Vezels eten is ontzettend goed voor je. Ze geven…
- 09 feb 2024
- 2
Ga er maar eens goed voor zitten. In dit artikel nemen we vet onder de loep. We kijken naar de verstoorde relatie die we hebben met vetten, het verschil tussen dierlijke en plantaardige vetten en natuurlijk de grote vraag ‘hoeveel vet per dag is goed?’.
Als je de oorspronkelijke betekenis van ‘vet’ opzoekt in de Dikke van Dale vind je ´weldoorvoed, dik´, gebruikt voor dieren en mensen.
Maar als we nu over vet praten, dan gaat het over lipiden. Lipiden zijn vetstoffen in plantaardige en dierlijke voeding. De sleutel voor gezonde voeding ligt niet alleen in de vraag ‘Hoeveel vet per dag mag ik eten?’, maar ook van welke bron -want er zijn verschillende soorten. Dus… ben je er klaar voor?
Verder lezen: Dit artikel hoort bij een serie artikelen over goede voeding. Wij vinden dat dit de basis is voor een gezond figuur. In deze post lees je Ma’s 20 uitgangspunten voor gezond eten.
Maar eerst, waar dienen vetten voor? Vetten hebben een belangrijke functie in onze voeding. Dit zijn de belangrijkste functies van vet zijn:
Toch hebben we altijd haat-liefdesverhouding gehad met deze voedingsstof.
We eten het graag, maar denken dat het slecht is. We hebben het willen verbannen uit ons leven, maar lieten de verkeerde vetten in ons dieet en schrapte juist de essentiële soorten. Om te begrijpen waarom we nu nog de verkeerde keuzes maken, duiken we in de geschiedenis van onze verstoorde verhouding met vet.
Voor de industriële revolutie werd vet ook wel gezien als een belangrijke bron van energie. En dat is niet voor niks, want 1 gram vet levert wel 9 kcal aan energie – twee keer zoveel als 1 gram eiwit of koolhydraten. Het werk van toen was vaak fysiek en mensen werkten vaak hard en lang. Ze konden die extra energie goed gebruiken.
Toen hoefden we niet meer handmatig te ploegen en melken en onze energiebehoefte werd steeds minder. We pasten ons dieet onvoldoende aan en in de jaren 70 kwam ‘de oplossing; vet maakt je dik!
Als gevoel hiervan kwam de voedselindustrie massaal met magere, vet-gereduceerde alternatieven op de markt en vet kreeg de reputatie slecht te zijn. Huishoudens gingen over op magere Becel, magere melk en 20% vet kaas. Goed idee zou je zeggen? Niets is minder waar.
Sinds de jaren 30 wordt door de media op ons ingehamerd dat vlees dé bron is voor onze eiwitten. Dit dogma geldt trouwens ook voor zuivel. De leugen waarmee we zijn opgegroeid is dat die eiwitten essentieel zijn dat we er niet zonder kunnen. Jazeker, eiwitten zijn essentieel, maar vlees is niet de enige bron.
Wat er in de jaren 60 gebeurde was dat alle vette producten in de ban werden gedaan en vlees als heilige graal in elke maaltijd gepropageerd werd. Maar waar niemand aan dacht, was dat er ook een heleboel verzadigd vet en cholesterol in vlees zit. Dat er ook veel plantaardige voedingsmiddelen zijn waar je meer dan genoeg eiwit uit kan halen zonder al dat verzadigd vet, werd volledig genegeerd.
De zogenaamde ´eiwit-lobby´ werd in stand gehouden door de farmaceutische wereld die dokters grootschalig op vlees-rijke etentjes trakteerde. Zelfs toen in de jaren 70 het schadelijke effect door teveel vet eten duidelijk werd, bleef de positie van vlees onaantastbaar. We waren immers toch afhankelijk van het vlees voor onze eiwitten?
De vlees- en zuivelindustrie kwam zelf met de oplossing en propageerde ‘mager vlees´, vetarme boters, 20+ kazen en magere zuivelproducten. Dit werd dankzij intensieve lobby door de overheid keurig overgenomen als het gezonde advies, samen met een taboe op plantaardige voeding dat hoog in vet is, inclusief gezonde vetten, zoals die in avocado’s, olijven of kokosvet!
Dit heeft geleid tot een enorme toename in de consumptie van dierlijke producten. Weliswaar lager in vetgehalte, maar vol verzadigd vet en cholesterol. Bron
Het goede, gezonde vet zit vooral verstopt in plantaardige vet en er is dus een relevant verschil is tussen plantaardig en dierlijk vet. Dit wordt nu steeds duidelijker voor de consument. Dit is het resultaat van een toenemende interesse (daarom lees jij nu dit artikel) en dankzij het internet is er steeds meer informatie beschikbaar. Hulde.
