BMI berekenen? Dat doe je makkelijk met de BMI calculator van MakkelijkAfvallen

Wat jij vindt van jouw lichaamsgewicht (en dat van een ander) is vaak behoorlijk subjectief. Maar wanneer ben je nu echt te zwaar? En wanneer heb je obesitas?

 1. Leestijd 11 min
 2. 26 10 2020
Deel dit bericht
BMI berekenen formule

Geen lichaam is hetzelfde. Daarom zeggen kilo’s niet alles. Ben je bang dat je overwicht hebt, dan is het verstandig je BMI te berekenen. De Body Mass Index (BMI) is een simpele rekenfomule die op basis van je lengte en gewicht een objectief beeld geeft van een gezond gewicht.

In deze post ga je heel simpel en snel je BMI berekenen en lees je hoe je taille-omtrek een rol speelt bij deze berekening.

BMI Calculator (gratis binnen 10 seconden je bmi checken)

Weet jij eigenlijk al wat jouw BMI is? En wat vertelt die jou? Vul hieronder jouw gegevens in en druk op ‘Bereken BMI’.

BMI Calculator - Direct Resultaat


Nu je precies weet hoe het voor jou zit, kan je je verder verdiepen en in actie komen als die nodig is. Lees snel verder.

Wat is BMI?

BMI staat voor Body Mass Index. Het is een index die de verhouding tussen lengte en lichaamsgewicht weergeeft. Waarom is het handig om je BMI te berekenen? Het geeft inzicht in of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.

Veel mensen staren zich blind op een gewicht. Ik wil zo en zoveel kilo wegen want dat is ‘goed’ of ‘mooi’. Maar een gezond gewicht is voor elk lichaam verschillend. Iemand met een gewicht van 60 kg en een lengte van 150 cm ziet er heel anders uit dan iemand van 180 cm met hetzelfde gewicht.

De BMI biedt dus uitkomst als je wilt weten of je lichaamsgewicht in verhouding staat tot je lengte. BMI wordt ook wel eens verward met BMR. Aan de hand van je BMR kun je je persoonlijke energiebehoefte berekenen. Dit is essentieel bij succesvol afvallen. Ontdek hier met onze BMR Calculator snel en simpel wat voor jou werkt.

Hoe BMI berekenen?

Heb jij je BMI al wel eens berekend? Dat kan je eenvoudig zelf doen met een rekenmachientje of je gebruikt een eenvoudige BMI calculator, zoals je hieronder ziet. Zo’n calculator is is gebaseerd op de deze formule:

BMI = Gewicht (kg) / (lengte (m) x lengte (m))

Om zelf je BMI te berekenen, doorloop je de volgende 3 stappen:

 1. Meet je lengte op en weeg jezelf.
  Bijvoorbeeld 70 kg en 170 centimeter.
 2. Op een rekenmachine doe je je lengte x je lengte.
  Bijvoorbeeld 1,70 x 1,70. Schrijf dit antwoord op.
 3. Deel nu je gewicht in kilo’s door de uitkomst uit stap 2.
  Bijvoorbeeld 70 / 2,9 = 24

Wanneer je elders één van de online rekenmachines gebruikt, dan wordt daar soms ook gevraagd naar je leeftijd en geslacht. Deze waarden worden niet meegenomen in de berekening.

Wat zegt mijn BMI?

IS het gelukt met je BMI berekenen? Mooi. Dan kun je dat getal nu vergelijken met deze afbeelding:

BMI boven de 25 betekent overgewicht

Scoor jij ´normaal´? Gefeliciteerd. Je bent goed bezig 🙂

Heb jij een score van 25 of hoger? Dan heb je overgewicht of (extreme) obesitas. Dat is misschien wel even schrikken. Bij deze, je staat er niet alleen voor! Overweeg in ieder geval om een tijd koolhydraatarm te eten en lees hieronder wat je nog meer kunt doen.

Ik ben te zwaar. Wat nu?

Een te hoog BMI kan allerlei vervelende klachten met zich meebrengen:

 • Bewegingsbeperkingen
 • Een negatief zelfbeeld
 • Gezondheidsklachten
 • Niet meer in je kleding passen
 • Enzovoort

Welke reden je ook hebt… Je zit op deze pagina, dus heb jij besloten dat je hier iets aan wilt veranderen. Je hebt de eerste (en moeilijkste) stap gezet en daar mag je alvast trots op zijn.

Jij bent een actienemer! Bekijk hieronder wat het beste bij jou past.

