Transvetten – 7 Feiten die je móet weten

Heb je je ooit afgevraagd wat transvet nou eigenlijk is? Je bent niet de enige. Dat het niet goed is, dat is wel bekend. Maar wat is het nou precies en waar zit het in?

 1. Leestijd 9 min
 2. 24 06 2020
Deel dit bericht
transvetten

Er zijn vetten met een goede reputatie. Daarnaast heb je vetten met een slechte reputatie. Vraag jij je wel eens af in welke producten transvet zit en in welke niet?

Wat de regels zijn over dit ingrediënt en wat de risico’s zijn? Hier lees je over transvetten, een vet met terecht een zeer slechte reputatie, en hoe je die het beste kan vermijden.

Deze blog hoort bij onze serie De Sleutel tot Gezond. Hierin kan je lezen hoeveel vetten per dag je moet eten en het belang van de juiste verhouding omega vetzuren.

Wat zijn transvetten?

Transvetten zijn enkelvoudige of meervoudige onverzadigde vetten. Ze komen voor in de natuur of worden gevormd tijdens het bewerken van voedingsmiddelen.

In de natuur worden transvetten geproduceerd in het darmstelsel van grazende dieren. Zo komt het ook, dat jouw stukje vlees en je glaasje melk ook natuurlijke transvetten kan bevatten. Dat wil overigens niet zeggen dat deze perse goed voor je zijn.

Waar zitten transvetten in?

In de voedingsmiddelenindustrie is het ´handig´ dat vloeibare (plantaardige) vetten zich meer gedragen als dierlijke (gestolde) vetten. Op die manier hebben ze een langere houdbaarheidsdatum. Bovendien is het vaak goedkoper en het verbetert de smaak en textuur. Daarom kom je vaak transvetten in bewerkt voedsel tegen -wel goed zoeken, want ze zitten goed verstopt.

Maar bij dit industriële omzettingsproces verandert de molecuul structuur van het vetzuur. (lees hier meer over vetzuren en vetmoleculen). Voorbeelden van producten waarin dit proces wordt toegepast zijn:

 • Koek
 • Cake
 • Gebak
 • Koffieroom
 • Margarines
 • Diepvriespizza
 • Chips
 • Gefrituurd eten

Waarom is transvet slecht?

Er vindt dus een verandering plaats in de structuur van het vetmolecuul. Deze verandering zorgt ervoor dat ons lichaam het vetzuur niet meer goed kunnen verwerken. Dit heeft schokkende effecten als gevolg:

 • Het verhoogt zowel het LDL (slechte) cholesterol
 • En het verlaagt het HDL (goede) cholesterol. Deze combinatie zorgt voor een serieuze bedreiging voor je hart en vaten. Bron
 • Een hogere ontstekingswaarde, dat daardoor weer kan leiden tot Diabetes.
 • Disfunctionerende cellen. Omdat transvetten het cel-membraam (celwand) verandert kan dit leiden tot mentale ziektes en aandoeningen. Dit heeft te maken met de functie van hersencellen om signalen door te geven. Als de celwand niet gezond meer is, kan deze zijn werk niet goed meer doen. Bron

Hoe kan ik transvet vermijden?

Hoe je transvet vermijden kan is een inkopper natuurlijk; koop zo min mogelijk producten met transvetten, vooral de in de onnatuurlijke vorm. Dit kan nu makkelijker nu je begrijpt waar het vandaan komt. Het helpt natuurlijk om te weten waar je op kunt letten bij het maken van je keuzes in de supermarkt.

Nu is het zo dat transvetten (nog) niet worden vermeld op het voedingsetiket. Daarom moet je extra goed opletten. Gedeeltelijk geharde olie of vet staat wel altijd vermeld. Let bij de ingrediënten op of je ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’ ziet staan.

Je weet dan nog niet hoeveel erin zit, maar als je transvet vermijden wilt, leg je het gewoon terug.

