Koolhydraatarme Kaas Soufflé | Luchtig Basisrecept

Een zelfgemaakte Franse kaas soufflé is veel gezonder dan uit de frituur! Combineer de zache en luchtige soufflé is samen met een frisse salade voor een verrassend hoofdgerecht.
  • Diner
  • 4 soufflés
  • 8g koolhydraten

Koolhydraatarm maar toch vol van de hartige smaak van kaas!

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 40 gr ongezouten boter plus extra voor invetten
  • 40 gr amandelmeel
  • 5 gr psylliumvezels
  • 300 ml melk
  • 4 stuks eieren
  • 100 gr geraspte kaas zoals oud belegen, gouda, Comté of Old Amsterdam
  • 50 gr parmezaanse kaas fijngeraspt
  • zout (mespuntje of max. 0,4 gr)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200° C.
  • Vet de soufflé schaaltjes met boter in. Maak hierbij het liefst gebruik van een deegkwastje en vet het schaaltje met opwaartse vegen, van de bodem naar de rand toe, in. Bestrooi de binnenkant van de schaaltjes met de fijngeraspte Parmezaanse kaas. Laat de schaaltjes in de koelkast afkoelen terwijl je de rest van het recept voorbereidt.
  • Smelt de boter in een pan. Voeg het amandelmeel en de psylliumvezels toe. Roer goed om en kook al roerend een paar minuten om een roux te maken.
  • Klop de melk langzaam door de roux. Warm het geheel op en laat het 5 minuten rustig pruttelen, totdat het indikt.
  • Haal de pan van het vuur en roer de geraspte kaas door de mix. Laat de roux-kaas mix in een grote kom afkoelen zodra alle kaas gesmolten is.
  • Split de de eierdooiers van het eiwit. Plaats het eiwit apart in een grote, schone kom. Klop de eierdooiers één voor één door de afgekoelde roux-kaas mix.
  • Klop het eiwit met een mespuntje zout stijf.
  • Klop de roux-kaas mix los met twee eetlepels stijf eiwit.  Spatel de rest van het eiwit heel rustig door de mix, zodat het mooi luchtig blijft.
  • Verdeel de kaasmix tussen de 4 soufflé schaaltjes. Vul de schaaltjes tot de rand en strijk de bovenkant van de mix glad. Strijk met de top van je duim langs het randje van de soufflé schaaltjes om het rijzen te bevorderen.
  • Vul een middelhoge ovenslede of ovenschaal tot de helft met kokend water. Plaats de schaaltjes in het water in de ovenslede.
  • Bak de soufflés 12-15 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de soufflés boven de rand gerezen en goudbruin zijn. Serveer de kaas soufflé onmiddellijk.
Voedingswaarden
Nutrition Facts
Koolhydraatarme Kaas Soufflé
Amount Per Serving
Calorieën 330 Calorieën uit vet 243
% Daily Value*
Vet 27g39%
Verzadigd vet 14g70%
Sodium 461mg20%
Potassium 139mg4%
Koolhydraten 8g3%
Vezels 2g8%
Suiker 4g4%
Eiwit 15g30%
Vitamine A 725IU33%
Vitamine B12 1mg36%
Calcium 441mg44%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

Wie kent ‘m niet – zo’n knapperige kaas soufflé van de frituur. Lekker maar óh zó ongezond.

Gelukkig is er een verantwoord alternatief. De gefrituurde Nederlandse kaas soufflé is pas in 1969 uitgevonden, maar de Fransen waren er al veel eerder bij.

Wat is een Franse soufflé?

De traditionele Franse soufflé is een luchtig beslag van bloem, eigeel en geklopt eiwit, dat in de oven wordt gebakken. Daardoor rijst het beslag. Misschien ben je bekend met de chocolade versie, die vaak als dessert wordt gereserveerd.

Maar de hartige soufflé met kaas is misschien nog wel lekkerder. Doordat er zo veel lucht in het beslag wordt geklopt valt het niet zwaar, maar kun je wel genieten van een op-en-top kaassmaak. Het is een verrassend hoofdgerecht en complimenten van je gasten zijn gegarandeerd!

Hoe kan je een koolhydraatarme kaas soufflé luchtig maken?

Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, is een kaas soufflé maken een makkie – zelfs als je geen bloem gebruikt en voor de koolhydraatarme versie gaat. In dit recept gebruiken we amandelmeel, zodat er weinig koolhydraten in het recept zitten.

Zorg er in ieder geval voor dat je het eiwit goed stijf klopt en het rustig en langzaam door de kaasmix spatelt, zodat je zoveel mogelijk lucht behoudt.

