Witlof lasagne | Koolhydraatarm | Makkelijk Afvallen

Witlof lasagne

By on 18 augustus 2016
Leestijd: 3 minuten
witlof lasagne

Witlof lasagne: het recept van vandaag!

Meeste stemmen gelden

Na aanleiding van ons Facebook bericht: Een nieuw koolhydraatarm recept hebben de meeste van jullie gestemd voor een recept met witlof. Zo vaak werk ik niet met witlof en als, dan is het meestal een frisse salade.

Toch heb ik mijn creativiteit zijn gang laten gaan en ben ik op deze witlof lasagne gekomen. Aangezien de meerderheid ook graag een ovenschotel recept wilden zien, heb ik het gecombineerd. Twee vliegen in een klap! Dankzij jullie is dit recept ontstaan, dus laat ons weten wat jij vindt.

Is witlof gezond?

Witlof staat in de top 10 van meest gegeten groenten in Nederland, maar bevat eigenlijk helemaal niet zoveel vitamines en mineralen. Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat het ongezond is om witlof te eten. De groente helpt namelijk met afvallen en draagt bij aan een betere gezondheid. Dit met dank aan de bitterstoffen. Er is dus geen reden om niet van deze groente te eten.

Wat zit er in deze witlof lasagne?

De lasagne die ik heb gemaakt is voor 3 personen. Dit recept is gebaseerd op drie personen. Ik vond het belangrijk dat het er een goede balans is tussen eiwitten en vetten. Daarnaast heb ik ervoor gezorgd dat deze lasagne weinig koolhydraten bevatten waardoor dit recept ook geschikt is tijdens je dieet. Smullen maar!

Voedingswaarde per portie:

  • Calorieën: 547
  • Koolhydraten: 6 g
  • Eiwitten: 38 g
  • Vetten: 40 g

Kan jij geen genoeg krijgen van witlof uit de oven maar wil je wel graag variëren? Probeer dan ook eens deze gevulde witlof met roomkaas en ham.

witlof lasagne
Afdrukken

Witlof lasagne

Deze witlof lasagne is koolhydraatarm en vol met eiwitten. Mede door onze facebookvrienden tot stand gekomen.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Trefwoord koolhydraatarm, ovenschotel, visgerecht
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 3
calorieën 426kcal

Ingrediënten

  • 400 gram witlof
  • 200 gram gerookte zalm
  • 1 mozzarella
  • 1 tomaat
  • 1/2 courgette
  • 100 gram geraspte kaas
  • 100 ml kokosmelk
  • 150 gram kruidenkaas
  • 2 eitjes
  • peper en zout
  • za’atar kruiden

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 220 graden en zet een pannetje met water op het vuur.
  • Snij de witlof in reepjes. Ik snij altijd wat van de kern weg omdat ik dit niet zo lekker vind. De kern is een beetje bitter. Zodra het water kookt blancheer je de witlof 1 minuut.
  • Snij de tomaat en mozzarella in plakjes. Snij de courgette in repen. Ik gebruik een mandoline maar als je die niet hebt dan kan je het ook met een kaasschaaf doen.
  • In een pannetje de kokosmelk en kruidenkaas smelten tot een sausje. Haal van het vuur af en dan de 2 eitjes er doorheen klutsen.
  • Pak een ovenschaal en doe als volgt: saus, witlof, courgette, zalm, tomaat en dan wat peper, zout en za’atar kruiden en herhaal dit tot dat alles op is. Ik had 3 lagen. Als laatste de mozzarella en geraspte kaas en dan 25 tot 30 min in de oven. Eet smakelijk

Nutrition

Calories: 426kcal | Carbohydrates: 9g | Protein: 29g | Fat: 31g | Saturated Fat: 14g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 7g | Cholesterol: 121mg | Sodium: 893mg | Potassium: 501mg | Fiber: 4g | Sugar: 1g | Vitamin A: 200IU | Vitamin C: 5.8mg | Calcium: 770mg | Iron: 1.1mg

Meer van die lekkere koolhydraatarme recepten ontvangen? Download dan GRATIS mijn Receptengids met 10 overheerlijke afslankrecepten.

