Wat is diabetes? Herken suikerziekte tijdig. In deze post…
- 20 dec 2021
- 1
Door insuline resistentie meer kans op diabetes. Hoe werkt dat precies? Voorkom beide.
Niet alleen een teveel aan suiker veroorzaakt insuline resistentie. Wist je dat vet eten net zo gevaarlijk is? Het eten van vette maaltijden kan op die manier ook leiden tot onder andere suikerziekte en hart- en vaatziekten.
Veel mensen weten dat niet. Dit is een van de redenen waarom er dagelijks 1000 diabetes type 2 patiënten bijkomen. En dan te beseffen, dat je dit zelf kan voorkomen! Wil je weten hoe je dat doet?
In deze blog lees je hoe verzadigd vet insulineresistentie veroorzaakt. En scrol snel verder, want ik vertel je ook hoe je dit kan omkeren en daarmee diabetes type 2 kan voorkomen.
Een ongezonde levensstijl in combinatie met ongezonde eetgewoontes kan ervoor zorgen dat je cellen niet meer goed op insuline reageren. Je lichaam wordt dus ongevoelig voor insuline. Deze reactie noemen we insuline resistentie. Het gevolg hiervan is dat je bloedsuikerspiegel constant te hoog is en je uiteindelijk diabetes type 2 ontwikkeld (bron).
Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt door de alvleesklier. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) uit het bloed wordt opgenomen in de cellen van je lichaam. Gebeurt dat niet, dan blijft er veel suiker in je bloed aanwezig. Je bloedsuikerspiegel stijgt als een speer en behoud deze tophoogte.
Een tijdelijke verhoging van je bloedsuikerspiegel is heel natuurlijk in een gezond functionerend lichaam. Maar een langdurig hoge bloedsuikerspiegel, als bij insuline resistentie, is levensgevaarlijk! Hoe dat precies werkt, lees je hieronder.
Bij insuline resistentie raken de processen van het opslaan en vrijmaken van glucose ernstig verstoord.
Dit is hoe het proces van insuline resistentie werkt in 5 stappen:
De grootste oorzaken van insuline resistentie zijn overgewicht en een ongezonde levensstijl. Toch spelen nog meer factoren een grote rol bij insulinegevoeligheid. Scrol snel verder.
Het is belangrijk te beseffen dat er veel factoren zijn die insuline resistentie en daarmee diabetes type 2 kunnen veroorzaken. Deze factoren zijn:
Een dieet met veel verzadigd vet, suikers en koolhydraten met hoge glycemische index kan leiden tot insuline resistentie.
Het komt niet volledig uit de lucht vallen, maar wil jij fluitend door het leven zonder complicaties? Dan is een gezonde levensstijl in combinatie met gezonde voeding essentieel.
Een voedingspatroon met veel gezonde onverzadigde vetten, rijk aan vezels, antioxidanten en voeding met een lage glycemische index, heeft een positief effect op insuline resistentie en diabetes type 2.
Wat zorgt ervoor dat de poorten van onze cellen op slot gaan en daarmee geen glucose kunnen binnenlaten? Het antwoord is suiker en vet.
Een suikerrijk dieet en een dieet rijk aan voeding met een hoge glycemische index, zorgen ervoor dat je suikerspiegel stijgt en er meer insuline moet worden aangemaakt. Als dit veelvuldig en langdurig gebeurt worden de cellen insuline resistent. Maar wat een nog veel grotere rol speelt is vet. Lees snel verder.
Ma’s tip: In deze post kan je verder lezen over hoeveel vet je per dag nodig hebt.
Bizar genoeg kan één vetrijke maaltijd met verzadigd vet de insulinegevoeligheid al aantasten. Normaal gesproken wordt vet opgeslagen in vetcellen. Maar bij mensen die veel verzadigd vet eten, wordt vet ook opgeslagen in spiercellen.
Dit zijn de ongezonde gevolgen van verzadigd vet:
Als reactie op de hoge bloedsuikerwaarde gaat de lever bloedglucose (suikers) omzetten in vetten. Lees hieronder hoe insuline resistentie tot leververvetting kan leiden.
Dit komt doordat de lever de overtollige glucose omzet in vetten. Maar hoe kan dat? Ik leg dit uit in deze 3 stappen:
Je weet dat wanneer je niet eet, je ook geen energie en suikers binnen krijgt. Hier is je lichaam op voorbereid. De lever heeft hiervoor een opslag van glucose, genaamd glycogeen. Heb je een keer niet gegeten? Dan lost je lever dat voor je op door glucose vrij te maken uit glycogeen en jou toch te voorzien van een beetje energie.
Bij insuline resistentie heb je voortdurend glucose in je bloed en dus vaak een te hoge bloedsuikerspiegel. De lever krijgt daardoor geen signaal om glycogeen om te zetten in glucose, want er is namelijk nog meer dan genoeg aanwezig in je bloed.
De overtollige glucose in de lever, wordt omgezet in vetten. Deze vetten worden opgeslagen in de lever, waardoor leververvetting ontstaat. Dit noemen we ´non-alcoholische leververvetting´.
