Gezond eten | Samengevat in 7 simpele regels

Zie je door de bomen het bos niet meer? Baan je een weg door de supermarkt-jungle met deze checklist. Zo kom je gegarandeerd met de goede boodschappen thuis.

  1. Leestijd 9 min
  2. 17 07 2020
Deel dit bericht
gezond eten

Weet je het soms even niet meer? Je bent niet de enige. Onze omgeving verwacht dat we elke dag de beste versie van onszelf zijn. Daarom doe je je best om er goed uit te zien, fit te zijn en te blijven.

Gezond eten lijkt het pad wat je moet volgen, maar zodra je de supermarkt betreedt wijzen 1.000 producten een andere kant op. Hoe baan je je een weg?

Goede voeding is (niet) moeilijk

Zou het niet heerlijk zijn om intuïtief te weten wat je zou moeten kopen? Net zoals een aapje, die vraagt zich ook niet af welke dingen hij mee moet nemen uit de voedseljungle. Dit gevoel zijn wij misschien een beetje kwijt.

Ik ben ervan overtuigd dat we met de juiste kennis en een beetje oefenen dit gevoel weer terug kunnen krijgen. Daarom is ons doel om jou de waarheid over goede voeding mee te geven. Op deze manier kan je (nu of na het volgen van ons programma) zelf de juiste keuzes maken in de supermarkt. Met de juiste kennis is het kiezen van goede voeding dus helemaal niet moeilijk.

Wat is gezond eten uitgelegd in 7 vuistregels

Als ik één vraag vaak gesteld krijg dan is het wel deze;

Wat is gezond eten?

Gezond eten is een combinatie van de juiste verhouding voedingsstoffen en een goede bereiding.
– Eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en vezels zorgen ervoor dat je energie hebt. Je lichaam kan hierdoor optimaal functioneren en gezond blijven.
– Een goede bereiding en gezonde keuzes houden gifstoffen buiten het lichaam.
Gezond eten verkleint de kans op ziektes zoals; diabetes, kanker, hart- en vaatziekten.

Op deze site hebben we ruim 700 pagina’s volgeschreven. Goede adviezen, tips en recepten. Maar dat is nogal een studie -en veel om te onthouden. Niet te doen. Jij wilt gewoon een kompas, een duidelijke richting. Die geven we je hier.

Gezond eten 7 vuistregels kompas

Volg deze 7 vuistregels wanneer je jouw wekelijkse boodschappen doet en ik beloof je; op de lange termijn ga je je beter voelen. Je zal meer energie ervaren, gewicht verliezen en gezonder worden.

1. Kies zoveel mogelijk onbewerkt voedsel

Gezond eten begint met pure en natuurlijke producten. Je kan dit aanvullen met producten die minimaal bewerkt zijn. Voedselbewerking komt voor in verschillende gradaties. Een pak linzen is natuurlijk ook bewerkt; de linzen zijn gedroogd en verpakt, maar gelden nog wel als ´whole foods´.

De processen die de voedselindustrie gebruikt worden, maken je eten er meestal niet gezonder op. Voedingsstoffen die van nature in de voeding voorkwamen gaan verloren. Om producten een sterkere (verslavende) smaak te geven, de bereiding makkelijker en sneller te maken en aantrekkelijker te laten ogen, worden er soms zelfs minder goede of zelfs schadelijke stoffen (al dan niet bewust) aan toegevoegd.

2. Gezond eten is kleurrijk en biologisch

Echt goede voeding, vooral groente en fruit is van biologische afkomst. Bestrijdingsmiddelen zijn gewoonweg giftig. Toxische stoffen blokkeren afvallen en zijn onder andere de oorzaak van veel chronische ziektes.

Waarom is gezond eten kleurrijk? Elke kleur in een plant heeft zijn eigen functie. Zowel voor de plant in de natuur, maar ook voor ons lichaam. Door kleurrijk te eten krijg je veel verschillende micronutriënten (vitamines en mineralen) binnen. Eet dus een zo ruim mogelijk palet aan kleuren.

3. Eet elke dag groene (blad)groente

Als je dan 1 kleur de voorkeur mag geven, ga dan voor groen. De stelregel is ‘Hoe groener de kleur, des te gezonder.’ Groene groenten zijn enorm rijk aan magnesium en ijzer en bevatten veel vezels.

