Tips
Ik had het overschat. Het maken van een perfecte tomatensoep is absoluut kunstig, maar ik dacht dat het echt iets heel moeilijks was. Misschien heb ik de herinneringen uit mijn kinderjaren iets te hoog op een voetstuk staan of te veel Bertoli reclames gezien. Je weet wel, waarin grote mama’s met imposante pannen voor de hele straat tomaten omtoveren tot een weldadige soep. Wat blijkt, dat kan jij dus ook. Voor jezelf. Of je gezin. En het kost je nog geen half uur met dit eenvoudige tomatensoep recept.
Welke soort verse tomaten zijn het beste voor tomatensoep
Wat bleek nou het geheim van een eenvoudige tomatensoep zelf maken? Een goede soep, valt of staat met… goede ingrediënten. Nu zijn er in de gemiddelde supermarkt minstens 6 soorten tomaten te vinden. Als jij mij dan vraagt; “welke tomatensoort is de beste voor deze soep?”, dan is mijn antwoord: “de lekkerste!”
Want veel tomaten hebben simpelweg geen smaak… Die maken dus ook geen lekkere soep. Laat bijvoorbeeld de standaard ronde tomaat vooral liggen. Veel lekkerder zijn bijvoorbeeld trostomaten, met Tasty Tom als bekendste smaakmaker. Romatomaten zijn ook erg smakelijk en zijn iets minder zoet. Ook de vlezige Cour de Bouf maakt een heerlijke soep!
Ma’s Tip: aan de geur van een tomaat ruik je vaak al hoe hij smaakt. Laat je kritische neus z’n werk doen.
Mijn ervaring is dat tomaten uit eigen tuin vaak het lekkerst zijn, dus als je een zonnig plekje op het zuiden hebt, zou ik zeker een poging wagen.
Eenvoudig de lekkerste soep zelf maken
Wil je tomatensoep zelf maken, dan heb ik, voordat je aan de slag gaat, nog een paar tips voor een extra lekkere soep:
- Laat de tomaten in een papieren zak goed doorrijpen. Dan hebben ze de meeste smaak.
- Hoe langer de tomaten in de pan sudderen hoe meer smaak er vrijkomt.
- Waarom is mijn soep niet rood? Misschien ben je een beetje teleurgesteld wanneer je geen dieprode tomatensoep aantreft in de pan. Dit komt door de concentratie aan tomaten. Die is lager dan bijvoorbeeld in puree. De room zorgt ervoor dat de soep nog lichter wordt.
- Als je een beetje vals wilt spelen kan je er een scheut tomatensap of -puree aan toevoegen. De soep wordt dan roder van kleur en je hebt snel meer volume.
- Ons smaakgeheim is de pumpin spice mix. Deze hippe mix wordt veel gebruikt in cakes en taarten of als topping van je latte. Het bestaat uit nootmuskaat, foelie, kardemom, kruidnagel, koriander, gemberpoeder en kaneel.
- Heb je deze mix niet in huis, experimenteer dan zelf met de kruiden die je wel hebt!
Tomatensoep koolhydraatarm?
Deze soep bestaat slechts 8 koolhydraten. Dit is op basis van 3 porties. Kook je de soep meer in, dan zullen er meer koolhydraten per kommetje overblijven. Verdeel je de soep over meer porties dan heb je er natuurlijk weer minder. Zo maak je van je soep dus ook een gezond tussendoortje.
In elk geval kan je deze soep prima meenemen naar je werk voor een hartige lunch, samen met een snee koolhydraatarm pompoen brood of een Kha cracker.
Veel lunchplezier met dit tomatensoep recept!
Rate dit recept
ik maak heel vaak soep vooral als mijn kinderen en kleinkinderen komen, zoals vandaag op vader dag. maak ik deze heerlijke en simpele Tomatensoep. vorige week gemaakt en wauw heerlijk van smaak dus voor herhaling vatbaar.