Vul hieronder je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot de 10 afslank recepten...
(Het is 100% gratis en privé)
Vorige week was ik bij mijn moeder aan het eten, mijn lievelings; chili con carne. Zoals altijd heerlijk gegeten, maar wat schetst mijn verbazing? Mijn moeder, mijn voorbeeld en inspiratie, gebruikt nog steeds een kant-en-klare kruidenmix voor mijn favoriete Mexicaanse schotel!
Als je zelf wilt bepalen wat er in je pannetje gaat, kook je het beste zo puur mogelijk. Fabrikanten verwerken namelijk verschillende toevoegingen in hun producten. De meeste zijn natuurlijk en onschuldig. Ze zorgen ervoor dat producten langer houdbaar zijn of een betere smaak hebben.
Maar soms bevatten ze allergiegevoelige stofjes zoals lactose en gluten. Ook zit er vaak zout en suiker als smaakmaker in verwerkt. Ik vind het fijn om zelf te bepalen wat ik eet. Jij toch ook?
Je eigen kruidenmix maken is eigen heel eenvoudig. Men neme een glazen weckpot of een blik wat je goed af kan sluiten. Meng de kruiden goed door en voilà; jij hebt jouw persoonlijke perfecte kruidenmix voor meerdere heerlijke maaltijden.
De basis van de mix is paprika poeder, smoked paprika. Zorg wel dat je de gerookte variant gebruikt, dat verschil proef je echt. The spicy part is the tricky part. Een chili mag natuurlijk pikant zijn, maar je wilt misschien liever niet met traanogen aan tafel zitten. De cayenne peper kan je naar smaak opvoeren of een beetje terugbrengen. Het scheelt natuurlijk ook hoeveel verse chilipepers in je gerecht verwerkt.
Essentieel
Wil je je eigen mix extra interessant maken, voeg dan een van de onderstaande kruiden toe. Of gewoon allemaal! Ze bijten elkaar niet en geven een vol aroma aan jouw chili con carne.
Optioneel
Dat is eenvoudig smullen! Bij jouw volgende Mexicaanse maaltijd gebruik je 1 of 2 eetlepels kruidenmix. Nu je weet hoe je Chili con Carne zonder pakje maakt, vraag je je misschien af hoe dit in een koolhydraatarm dieet past.
Chili con carne is van origine een bonengerecht en daardoor geen koolhydraatarme maaltijd. Bonen, kidneybonen en bruine bonen, bevatten vrij veel koolhydraten; zo’n 20 gram per 100 gram.
Ma’s tip: In dit artikel lees je meer over hoeveel koolhydraten per dag je kan eten.
Om hier een low carb maaltijd van te maken verminder je de hoeveelheid bonen en vervangt ze met gehakt, geraspte kaas en room. Zelf voeg ik graag extra rode paprika’s toe en champignons.
Nu hebben we het hier wel over goede of langzame koolhydraten en die zijn lang niet zo slecht als de verwerkte of snelle koolhydraten die bijvoorbeeld in brood zitten. Bovendien zitten ze vol goede voedingsstoffen.
Peulvruchten en bonen zijn voor veel mensen over heel de wereld een belangrijk, dagelijks ingrediënt. Dat komt omdat ze vol energie zitten, eenvoudig te verbouwen zijn en lekker lang houdbaar. In een koolhydraatarm dieet vermijden we de koolhydraatrijke bonen liever (zoals kikkererwten, kidney-, bruine-, zwarte-, witten en limabonen). Moet je bonen volledig uit je dieet weren? Hier zijn 4 goede redenen om zo nu en dan wél bonen te eten.
Tip: Bonen bevatten gemiddeld 20 gram koolhydraten per 100 gram. Dit is veel, maar als je dit compenseert een andere maaltijd, kan je wel profiteren van de gezonden eigenschappen van deze peulvrucht. Daarom rekenen we bonen tot de 11 beste koolhydraten bij het afvallen.
Voor een donkere smoked flavoured chili voeg je een reep pure chocolade toe aan je recept. Je raspt deze fijn boven de pan zodra de groenten gaar zijn. Een reep van 100 gram bevat zo’n 35 koolhydraten, dus dit zijn ongeveer +6 koolhydraten per portie. Gelukkig is ons basisrecept erg koolhydraatarm, dus dat past precies!
Een glas donker / stout bier voegt ook veel smaak toe. Omdat bier niet kha is kiezen wij voor 3 shotglazen wiskey of een kopje goede sterke espresso. Je voegt dit samen met de bouillon en tomatenblokjes toe aan de saus.
Het leuke van chili vind ik dat je er een beetje je eigen feestje van kan maken. Het liefste zet ik een hele verzameling van mijn favoriete toppings op tafel. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
Zoals je ziet is er geen enkele rede voor mijn moeder om nog langer chili con carne uit een pakje te maken. Met gedroogde en verse kruiden, geheime ingrediënten en andere toppings maak je eenvoudig een eenpansgerecht om van te watertanden!
Nu ben ik heel erg benieuwd wat jullie favoriete variant is. Laten jullie in de comments van jullie horen?
Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij volledig uitgewerkte weekmenu’s, recepten en boodschappenlijstjes. Ontvang online support van onze afslank coach. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.
Mensen gingen je voor
Koolhydraatarme Recepten
Tips & Snacks
Afslank Garantie (geld terug)
Rate dit recept
En Nanda, hoe is deze uit de pan gekomen?
Verrassend met de chocolade. Ga ik eens proberen. I love Chili con carne to the moon and back ❤️
Chili con Carne zonder bonen is voor mij geen Chili. Ik hoef niet koolhydraatarm te eten, maar koolhydraatbeperkt. Daarom heb ik er een klein blik kidneybonen in gedaan.
Bonen bevatten veel vezels en langzame koolhydraten, dus dat komt wel goed.
Hoi Jacqueline, ik snap wat je bedoelt. En je hebt helemaal gelijk wat betreft de langzame koolhydraten in bonen. Met een combinatie van bruine bonen, linzen en kikkererwten zou je de carbs evt. een beetje kunnen drukken.
Ga ik zeker een keer maken,lijkt me lekker
Hoi Tineke, ben benieuwd naar jouw favoriete mix! Ik word zelf altijd erg blij van de whiskey – chocolade variant 🙂