit brood ook bakken in mijn broodbakmachine????
      Vriendelijke groet Ans.

      Op advies van mijn cardioloog moet ik koolhydraatarm gaan eten.

  • Cynthia

    Oh my, Wat was dit een succes! Net echt brood. Heb wel minder ei gebruikt. Heerlijk met roomboter en kaas. Nu per 3 ingevroren voor op mijn werk de komende week.

  • Lara

    Ik heb het brood helaas weg moeten gooien, hij was veelste zout en werd niet gaar. Erg zonde.

  • Mark

    Is dit recept geschikt voor mensen met diabetes type 2 aub ?

    Beste groeten uit België

    Mark

    • Anneke

      Ja, koolhydraatarm, is perfect voor DM 2

  • Marsha van der Sluiszen

    Ik gebruik in plaats van Griekse yoghurt, Skyr yoghurt. Gaat ook goed, en minder vet. De volgende keer gebruik ik wel minder eieren, want net zoals een aantal anderen vindt ik de structuur te eiïg. Ook wil ik een andere vetsoort gaan gebruiken dan roomboter. Het brood is qua structuur zeker niet te vergelijken met koolhydtraatarm brood uit de winkel. Ik moest er ook echt aan wennen. Maar inmiddels vindt ik het erg lekker als afwisseling met normaal brood.

    • Ma

      Skyr is ook helemaal goed. Fijn dat je het brood nu af en toe eet in afwisseling met normaal kha-brood. Liefs, Ma

  • Miranda

    Ik heb hem net gemaakt. Ruikt lekker, ziet er goed uit en smaakt echt lekker. Echt iets om vaker te maken.

  • Joop

    we hebben het gebakken met magere kwark gaat prima het broodje wordt zelfs iets hoger. Het vult inderdaad goed heeeerlijk!

    • Ma

      Goed om te horen, bedankt voor het uitproberen! 🙂

  • Imke

    Kun je dit brood ook maken met gemalen walnoten i.p.v. amandelen? Die heb ik namelijk in ove4vloed van eigen boom

    • Monique

      De amandelen geven net de heerlijke smaak

  • Sabine

    Zojuist voor het eerst dit ‘brood’ gemaakt. Door alle comments had ik een beetje mijn twijfels of dit zou lukken.
    Ik heb het recept precies opgevolgd, alleen het bakpoeder vervangen door 1 zakje bakingSODA (omdat ik ervan uitging dat het een Amerikaans recept is want bakingSODA heeft een zuur nodig als azijn, yoghurt of karnemelk… BakPOEDER & bakingSODA kun je dan dus ook niet zonder meer voor elkaar vervangen).
    Het beslag heb ik met de elektrische mixer gemixt.
    Het ‘brood’ is bij mij perfect gelukt, kwam ook makkelijk en heel uit de broodvorm.
    Het resultaat is iets te ‘eiig’ naar mijn smaak, dus volgende keer probeer ik 1 of 2 eieren minder.
    En qua smaak (is voor iedereen persoonlijk) zou ik zeggen: speel/varieer wat met de verhoudingen van de pitten en zaden.
    ’t Vult in ieder geval als een tierelier (waar ik ‘normaal’ 4-6 sneeën brood per maaltijd kan eten, zit ik hiermee met 2-3 plakjes echt wel vol!

    • Ellis

      Super om te horen dat het je smaakt!

    • Ivonne

      Sorry maar wat is het nu, is bakpoeder wel of niet te vervangen voor bakingsoda?

      • CyN

        Baksoda kan je niet vervangen door bakpoeder. Baksoda is een ‘carbonaat’ het pure spul om het zo te zeggen. Bakpoeder bevat naast het carbonaat ook een zuur en een stabilisator (allen in poedervorm). Als je baksoda gebruikt moet je dus zelf een ‘zuur’ toevoegen zoals hierboven al werd vermeld.

        • Rob

          Volgens mij is in dit recept het bakpoeder prima te vervangen door baking soda, vanwege de aanwezigheid van meljzuur in de yoghurt.

