Buikvet verliezen boven je 40ste? Dit zijn 6 hardnekkige oorzaken + oplossingen.

 1. Leestijd 14 min
 2. 14 07 2020
Deel dit bericht
Buikvet verliezen boven 40ste

Buikvet verliezen, we willen het allemaal wel. Maar het is een ware plaag lijkt het wel. Het is zeker een van de hardnekkigste problemen waar veel van mijn cliënten last van hebben.

En het is super frustrerend, want soms lijkt het wel alsof NIKS werkt. Dat bewegen en sporten gewoon niet helpt. En wat je ook eet, er gaat geen grammetje vanaf.

Dit is in veel gevallen te verklaren. Want vaak is buikvet een gevolg van een stoornis waarbij je lichaam koolhydraten niet goed afbreekt en als vet opslaat. Dan heeft sporten vaak geen zin.

In dit artikel geef ik je de oorzaken van buikvet bij vrouwen boven de 40. Tevens vertel ik welke stappen je moet nemen om buikvet te verliezen. Want er zijn zeker oplossingen om ervoor te zorgen dat je lichaam stopt met het opslaan van vet rond je buikstreek.

Ik ben blij dat je dit artikel nu leest. Want als je deze informatie goed bestudeerd, dan weet ik zeker dat dit de eerste stap is op weg naar een strakke buik, benen en billen.

+ Tijdelijke bonus: Smoothie inspiratie gids met 50 smoothie recepten

Buikvet Stappenplan + GRATIS Smoothie gids!

Val vandaag nog af met het buikvet stappenplan: jouw effectieve en bewezen gids voor makkelijk gewichtsverlies zonder kosten. 

Dit zijn de belangrijkste oorzaken van een dikke buik bij vrouwen:

 1. Chronische Stress
 2. Overschot aan toxische stoffen in je lichaam.
 3. Koolhydraten met een hoge glycemische index (GI)
 4. Teveel slechte vetten eten
 5. Verkeerde manier van bewegen/trainen
 6. De overgang

We gaan nu kort in op deze oorzaken van dat ellendige buikvet. Want als jij weet hoe een dikke buik ontstaat, dan kun je vervolgens aan de slag met het verliezen van buikvet.

Verder lezen: Wil je werken aan een strakkere buik, bekijk dan ook deze 4 oefeningen om te verbranden. Deze kan je eenvoudig zelf thuis doen.

1. Chronische stress zorgt voor vetopslag rond de buikstreek

Het stresshormoon cortisol zorgt voor het aanmaken van buikvet. Hier is hoe het in zijn werk gaat.

Cortisol is een lichaamseigen stofje, wat je gewoon nodig hebt. Het zorgt ervoor dat je ’s ochtends wakker wordt en de nodige energie krijgt om de dag te beginnen. Maar helaas is het zo dat veel vrouwen last hebben van stress. En stress zorgt voor een overproductie van cortisol. Hierdoor kan je lever het hormoon niet meer goed verwerken en zul je veel meer buikvet aanmaken dan je lief is.

Ook suikers en ongezonde vetten zorgen ervoor dat je lichaam meer cortisol aanmaakt. En er zijn zelfs aanwijzingen dat cortisol ervoor zorgt dat jij meer honger hebt en dus meer gaat snacken. Dit is dus een vicieuze cirkel die ervoor zorgt dat je steeds dikker wordt.

Buikvet verliezen door minder stress

Hoe ga je om met een rij in de supermarkt of een file op de snelweg? Onze natuurlijke reactie hierop is stress. Hoe zou jij hier anders mee om kunnen gaan? Als je in de rij staat in de supermarkt, probeer dan te ontspannen. Ga bijvoorbeeld een gesprekje met iemand aan. En als je in de file staat, zet een luisterboek op (of je favoriete muziek). “You can choose to enjoy!”

Dit zijn tips tegen stress, dit helpt je bij het verliezen van vet rond je buik.

 • Focus op je ademhaling! Neem 5 minuten en concentreer je op diep in- en uitademen. Werkt super!
 • Oefen met mediteren. Of, als je dat lastig vind, probeer één van de volgende oefeningen.
 • Wees dankbaar voor de dingen in je leven. Neem een moment en sluit je ogen. Som de dingen op waarvoor je dankbaar bent. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals dat je buik gevuld is, de kansen die je hebt gekregen, het dak boven je hoofd…
 • Neem 5 minuten en focus op 1 ding. Bijvoorbeeld je voetstappen op de grond. De wind die langs je gezicht suist. Of de smaak en textuur van elke hap die je neemt.
 • Zet je favoriete muziek op en DANS. Zo verbrand je gelijk wat calorieën 🙂
 • Beweeg! Ga een stukje wandelen (minimaal 5.000 stappen per dag) of doe je favoriete workout!

2. Vetopslag door een overschot aan toxische stoffen

Zoals gezegd zijn toxische stoffen een belangrijke oorzaak van buikvet. Gifstoffen blokeren het afvallen. Maar hoe zit dit eigenlijk? Laten we allereerst eens kijken waar toxische stoffen precies vandaan komen?