Facebook Reacties

About Niels Bosman

Niels Bosman is oprichter en eigenaar van MakkelijkAfvallen. Hij ontdekte de kracht van koolhydraatarm eten in 2014 en sinds die tijd is hij fulltime bezig met het coachen van zijn klanten. Hij heeft 4 boeken geschreven en meer dan 40.000 mensen geholpen aan een slank, gezond en gelukkig leven. Hij woont samen met zijn vriendin en kinderen in Eindhoven.

21 Comments

  1. Hermien

    12 november 2019at18:25

    Heerlijk gerecht vooral door de knapperige groenten.
    Lekker makkelijk hoor de ovengerechten, dank,jullie wel
    Voor manlief wat opbakaardappeltjes erbij gemaakt.

  2. Hans zwart

    19 oktober 2019at12:07

    Was erg lekker maar wel heel veel vocht

  3. Marij den Teuling

    3 september 2018at15:42

    Wat zijn za’tar kruiden. Ik kan ze nergens vinden. Op 7 september 2017 had iemand hier ook een vraag over, maar ik zie geen antwoord.
    Deze lasgna lijkt me wel heerlijk.

    • Veerle de Boer

      3 september 2018at17:45

      Hoi Marij, za’tar is een Mediterraans kruid dat lijkt op Oregano. Het smaakt eigenlijk naar wilde oregano met tijm, maar er zit bijvoorbeeld ook sesamzaad in de mix. Superlekker! Maar als het voor jou moeilijk te krijgen is kun je ook gerust normale Oregano gebruiken, misschien gemend met een beetje tijm? Laat me weten hoe de lasagne smaakte!

  4. Chris van Holland

    28 januari 2018at14:27

    Lekker gerecht. Al een paar keer geprobeerd. Erg lekker en gezond

  5. Ad Borgstein

    27 december 2017at19:35

    Vanavond gemaakt, wat een smaaksensatie heerlijk hoor !

    • Donja van heeswijk

      28 december 2017at09:18

      Dank je Ad, daar doen we het voor

  6. Wim Perdok

    10 november 2017at17:27

    Ik heb het nu in de oven staan.

  7. Josien van der Sluijs

    7 september 2017at12:11

    Kan je ipv za’atar kruiden ook Ras el hanout gebruiken of is dat heel iets anders?

  8. Alice

    2 september 2017at18:42

    De witlof in reepjes? In de lengte of de breedte?

  9. Willy

    6 februari 2017at18:36

    Het smaakte heerlijk
    Alleen heel veel vocht onderin de schaal
    Had de lof heel goed latten uitlekken .

    • Amber

      12 februari 2017at16:09

      Misschien de volgende keer nog iets minder kokosmelk gebruiken!

      Groetjes,
      Ma.

  10. Annemarie

    8 januari 2017at19:42

    Heerlijk recept!

    • Ma.

      11 januari 2017at14:54

      Bedankt Annemarie! 🙂

  11. patty

    2 januari 2017at07:16

    Heerlijk

  12. Natalie

    14 oktober 2016at12:06

    Ik lus geen zalm/vis kan ik die ook vervangen door wat anders en zoja wat?

    • Niels Bosman

      15 oktober 2016at09:49

      Hoi Natalie, het gaat vooral om de belangrijke omega 3 vetten in vis. Die kun je het beste vervangen door noten, lijnzaad, peulvruchten en olijfolie te eten. Gr, sierk – MA

    • Danau

      16 januari 2017at20:42

      Ik heb het gerecht gisteren klaargemaakt met rauwe ham ipv gerookte zalm en het smaakte heerlijk

  13. Trees

    13 oktober 2016at15:28

    Het recept voor de zondagavond, lijkt mij heerlijk

    • Niels Bosman

      13 oktober 2016at21:23

      Geniet er van, Trees! 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *