2

Slank Stoofvlees recept met rode wijn

Bourgondisch recept voor een boeuf Bourguignon. Een slanke stoofvlees kan je maken met rode wijn en verse kruiden. Voeg wortel en zoete aardappel toe voor een gezonde maaltijd.
  • Diner
  • 5 personen
  • 8g koolhydraten

Ingrediënten

  • 1 kg rundvlees In stukken gesneden, 1 tot 2 cm
  • 200 gr spekblokjes gerookt
  • 400 gr champignons
  • 150 gr ui 2 stuks groot
  • 10 gr knoflook 2 teentjes
  • 250 ml rode wijn
  • 300 ml water
  • Kruiden boeket
  • Mespuntje Cayenne peper
  • Peper en zout
  • Xantaangom optioneel
  • 1 el bieslook fijngehakt

Instructies

  • Doe de bacon in de pan en zet op het vuur. Bak langzaam uit. Schep uit de pan en zet apart.
  • Marineer het rundvlees met peper en zout. Schroei het vlees dicht in de pan met bacon vet. Niet garen, alleen kleuren. Zet apart. Werk in kleine batches, zodat de pan niet te vol raakt.
  • Voeg een klont boter toe aan de pan. Fruit hierin het ui tot deze glazig is.
  • Voeg de gesneden champignons toe en breng op smaak met Cayenne, peper en zout. Voeg de knoflook toe.
  • Wacht to de champignons hun vocht loslaten en deze ook weer verdampt is. Voeg het vlees en bacon, rode wijn toe en het kruidenboeket toe en roer alles goed door.
  • Voeg water en bouillon toe. Het rundvlees moet net onder water staan. Breng aan de kook en kook zachtjes gaar. Zie notitie
  • Verwijder het kruidenboeket en serveer in diepe borden. Garneer met zure room en bieslook

Voedingswaarden

Nutrition Facts
Stoofvlees met rode wijn
Amount Per Serving
Calorieën 263 Calorieën uit vet 126
% Daily Value*
Vet 14g20%
Verzadigd vet 5g25%
Sodium 698mg30%
Potassium 557mg16%
Koolhydraten 8g3%
Vezels 1g4%
Suiker 3g3%
Eiwit 17g34%
Vitamine A 41IU2%
Vitamine C 5mg7%
Calcium 22mg2%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Tips

We vonden een mooi Boeuf Bouguignon recept; dat is de haute cuisine benaming voor stoofvlees met rode wijn.

Is Boeuf Bourguignon koolhydraatarm?

Een traditionele stoofschotel bevat in de regel te veel koolhydraten om af te vallen. Dat komt omdat herfstrechten goed samen gaat met wortel gewassen. Denk aan aardappel, worteltjes, knolraap en pastinaak. Dit zijn groenten met veel koolhydraten.

In dit recept laten we deze dus achterwegen. Net als de tomatenpuree. Maar niet getreurd, er zit genoeg smaak in je maaltijd!

Wil je nog íets meer knijpen in de koolhydraten, gebruik dan minder ui en knoflook.

Ma’s cheftip: Als je je ui vooraf even kookt, komt er meer smaak vrij. Zo heb je dus minder nodig.

Stoofschotel wijn of bier?

Veel stoofschotels gebruiken bier als smaakmaker. Omdat wij van lekker eten houden zónder onnodige koolhydraten kiezen we dus voor een stoof met wijn. Koken in alcoholische drank geeft je gerecht die bourgondische smaak.

Enne, je hoeft je echt geen zorgen te maken dat je tipsy van tafel gaat, de meeste alcohol vervliegt tijdens het koken.

Is stoofvlees gezond?

Dit recept voor stoofvlees met rode wijn bevat geen groenten. Toch is deze stoofschotel gezond.

In dit recept zijn koolhydraatrijke groenten vervangen door champignons. Champignons staan vooral bekend om hun hoge anti-oxiderende werking. Verder bevatten ze kalium, fosfor, koper, vezels, B vitaminen en selenium.

Wil je jouw stoofschotel nóg gezonder maken? Voeg dan weer wat wortel of zoete aardappel toe.

 

Hoe lang moet stoofvlees garen?

Voor het garen van stoofvlees geldt; hoe langer hoe lekkerder. Nadat je het water aan de kook hebt gebracht, draai je het gas zacht en laatje het voor 90 minuten heel zachtjes doorkoken met een gesloten deksel. Roer elke half uur.

Wanneer je het gas tussendoor uitzet en steeds weer even aan de kook brengt, kan je het kookproces tot meer dan 3 uur rekken. Hierdoor wordt het vlees heel zacht.

Wat kan je bij stoofvlees serveren?

Voeg je geen groente toe aan de stoof, dan wil je waarschijnlijk iets serveren bij dit stoofvleesrecept. Dit zijn onze suggesties:

Wat serveer jij het liefste bij stoofvlees met rode wijn?

 

5 van 2 stemmen
Print

Stoofvlees met rode wijn

Bourgondisch recept voor een boeuf Bourguignon. Een slanke stoofvlees kan je maken met rode wijn en verse kruiden. Voeg wortel en zoete aardappel toe voor een gezonde maaltijd.

Gang Diner
Keuken Frans
Keyword Beef Bourguignon, Stoofvlees, vleesgerecht
tijd <60 minuten
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur
Porties 5 personen
Caloriën 263 kcal

Ingrediënten

  • 1 kg rundvlees In stukken gesneden, 1 tot 2 cm
  • 200 gr spekblokjes gerookt
  • 400 gr champignons
  • 150 gr ui 2 stuks groot
  • 10 gr knoflook 2 teentjes
  • 250 ml rode wijn
  • 300 ml water
  • Kruiden boeket
  • Mespuntje Cayenne peper
  • Peper en zout
  • Xantaangom optioneel
  • 1 el bieslook fijngehakt

Instructies

  1. Doe de bacon in de pan en zet op het vuur. Bak langzaam uit. Schep uit de pan en zet apart.

  2. Marineer het rundvlees met peper en zout. Schroei het vlees dicht in de pan met bacon vet. Niet garen, alleen kleuren. Zet apart. Werk in kleine batches, zodat de pan niet te vol raakt.

  3. Voeg een klont boter toe aan de pan. Fruit hierin het ui tot deze glazig is.

  4. Voeg de gesneden champignons toe en breng op smaak met Cayenne, peper en zout. Voeg de knoflook toe.

  5. Wacht to de champignons hun vocht loslaten en deze ook weer verdampt is. Voeg het vlees en bacon, rode wijn toe en het kruidenboeket toe en roer alles goed door.

  6. Voeg water en bouillon toe. Het rundvlees moet net onder water staan. Breng aan de kook en kook zachtjes gaar. Zie notitie

  7. Verwijder het kruidenboeket en serveer in diepe borden. Garneer met zure room en bieslook

Notities

Het kruidenboeket

Het kruidenboeket is een bosje samengebonden kruiden. Dit kan een mix zijn van peterselie, tijm, rozemarijn, salie en laurier. Omdat je het boeket verwijdert blijft een milde smaak achter. Wil je kruidig stoofvlees snijd dan de peterselie, rozemarijn en tijm fijn en bak mee met de knoflook. Gebruik een thee-ei voor de salie en laurier. 

Nutrition Facts
Stoofvlees met rode wijn
Amount Per Serving
Calorieën 263 Calorieën uit vet 126
% Daily Value*
Vet 14g20%
Verzadigd vet 5g25%
Sodium 698mg30%
Potassium 557mg16%
Koolhydraten 8g3%
Vezels 1g4%
Suiker 3g3%
Eiwit 17g34%
Vitamine A 41IU2%
Vitamine C 5mg7%
Calcium 22mg2%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Rate dit recept

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben je er ook klaar mee om er alleen voor te staan?

Dat snap ik! En het is bewezen dat het veel effectiever is als je het samen doet. Meld je daarom direct even aan bij de Samen Slank Community! Dan profiteer jij net als 1200+ enthousiaste vrouwen van de ultieme stok achter de deur. Nu proberen voor SLECHTS €1,00

  • 1200+

    Leden en ervaringen

  • 52

    Elke week een nieuw weekmenu

  • 566+

    Berichten per week

  • 1368+

    Reacties per week

Probeer nu voor €1