Leg ook wat zakken diepvries spinazie, snijbiet en andere diepvries groente van bladgroen in je vriesvak. Zo heb je altijd wat voedzaams bij de hand. Diepvries groenten bevatten veel meer voedingsstoffen dan blikgroente. Dit komt doordat ze direct nadat ze van het land zijn gehaald worden gewassen in ingevroren.

4. Minimaliseer dierlijke producten

Je hoeft niet vegetarisch of veganistisch te eten om gezond te zijn. Feit is wel dat vlees, vis, ei en zuivel steeds vaker worden aangewezen als veroorzaker van hart- en vaat ziekten en ontstekingen.

Plantaardige eiwitten zijn gezonder. In de lijst van goede voeding staan daarom producten als peulvruchten, tofu/tempeh, plantaardige zuivel en noten. Die kans hebben wij natuurlijk direct gegrepen en verwerkt in onze MA Methode en onze programma’s. Zo geniet je, zonder er veel moeite voor te hoeven doen, wat vaker van heerlijke plantaardige maaltijden.

O ja, ga niet helemaal los op sojaproducten, maar wissel af met melkalternatieven op basis van kokos, rijst, amandel of haver en kies voor de ongezoete versie.

5. Koolhydraten? Ga altijd voor volkoren

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie. Maar we eten er veel te veel van. Laat in elk geval de lege koolhydraten staan. Dat zijn witte pasta, witte rijst, koek, snoep, frisdrank, etc.

Wat is wel gezond om te eten? Vezelrijke producten.

Voor een gebalanceerd dieet zorg je ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Je hebt minimaal 30 gram vezels per dag nodig voor gezonde darmen. In een programma zoals het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma eet je gevarieerd (kleurrijk) met voldoende groente, fruit, peulvruchten en gezonde koolhydraten. In dat geval kom je met gemak aan de norm.

Daag jezelf uit om elke boodschappenronde een andere vezelrijke (pseudo)graan mee te nemen en vergeet de peulvruchten niet. Dit zijn de koolhydraten die je wel wilt: quinoa, bulgur, zilvervliesrijst, volkoren couscous, linzen, spelt of boekweit bijvoorbeeld.

6. Altijd bronnen van Omega 3 in huis

Wij staan helemaal achter het advies om elke week één portie vette vis te eten. Eet je vervolgens elke dag een lepel lijnzaad en/of chiazaad, dan zit al op je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Als je een volledig plantaardig dieet volgt, zorg dan voor algen- of krillolie om aan je omega 3 te komen.

Omega 3-vetzuren helpen bij het remmen van ontstekingen. Omega 6 is ook belangrijk maar daarvan krijg je sowieso al genoeg binnen. Teveel omega 6 ten opzichte van omega 3 zorgt juist voor méér ontstekingen. Focus dus op weinig omega 6 en veel omega 3.

7. Ga voor de beste olie

Gezond eten en een goede bereiding gaan natuurlijk hand in hand. Wij raden daarom aan om altijd de juiste olie in huis te hebben voor verschillende toepassingen in de keuken. Bijvoorbeeld: zonnebloemolie voor frituren, olijfolie of kokosolie voor bakken en lijnzaadolie voor salades.

Kies in de supermarkt voor olie die verkocht wordt in een glazen fles met een donkere kleur. De natuurlijke voedingsstoffen blijven namelijk het meest intact achter donker glas.

Om te onthouden

Gefeliciteerd, je hebt nu in één oogopslag de belangrijkste lessen geleerd van onze MA Methode en dus gezond eten. Met dit kompas in je hand sturen we je met een gerust hart de supermarkt-jungle in. Nu wij de meest gestelde vraag ter wereld beantwoord hebben, wil ik jou ook graag iets vragen. Ik wil je uitdagen.

De volgende keer dat jij je boodschappen doet, laat je je dan leiden door dit kompas? Of zet je je koers in op meer zekerheid en begin je laagdrempelig met het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma? Helpt het je de juiste keuzes te maken en kom je met een aangenaam gevulde wagen weer naar buiten? Laat van je horen in de comments!

Ik wens je alvast smakelijk eten en vooral eten dat lekker en gezond is! Volg deze koers en je zit altijd goed.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

2 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • Johanneke

    Ikzit in een woongroep voor mensen met niet aangeboren hersenletsel ik kan .moeilijk diëten hel me

    • Niels Bosman

      Hoi Johanneke, kun je misschien samen met de woongroep recepten gaan maken van onze website? Samen koolhydraatarm eten?

Geef een reactie