Toxische stoffen krijg je onder andere binnen door (zie afbeelding):

 1. Roken
 2. Alcohol
 3. Bestrijdingsmiddelen (koop daarom zoveel mogelijk biologisch)
 4. Zware metalen (o.a. in zalm en tonijn, maar ook in ons drinkwater)
 5. Luchtvervuiling
 6. BPA’s uit plastic
buikvet verliezen lukt niet door toxische stoffen
Gifstoffen vermijden = buikvet verliezen

Toxische stoffen zijn zo gevaarlijk voor je lichaam, dat ze veilig worden opgeslagen in je vetcellen. De meeste vetcellen bevinden zich rond je buik, benen en billen. Je kunt er dus vanuit gaan dat als je teveel toxische stoffen binnenkrijgt, dat ze op deze plekken worden opgeslagen. Je maakt hier dan meer vet aan..

Bovendien hou je dus letterlijk vet vast op deze plekken als je lichaam te toxisch is. Als je buikvet wilt verliezen, dan is een detox kuur geen overbodige luxe.

3. Pas op met koolhydraten met een hoge G.I. (Glycemische Index).

Gezond eten activeert je vetverbranding. Het belangrijkste advies wat ik je kan geven: stop met het eten van koolhydraten met een hoge G.I. Zoals je weet zijn koolhydraten een noodzakelijke bron van energie (naast eiwitten en vetten).

Maar de ene koolhydraat is de andere niet. Je wil de volgende koolhydraten vermijden, omdat deze een hoge GI hebben:

 1. Brood (74)
 2. Pasta (49)
 3. Witte Rijst (73)
 4. Mars/Snickers (61)
 5. Coca Cola (63)
 6. Melk chocolade (43)
 7. Pure chocolade (22)

Deze koolhydraten zijn killing voor je buik. Want door deze koolhydraten te eten zal je bloedsuikerspiegel enorm pieken met als mogelijk gevolg dat je lichaam koolhydraten gaat opslaan als vet..

Vooral als je teveel slechte koolhydraten combineert met teveel slechte vetten kun je buikvet verliezen wel ‘op je buik schrijven’ 😉.

4. Teveel (dierlijke) vetten…

Laten we dit misverstand eens uit de wereld helpen. Veel mensen denken dat vetten gezond zijn. Ik kan je verzekeren, ook van gezonde vetten kun je teveel eten.

Want je lever en alvleesklier kunnen in de problemen komen als ze teveel vetten moeten verwerken. Met leververvetting als gevolg. Tevens zorgen teveel vetten ervoor dat je cellen moeite krijgen met het opnemen van glucose, onze belangrijkste brandstof.

Het grootste probleem is de inname van slechte vetten. Dit zijn verzadigde vetten & transvetten die van nature veel voorkomen in de volgende producten:

 1. Vlees
 2. Kaas en melk
 3. Koek gebak en snacks.

Wil je weten hoeveel vet per dag gezond is, lees dan verder in deze post. Daarin lees je ook wat de verschillende soorten vet zijn.

Ik raad je daarnaast ook echt aan om minder vlees en zuivel te eten. Dit is een van de beste dingen die je kunt doen om buikvet te vermijden en tevens de kans verkleinen op diabetes en hart- en vaatziekten.

Buikvet verliezen door gezonder eten tips?

Deze tips helpen je om minder buikvet aan te maken.

 • Eet verse groente bij je ontbijt, bijvoorbeeld heerlijk in een omelet.
 • Eet het liefste maar 1 keer per dag brood of andere koolhydraatrijke producten. Je eet dan gevarieerder en daardoor krijg je meer groente binnen en dus meer verschillende belangrijke voedingsstoffen.
 • Gezond eten zit hem vooral in de hoeveelheid vezels dat je eet. Wanneer je denkt dat je die via volkorenbrood voldoende binnenkrijgt, dan heb je het mis. Groente en fruit leveren veel meer vezels op. Bovendien is het is een must om veel groente te eten, zeker voor een goede zuur/base verhouding.
 • Pas op met vet vlees zoals salami, hamburgers, shoarma en worst
 • Pas op met teveel zuivel, want kaas en melk bevatten verzadigde vetten.
 • Eet regelmatig (6 x per dag). Zo blijft je vetverbranding actief. Probeer niet teveel te eten tijdens de 3 grote maaltijden (hiervan piekt je bloedsuikerspiegel en zul je buikvet aanmaken).
 • Eet veel gezonde snacks
 • Met ons koolhydraatarm dieet heb je een gebalanceerd weekmenu in handen. Dan weet je zeker dat je van alles voldoende en van niets teveel binnenkrijgt.

5. Geen buikvet verbranden door verkeerd trainen

De meest gemaakte fout qua bewegen en trainen is dat je slechts gaat wandelen, fiets of andere cardio sporten gaat doen. Terwijl juist krachttraining key is.