Advies bij jouw BMI

BMIDoelHoe ziet dat eruit?Advies
25-29.9 (overgewicht)Afvallen in korte tijd

Overtollig vet verbranden

Gezonde levensstijl aanmeten
Schrap onnodige suikers

Optimaliseer de vetverbranding

Lekker en simpel eten
Met een periode ketogeen eten verbrand je in korte tijd overtollig vet.
30-34.9 (obesitas)Blijvend afvallen

Levensstijl structureel aanpassen
Natuurlijke onbewerkte voeding

6 x per dag genieten van lekker en makkelijk eten

Family proof
Stap direct over op een gezonde, makkelijke en vooral lekkere levensstijl.

Dit doe je met koolhydraatarm eten.
>35 (extreme obesitas)Blijvend afvallen

Levensstijl structureel
verbeteren
Natuurlijke onbewerkte voeding

6 x per dag genieten van lekker en makkelijk eten

Family proof
Stap direct over op een gezonde, makkelijke en vooral lekkere levensstijl.

Dit doe je met koolhydraatarm eten

Maar let op: Het kan zomaar zijn dat jouw BMI niet helemaal juist is. Want deze tabel is van toepassing op de “meerderheid van de Nederlandse bevolking”. Er zijn namelijk een aantal factoren waardoor niet iedereen in de juiste categorie belandt. Voorbeelden van deze factoren zijn je afkomst en leeftijd.

Een belangrijke vervolgstap is het meten van je buikomtrek en taille (lees verder bij de meetmethode).

Leeftijd en ouderen

Ben je 19 jaar of ouder, niet zwanger en van Nederlandse afkomst? Dan geldt de algemene tabel voor zowel mannen als vrouwen. Je hebt dan een gezond gewicht als je BMI tussen de 18.5 en 24.9 uitkomt.

Dit is anders voor kinderen. Omdat zij nog in de groei zijn, geldt er van 2 tot en met 18 jaar een andere tabel.

Voor ouderen gaat de BMI ook niet op. Omdat ze ‘in de krimp’ zijn. Ben je 77 jaar of ouder? Dan heb je een gezond gewicht als je BMI tussen de 22 en 28 ligt.

Etnische afkomst

Ook is er een aanpassing gemaakt in de grenswaardentabel voor volwassenen met een niet Nederlandse afkomst. De reden voor deze aanpassing is dat zij een andere lichaamsbouw hebben.

Voor mensen met een etnische achtergrond uit Zuid- Azië, Indonesië, China, Japan en Surinamers of Antilianen met een Aziatische achtergrond, gelden de andere grenswaarden. Kom jij, of je (groot)ouders hier vandaan, dan wordt bij een BMI score van 23 of meer aangeraden om af te vallen (bron).

Nadeel van de BMI-formule

Van oorsprong is de BMI ontwikkeld voor statistieken over groepen mensen. Dus niet om te bepalen of iemand wel of geen overgewicht heeft. Dit verklaart waarom we aan de hand van deze index wel iets kunnen zeggen over de verhouding tussen lengte en gewicht. Maar het zegt niet met zekerheid of iemand een gezond gewicht heeft of niet.

Voor wie is de BMI onzin?

De BMI is geen goede graadmeter voor mensen:

 • Die zwanger zijn
 • Met meer dan gemiddelde spiermassa – Spieren wegen zwaarder dan vet. Een atleet kan op die manier volgens de BMI overgewicht hebben terwijl hij of zij in werkelijkheid een extreem laag vetpercentage heeft.

Het model zegt ook niets over waar vet is opgeslagen. Vet rondom de taille is namelijk gevaarlijker dan vet dat verdeeld is opgeslagen in het lichaam.

Al met al weet je door je BMI berekenen dus niet altijd of je gezond bent of niet. Maar met het meten van je taille-omtrek kun je één van de belangrijkste kritiekpunten van de BMI al omver blazen.

Taille- en buikomtrek

Naast je BMI berekenen is het belangrijk te weten dat je niet teveel vet in je buikholte hebt. Teveel vet rond je taille levert problemen op voor je organen. Hoewel die wel een beetje vet nodig hebben als bescherming en als isolatie, kan teveel vet ervoor zorgen dat je organen niet meer goed kunnen functioneren met alle gevolgen van dien. (bron).

Tip: Lees hier verder over de oorzaken en oplossingen van buikvet.

Voordat je je meetlint uit je keukenla trekt, is het goed om even te weten waar en hoe je precies moet meten, zodat je wel de juiste uitslag krijgt!