Bij maar liefst 20% van de Nederlanders komt non-alcoholische leververvetting voor (bron).
Goed nieuws! Neem je de oorzaak weg, dan keer je de leververvetting om. Voorkom en keer dus zo snel mogelijk je diabetes type 2 of insuline resistentie om.
Het is nogal een complex proces. Daarom lees je hier hoe het eten van verzadigd vet kan leiden tot insuline resistentie en uiteindelijk tot diabetes type 2:
Wees er daarom op tijd bij en herken insuline resistentie tijdig. Neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts.
De gevolgen van insuline resistentie zijn dus niet de minsten. Je vraagt je wellicht af: “Hoe weet ik nu of mijn cellen insuline resistent zijn?”. Je kunt dit bij de huisarts laten onderzoeken.
Vaak wordt bij insuline resistentie ook wel gerefereerd aan het begrip ´insuline resistentiesyndroom’, omdat met verschillende symptomen van insuline resistentie uiteindelijk het ziektebeeld in kaart gebracht kan worden.
Daarom zal je huisarts verschillende testen doen, waaronder je glucosewaarden als je nuchter bent en wanneer je hebt gegeten en een uitgebreid onderzoek van de vetten in je bloed; cholesterol en triglyceriden.
Deze uitslagen zal jouw arts in verband brengen met je bloeddruk, gewicht, buikomtrek en levensstijl en op basis daarvan een diagnose stellen.
Wanneer je bloedsuikerspiegel voor een langere periode te hoog is, spreken we ook wel van hyperglycemie, dat kan leiden tot ernstige gevolgen:
Deze gevaren zijn nu, hopelijk, nog enkel begrippen voor je. Misschien denk je: “dat gebeurt mij toch niet”. Toch komen er elke dag weer 1000 diabetes type 2 patiënten bij. Een onnodig groot aantal, als je het mij vraagt. Insuline resistentie is eenvoudig te voorkomen en om te keren. Hieronder vertel ik jou precies hoe je dat doet.
Je weet nu dat al na één vette maaltijd het proces van insuline resistentie in gang gezet kan worden! Maar zo snel als het kan ontstaan, zo snel kun je het proces ook ongedaan maken.
Je kunt insuline resistentie voorkomen en/of omkeerbaar maken door:
Steeds meer onderzoeken publiceren positieve conclusies over het omkeerbaar maken van dit voorstadium van diabetes type 2 door middel van minder verzadigde vetten en een lagere calorie inname (bron).
Ga alvast aan de slag met deze 7 punten. Heb je hulp nodig? Lees snel verder.
Bij MA kan je altijd terecht met je vragen. Je hebt nu de handvaten om insuline resistentie om te keren en diabetes type 2 te voorkomen. Toch komt er veel bij kijken.
Misschien vraag je je af: “Hoe verminder ik mijn inname van verzadigde vetten en hoe weet ik nu welke energie inname bij mij past?”. Ik kan me voorstelen dat je niet weet waar je moet beginnen.
Wil jij zeker zijn dat je maximaal effect hebt op het omkeren van insuline resistentie en diabetes type 2? Klik hier voor ons Diabetes Herstel Plan. Een compleet plan met weekmenu’s, recepten, boodschappenlijsten en tips, zodat je alles bij de hand hebt.
Wij helpen jou vandaag nog bij het zetten van de eerste stap! Heel veel succes!
Wil jij herstellen van diabetes?
Krijg ons 6 stappen plan gratis >>
Top! Vul je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot het vrij van diabetes in 6 stappen plan >>
Aan de slag! Vul je naam en e-mail in en ontvang het e-book 'Vrij van Diabetes in 6 Stappen'.
(Het is 100% gratis en privé)
Vul hieronder je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot de 10 afslank recepten...
(Het is 100% gratis en privé)
1 reacties
Dit vinden andere gebruikers van dit artikelEr is natuurlijk maar één oorzaak van insulineresistentie. Dat is jarenlang van smorgens vrieg tot s’avonds laat veel koolhydraten eten. Dit zorgt ervoor dat je de hele dag met hoge insulinewaarden rondloopt. Het dag in dag uit cellen bloodstellen aan veel insuline is natuurlijk DE oorzaak van insulineresistentie. No brainer. Verzadigd vet eten heeft geen insulinerresponce. Niets. Verzadigd vet eten heeft je cellen rust. Insuline voorkomt ook vetverbranding. No brainer. Weinig eetmomenten per dag (historisch heel natuurlijk), weinig koolhydraten en veel vet (historisch heel natuurlijk) zorgt voor een lage insulinewaarde in het bloed en de lage insulinewaarde in het bloed zorgt er ook voor dat je weet je eigen opgeslagen (verzadigde!) vet kunt verbranden. Je cellen rust geven van insuline zorgt én voor vermindering van de insulineresistentie én dat je vet gaat verbranden. Vet zorgt niet voor insulineresistentie!