Tips
Deze Baba Ganoush zit bomvol smaak. Vele keren beter dan de dipjes die te koop zijn bij de Albert Heijn en Jumbo, al zeggen we het zelf. Dit gerechtje scoort op elke tafel. Serveer bijvoorbeeld als luxe voorgerechtje tijdens de feestdagen.
Hoe maak je Baba Ganoush?
Voor een traditionele Baba Ganoush worden de aubergines boven een open vuurtje geroosterd, zodat het vruchtvlees een lekker gerookt smaakje krijgt. Niet iedereen heeft altijd een BBQ ter beschikking, dus hebben wij gerookte paprikapoeder toegevoegd en de aubergine in de oven geroosterd. Dit geeft net zo’n lekker rooksmaakje en ook meteen een feestelijk kleurtje.
Dit Libanese gerecht is een reflectie van de streek van afkomst. Baba Ganoush ontstond door een combinatie van de rijke gewassen: rijpe aubergines, heerlijk sappige citroenen, fruitige olijfolie en een vleugje knoflook (bron).
Hoe gebruik je dit Libanees recept?
Baba Ganoush maakt meestal deel uit van een groter Libanees recept, een mezze. Een mezze is een selectie aan warme en koude dips en hapjes die voor een maaltijd word geserveerd.
Bijna onmisbaar, want een mezze is ook heel lekker zonder brood in een koolhydraatarme variant. Tijdens de eerste gang van je koolhydraatarme (kerst)diner stellen dan ook voor om het volgende te serveren:
- Falafel van kikkererwten
- Hummus met rode biet
- Olijven
- Baba Ganoush
- Een bord met een mooie selectie aan (rauwe) groenten, in allerlei kleuren en maten, om mee te dippen.
Denk aan struikjes bloemkool, komkommer- en wortelstokjes, paprika en selderij.
Lekker gezellig met z’n allen tafelen en hapjes delen. Een betere feestdag bestaat niet.
Hoelang blijft Baba Ganoush goed?
De Baba Ganoush kun je gerust van tevoren maken. Het blijft 3-5 dagen goed in de koelkast. Persoonlijk zou ik het zo snel mogelijk opeten, want dan is het natuurlijk het lekkerst 🙂
Is jouw buikje ook weer lekker rond gegeten? Doen we allemaal wel eens en moet ook zo af en toe kunnen. Zorg dat je de draad weer oppakt. Neem het Koolhydraatarm 50 dagen programma erbij en geef jezelf weer een nieuwe kans. Klik hier.
Rate dit recept
Hmm aubergine lekker!