Zo kan je je basis metabolisme verhogen en je stofwisseling versnellen.

Dit helpt enorm bij het bereiken van je ideale figuur. Bereken hier eerst je je basis metabolisme.

  1. Leestijd 9 min
  2. 10 07 2020
Deel dit bericht
platje vrouw blauw metabolisme

Ken jij ze ook? Mensen die alles kunnen eten zonder aan te komen? Hebben zij gewoon geluk met een aangeboren snelle stofwisseling of kun jij jouw metabolisme ook verhogen en daardoor sneller afvallen?

In deze post lees je welke factoren jouw stofwisseling kunnen vertragen of juist versnellen. Ook leggen we je uit hoe je kunt berekenen hoeveel energie je dagelijks nodig hebt.

Wat is metabolisme?

Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Met metabolisme bedoelen we alle processen in je lichaam die nodig zijn voor het omzetten van voeding in energie. Met een snelle stofwisseling val je sneller af en andersom zorgt een trage metabolisme voor gewichtstoename.

Erg interessant dus om te begrijpen hoe jij jouw metabolisme op kan schroeven om makkelijker (of meer) af te vallen.

Wat is Basaal Metabolisme (BMR)?

Het Basaal Metabolisme (BMR- Basic Metabolic Rate) is de stofwisseling die nodig is om de minimale hoeveelheid energie te leveren die noodzakelijk is om de primaire levensprocessen uit te kunnen voeren.

De BMR is een grootverbruiker met ongeveer 70% van je dagelijkse energieverbruik. De resterende 30% van de energie, heeft je lichaam nodig voor alle andere dagelijkse activiteiten zoals het huishouden, de hond uitlaten, sporten etc.

Als je succesvol wilt afvallen is het essentieel om je BMR en persoonlijke energiebehoefte te berekenen. Dat doe je hier met Ma’s super snelle en simpele BMR Calculator.

Afvallen

Overgewicht is het gevolg van een onbalans tussen de energie-inname en energieverbruik. Kortom; je eet meer dan je verbruikt. Daarom kan het gunstig zijn om een snelle stofwisseling te hebben. Want wanneer je een snelle stofwisseling hebt, verbruik je dus meer energie.

Dus het voordeel van een snelle stofwisseling is dat je sneller en makkelijker kan afvallen. Om dat te te bereiken kun je zelf je BMR verhogen. Klik hier om direct naar de tips te springen.

Vaak worden de afkortingen BMR en BMI met elkaar verward, want ook bij het berekenen van de BMI gebruik je je lengte en gewicht. BMI staat dan ook voor Body Mass Index en vertelt je hoe jouw gewicht in verhouding staat tot je lengte.

Deze factoren beïnvloeden je metabolisme

Iedereen heeft en ander metabolisme. Je weet nu wat het basaal metabolisme is en je hebt uitgerekend hoe hoog die voor jou is. Dan is het nu tijd om te kijken naar de factoren die invloed hebben op je metabolisme.

Hiervoor kan rekening houden met de volgende factoren, want dit bepaalt hoe snel jouw stofwisseling is:

  1. Spiermassa – Een spiercel verbruikt meer energie dan een vetcel. Daarom heeft iemand met meer spieren een hogere verbranding in rust (BMR), dan iemand met minder spiermassa.
  2. Vetmassa – Hoe meer vet opgeslagen is in je lichaam, des te lager je stofwisseling.
  3. Leeftijd –  Na de pubertijd word onze stofwisseling in rust elk jaar een beetje langzamer. Helaas, maar waar.
  4. Geslacht – Vooral in de pubertijd en als jong volwassene is er een duidelijk verschil tussen de BMR van mannen en vrouwen. Dit komt vooral omdat mannen in die leeftijd vaker een grotere spiermassa hebben dan vrouwen.
  5. Genen –  Het klopt dat je pech kan hebben en een trage stofwisseling kan erven. Maar dit betekent niet dat je je BMR niet kan verhogen! Lees verder om te lezen hoe.
  6. Ziektes /Aandoeningen – Een verstoorde werking van de schildklier kan leiden tot een trage stofwisseling of die juist versnellen. Ben je in een korte tijd, zonder verklaarbare reden, ineens snel bent aangekomen of af gevallen? Dan wil je misschien een bloedtest via de huisarts doen. Hiermee krijg je meer duidelijkheid over het functioneren van je schildklier.

Nu weet hoe je metabolisme vertraagt of versnelt. Maar aan je genen, leeftijd en geslacht kun je weinig veranderen. Toch is er hoop! De hoogste tijd om te kijken naar wat je hier zelf aan kunt doen.

TIP: Structureel afvallen doe je door structureel je eetpatroon aan te passen. Dat is simpeler dan je denkt. Bekijk hier ons 50 Dagen Koolhydraatarm Programma en reken af met suikerverslaving en overgewicht.

Hoe kan je je metabolisme verhogen?

