Tips
Wie kent ‘m niet – zo’n knapperige kaas soufflé van de frituur. Lekker maar óh zó ongezond.
Gelukkig is er een verantwoord alternatief. De gefrituurde Nederlandse kaas soufflé is pas in 1969 uitgevonden, maar de Fransen waren er al veel eerder bij.
Wat is een Franse soufflé?
De traditionele Franse soufflé is een luchtig beslag van bloem, eigeel en geklopt eiwit, dat in de oven wordt gebakken. Daardoor rijst het beslag. Misschien ben je bekend met de chocolade versie, die vaak als dessert wordt gereserveerd.
Maar de hartige soufflé met kaas is misschien nog wel lekkerder. Doordat er zo veel lucht in het beslag wordt geklopt valt het niet zwaar, maar kun je wel genieten van een op-en-top kaassmaak. Het is een verrassend hoofdgerecht en complimenten van je gasten zijn gegarandeerd!
Hoe kan je een koolhydraatarme kaas soufflé luchtig maken?
Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, is een kaas soufflé maken een makkie – zelfs als je geen bloem gebruikt en voor de koolhydraatarme versie gaat. In dit recept gebruiken we amandelmeel, zodat er weinig koolhydraten in het recept zitten.
Zorg er in ieder geval voor dat je het eiwit goed stijf klopt en het rustig en langzaam door de kaasmix spatelt, zodat je zoveel mogelijk lucht behoudt.
Daarnaast is het heel belangrijk, dat je de kaas soufflés serveert zodra ze gebakken zijn! Zoals echt Franse soufflés zakken ze na het bakken langzaam maar zeker weer in. De truc is ze op tafel te krijgen voordat dit gebeurt.
Welke kazen kun je gebruiken voor een hartige soufflé?
Je kunt verschillende soorten kazen gebruiken voor een soufflé. Het ligt er aan wat voor een intensiteit van smaak je zoekt.
Wil je graag een echte hartige kaas soufflé maken? Kies dan voor een sterke kaas, zoals oude kaas, Old Amsterdam of Comté.
Ben je op zoek naar een zachtere smaak? Kies dan bijvoorbeeld voor een jong belegen kaas.
Rate dit recept
Hoelang moet de oven voorverwarmen?