  • Wilma

    Wat een heerlijk recept! Net gebakken volgens aangepast recept; 4 eieren 100 gr gemalen zonnebloempitten, 100 gr lijnzaad, 100 gr sesamzaad, 75 gr gezouten roomboter(geen extra zout toevoegen!), kaneel, 200 gr Griekse yoghurt 0%vet en zakje bakpoeder. 40 min in de oven, dan afdekken met aluminiumfolie nog 20 minuten afbakken. Vrij stevig brood met heerlijk knapperige korst. Lekker met 30+ kaas

  • Wilma

    Wat een heerlijk recept! Net gebakken volgens aangepast recept; 4 eieren 100 gr gemalen zonnebloempitten, 100 gr lijnzaad, 100 gr sesamzaad, 75 gr gezouten roomboter(geen extra zout toevoegen!), kaneel en zakje bakpoeder. 40 min in de oven, dan afdekken met aluminiumfolie nog 20 minuten afbakken. Vrij stevig brood met heerlijk knapperige korst. Lekker met 30+ kaas

  • Marina Boot

    Hoi, ik heb het brood nu in de oven staan. Begrijp ik goed dat de 2e 40 minuten alleen voor het nagaren is, dus met de oven uit??
    Groet, Marina

    • Gera

      Net gebakken hij is heerlijk alleen erg soppig en 1 1/2 eetlepel zout vind ik teveel en idd. Te veel eieren

      • Gera

        Ik wil ff foto sturen hoe ie er van binnen uit ziet!!
        Maar hoe?? Hij is niet heel uit m’n bakblik gekomen??

      • Gera

        Oooh verkeerd gelezen ? 1 1/2theelepel zout pppffff

      • Danielle de Goede

        Hoop niet dat je echt 1 1/2 eetlepel er in hebt gedaan……staat nl theelepel

  • Joke

    Na alle reacties het recept wat aangepast,zodat het minder soppig wordt!

    Alle pitten,ed nu 100 gram en alles gemalen in een koffiemolen,4 eieren en 200 gram turkse yoghurt en een heel zakje bakpoeder en 75 gram roomboter,kaneel,zout

    50 min in de oven op 175,was heel goed gerezen en ziet er echt uit als brood,smaakt ook zo!!

    • Donja van heeswijk

      Bij ons was hij niet soppig maar ik zal eens overleggen. Misschien dat we het recept dan aan kunnen passen als je dat goed vindt. Met jouw tips.

    • Wilma

      Volgens der aanpassingen vanmiddag gebakken. Superlekker!

  • Ria B

    Ik heb het brood net gemaakt..
    Ik ga het zo ook nog in een zak doen..maar weet nu al dat dit brood geen week bewaard kan worden..
    Het is namelijk veels te lekker !!

    • Ellis

      Hahaha dat ken ik Ria 🙂 eet smakelijk!

    • Ria B

      Ik heb het recept inmiddels behoorlijk aangepast..voor het ontbijt was het me te smeuïg, Ik heb er twee eieren minder in gedaan , 50 gram minder yoghurt en alle zaden op 100 gram gedaan en drie theelepels bakpoeder … Het is nu een stuk steviger en ik vind het lekkerder zo

  • Eva

    4.2 koolhydraten per 100 gris toch niet veel

  • Riet Boelee

    Hallo Niels, ik heb reuma en kan niet kneden met me handen maar ik heb wel een brood machien kan dat brood daar ook in ?
    graag antwoord
    Groetjes Riet

    • Ma.

      Helaas kan het kha-brood niet in de broodbakmachine worden gemaakt omdat het niet gaat rijzen.
      Wat je wel kunt doen is kha-brood bij de supermarkt of bakker halen!

      • Allie Doek

        Ik heb net weer brood bij Albert Hein gehaald daar zit 5 gr kooliydraaden in van Atink volkorenbrood

        • HANS

          Helaas zit in het supermatktbrood allerlei toevoegingen die in het brood wat je zelf maakt niet zit!

  • marian

    Kun je het bakpoeder vervangen voor gist?En als ja,hoeveel gist moet ik dan gebruiken?

  • lisa

    Hoi niels, kan je in dit recept de roomboter vervangen door iets anders? (Iets light)
    Bedankt!

  • Dees

    Sja misschien is het wennen, of leren eten. Ik weet het nog niet zo goed. Maar dat het vult is een ding wat zeker is! Maar zal het wel gewoon eten

  • Petra

    Ik raad aan om het lijnzaad wel te malen. Fijngemalen lijnzaad heeft een bindende werking, gebroken lijnzaad niet. Hierdoor zal het baksel (want brood vind ik het niet door de enorme hoeveelheid eieren) wellicht minder soppig zijn.
    Chiazaad heeft ook een bindende werking.

