Bij bakken en braden komen gifstoffen vrij. Gebruik je…
- 24 jun 2020
- 5
Je lichaam kan niet zonder vet. Dat is onmogelijk. Maar niet alle vetten zijn goed. In deze blog krijg je van ons een lijst met 5 gezonde vetten.
Dit heb je nodig! Vandaag maak je kennis met 5 ingrediënten. Vijf keer vette voeding met een hoog percentage onverzadigd vet en een laag gehalte aan verzadigd vet. Daarnaast bevatten ze een goede dosis omega 3 vetzuren in verhouding tot omega 6. Aangenaam!
Lees na deze top 5 vooral even verder als je wilt begrijpen wat het verschil is tussen goede en slecht vetten. Dit is cruciale kennis voor wie af wil vallen en tegelijk gezond wil blijven eten.
Deze vetten hebben veel onverzadigd vet en een laag gehalte aan verzadigd vet. Bovendien bevatten ze een goede dosis omega 3 vetzuren en hebben ze een gunstige verhouding omega 3 tot omega 6. Dit is een lijst van gezonde vetten die je dagelijks kan eten:
Bam, daar zijn ze. Met deze gezonde vetten werk je aan ijzersterke cellen, een betere opname van belangrijke vitamines en de bescherming van vitale organen.
Must read: Waarom deze 1:2 balans essentieel is voor jouw gezondheid lees je in deze post over de omega 3 en 6 verhouding.
Je hebt nu het belangrijkste deel van deze post gelezen. Deze lijst helpt je goed op weg. Maar wil je voortaan zelf de juiste keuzes maken, dan is het belangrijk om te snappen hoe het zit.
Maar wil je Wij zouden Ma niet zijn als we het niet nog makkelijker voor je maken. Daarom geven we als bonus deze tips om dagelijks meer gezonde vetten te eten.
Misschien denk je nog van ‘vetten zijn toch slecht?’ of iets als ‘van vet eten word ik alleen maar dik’. Heel begrijpelijk dat je deze gedachten hebt. Ze zijn namelijk jaren op ingeprent.
Jaren 80 diëtiek heeft ons doen geloven dat vet eten slecht voor je is. Vetten hebben een slechte reputatie, omdat ze toen gerelateerd werden aan een toename lichaamsgewicht en hart -en vaatziekten.
Dus we schrapte massaal alle zichtbare vetten uit ons voedingspatroon. Ik zeg bewust zichtbaar, want onzichtbare en schadelijke vetten in dierlijke producten, daar hoorde je nooit iemand over. Het is dus hoog tijd om hier een onderscheid te maken. Dit is echter alleen waar voor een aantal soorten vetten. We kunnen, en mogen ze niet over een kam scheren. Voordat we gaan kijken welke vetten gezond zijn, laten we eerst stil staan bij de noodzaak van vet eten. Waarom moet je goede vetten eten?.
Je moet vetten eten want vet speelt een essentiële rol in ons lichaam. Goede vetten vervullen hele belangrijke functies. Je lichaam heeft ze nodig omdat ze:
Denk aan dus aan deze lijst de volgende keer dat in de supermarkt staat. Nu is de vraag: welke vetten zijn gezond?
Sommige vetten moeten we zeker vermijden. Maar daarover later meer. Andere vetten moeten we juist opzoeken. Om te begrijpen welke vetten goed zijn is het handig om een onderverdeling te maken. Als je ze kan indelen, kan je ze herkennen. En daarom betere keuzes maken in de supermarkt. Kort door de bocht kunnen we vetten verder onderverdelen in:
Nu vraag je je misschien af wat het verschil is tussen deze vetsoorten. Hiervoor gaan we even de diepte in. Stel je voor… al je voeding bestaat uit een bouwsel van legoblokken. Ons lichaam breekt deze bouwsels af tot enkele legoblokjes. Alleen deze losse legoblokjes zijn bruikbaar voor het lichaam, het zijn de zogenaamde voedingsstoffen in onze voeding.
Om te begrijpen welke vetten goed voor je zijn er welke niet, is het goed om te begrijpen hoe het legobouwsel van vet eruit ziet.
Een molecuul is de scheikundige naam voor een klein legobouwsel. Bij een vetmolecuul bestaat het bouwsel uit 4 legoblokjes. In het plaatje zie 1 rode en 3 groene blokjes. Deze 3 blokjes noemen we tri (tri=3) glyceriden, ofwel ´vetzuren´ en het rode blokje heet glycerol. Samen vormen ze één molecuul in de vorm van een ´E´. 95% van het vet in onze voeding zijn triglyceriden.
Nu is het zo dat het rode blokje in bijna alle vetten hetzelfde is, maar de 3 groene blokjes, de vetzuren, komen in veel verschillende combinaties voor. Zo kunnen de vetzuren:
En je snapt het al: de combinatie van vetzuren bepaalt of een vet wél of juist niet zo goed voor je is. Dit klinkt allemaal ingewikkeld, maar dit ezelsbruggetje maakt het heel eenvoudig.