Daarnaast is het heel belangrijk, dat je de kaas soufflés serveert zodra ze gebakken zijn! Zoals echt Franse soufflés zakken ze na het bakken langzaam maar zeker weer in. De truc is ze op tafel te krijgen voordat dit gebeurt.

Welke kazen kun je gebruiken voor een hartige soufflé?

Je kunt verschillende soorten kazen gebruiken voor een soufflé. Het ligt er aan wat voor een intensiteit van smaak je zoekt.

Wil je graag een echte hartige kaas soufflé maken? Kies dan voor een sterke kaas, zoals oude kaas, Old Amsterdam of Comté.

Ben je op zoek naar een zachtere smaak? Kies dan bijvoorbeeld voor een jong belegen kaas.

 

Luchtige Franse kaas soufflé met Parmezaanse kaas uit de oven volgens koolhydraatarm recept
4.5 van 2 stemmen
Print

Koolhydraatarme Kaas Soufflé

Een zelfgemaakte Franse kaas soufflé is veel gezonder dan uit de frituur! Combineer de zache en luchtige soufflé is samen met een frisse salade voor een verrassend hoofdgerecht.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Keyword amandelmeel, Kaas, koolhydraatarm hoofdgerecht
dieet koolhydraatarm, suikervrij
tijd <60 minuten
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 soufflés
Caloriën 330 kcal

Ingrediënten

  • 40 gr ongezouten boter plus extra voor invetten
  • 40 gr amandelmeel
  • 5 gr psylliumvezels
  • 300 ml melk
  • 4 stuks eieren
  • 100 gr geraspte kaas zoals oud belegen, gouda, Comté of Old Amsterdam
  • 50 gr parmezaanse kaas fijngeraspt
  • zout (mespuntje of max. 0,4 gr)

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200° C.

  2. Vet de soufflé schaaltjes met boter in. Maak hierbij het liefst gebruik van een deegkwastje en vet het schaaltje met opwaartse vegen, van de bodem naar de rand toe, in. Bestrooi de binnenkant van de schaaltjes met de fijngeraspte Parmezaanse kaas. Laat de schaaltjes in de koelkast afkoelen terwijl je de rest van het recept voorbereidt.

  3. Smelt de boter in een pan. Voeg het amandelmeel en de psylliumvezels toe. Roer goed om en kook al roerend een paar minuten om een roux te maken.

  4. Klop de melk langzaam door de roux. Warm het geheel op en laat het 5 minuten rustig pruttelen, totdat het indikt.

  5. Haal de pan van het vuur en roer de geraspte kaas door de mix. Laat de roux-kaas mix in een grote kom afkoelen zodra alle kaas gesmolten is.

  6. Split de de eierdooiers van het eiwit. Plaats het eiwit apart in een grote, schone kom. Klop de eierdooiers één voor één door de afgekoelde roux-kaas mix.

  7. Klop het eiwit met een mespuntje zout stijf.

  8. Klop de roux-kaas mix los met twee eetlepels stijf eiwit.  Spatel de rest van het eiwit heel rustig door de mix, zodat het mooi luchtig blijft.

  9. Verdeel de kaasmix tussen de 4 soufflé schaaltjes. Vul de schaaltjes tot de rand en strijk de bovenkant van de mix glad. Strijk met de top van je duim langs het randje van de soufflé schaaltjes om het rijzen te bevorderen.

  10. Vul een middelhoge ovenslede of ovenschaal tot de helft met kokend water. Plaats de schaaltjes in het water in de ovenslede.

  11. Bak de soufflés 12-15 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de soufflés boven de rand gerezen en goudbruin zijn. Serveer de kaas soufflé onmiddellijk.

Nutrition Facts
Koolhydraatarme Kaas Soufflé
Amount Per Serving
Calorieën 330 Calorieën uit vet 243
% Daily Value*
Vet 27g39%
Verzadigd vet 14g70%
Sodium 461mg20%
Potassium 139mg4%
Koolhydraten 8g3%
Vezels 2g8%
Suiker 4g4%
Eiwit 15g30%
Vitamine A 725IU33%
Vitamine B12 1mg36%
Calcium 441mg44%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

++=

Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een antwoord

Makkelijk Afvallen recepten boek met Niels Bosman
Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma (fysiek boek)

Onze bestseller! Al meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Je krijgt weekmenu’s voor 7 weken. Met meer dan 150 overheerlijke koolhydraatarme recepten, snacks & tussendoortjes. Nu met 100% afslankgarantie, als jij na 50 dagen niet bent afgevallen, betaal ik je 100% je geld terug. Zonder vragen!

  • 99.000+

    Mensen gingen je voor

  • 150

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslankgarantie (geld terug)

Meer info