  • Thea

    Hoi kun je dat brood ook invriezen

  • Annette Hofstraat

    Hallo,
    Het recept geprobeerd, goed gelukt. Over smaak valt niet te twisten uiteraard, het is niet onaardig. Maaaarrrr, kom op jongens: dit is toch echt geen BROOD?! Het is, mede door de in verhouding grote hoeveelheid eieren meer een soort hartige cake. Noem het dan geen brood, maar eerlijker: broodvervanger. Of idd hartige cake. De suggestie om er even een krentenbroodje van te maken door er eenvoudigweg…krenten door te gooien vind ik nogal makkelijk. Misschien als je er, zoals ook gesuggereerd amandelmeel aan toevoegt? En volgens mij écht minder eieren. Dat laatste ga ik nog proberen en misschien wat meer gemalen zonnebloem-(of andere) pitten en toch een klein beetje boekweit-haver- of speltmeel gebruiken, ietsje meer koolhydraten, maar waarschijnlijk vele malen meer BROOD!

  • Nel vd Vin

    mijn eerste brood staat in de oven, heb me precies aan de hoeveelheden gehouden, maar ik vond het deeg erg dun, als yoghurt zo dun, dus ben benieuwd naar het resultaat

  • Lorraine

    Lijkt me lekker brood maar kan de roomboter..dierlijke vetten…vervangen worden door kokosboter of andere olien?

  • Josefien

    Hoi Niels. Ga dit brood zeker proberen. Kan het ook in de broodbakker of in de airfryer?

    • Ma.

      Hoi Josefien,
      nee dat kun je beter niet doen omdat er geen gist in zit. De yoghurt reageert met het bakpoeder waardoor het iets rijst, maar dan moet je het op de ouderwetse manier in de oven bakken.

  • Liesbeth

    Is er ook een manier om het minder vettig te maken? Als ik alle ingrediënten ingeeft dan 35.6g vet per 100g wat ik nogal veel vind.
    Kan je eventueel de eidooiers weglaten om het iets minder vettig te maken?
    En wat als ik Light Griekse yoghurt gebruik?

    • Ma.

      Hoi Liesbeth,

      Je zou inderdaad een light variant kunnen gebruiken. Eidooiers weghalen heb ik zelf nooit geprobeerd. Probeer het eens uit zou ik zeggen.

      Succes!

    • Wilma

      Liesbeth, houd er dan wel rekening mee dat het hoger in khd wordt. 😉

  • Marleen

    Geweldig recept! Alleen helaas kwam hij in brokken uit de bakblik…. Volgende keer op nieuw proberen! De smaak is wel heerlijk ??

    • Amber

      Balen zeg! Was het beslag wel goed gemixt?

      Groetjes,

      Amber – Ma.

  • alexandra

    Ik heb het brood nu 2x gebakken. Het smaakt goed en het vult ook ontzettend goed, maar klopt het dat ie wat “zompig” blijft? Heb hem de 2e keer al langer in de oven gehad dan 2x 40 minuten, maar het blijft zo. Die van mij zal nog niet kruimelen, al heb ik het graag! Zou het kunnen komen dat ik een kunsstof bakblik gebruik? Of heeft iemand andere tips?

    • Amber

      Hoi Alexandra,

      Het brood wordt nooit zo kruimelig als een echt brood omdat er geen gist in zit.
      Het zou aan het bakblik kunnen liggen, even uitproberen!

      Groetjes Amber – MA.

  • Shannen

    Hallo

    Met volle enthousiasme heb ik dit gister gemaakt. Alleen mijn brood is er plat eruit gekomen. Niet hoger dan 10 cm denk ik. Ik heb een hete lucht oven en geen 175 graden, heb eerst 30 min 170 graden gedaan en 10 min 180. Kan het hiermee te maken hebben?
    Hoor het graag!

    • Amber

      Hallo Shannen,
      Het heeft niet met de oven te maken denk ik. Het brood wordt nooit echt zo hoog als een normaal brood. Het rijst alleen door de bakpoeder en niet door de gist.
      Heb je het brood precies gemaakt volgens de instructies?
      Groetjes,

      Amber- MA.

  • roos

    Heerlijk! Ben heel blij met dit recept. Kan ik dit ook in mijn caloriechecker zetten? Heeft u de verhoudingen voor mij?

