Weten wat je moet eten om af te vallen?
Weten wat je moet eten om af te vallen?
Krijg je persoonlijke weekmenu in de Makkelijke Maaltijd Planner en verlies gratis je eerste kilo's.
Doe mee voor €0,00
Koolhydraatarm maar toch vol van de hartige smaak van kaas!
Rate dit recept
Bedankt voor je rating!
Wie kent ‘m niet – zo’n knapperige kaas soufflé van de frituur. Lekker maar óh zó ongezond.
Gelukkig is er een verantwoord alternatief. De gefrituurde Nederlandse kaas soufflé is pas in 1969 uitgevonden, maar de Fransen waren er al veel eerder bij.
De traditionele Franse soufflé is een luchtig beslag van bloem, eigeel en geklopt eiwit, dat in de oven wordt gebakken. Daardoor rijst het beslag. Misschien ben je bekend met de chocolade versie, die vaak als dessert wordt gereserveerd.
Maar de hartige soufflé met kaas is misschien nog wel lekkerder. Doordat er zo veel lucht in het beslag wordt geklopt valt het niet zwaar, maar kun je wel genieten van een op-en-top kaassmaak. Het is een verrassend hoofdgerecht en complimenten van je gasten zijn gegarandeerd!
Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, is een kaas soufflé maken een makkie – zelfs als je geen bloem gebruikt en voor de koolhydraatarme versie gaat. In dit recept gebruiken we amandelmeel, zodat er weinig koolhydraten in het recept zitten.
Zorg er in ieder geval voor dat je het eiwit goed stijf klopt en het rustig en langzaam door de kaasmix spatelt, zodat je zoveel mogelijk lucht behoudt.
Daarnaast is het heel belangrijk, dat je de kaas soufflés serveert zodra ze gebakken zijn! Zoals echt Franse soufflés zakken ze na het bakken langzaam maar zeker weer in. De truc is ze op tafel te krijgen voordat dit gebeurt.
Je kunt verschillende soorten kazen gebruiken voor een soufflé. Het ligt er aan wat voor een intensiteit van smaak je zoekt.
Wil je graag een echte hartige kaas soufflé maken? Kies dan voor een sterke kaas, zoals oude kaas, Old Amsterdam of Comté.
Ben je op zoek naar een zachtere smaak? Kies dan bijvoorbeeld voor een jong belegen kaas.
Een zelfgemaakte Franse kaas soufflé is veel gezonder dan uit de frituur! Combineer de zache en luchtige soufflé is samen met een frisse salade voor een verrassend hoofdgerecht.
Verwarm de oven voor op 200° C.
Vet de soufflé schaaltjes met boter in. Maak hierbij het liefst gebruik van een deegkwastje en vet het schaaltje met opwaartse vegen, van de bodem naar de rand toe, in. Bestrooi de binnenkant van de schaaltjes met de fijngeraspte Parmezaanse kaas. Laat de schaaltjes in de koelkast afkoelen terwijl je de rest van het recept voorbereidt.
Smelt de boter in een pan. Voeg het amandelmeel en de psylliumvezels toe. Roer goed om en kook al roerend een paar minuten om een roux te maken.
Klop de melk langzaam door de roux. Warm het geheel op en laat het 5 minuten rustig pruttelen, totdat het indikt.
Haal de pan van het vuur en roer de geraspte kaas door de mix. Laat de roux-kaas mix in een grote kom afkoelen zodra alle kaas gesmolten is.
Split de de eierdooiers van het eiwit. Plaats het eiwit apart in een grote, schone kom. Klop de eierdooiers één voor één door de afgekoelde roux-kaas mix.
Klop het eiwit met een mespuntje zout stijf.
Klop de roux-kaas mix los met twee eetlepels stijf eiwit. Spatel de rest van het eiwit heel rustig door de mix, zodat het mooi luchtig blijft.
Verdeel de kaasmix tussen de 4 soufflé schaaltjes. Vul de schaaltjes tot de rand en strijk de bovenkant van de mix glad. Strijk met de top van je duim langs het randje van de soufflé schaaltjes om het rijzen te bevorderen.
Vul een middelhoge ovenslede of ovenschaal tot de helft met kokend water. Plaats de schaaltjes in het water in de ovenslede.
Bak de soufflés 12-15 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de soufflés boven de rand gerezen en goudbruin zijn. Serveer de kaas soufflé onmiddellijk.
++=
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.
Heb je iets te vieren? Maakt een koolhydraatarme taart…
Je mist de macaroni niet in deze keto versie van de Amerikaanse Mac ‘n Cheese, met een romige kaassaus en bloemkool.
Hét ultieme comfort food: een krokant stukje kip gevuld met de smeuïgste peterselie boter.
Een plakje van dit bananenbrood is heerlijk als ontbijt of als tussendoortje
Plukbrood met kaas. Vandaag smeren we niet, maar plukken we ons brood!
heerlijke koolhydraatarme kaas taco’s, super lekker en gezond
Vandaag verwennen wij jou met deze heerlijke zelfgemaakte cupcakes van peer. Je kan er de hele week van snoepen!
Wil jij gezonde ontbijtkoek maken? Probeer dan dit recept…
Kapsalon eten en afvallen? Klinkt onwaarschijnlijk. Toch is het…
Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij flexibele weekmenu’s, recepten en kant-en-klare boodschappenlijstjes. Houd je successen bij in de gratis habit tracker. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.
Mensen gingen je voor
Nieuwe Afslank Recepten
Tips & Snacks
Afslank Garantie (geld terug)
Krijg je persoonlijke weekmenu in de Makkelijke Maaltijd Planner en verlies gratis je eerste kilo's.
Doe mee voor €0,00
2 Kilo in 10 Dagen?
Ontdek het gemak van persoonlijke weekmenu's en start met afvallen.
Ontdek het gemak van persoonlijke weekmenu's en start met afvallen.
Vul hieronder je naam en e-mail in en krijg direct GRATIS toegang tot de 10 afslank recepten...
(Het is 100% gratis en privé)
Rate dit recept
Hoelang moet de oven voorverwarmen?