Snel een paar kilo's
verliezen? Profiteer alleen deze week van
€10,- korting op ZomerSlank.
Makkelijke Baba Ganoush: Libanese dip met aubergines en knoflook
- Lunch
-
4 porties
- 4g koolhydraten

De smaken van Lebanon op je bord.
Ingrediënten
- 1 stuks aubergine
- 1 teentje knoflook fijn geraspt
- 4 takjes peterselie fijngesneden
- 30 gr yoghurt
- 1 el olijfolie extra vierge en extra om het gerecht af te maken
- 1 el tahini
- ½ stuks citroen schil geraspt en sap uitgeperst
- zout naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190° C.
- Prik de aubergine rondom met een vork. Bak in een overschaal minstens 45 minuten. keer de aubergine om en bak nog eens 30 minuten.
- Haal de aubergine voorzichtig (met een keukentang) aan het steeltje uit de oven. Snijd de aubergine een een kant open en laat de aubergine daarna in een zeef uitlekken, tot volledig gekoeld.
- Schraap het vruchtvlees van de aubergine uit de vellen en hak het fijn.
- Meng de aubergine, knoflook, yoghurt, tahini, citroenschil en -sap, olijfolie en de peterselie in een kom. Behoud een klein beetje peterselie om voor het serveren over de baba ganoush te strooien.
- Breng Baba Ganoush op smaak met zout en meng goed door. Bestrooi met peterselie en begiet met een scheutje olijfolie. Serveer met een selectie rauwe groenten, zoals wortel- en komkommerstokjes en bloemkool.
Misschien ken je Baba Ganoush wel van de recepten van Yotam Ottolenghi? Net zoals zijn versie, zit onze Baba Ganoush bomvol smaak. Vele keren beter dan de dipjes die te koop zijn bij de Albert Heijn en Jumbo, al zeggen we het zelf.
Hoe maak je Baba Ganoush?
Voor een traditionele Baba Ganoush worden de aubergines boven een open vuurtje geroosterd, zodat het vruchtvlees een lekker gerookt smaakje krijgt. Helaas hebben we de BBQ op het moment niet tot onze beschikking, dus is de aubergine uit dit gerecht in de oven gegrild.
Maar heb je wel een BBQ of vuurkorf in de achtertuin staan, kook dan vooral de aubergines op het vuur voor een extra authentieke versie van dit gerecht.
Dit Libanese gerecht is een heerlijke reflectie van de streek van afkomst. Op de vruchtbare grond van het Midden-Oosten, het huidige Lebanon, Israël, Palestina en Turkije, ontstond duizenden jaren geleden de eerste landbouw. De Baba Ganoush is een eetbare versie van de rijke gewassen die daar werden verbouwd: rijpe aubergines, heerlijk sappige citroenen, fruitige olijfolie en een vleugje knoflook.
Hoe gebruik je dit Libanees recept?
Baba Ganoush maakt meestal deel uit van een groter Libanees recept, een mezze. Een mezze is een selectie aan warme en koude dips en hapjes die voor een maaltijd word geserveerd. Zoals de Spanjaarden hun tapas hebben en de Italianen hun antipasti, zo hebben ze in Turkije en Lebanon hun mezze. Een bijna onmisbaar deel van deze gang is brood, zoals pitabrood, om mee te dippen.
Bijna onmisbaar, want een mezze is ook heel lekker zonder brood in een koolhydraatarme variant. Voor een koolhydraatarme versie stellen we dan ook voor om het volgende te serveren:
- Falafel van kikkererwten
- Hummus met rode biet
- Olijven
- Baba Ganoush
- Een bord met een mooie selectie aan (rauwe) groenten, in allerlei kleuren en maten, om mee te dippen.
Denk aan struikjes bloemkool, komkommer- en wortelstokjes, paprika en selderij.
Lekker met z’n allen aan de tafel voor een mezze, buiten in het zonnetje. Een betere lente- of zomerdag bestaat niet.
Hoelang blijft Baba Ganoush goed?
De Baba Ganoush kun je gerust van tevoren maken. Het blijft tot wel 5 dagen goed in de koelkast.

Onze bestseller! Al meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Je krijgt weekmenu’s voor 7 weken. Met meer dan 150 overheerlijke koolhydraatarme recepten, snacks & tussendoortjes. Nu met 100% afslankgarantie, als jij na 50 dagen niet bent afgevallen, betaal ik je 100% je geld terug. Zonder vragen!
-
99.000+
Mensen gingen je voor
-
150
Koolhydraatarme Recepten
-
250
Tips & Snacks
-
100%
Afslankgarantie (geld terug)
Rate dit recept
Hmm aubergine lekker!