Hoe kan ik mijn taille meten?

 1. Gebruik een flexibel meetlint.
 2. Meet het smalste gedeelte van je middel ter hoogte van je navel (of tussen de bovenkant van je heup en de onderkant van je ribbenkast).
 3. Sta rechtop en adem voor meet 3 keer rustig in en uit. Ontspan je lichaam en houdt niet je adem in.
 4. Doe het lint om je blote middel en lees af op het moment dat je uitademt. Het lint moet niet heel strak zitten maar ook zeker niet te los.

Ben je actief aan het afvallen? Houd dan naast je gewicht ook je omtrek bij om je voortgang bij te houden.

Wat is een gezonde taille omtrek vrouw – man?

Vergelijk onderstaande richtlijn om jouw uitkomst van je buikomvang mee te vergelijken:

Gezonde buikomvang

 • Vrouwen: tussen 68 en 88 cm
 • Mannen: tussen 80 en 93 cm

Overgewicht

 • Buikomvang vrouwen: tussen 81 cm en 88
 • Buikomvang mannen: tussen 94 en 102

Bij alles wat daar nog verder boven ligt, loopt je gezondheid gevaar. Zeker in combinatie met een BMI dat hoger is dan 25, loop je met veel buikvet een groot risico op gezondheidsproblemen zoals hart -en vaatziekten.

Om te onthouden:

 1. De BMI is een index die iets zegt over de verhouding tussen je lengte en gewicht.
 2. Er zijn verschillende grenswaarden. Voor mensen met een niet-Nederlandse afkomst, kinderen en mensen vanaf 77 jaar gelden aparte grenswaarden.
 3. De BMI is niet of minder geschikt voor zwangere en mensen met een hoge spiermassa.
 4. Omdat de BMI niets zegt over het vetpercentage kan de uitkomst een vertekend beeld geven. Om een betere indruk te krijgen over hoe gezond jouw gewicht is, kun je naast je BMI berekenen ook je taille-omtrek meten. De combinatie van beide uitslagen geven een realistischer beeld.

Wanneer je BMI en je taille omtrek te groot zijn is het verstandig om aan je figuur te werken. Wij adviseren in zo’n geval om je levensstijl aan te passen en over te stappen op gezonde maaltijden. Voor veel mensen is dat best moeilijk. Want, waar moet je beginnen? Bekijk hier eens het Koolhydraatarm 50 dagen Programma.

In deze 50 dagen eet je volgens de MA Methode. Gezond, makkelijk en vooral erg lekker! Dit heeft een positief effect op je gezondheid. Klik hier, zet de eerste stap en val gegarandeerd af (TIP).

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Meer dan 140.000 succesverhalen
koolhydraatarm dieet boek programma met recepten en weekmenu

14 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Lenie

  Ben aan 2de ronde van de 50 dagen challenge bezig val nog steeds af heb volgen tabel een goed bmi maar wel grote buik omvang en meer spier opbouw voel dat ik toch goed bezig ben thc

 • Lex

  Wat te doen met een te laag BMI?
  (16,6 Geen anorexia)

  • Emmely vd Roer

   Hi Lex,
   Altijd naar een medisch specialist als je laag bmi hebt en het lukt niet om aan te komen. Anders krachttraining oppakken en lekker boven je calorieen behoefte eten. Probeer wel gezonde voeding te eten. Ongezonde suikers en vetten kom je niet alleen van aan maar veroorzaken ook veel schade 🙂

   • Albert

    Het is een vreugde om beetje te sporten, beetje meer te fietsen dan ‘alleen maar’ recreeren.
    Dat is het zeker in combinatie met ‘lekker eten’ en toch fit blijven.

 • Maria Thijssen

  Een pracht artikel. Helaas zit ik bij de oudjes waar verder geen aandacht meer aan wordt besteed. Maar gelukkig hebben de oudjes ook meer wijsheid opgedaan en weten wanneer er wat “af moet”, Daarom neem ik dit dieet serieus en helpt om van iets overgewicht weer op “gezond” te komen. Bedankt.

  • Emmely vd Roer

   Hi Maria,
   Dank voor je lieve feedback. En idd vervelend dat er nog geen speciaal bmi tabel voor 65+ bestaad. Maar wel supergoed dat je je eigen lichaam inmiddels kent.
   Onze programma’s zijn ook voor jou helemaal geschikt om op een gezond gewicht te komen 😉

Geef een reactie