    • Niels Bosman

      Hoi Ros, dat vinden we leuk om te horen! De voedingswaarden staan boven het recept.Gr, Sierk – MA

  • Jacinta

    Ik heb het brood gemaakt en smaakt goed. Ik ga missch volgende keer banaan toevoegen of gedroogd fruit.

    • Niels Bosman

      Lekker Jacinta, houd er dan wel rekening mee dat het brood minder een KHA brood wordt door de toevoeging van extra fruit.

  • Marianna

    Is het ook glutenvrij

    • Niels Bosman

      Hoi Marianna, ik zal het voor je navragen, ik weet het zelf niet. Ik kom er op terug. Gr, Sierk – MA

  • Jeannette

    Wat zijn de kosten uiteindelijk van dit brood?

    • Niels Bosman

      Hoi Jeannette, dat weet ik niet precies. Ik schat in ongeveer een tientje. Het zijn geen super dure ingrediënten. Gr, Sierk – MA

      • jolanda

        Duur voor een brood een tientje

        • Niels Bosman

          Het is inderdaad niet het goedkoopste brood, maar wel lekkerder dan het brood dat je inde winkel koopt! 🙂

      • Conny

        Dit vind ik wel een héle grove schatting, als je alle ingrediënten uitrekent naar de hoeveelheid die je nodig hebt kom je hooguit op een eurootje of drie volgens mij. Tien euro voor een brood zou wel héél dol zijn.

        • Amber

          Hoi Conny,
          Tien euro is het bedrag dat je ongeveer kwijt bent als je alle ingrediënten opnieuw moet kopen. Zout, eieren en bakpoeder hebben de meeste mensen wel in huis. Met lijnzaad en sesamzaad kan ik altijd wel een paar maanden vooruit dus dan kan je het brood makkelijk voor 3 euro maken!
          Groetjes,
          Amber – MA.

  • Jowan

    Kan ik de zonnepitten vervangen door andere noten?
    Groetjes Jowan

    • Niels Bosman

      Poeh, lastige vraag. Het eerste wat in me opkomt is om amandelmeel te gebruiken. Het vervangende product moet namelijk goed fijngemalen kunnen worden om als meel te dienen in het broodbeslag. Een tweede optie is om misschien boekweitmeel te gebruiken.

      • Feja

        Ik heb gemalen hazelnoten gebruikt. Prima resultaat!

  • renata

    hoi zou het ook in een broodbakmachine kunnen?

    • Niels Bosman

      Hoi Renata, nee dat kun je beter niet doen omdat er geen gist in zit. De yoghurt reageert met he tbakpoeder waardoor het iets rijst, maar dan moet je het op de ouderwetse manier in de oven bakken. Gr, Sierk – MA

      • Anita

        Ik heb een broodbakmachine die ik, naar advies van de gebruiksaanwijzing, op cake- bakstand heb gezet.
        Heb de ingrediënten precies zo gebruikt als in het recept geschreven staat.
        Staat erbij als advies voor als je brood bakt met bakpoeder.
        Het ruikt heerlijk in de keuken.
        Ik laat jullie weten of m’n brood gelukt is!

        • Anita

          Brood is gelukt in de broodbakmachine op cakestand.: goed gerezen tot een mooi vierkant broodje met een goede korst. Maarrrrr net als in sommige reviews: ik vind het brood iets te machtig, te nat en te veel naar sesamzaad smaken. Ik ga dus een variant op dit recept proberen te maken. In de broodbakmachine ?

  • MarjanR

    Ik hou niet van sesamzaad, dus heb gewoon extra lijnzaad gebruikt.
    Het brood is erg lekker. Heel blij met dit supermakkelijke recept. Zelfs zonder beleg niet te versmaden.

    Mijn kinderen ( 7 en 9jr) geven overigens de voorkeur aan gewoon grood, ze vinden de substantie van dit brood te eiïg.

    • Niels Bosman

      Hoi Marjan, wat fijn dat je het zo lekker vindt. Je kinderen volgen misschien wel later. 😉

  • Piet Puk

    Smaakt prima. Kan je de sesamzaadjes ook verlangen door chiiazaad/hennepzaad?

    • Niels Bosman

      Dat kan zeker Piet!

      • Everlien

        En dan ook 75 gram chiazaad?

        • Niels Bosman

          Nee, het is in principe het een of het ander. Hoewel ik niet denk dat het kwaad kan.