Wil jij goede vetten herkennen? Denk dan aan dit ezelsbruggetje.
Wat is de overeenkomst tussen al die gezonde vette vissen, zoals makreel, zalm en haring?
Ze leven allemaal in koud water! En omdat ze voor een groot gedeelte uit vet bestaan, is het wel zo handig dat hun vet niet stolt, toch?
Daarom bestaat het vet in vis uit het goede en gezonde vet wat we meervoudig onverzadigbaar vet noemen. Meervoudig onverzadigd vet is en blijft dus vloeibaar.
Dit geldt niet voor andere vetten. Kijk maar.
Als je olijfolie in de koelkast zet, dan zal het stollen. Zet je diezelfde fles weer in je keukenkast, dan wordt het weer vloeibaar. Dat komt omdat olijfolie een voorbeeld is van een enkelvoudig onverzadigd vet. Enkelvoudig onverzadigd vet is vloeibaar bij kamertemperatuur.
En kaas? Smelt het plakje kaas spontaan op je boterham? Nee, gelukkig niet. Net als boter. Het blijft hard. Dat komt omdat het vet uit de meeste dierlijke producten bestaat uit verzadigd vet. En verzadigd vet stolt bij kamertemperatuur.
Nu hoor ik je denken ‘veel transvetten zijn toch vloeibaar, maar niet gezond, toch?’ Dat klopt helemaal. Over transvetten kunnen we je verklappen dat die in de natuur voorkomen als onverzadigde vetten, en dus vloeibaar zijn.
Maar hier is de twist: ook al zijn ze onverzadigd, je moet ze zeker vermijden in je voeding! Transvetten ontstaan namelijk ook in productieprocessen bij het verwerken van voeding. De structuur van het vetzuur is zodanig veranderd dat ons lichaam deze niet meer goed kan verwerken.
Als je meer wilt weten over de risico’s van slechte vetten, dan raad ik je zeker aan verder te lezen in deze post over het gevaar van verzadigd vet en transvet. Dan snap je direct waarom je deze wilt vermijden.
Waarom is kokosvet soms vloeibaar en soms hard? Denk weer even terug aan de legoblokken. Kokosvet heeft maar liefst 10 verschillende vetzuren, de lange legoblokjes. Je weet nu dat de verzadiging mede bepalend is voor het smeltpunt van een vetzuur. Bij kokosvet is dit dus een mix. Daarom is jouw pot koksosvet in je keukenkast deels gestold en deels vloeibaar. Wil je meer weten over de gezondheideffecten van kokosvet? Lees dan verder in onze post over kokos
Nu je snapt hoe belangrijk vet is, wat het verschil is tussen vetsoorten en hoe je ze kan herkennen sta je natuurlijk te springen om een quick fix.
Gezond vet betekent niet dat je er oneindig veel van moet eten, want ook van het goede, gezonde vet, kun je teveel eten en dan bereik je het tegenovergestelde effect. Waar ligt die grens? Dat lees je in dit artikel. Daar gaan we dieper in op de prangende vraag: Hoeveel vet mag ik eten per dag? Wil je meer weten over ver verbranden? Dat lees je hier.
GRATIS PDF:
Ontdek de lekkerste recepten om zonder honger naar je gezonde gewicht te gaan
Problemen met afvallen? Ik help je er graag mee verder, daarom kan je dit weekmenu gratis proberen!
Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF + video naar je toe kan sturen. Toe maar, het kost niks.
(Het is 100% gratis en privé)
Eet jij nog steeds teveel koolhydraten?
Download GRATIS Afslank Recepten ->
Ontdek wat je moet eten om gezond af te vallen.
Vul je naam in en krijg een gratis
weekmenu uit het NIEUWE
Blijvend Slank Programma
SUCCES!
De boodschappenlijst staat binnen 10 minuten in je inbox.
>>> Bekijk in de tussentijd deze speciale verrassing!
Super. Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot het Koolhydraatarm 7 Dagen Probeerplan
(Het is 100% gratis en privé)
2 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikelWat ik iedereen kan aanraden is hennepzaad en hennepzaadolie.
Hennepzaad bevat de meest optimale proteïneketen, en beiden (zaad en olie) bevatten de vetzuren Omega 3, 6 en 9 in de juiste verhouding.
(lijnzaad en lijnzaadolie mag je niet te lang nemen, daar het cyanogenen bevat, hetgeen het lichaam bij een te hoge dosis kan omzetten in het giftige cyanide)
Koolhydraatarm dieet volg ik al bijna 1 1/2 jaar . Het is heel goed vol te houden . Ik ben het gaan volgen omdat ik diabetisch type 2 had. Ja je leest het goed ”had” Ik slik geen medicijnen meer voor deze ziekte en voel me energiek . Ik ben in die periode ook nog eens 10 of afgevallen. Dus voor mij een heel goede levenswijze.
En wil ik toch eens wat lekkers bij de koffie bak ik dat zelf met amandelmelk en Stevia. Heel veel recepten te vinden op internet.