Wij consumenten worden kritischer en dat is hard nodig ook!
We benoemden al even het verschil tussen vetten uit plantaardige bronnen en uit dierlijke bronnen. Wat is nu het grote verschil? En wat is eigenlijk beter? Zo zit het:
De belangrijkste regel luidt: onverzadigd vet is gezonder dan verzadigd vet. Daarom kan je beter kiezen voor plantaardig vet boven dierlijk vet.
Een grote bonus is dat plantaardige voeding ook meteen een heel pakket aan vitamines, mineralen, vezels, anti-oxidanten en nog veel meer gunstige stoffen met zich meebrengen. Dit is in veel mindere mate (tot helemaal niet) aan de hand bij dierlijke producten.
Een zeer belangrijke side-note die we je willen meegeven is dat dit niet betekent dat je eindeloos kokosmelk, noten of olijfolie kunt gaan eten omdat ze gezond zijn. Er zijn 3 belangrijke redenen waarom je we jou hiervoor waarschuwen:
We kunnen niet over vet schrijven zonder het beroemde cholesterol te benoemen. Cholesterol is een vetachtige stof die bij een te hoog gehalte een risicofactor vormt voor hart -en vaatziekten. Tegelijkertijd is cholesterol ook nodig is voor het maken van vitamine D, hormonen, gal en ook is het een belangrijk onderdeel van de celwanden. Kwestie van haat-liefde verhouding dus.
Ons lichaam kan cholesterol prima zelf aanmaken in de juiste hoeveelheden. Hiervoor ben je niet afhankelijk van cholesterol uit voeding. Toch krijgen we, zeker met een dieet dat dierlijke producten bevat, extra cholesterol binnen. Een beetje is goed (max. 250 mg per dag). Maar als dat te vaak en te veel gebeurt dan kunnen je aderen dichtslibben. Dit kanuiteindelijk tot hart en vaatziekten leiden
Om goed te begrijpen hoe je de risico´s van een hoog cholesterol gehalte kan voorkomen gaan we even wat dieper in op de werking van cholesterol.
De lever is de grote cholesterol fabriek. Hier worden de 2 meest bekende vormen cholesterol gevormd; de ‘slechte en de goede’, oftewel LDL cholesterol en HDL cholesterol.
Het LDL cholesterol wordt verpakt in een eiwit huls (omdat het anders niet oplost in het bloed) en via het bloed naar de cellen gebracht die het nodig hebben. Het overtollige LDL cholesterol wordt door HDL cholesterol mee terug genomen naar de lever. Hier wordt het afgebroken en afgevoerd. Lees hier meer over de lever.
Het belangrijkste is dus om ervoor te zorgen dat die 2 in goede balans zijn. Eet je veel dierlijke, verzadigde vetten? Dan heb je meer HDL nodig om het schadelijke effect van LDL op te schonen.
Veel gezond vet, weinig slecht vet, eet verschillende soorten vet. De adviezen vliegen je om de oren. Maar hoeveel van vet heeft een mens per dag nodig? In de tweede helft van dit artikel leggen we uit hoe veel vetten je zou moeten eten. En vooral hoe je dat kan verdelen over verschillende producten en maaltijden.
Hoeveel vetten jouw dagelijkse voeding idealiter zouden moeten bevatten hangt af van 2 dingen:
Om jou een goed beeld te geven van hoeveel vetten je per dag zou moeten eten, is het goed om een onderscheid te maken tussen de verschillende soorten vet. Dit zijn ze op een rijtje:
Vetten om te vermijden: Bewerkte en dierlijke vetten
Vetten die voorkeur genieten: Onbewerkte en plantaardige vetten
Je absolute vetinname hangt dus af van wat je verbruikt en wat je doel is. Om toch een goed beeld te geven, kijken we naar de richtlijnen van voedingscentrum. Zij houden een gemiddelde behoefte aan van 2.000 kcal. De verdeling ziet er zo uit:
Nu wordt het echt interessant, want hoe ziet dit er in praktijk uit?
We hebben 2 dagmenu’s voor je uitgewerkt. Dit geeft je een helder beeld van de hoeveelheid vet die we per dag eten. We vergelijken een dagmenu van de gemiddelde Nederlander met een dagmenu op basis van plantaardige producten. In dit voorbeeld gaan we uit van een energiebehoefte van ongeveer 2000 kcal per dag.