De 7 meest gestelde vragen over transvetten in producten

We krijgen regelmatig vragen van onze lezers. Zie jouw vraag ertussen? De belangrijkste antwoorden over vet-gerelateerde vragen lees je hier. Bron

Zitten er transvetten in pindakaas?

In pindakaas zit nagenoeg geen transvet. Er kan een spoor aan transvet worden gevonden. Deze zeer kleine hoeveelheid komt van de olie die gebruikt wordt om te voorkomen dat de olie bovenop de pindakaas blijft drijven. De exacte hoeveelheid verschilt per merk, maar zoals eerder gezegd, kun je het verschil niet aflezen op het etiket. Maar zolang je niet dagelijks pindakaas op het menu zet én je hoeveelheid bewerkte voeding beperkt, kun je zonder zorgen genieten van een bammetje pindakaas op z´n tijd.    

Is kokosolie een bron van transvet?

Kokosolie bevat geen transvet. Kokosolie is een vet dat voornamelijk bestaat uit verzadigd vet en transvetten zijn onverzadigde vetzuren. Zelfs in het kleine percentage van de onverzadigde vetten in kokos komen geen transvetten voor.

Zitten er transvetten in yoghurt?

Yoghurt is een zuivel product. In zuivel komt een heel kleine hoeveelheid transvetten voor. Dit komt omdat de transvetten in het darmstelsel van de graseter (koe, schaap etc.) worden gevormd. Je kan gerust af en toe wat zuivel eten, maar zoals met alles geld: met mate.

Zit er transvet in brood?

In Nederland vind je bijna geen broodproducten meer met transvet. Afhankelijk van de bakkerij en het merk zou er een spoor van transvet in je brood kunnen zitten, maar in Nederland wordt al lang gewerkt aan het verminderen van transvetten in industrieel bereide producten, zoals brood. En is daarmee het meest succesvol in vergelijking met andere Europese landen. Wil je het helemaal zeker weten? Bak dan je eigen brood!  

Bevat slagroom transvet?

Slagroom is een zuivel product en bevat daarom van nature wat transvet. In sommige slagroom wordt bij het productieproces soms ook nog wat industrieel transvet gevormd, maar hierop wordt steeds meer gelet en gecontroleerd. In slagroom is het meeste transvet dus afkomstig van natuurlijke oorsprong.

Is ghee een bron van transvet?

Ghee bevat transvet, vooral als het gemaakt is van plantaardige olie. Deze plantaardige ghee is goedkoper en wordt veel in restaurants gebruikt. De oorsprongelijke Indiase ghee is gemaakt van geklaarde boter en heeft dus een dierlijke afkomst.   Omdat vlees en zuivel van nature transvetten bevatten is het daarom aannemelijk dat er in ghee een kleine hoeveelheid natuurlijke transvetten zitten. Zoals eerder gezegd, zouden natuurlijke transvetten gezondheidseffecten hebben bij dieren, maar dit is bij mensen nog niet vastgesteld.

Is zonnebloemolie vrij van transvet?

In zonnbloemolie vind je geen transvet. Maisolie bevat wel een laag gehalte aan transvetten.

