Wil je gratis keto proberen en tot 2 kilo per week verliezen?
Makkelijke Baba Ganoush: Libanese dip met aubergines en knoflook
- Lunch
-
4 porties
- 7g koolhydraten

De smaken van Lebanon op je bord.
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 2 el olijfolie extra vierge
- 1/3 tl zout
- 1 tl komijnpoeder
- 1/3 tl paprikapoeder gerookt
- 2 teentjes knoflook
- 1 el tahini
- ½ citroen
- 2 takjes peterselie
- 1 el granaatappelpitjes
Instructies
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden Celsius.
- Halveer de aubergine. Snijd met een mes ruitjes aan de binnenkant van de aubergine en prik met een vork een aantal gaatjes aan de buitenkant. Besmeer aan beide kanten met olijfolie, zout en kruiden.
- Leg met de binnenkant naar beneden op een met pakpapier beklede bakplaat en bak 45 minuten in de oven.
- Verpak de knoflook in aluminiumfolie, leg bij de aubergine in de oven om te poffen.
- Haal de aubergine uit de oven en schep het vruchtvlees (als dit lekker zacht geworden is) uit de schil.
- Pel de knoflook.
- Mix het vruchtvlees van de aubergine, knoflook, tahini, overige olie, 1 el citroensap en citroenzeste in een blender of keukenmachine tot een grove dip.
- Hak de peterselie grof.
- Garneer de baba ganoush met peterselie en granaatappelpitjes.
- Serveer met je favoriete rauwkost, eet smakelijk!
Deze Baba Ganoush zit bomvol smaak. Vele keren beter dan de dipjes die te koop zijn bij de Albert Heijn en Jumbo, al zeggen we het zelf. Dit gerechtje scoort op elke tafel. Serveer bijvoorbeeld als luxe voorgerechtje tijdens de feestdagen.
Hoe maak je Baba Ganoush?
Voor een traditionele Baba Ganoush worden de aubergines boven een open vuurtje geroosterd, zodat het vruchtvlees een lekker gerookt smaakje krijgt. Niet iedereen heeft altijd een BBQ ter beschikking, dus hebben wij gerookte paprikapoeder toegevoegd en de aubergine in de oven geroosterd. Dit geeft net zo’n lekker rooksmaakje en ook meteen een feestelijk kleurtje.
Dit Libanese gerecht is een reflectie van de streek van afkomst. Baba Ganoush ontstond door een combinatie van de rijke gewassen: rijpe aubergines, heerlijk sappige citroenen, fruitige olijfolie en een vleugje knoflook (bron).
Hoe gebruik je dit Libanees recept?
Baba Ganoush maakt meestal deel uit van een groter Libanees recept, een mezze. Een mezze is een selectie aan warme en koude dips en hapjes die voor een maaltijd word geserveerd.
Bijna onmisbaar, want een mezze is ook heel lekker zonder brood in een koolhydraatarme variant. Tijdens de eerste gang van je koolhydraatarme (kerst)diner stellen dan ook voor om het volgende te serveren:
- Falafel van kikkererwten
- Hummus met rode biet
- Olijven
- Baba Ganoush
- Een bord met een mooie selectie aan (rauwe) groenten, in allerlei kleuren en maten, om mee te dippen.
Denk aan struikjes bloemkool, komkommer- en wortelstokjes, paprika en selderij.
Lekker gezellig met z’n allen tafelen en hapjes delen. Een betere feestdag bestaat niet.
Hoelang blijft Baba Ganoush goed?
De Baba Ganoush kun je gerust van tevoren maken. Het blijft 3-5 dagen goed in de koelkast. Persoonlijk zou ik het zo snel mogelijk opeten, want dan is het natuurlijk het lekkerst 🙂
Is jouw buikje ook weer lekker rond gegeten? Doen we allemaal wel eens en moet ook zo af en toe kunnen. Zorg dat je de draad weer oppakt. Neem het Koolhydraatarm 50 dagen programma erbij en geef jezelf weer een nieuwe kans. Klik hier.

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij volledig uitgewerkte weekmenu’s, recepten en boodschappenlijstjes. Ontvang online support van onze afslank coach. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.
-
140.000+
Mensen gingen je voor
-
90+
Koolhydraatarme Recepten
-
250
Tips & Snacks
-
100%
Afslank Garantie (geld terug)
Rate dit recept
Hmm aubergine lekker!