De tuinboon is een peulvrucht. In tegenstelling tot andere…
- 19 aug 2020
- 0
Courgette blinkt niet uit qua voedingswaarde, maar je kan hem dagelijks in verschillende gerechten serveren.
Courgette is een van onze meest populaire groenten en dat is niet voor niets. Deze allemansvriend is niet alleen koolhydraatarm, maar bevat ook weinig calorieën. Daarom is courgette gezond als toevoeging voor elke maaltijd. Hier kan je dus niet teveel van eten!
Bovendien is de courgette enorm veelzijdig.
Kijk maar eens naar al die uiteenlopende recepten bij ons op de site. Dus als je geen courgettesoep meer kan zien, waag je dan eens aan de lasagne, smoothie, salade of chips. Met een spiraalsnijder -of een beetje geduld, maak je in een wip een koolhydraatarme courgette-spagetti. Lees snel meer over deze culinaire allemansvriend.
Courgette, zucchini, mergpompoen.
Een vrucht van een plant uit de uit de familie van de kalebassen (bijv. de komkommer en de pompoen).
Let op dat de courgette stevig is en geen beurse plekken bevat.
De kleine hebben de meeste smaak. De grote exemplaren gebruik je het best in de soep.
De courgette is bijna het hele jaar vers uit Nederland verkrijgbaar.
In de zomermaanden komt deze van kweek op de volle grond, wat natuurlijk het meest duurzaam is.
In veel diëten zijn courgettes is een populaire groente. Ze zijn niet alleen koolhydraatarm, maar bevatten ook weinig calorieën. Hierdoor kan je er flink wat van eten. Dat is goed, want een courgette bevat veel verschillende vitamines en mineralen!
Courgettes bevatten vitamine C. Deze vitamine is essentieel voor je weerstand.
In courgettes zitten diverse B vitaminen, tot ongeveer 5% van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid per 100 gram. Vitamine B6 en B11 zijn het sterkst vertegenwoordigd, met 10% en 13% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Deze vitaminen zijn belangrijk voor je stofwisseling, je hersenen en voldoende energie. Vitamine B11 staat ook wel bekend als foliumzuur. Dit is vooral belangrijk voor dames met een kinderwens.
Courgettes bevatten het mineraal kalium. Kalium zorgt, in evenwicht met natrium, voor een gezonde bloeddruk. Natrium zorgt ervoor dat je bloeddruk stijgt. In de regel krijg je hier voldoende van binnen. Kalium brengt dit juist weer in balans.
Tenslotte is het goed om te weten dat courgettes voor een groot deel uit water bestaan. Hierdoor zijn ze eenvoudige te verwerken voor je spijsvertering. Dit helpt je bij een goede stoelgang en helpt obstipatie tegen te gaan.
Qua bereiden is de courgette een echte allemansvriend. Deze neef van de komkommer doet het heerlijk onder de gril, in een groentestoof of pastasaus, op de bbq of rauw in de salade.
Ook de voorbereiding is extreem eenvoudig. Even afspoelen en in de gewenste grootte snijden. Het kroontje, waarmee hij aan de plant zat, gooi je weg. Schillen hoeft niet, dan valt het vruchtvlees bij het bereiden uit elkaar. Bovendien zitten de meeste vezels in de schil, dus waarom zou je?
Wist je dat een courgette rauw eten nĂłg gezonder is. Dit geldt eigenlijk voor heel veel groenten. Bij het koken gaan veel goede eigenschappen verloren. Vooral vitaminen verlaten je maaltijd op deze manier.
Gelukkig kan je deze groente ook prima rauw eten. Door de salade in sliertjes, blokjes of dunne plakjes. Of maak gezonde borrelhapjes door groente tot frietjes te snijden (en serveren met dipsaus).
De klassieke donkergroene courgette heeft een dunne schil, die je prima rauw kan eten. Andere (gele) varianten zijn soms iets te stevig als ze rauw zijn. Die kan je beter bereiden.
De courgettes die je in de winkel koopt zijn eigenlijk onrijpe vruchten. Dit zie je wanneer je de vrucht opensnijdt, de zaden hebben zich nog niet ontwikkeld.
Aan de plant blijft deze vrucht bijna oneindig doorgroeien tot een gewicht van wel 5 kilo! Zodra de zaden zijn volgroeid is de vrucht eigenlijk niet prettig meer om te eten, tenzij je de zaden eruit snijdt. Bovendien; hoe groter de courgette, hoe minder smaak eraan zit.
Als je echt all-out wil gaan met je courgette-oogst dan maak je een voorgerecht van deze schitterende en smaakvolle bloemen. In Frankrijk en ItaliĂ« staan ze bij de betere restaurants “gebakken in de olijfolie” op de menukaart of “gevuld met ricotta en schapenkaas uit de oven” .
Energie | 27 kcal | Energie | 115 kj |
Koolh. | 4,5 gr | Vet | 0 gr |
Eiwit | 1,8 gr | Suikers | 4,5gr |
Vit. A | 0,06 mg | Vit. B6 | 0,15 mg |
Vit. B1 | 0,05 mg | Vit. B11 | 40 µg |
Vit B2 | 0,08 mg | Vit. C | 20 mg |
Natrium | 1 mg | IJzer | 2,5 mg |
Kalium | 200 mg | Magnesi. | 5 mg |
Calcium | 30 mg | Koper | 0,05 mg |
Fosfor | 20 mg | Zink | 0,3 mg |
De voedingswaarden per 100 gram.
GRATIS PDF:
Ontdek de lekkerste recepten om zonder honger naar je gezonde gewicht te gaan
Problemen met afvallen? Ik help je er graag mee verder, daarom kan je dit weekmenu gratis proberen!
Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF + video naar je toe kan sturen. Toe maar, het kost niks.
(Het is 100% gratis en privé)
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Eet jij nog steeds teveel koolhydraten?
Download GRATIS Afslank Recepten ->
Ontdek wat je moet eten om gezond af te vallen.
Vul je naam in en krijg een gratis
weekmenu uit het NIEUWE
Blijvend Slank Programma
SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot het Koolhydraatarm 7 Dagen Probeerplan
(Het is 100% gratis en privé)