Transvetten lijst met 7 feiten

 1. Het industriële proces voor de verharding van vetten steeds wordt minder gebruikt. Dit komt omdat de gevaren van transvet serieus genomen zijn en er daarom steeds meer alternatieven zijn voor de industrie.
 2. Het grootste deel natuurlijke transvetten komt voor in melk en zuivelproducten. Ook in vlees komt altijd wel wat natuurlijk transvet voor.
 3. Het er op lijkt dat natuurlijke transvetten minder ongezond zijn. Er zijn zelfs dierproeven gedaan die mogelijke positieve effecten hebben, maar voor alsnog kun je het totaal gehalte transvetten het beste zo laag mogelijk houden.
 4. De wereld gezondheid organisatie adviseert om niet meer dan 1% van je dagelijkse energie inname aan transvetten binnen te krijgen. Bij een gemiddelde van 2000 kcal komt dat neer op 2 g per dag. Dit geldt voor de onnatuurlijke vorm.
 5. In Nederland is het op dit moment niet verplicht transvetten te vermelden op het voedingsetiket. Het gebruik van gedeeltelijk geharde olie of vet staat wel altijd vermeld op de verpakking van producten. Er staat dan bij de ingrediënten ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’. Hieruit is niet af te leiden hoeveel transvet er in het product zit. Bron
 6. Vanaf April 2021 gaan dingen veranderen. Dan is in Europa de producent verplicht de hoeveelheid transvetten te vermelden. Bovendien mag de producent geen producten met meer dan 2% transvet per 100g totaal vet op de markt te brengen.
 7. Bij frituren kan transvet ontstaan. Bakken en braden zorgt niet voor een toename als je de olie één keer gebruikt (en dus niet opnieuw verhit). Lees hier meer over het effect van olie verhitten.
  Bron 1Bron 2

Wat moet je onthouden

 • Voorkom industrieel gevormde transvetten in je voeding, want het heeft een negatief effect of je cholesterol, je ontstekingswaarde en op je mentale gezondheid.
 • Transvetten komen gelukkig steeds minder vaak voor. Toch doe je er goed aan om te weten waar ze inzitten, want vooralsnog vindt je ze niet terug op de etiketten.
 • Als je zuivel en vlees eet, is de kans groot dat je een kleine hoeveelheid natuurlijk gevormde transvetten binnenkrijgt. Het is nog niet bekend of de natuurlijke transvetten een gezondheidseffect hebben voor mensen.
 • Overall wordt aangeraden je totale inname van transvetten te beperken.

Na de schadelijke effecten van Transvetten, kan je je ook verdiepen in de juiste oliën om te bakken en braden. Op naar gezonde voeding!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Je eerste stap naar een blijvend slank figuur

7 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Andrea

  Melk drink ik niet. Het plamuurt je darmen dicht
  Waardoor minder opname voeding. Melk is bedoeld voor kalfjes, die hebben vier magen! Wij niet. Een koe eet soja ( gras ook) en als wij nou soja eten ( eh.. gras hoeft niet) dan hoeven we niet koemelk te drinken. Laat ze lekker grazen in de wei. Koe blij en wij ook.

  • Ridder

   Soja moet je ook niet eten al was het om het behoud van moeder aarde.

 • Andrea

  Zo blij ben ik dat ik medicijnen meer slik! Afgebouwd alles door second opinions. Bij /pijn- schrijven ze pijnstillers voor (waar ik nu allergisch voor ben geworden). Wat een gif zat er in mijn lichaam -nu nog- . Ik doe mee met -bewegen voor ouderen- waardoor ik meer spieren gebruik. Helaas: hoe krijg ik de ponden weg die aan mijn lichaam zijn gekomen door prednison. Slik ik niet meer, maar die ponden! Hoe krijgsvolk ze weg…???

 • D Hiemstra

  Als over vet en transvetten zijn grove leugens, de margarine fabrieken verdienen miljarden. Nuurlijke vetten zijn het gezondste die er bestaan. Lees de ingrediënten maar goed. Vroeger waren de mensen veel gezonder als nu. Ze dronken volle melk zo bij de boer weg, zelf gemaakte kaas en aten boerenboter etc. Een te hoog cholesterol bestaat niet studeer maar eens op. Je lever produceert cholesterol, en wat je binnen krijgt door het eten verminderd de lever zelf. Het draait alleen maar om geld en nog eens geld. Normaal eten goed bewegen is het aller best, en niet drinken.of roken. En je wordt op je gemak 80 jaar. Als je medicijnen slikt verval je van het ene medicijn naar het andere door de bijwerkingen.

  • Peter Quinten

   Klopt, want vroeger werden mensen veel ouder dan nu

  • Ridder

   Ik heb vernomen dat een te hoog cholesterol niet de oorzaker is van hart en vaat ziektes maar het gevolg daarvan.

Geef een reactie