Makkelijke Baba Ganoush: Libanese dip met aubergines en knoflook

Op naar de zomer met dit Libanees recept. Deze dip van aubergines, knoflook en citroen is koolhydraatarm en zit bomvol smaak.
  • Lunch
  • 4 porties
  • 7g koolhydraten

De smaken van Lebanon op je bord.

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 1/3 tl zout
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1/3 tl paprikapoeder gerookt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el tahini
  • ½ citroen
  • 2 takjes peterselie
  • 1 el granaatappelpitjes

Instructies

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden Celsius.
  • Halveer de aubergine. Snijd met een mes ruitjes aan de binnenkant van de aubergine en prik met een vork een aantal gaatjes aan de buitenkant. Besmeer aan beide kanten met olijfolie, zout en kruiden.
  • Leg met de binnenkant naar beneden op een met pakpapier beklede bakplaat en bak 45 minuten in de oven.
  • Verpak de knoflook in aluminiumfolie, leg bij de aubergine in de oven om te poffen.
  • Haal de aubergine uit de oven en schep het vruchtvlees (als dit lekker zacht geworden is) uit de schil.
  • Pel de knoflook.
  • Mix het vruchtvlees van de aubergine, knoflook, tahini, overige olie, 1 el citroensap en citroenzeste in een blender of keukenmachine tot een grove dip.
  • Hak de peterselie grof.
  • Garneer de baba ganoush met peterselie en granaatappelpitjes.
  • Serveer met je favoriete rauwkost, eet smakelijk!
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Baba Ganoush: Libanese dip met aubergines en knoflook
Hoeveelheid per portie
Calories 78 Calories from Fat 72
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 8g11%
Verzadigd vet 1g5%
Sodium 36mg2%
Potassium 279mg8%
Koolhydraten 7g3%
Vezels 4g17%
Suiker 4g4%
Eiwit 1g2%
Vitamine A 113IU5%
Vitamine C 5mg7%
Calcium 15mg2%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Deze Baba Ganoush zit bomvol smaak. Vele keren beter dan de dipjes die te koop zijn bij de Albert Heijn en Jumbo, al zeggen we het zelf. Dit gerechtje scoort op elke tafel. Serveer bijvoorbeeld als luxe voorgerechtje tijdens de feestdagen.

Hoe maak je Baba Ganoush?

Voor een traditionele Baba Ganoush worden de aubergines boven een open vuurtje geroosterd, zodat het vruchtvlees een lekker gerookt smaakje krijgt. Niet iedereen heeft altijd een BBQ ter beschikking, dus hebben wij gerookte paprikapoeder toegevoegd en de aubergine in de oven geroosterd. Dit geeft net zo’n lekker rooksmaakje en ook meteen een feestelijk kleurtje.

Dit Libanese gerecht is een reflectie van de streek van afkomst. Baba Ganoush ontstond door een combinatie van de rijke gewassen: rijpe aubergines, heerlijk sappige citroenen, fruitige olijfolie en een vleugje knoflook (bron).

Hoe gebruik je dit Libanees recept?

Baba Ganoush maakt meestal deel uit van een groter Libanees recept, een mezze. Een mezze is een selectie aan warme en koude dips en hapjes die voor een maaltijd word geserveerd.

Bijna onmisbaar, want een mezze is ook heel lekker zonder brood in een koolhydraatarme variant. Tijdens de eerste gang van je koolhydraatarme (kerst)diner stellen dan ook voor om het volgende te serveren:

  • Falafel van kikkererwten
  • Hummus met rode biet
  • Olijven
  • Baba Ganoush
  • Een bord met een mooie selectie aan (rauwe) groenten, in allerlei kleuren en maten, om mee te dippen.
    Denk aan struikjes bloemkool, komkommer- en wortelstokjes, paprika en selderij.

Lekker gezellig met z’n allen tafelen en hapjes delen. Een betere feestdag bestaat niet.

Hoelang blijft Baba Ganoush goed?

De Baba Ganoush kun je gerust van tevoren maken. Het blijft 3-5 dagen goed in de koelkast. Persoonlijk zou ik het zo snel mogelijk opeten, want dan is het natuurlijk het lekkerst 🙂

Is jouw buikje ook weer lekker rond gegeten? Doen we allemaal wel eens en moet ook zo af en toe kunnen. Zorg dat je de draad weer oppakt. Neem het Koolhydraatarm 50 dagen programma erbij en geef jezelf weer een nieuwe kans. Klik hier.

 

baba ganoush met granaatappelpitjes en verse kruiden
4.06 van 237 stemmen
Print

Baba Ganoush: Libanese dip met aubergines en knoflook

Op naar de zomer met dit Libanees recept. Deze dip van aubergines, knoflook en citroen is koolhydraatarm en zit bomvol smaak.

Gang Lunch
Keuken Midden-Oosters
Keyword aubergine, dipsaus, mezze
dieet koolhydraatarm, vegetarisch
tijd >60minuten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 porties
Caloriën 78 kcal

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 1/3 tl zout
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1/3 tl paprikapoeder gerookt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el tahini
  • ½ citroen
  • 2 takjes peterselie
  • 1 el granaatappelpitjes

Instructies

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden Celsius.

  2. Halveer de aubergine. Snijd met een mes ruitjes aan de binnenkant van de aubergine en prik met een vork een aantal gaatjes aan de buitenkant. Besmeer aan beide kanten met olijfolie, zout en kruiden.

  3. Leg met de binnenkant naar beneden op een met pakpapier beklede bakplaat en bak 45 minuten in de oven.

  4. Verpak de knoflook in aluminiumfolie, leg bij de aubergine in de oven om te poffen.

  5. Haal de aubergine uit de oven en schep het vruchtvlees (als dit lekker zacht geworden is) uit de schil.

  6. Pel de knoflook.

  7. Mix het vruchtvlees van de aubergine, knoflook, tahini, overige olie, 1 el citroensap en citroenzeste in een blender of keukenmachine tot een grove dip.

  8. Hak de peterselie grof.

  9. Garneer de baba ganoush met peterselie en granaatappelpitjes.

  10. Serveer met je favoriete rauwkost, eet smakelijk!

Voedingswaarden
Baba Ganoush: Libanese dip met aubergines en knoflook
Hoeveelheid per portie
Calories 78 Calories from Fat 72
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 8g11%
Verzadigd vet 1g5%
Sodium 36mg2%
Potassium 279mg8%
Koolhydraten 7g3%
Vezels 4g17%
Suiker 4g4%
Eiwit 1g2%
Vitamine A 113IU5%
Vitamine C 5mg7%
Calcium 15mg2%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Meer dan 140.000 succesverhalen
koolhydraatarm dieet boek programma met recepten en weekmenu

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept

Geef een reactie

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij volledig uitgewerkte weekmenu’s, recepten en boodschappenlijstjes. Ontvang online support van onze afslank coach. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.

  • 140.000+

    Mensen gingen je voor

  • 90+

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslank Garantie (geld terug)

Meer info