Makkelijke Baba Ganoush: Libanese dip met aubergines en knoflook

Op naar de zomer met dit Libanees recept. Deze dip van aubergines, knoflook en citroen is koolhydraatarm en zit bomvol smaak.
  • Lunch
  • 4 porties
  • 4g koolhydraten

De smaken van Lebanon op je bord.

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 1 stuks aubergine
  • 1 teentje knoflook fijn geraspt
  • 4 takjes peterselie fijngesneden
  • 30 gr yoghurt
  • 1 el olijfolie extra vierge en extra om het gerecht af te maken
  • 1 el tahini
  • ½ stuks citroen schil geraspt en sap uitgeperst
  • zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190° C.
  • Prik de aubergine rondom met een vork. Bak in een overschaal minstens 45 minuten. keer de aubergine om en bak nog eens 30 minuten.
  • Haal de aubergine voorzichtig (met een keukentang) aan het steeltje uit de oven. Snijd de aubergine een een kant open en laat de aubergine daarna in een zeef uitlekken, tot volledig gekoeld.
  • Schraap het vruchtvlees van de aubergine uit de vellen en hak het fijn.
  • Meng de aubergine, knoflook, yoghurt, tahini, citroenschil en -sap, olijfolie en de peterselie in een kom. Behoud een klein beetje peterselie om voor het serveren over de baba ganoush te strooien.
  • Breng Baba Ganoush op smaak met zout en meng goed door. Bestrooi met peterselie en begiet met een scheutje olijfolie. Serveer met een selectie rauwe groenten, zoals wortel- en komkommerstokjes en bloemkool.
Voedingswaarden
Nutrition Facts
Baba Ganoush: Libanese dip met aubergines en knoflook
Amount Per Serving
Calorieën 37 Calorieën uit vet 18
% Daily Value*
Vet 2g3%
Verzadigd vet 1g5%
Sodium 6mg0%
Potassium 145mg4%
Koolhydraten 4g2%
Vezels 2g8%
Suiker 2g2%
Eiwit 1g2%
Vitamine A 104IU5%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 4mg5%
Calcium 19mg2%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Misschien ken je Baba Ganoush wel van de recepten van Yotam Ottolenghi? Net zoals zijn versie, zit onze Baba Ganoush bomvol smaak. Vele keren beter dan de dipjes die te koop zijn bij de Albert Heijn en Jumbo, al zeggen we het zelf.

Hoe maak je Baba Ganoush?

Voor een traditionele Baba Ganoush worden de aubergines boven een open vuurtje geroosterd, zodat het vruchtvlees een lekker gerookt smaakje krijgt. Helaas hebben we de BBQ op het moment niet tot onze beschikking, dus is de aubergine uit dit gerecht in de oven gegrild.

Maar heb je wel een BBQ of vuurkorf in de achtertuin staan, kook dan vooral de aubergines op het vuur voor een extra authentieke versie van dit gerecht.

Dit Libanese gerecht is een heerlijke reflectie van de streek van afkomst. Op de vruchtbare grond van het Midden-Oosten, het huidige Lebanon, Israël, Palestina en Turkije, ontstond duizenden jaren geleden de eerste landbouw. De Baba Ganoush is een eetbare versie van de rijke gewassen die daar werden verbouwd: rijpe aubergines, heerlijk sappige citroenen, fruitige olijfolie en een vleugje knoflook.

Hoe gebruik je dit Libanees recept?

Baba Ganoush maakt meestal deel uit van een groter Libanees recept, een mezze. Een mezze is een selectie aan warme en koude dips en hapjes die voor een maaltijd word geserveerd. Zoals de Spanjaarden hun tapas hebben en de Italianen hun antipasti, zo hebben ze in Turkije en Lebanon hun mezze. Een bijna onmisbaar deel van deze gang is brood, zoals pitabrood, om mee te dippen.

Bijna onmisbaar, want een mezze is ook heel lekker zonder brood in een koolhydraatarme variant. Voor een koolhydraatarme versie stellen we dan ook voor om het volgende te serveren:

  • Falafel van kikkererwten
  • Hummus met rode biet
  • Olijven
  • Baba Ganoush
  • Een bord met een mooie selectie aan (rauwe) groenten, in allerlei kleuren en maten, om mee te dippen.
    Denk aan struikjes bloemkool, komkommer- en wortelstokjes, paprika en selderij.

Lekker met z’n allen aan de tafel voor een mezze, buiten in het zonnetje. Een betere lente- of zomerdag bestaat niet.

Hoelang blijft Baba Ganoush goed?

De Baba Ganoush kun je gerust van tevoren maken. Het blijft tot wel 5 dagen goed in de koelkast.

 

Baba ganoush aubergine en knoflook dip met knapperige groente
4.5 van 2 stemmen
Print

Baba Ganoush: Libanese dip met aubergines en knoflook

Op naar de zomer met dit Libanees recept. Deze dip van aubergines, knoflook en citroen is koolhydraatarm en zit bomvol smaak.

Gang Lunch
Keuken Midden-Oosters
Keyword aubergine, dipsaus, mezze
dieet koolhydraatarm, vegetarisch
tijd >60minuten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 porties
Caloriën 37 kcal

Ingrediënten

  • 1 stuks aubergine
  • 1 teentje knoflook fijn geraspt
  • 4 takjes peterselie fijngesneden
  • 30 gr yoghurt
  • 1 el olijfolie extra vierge en extra om het gerecht af te maken
  • 1 el tahini
  • ½ stuks citroen schil geraspt en sap uitgeperst
  • zout naar smaak

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 190° C.

  2. Prik de aubergine rondom met een vork. Bak in een overschaal minstens 45 minuten. keer de aubergine om en bak nog eens 30 minuten.

  3. Haal de aubergine voorzichtig (met een keukentang) aan het steeltje uit de oven. Snijd de aubergine een een kant open en laat de aubergine daarna in een zeef uitlekken, tot volledig gekoeld.

  4. Schraap het vruchtvlees van de aubergine uit de vellen en hak het fijn.

  5. Meng de aubergine, knoflook, yoghurt, tahini, citroenschil en -sap, olijfolie en de peterselie in een kom. Behoud een klein beetje peterselie om voor het serveren over de baba ganoush te strooien.

  6. Breng Baba Ganoush op smaak met zout en meng goed door. Bestrooi met peterselie en begiet met een scheutje olijfolie. Serveer met een selectie rauwe groenten, zoals wortel- en komkommerstokjes en bloemkool.

Nutrition Facts
Baba Ganoush: Libanese dip met aubergines en knoflook
Amount Per Serving
Calorieën 37 Calorieën uit vet 18
% Daily Value*
Vet 2g3%
Verzadigd vet 1g5%
Sodium 6mg0%
Potassium 145mg4%
Koolhydraten 4g2%
Vezels 2g8%
Suiker 2g2%
Eiwit 1g2%
Vitamine A 104IU5%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 4mg5%
Calcium 19mg2%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept

Geef een antwoord

Makkelijk Afvallen recepten boek met Niels Bosman
Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma (fysiek boek)

Onze bestseller! Al meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Je krijgt weekmenu’s voor 7 weken. Met meer dan 150 overheerlijke koolhydraatarme recepten, snacks & tussendoortjes. Nu met 100% afslankgarantie, als jij na 50 dagen niet bent afgevallen, betaal ik je 100% je geld terug. Zonder vragen!

  • 99.000+

    Mensen gingen je voor

  • 150

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslankgarantie (geld terug)

Meer info