De samenstelling van je lichaam (vet/spier massa) is de enige factor van het bovenstaande lijstje waar je zelf invloed op hebt. Daarom kan je met bepaalde aanpassingen in je voeding en leefstijl je metabolisme verhogen of je stofwisseling versnellen:

  1. Stop met crash diëten – Als je regelmatig of voor een langere tijd minder eet dan dat je lichaam nodig heeft voor het basaal metabolisme. Dan vertraag je je stofwisseling, met als gevolg dat het afvallen op de langere termijn alleen maar moeilijker maakt. Ook verlies je spiermassa omdat je lichaam energie zal halen uit je spieren, omdat die het uit je voeding niet haalt. En juist een hoge spiermassa helpt je metabolisme te verhogen.
  2. Bouw spiermassa op – Doe 3 keer per week aan krachttraining, ashtanga yoga of een andere manier van sporten waarbij de focus ligt op het versterken van je spieren. Meer spiermassa heeft een enorm positive impact op je BMR. Dit is echt de dikke vette n. 1 tip. Niets verhoogt je BMR zoveel als extra spieren!
  3. Verbrand overtollig (buik)vet – Beperk allereerst je inname van (verzadigde) vetten en maak daarnaast regelmatig een wandeling, ga een stuk rennen of kies een andere vorm van oefeningen die bij jou past en waarmee je buikvet verbrandt.
  4. Neem genoeg rust – Te weinig slapen kan ervoor zorgen dat je minder calorieën verbrandt (geen energie om te gaan sporten), de eetlust niet onder controle houdt (moe= meer zin in snacken en comfort foods) en een verhoging van de cortisolspiegel ervaart, waardoor vet wordt opgeslagen.
  5. Spice it up – Voeg pittige kruiden toe aan je maaltijden. Niet allen hebben veel kruiden en specerijen veel gezondheidsbevorderende effecten, maar ook hebben studies aangetoond dat pittige kruiden je rust metabolisme verhogen.

Andere tips die we vonden zijn het drinken van meer water, extra (plantaardige) eiwitten eten en meer cafeïne-houdende dranken drinken zoals koffie en groene thee. (bron)

Stofwisseling versnellen na stoppen met roken

Weliswaar erg ongezond, maar nicotine in sigaretten zorgt er ook voor dat je metabolisme omhoog gaat (bron). En niet alleen dat, het stofje zorgt er ook voor dat je minder trek hebt. Daardoor eet en snoep je minder. Het gevolg is dat de meeste rokers afvallen. En andersom.

Als je stopt met roken, dan herstelt je BMR zich weer en wordt langzamer door het gebrek aan nicotine. Daarna neemt je eetlust weer toe. Dat is waarom veel mensen aankomen, nadat ze gestopt zijn met roken.

Niet echt een lekkere motivatie dus voor je goede voornemen te stoppen met roken. Toch kun je de gewichtstoename na het stoppen beperken door dezelfde bovenstaande tips te volgen: bouw spiermassa op, verbrand overtollig vet (rokers hebben over het algemeen meer buikvet dan niet-rokers), slaap voldoende en beperk snacks en eet altijd minimaal het aantal calorieën volgens jouw persoonlijke basis metabolisme.

Om te onthouden:

  1. Je BMR (basaal metabolisme) maakt 70% uit van je totale metabolisme. Deze 70% heeft je lichaam dus nodig om primaire levensprocessen gaande te houden (ook in rust).
  2. De BMR en je persoonlijke dagelijkse energiebehoefte kan je super snel en simpel berekenen met Ma’s betrouwbare formule.
  3. Andere factoren die invloed hebben op je BMR zijn de genetische aanleg en ziektes of aandoeningen, zoals die aan de schildklier.
  4. Door je basis metabolisme te verhogen kun je je stofwisseling sneller maken en daardoor makkelijker afvallen.
  5. Het versnellen van je stofwisseling doe je door: Meer spiermassa op te bouwen, vet te verbranden, genoeg te slapen, geen crash diëten te volgen en je eten pittig te kruiden.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Meer dan 140.000 succesverhalen
koolhydraatarm dieet boek programma met recepten en weekmenu

3 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • Beppie van Bergen

    Hoi,niels.
    Ik heb je detox programma gedaan.Ben nu een paar dagen bezig met het koolhydraatarm,60 dagen programma.
    Mijn probleem is echter dat ik niet goed naar de toilet kan,daardoor val ik ook niet af.ik drink veel,weinig koffie.Wat kan ik hieraan doen.
    Ben wel,2,6 kg afgevallen met detox gr Beppie

    • Evelien Vis

      Hoi Beppie. Voeg wat psylliumvezels of lijnzaad toe aan je smoothie of de yoghurt. dat zorgt ervoor dat je stoelgang wat soepeler gaat.

  • Sandra kips

    Ik wil graag afvallen
    Maar door ik in overgang zit is da heel moeilijk ik ben 55 j

Geef een reactie