  • rozita

    Lijkt me lekker dit brood maar ik ben heel allergisch voor kippenei. Ik mag wel kwarteleitjes ik gebruik 6 kwarteleitjes voor 1 kippenei kan ik die 6 van de kip ook verkleinen of iets anders in de plaats het wordt dan wel een duur broodje graag je raad groet van Rozita.

    • Niels Bosman

      Hoi rozita, ieder alternatief voor een kippenei zal duurder uitpakken. M.b.t kwarteleieren, mij lijkt 6 stuks ter vervanging an 1 kippenei wel erg veel. Het gaat erom dat je voldoende eiwitten binnenkijgt, maar die mag je ook mbv andere producten binnen krijgen. Echter dit gaat bij het bakken niet op. Eieren worden vaak als bindmiddel gebruikt en voor extra glans (goudbruine korstjes etc). Er zijn heel veel andere natuurijk bindmiddelen:http://moniquevandervloed.nl/bindmiddelen-natuurlijke/ Ik weet alleen niet of deze geschikt zijn om mee te bakken… Probeer het eens. Succes!

  • Marian

    Hallo, hoevlNg is het houdbaar en kan ik het evt gesneden invriezen?

    • Niels Bosman

      Hoi Marian, ik weet niet hoe lang dit in de vriezer houdbaar is, ik vermoed wel een paar weken prima te doen is en uiteraard kun je het gesneden invriezen! Geniet ervan! 🙂

  • Diana

    De geur alleen is al heerlijk! Mijn man komt er zijn bed voor uit! Het brood staat nog in de oven … ben benieuwd!

    • Niels Bosman

      Dat wordt smikkelen Diana. Jum jum! 🙂

  • Annelies

    Vandaag genaakt…heerlijk en makkelijk!!!

    • Niels Bosman

      Dat vinden we leuk om te horen! 🙂

  • Mady Wierda

    Hoi Niels

    Misschien een gekke vraag, maar moet je de zonnebloempitten met schil en al malen of moet ik andere kopen?

    • Sierk - MA

      Ik zou de ongepelde zonnebloempitten nemen, Mady. De schil van een zonnebloempit bevat stugge vezels en er wordt meestal zout overheen gedaan. Dit heeft effect op de smaak van brood. Liefs Sierk – MA

      • Mady

        Dank je
        Ik heb ze gevonden
        Ik vond die met schil ook vreselijk zout

        • Niels Bosman

          Goed zo! Ik zag overigens dat ik ongepeld had getypt maar dat moet natuurlijk gepeld zijn. 😉

  • Miranda

    Goede avond

    Heerlijk brood. Heb het vandaag gemaakt met een kleine aanpassing. In plaats van Griekse yoghurt heb ik uitgelekte melkkefir (lijkt/smaakt als griekse yoghurt) en eigen gemaakte roomboter op basis van melkkefir*.

    Melkkefir heeft een groot deel van de lactose in de zuivel Afgebroken (op gegeten).

    Mvg

    Miranda

    • Niels Bosman

      Dankjewel voor je reactie Miranda. Fijn dat je het lekker vind en bedankt voor je toevoeging! liefs Ma

  • Neeltje

    Is het normaal dat het binnenin een groene kleur heeft? Ziet er vreemd uit, smaakt wel heerlijk!

    • Niels Bosman

      Ja, het klopt dat het een beetje groenig is van binnen. Fijn dat je het lekker vind 🙂 Liefs Ma

  • geesje

    kan het ook met gewone magere kwark?

    • Niels Bosman

      Hey Geesje, om eerlijk te zijn heb ik het niet geprobeerd met magere kwark. Maar ik zie geen reden waarom dat niet zou kunnen. Laat me het ff weten als je het geprobeerd hebt, ik ben wel benieuwd. groetjes, Ma

  • geesje kalfsbeek

    lijkt me erg lekker, maar kan het ook gemaakt worden met magere Griekse yoghurt en halfvolle roomboter??

    • Niels Bosman

      Hoi Geesje, jazeker dat is geen probleem 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben je er ook klaar mee om er alleen voor te staan?

Dat snap ik! En het is bewezen dat het veel effectiever is als je het samen doet. Meld je daarom direct even aan bij de Samen Slank Community! Dan profiteer jij net als 1200+ enthousiaste vrouwen van de ultieme stok achter de deur. Nu proberen voor SLECHTS €1,00

  • 1200+

    Leden en ervaringen

  • 52

    Elke week een nieuw weekmenu

  • 566+

    Berichten per week

  • 1368+

    Reacties per week

Probeer nu voor €1