PLANTAARDIG | TRADITIONEEL | ||
Ontbijt | |||
Havervlokken | 60 g | Yoghurt | 200 ml |
Kiwi | 160 g | Cruesli | 60 g |
Appel | 125 g | Kiwi | 80 g |
Sojamelk | 100 ml | Appel | 125 g |
Lijnzaad | 12 g | ||
Chiazaad | 11 g | ||
Tussendoor | |||
Spirulina | 2 g | Glas melk | 250 |
rijstemelk | 150 g | 3 koekjes | 40 |
Banaan | 100 g | ||
Spinazie | 50 g | ||
Plakje roggebrood | 32 g | ||
Lunch | |||
Kikkererwten | 150 g | boterham | 120 g |
Snijbiet | 200 g | Kaas | 40 g |
Knoflook | 5 g | Pindakaas | 30 g |
Sesamzaad | 20 g | Margarine | 20 g |
Lijnzaadolie | 15 ml | ||
Tussendoor | |||
7 gedroogde vijgen | 56 g | Plak cake/gebakje | 100 g |
Diner | |||
Volkoren rijst | 75 g | snijbiet | 200 g |
tomaten saus | 300 ml | Olijfolie | 15 g |
Olijfolie | 15 ml | Haring | 100 g |
Courgette | 100 g | boter (bak) | 5 g |
tomaat | 150 g | ||
tofu | 100 g |
Nu ben je zeker wel benieuwd hoeveel vet en van welke soort je binnen krijgt? Hieronder zie je een tabel met daarin Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, het traditionele dagmenu en het plantaardige dagmenu. Hierin zie je nu de totale vetinname op basis van dit menu:
Totaal kcal | Totaal vet (g) | Verz. Vet (g) | Transvet (g) | LA (g) | ALA (g) | DHA/EPA (mg) | Cholesterol | % vet totaal | |
ADH | 2000 | 89 | 22 | 2 | 4 | 2 | 200 | Max. 250 mg | 30% |
Traditioneel | 2031 | 99 | 35.4 | 2.1 | 11.9 | 2.4 | 1450 | 198 mg | 44% |
Plantaardig | 2019 | 68 | 8.5 | 0 | 16.1 | 12.2 | 0 | 0.0 mg | 30% |
Als dit voorbeeld lijkt op jouw dieet, dan is de kans groot dat je vroeg of laat te maken krijgt met overgewicht, hart -en vaatziekten en wellicht ook mentale problemen.
Het gaat er trouwens niet alleen om hoeveel vet per dag je eet, maar ook wat je nog meer (niet) binnen krijgt. Laten we nu eens kijken naar ons voorbeeld dat gebaseerd is op plantaardige voedingsbronnen.
Bij beide menu´s krijg je overigens genoeg complete eiwitten en vezels binnen. Voor de vitamines en mineralen geldt dat het plantaardige dieet een vitamine B12 en D supplement kan gebruiken, dat geldt trouwens ook voor het traditionele dieet.
Los van de het ethische en ecologische vraagstuk over dierlijke en plantaardige voeding is het voor jouw gezondheid duidelijk. Door veel dierlijke voeding te eten verhoog je het risico op een verhoogd cholesterol, hart- en vaatziekten.
Daarom adviseren wij een dieet dat (grotendeels) gebaseerd is op plantaardige voeding en met zo min mogelijk of geen ´ultra-processed foods´.
Wees je bewust van de voedingsstoffen die je te kort komt en vul die aan met de juiste voedingsmiddelen en eventueel supplementen.
Bij MA houden we niet altijd de richtlijnen van het voedingscentrum aan. We kijken samen met jou naar jouw doelen en passen de hoeveelheden daarop aan.
GRATIS PDF:
Ontdek de lekkerste recepten om zonder honger naar je gezonde gewicht te gaan
Problemen met afvallen? Ik help je er graag mee verder, daarom kan je dit weekmenu gratis proberen!
Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF + video naar je toe kan sturen. Toe maar, het kost niks.
(Het is 100% gratis en privé)
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Eet jij nog steeds teveel koolhydraten?
Download GRATIS Afslank Recepten ->
Ontdek wat je moet eten om gezond af te vallen.
Vul je naam in en krijg een gratis
weekmenu uit het NIEUWE
Blijvend Slank Programma
SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot het Koolhydraatarm 7 Dagen Probeerplan
(Het is 100% gratis en privé)
3 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikelHeel goed. Vele dingen die ik nog niet wist.
Ik zou graag willen weten hoeveel kcal erin een dagmenu zitten van het boek met de 50 dagen recepten.
Ik ben namelijk al veel afgevallen met kcal tellen en ik wil dit gaan doen om strakker te worden.
Alvast bedankt
in ons programma gaan we uit van tussen de 1300 en 1700 calorieën per dag