Een belangrijk geheim van buikvet verbranden is namelijk om de verbranding in rust te verhogen (basaal metabolisme). Dit doe je spieren te trainen. Hierdoor verbrand je 24-uur per dag meer calorieën.

Je kunt dan letterlijk je buikvet kwijtraken terwijl je slaapt 😉

Maar laten we eerst eens kijken naar waarom ons lichaam eigenlijk training nodig heeft. Onze oergenen zijn verantwoordelijk. Want onze voor-ouderen waren gewend om perioden van honger af te wisselen met perioden van overvloed. Dit geldt ook voor de zware krachtsinspanning die nodig was voor de jacht. Opgevolgd door een periode van rust, waar men zo weinig mogelijk energie verbruikte.

Anno 2020 zijn deze extreme omstandigheden natuurlijk al lang niet meer van toepassing. Toch zijn onze genen nog zo ingesteld en daarom raakt ons lichaam van slag als we niet meer die zware krachtsinspanningen leveren. Uiteindelijk draagt dit bij aan het ontstaan van ziektes zoals overgewicht en diabetes.

6. Buikvet aanmaken door de overgang.

Wist je dat vrouwen gemiddeld op hun 51e de overgang ervaren? Maar waar ikzelf van schrok is dat al 10 jaar hiervoor verschijnselen kunnen optreden. En dit kan ook nog aanhouden tot 8 jaar na de overgang.

Naast ingrijpende emotionele klachten (stemmingswisselingen, depressie en angsten) kunnen ook veel lichamelijke klachten opspelen. Iedereen heeft wel gehoord van opvliegers (plotseling opkomende golven van warmte rond de hoofd/hals).

Maar ik wil me graag vooral focussen op gewichtstoename en vooral hardnekkig buikvet wat bij veel vrouwen dus ontstaat. Door hormonale veranderingen maak je dus ineens veel meer buikvet aan. Bovendien neemt de energieverbranding in rust af. Aankomen is dus bijna onvermijdelijk. Hierbij komt ook nog eens een verhoogd hongergevoel en een verlaagd verzadigingsgevoel kijken.

Een oneerlijke strijd lijkt het wel voor vrouwen die op gewicht willen blijven tijdens deze periode. Want zonder dat je het merkt eet je meer en verbrand je minder. En helaas ontwikkelt zich bij 40% van alle vrouwen tijdens of na de menopauze hyperinsulinemie…

Betekent dit dat je hier niks aan kunt doen? Nee, natuurlijk kan je er wel wat aan doen.

Tot slot: Buikvet verliezen MOTIVATIE

Als je bij deze paragraaf bent aangekomen ben je blijkbaar echt serieus om buikvet te gaan verliezen. Want anders had je ook niet dit hele artikel gelezen. Hiermee wil ik je feliciteren 🙂 Want je hebt de eerste stap gezet naar een platte buik en strakke billen.

Maar breng je dit in de praktijk? Het begint allemaal met een doel. Ik wil je vragen om nu even een moment te nemen en goed na te denken wat je doel is mbt buikvet verliezen. Doelen omschrijf je concreet, dus bijvoorbeeld: “Op 01-01-2020 weeg ik … kg en is mijn buikomtrek … cm“.

Bonus: extra motivatietips voor buikvet verbranden

Tot slot tips die ik heb om je te motiveren om eindelijk eens van dat buikje af te komen:

 • Bedenk wat er gaat gebeuren als het je lukt. Hoe zie je er dan uit als je voor de spiegel staat? Weer heerlijk in je bikini? Misschien pas je die ene broek weer… Je hoeft jezelf niet meer te schamen voor je buik en billen?
 • Minstens zo belangrijk: bedenk wat er met je gaat gebeuren als het niet lukt… Hoe erg is dit in jouw leven. Welke negatieve consequenties gaat dit hebben voor je gezondheid en je figuur?
 • Herhaal! Denk elke dag na over bovenstaande positieve en negatieve consequenties. Visualiseer ze. Denk erover voor het slapen gaan. En als je opstaat. “We are what we think” – Buddha.
 • Pas een bikini en bekijk jezelf in de spiegel. Zou jij op dit moment klaar zijn voor het strand? Die volgende workout ga jij tot het naatje!
 • No Excuses! Kijk, laten we eerlijk zijn. We zijn (bijna) allemaal lui aangelegd (de schrijver inclusief). Dit is niet onze schuld, want het zit in ons reptielenbrein. Dit komt doordat we vroeger zoveel mogelijk energie moesten besparen voor de jacht en om te vechten of vluchten. Dit betekent dat we stiekem dus altijd onder die volgende workout proberen uit te komen… Geen probleem, we hebben dit allemaal. Maar je moet er dus commitment tegenover stellen. Daadkracht tonen. Afzien… Zeg gewoon tegen jezelf: “Jawel, i got this” ❤️

Ik ben benieuwd, hoe tevreden ben jij met jou buik? Misschien heb je vragen of goede ideeën? Laat hieronder een comment achter.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Meer dan 140.000 succesverhalen
koolhydraatarm dieet boek programma met recepten en weekmenu

Geef een reactie