Chili con carne zonder pakje | Koolhydraatarm | Makkelijk Afvallen

Chili con carne zonder pakje

By on 22 mei 2019
Leestijd: 7 minuten

Vorige week was ik bij mijn moeder aan het eten, mijn lievelings; chili con carne. Zoals altijd heerlijk gegeten, maar wat schetst mijn verbazing? Mijn moeder, mijn voorbeeld en inspiratie, gebruikt nog steeds een kant-en-klare kruidenmix voor mijn favoriete Mexicaanse schotel! Tijd voor verandering, mam, vanaf vandaag koken we chili con carne zonder pakje.

Waarom geen kruidenmix uit een pakje of een zakje?

Als je zelf wilt bepalen wat er in je pannetje gaat, kook je het beste zo puur mogelijk. Fabrikanten verwerken namelijk verschillende toevoegingen in hun producten. De meeste zijn natuurlijk en onschuldig. Ze zorgen ervoor dat producten langer houdbaar zijn of een betere smaak hebben.

Maar soms bevatten ze allergiegevoelige stofjes zoals lactose en gluten. Ook zit er vaak zout en suiker als smaakmaker in verwerkt. Ik vind het fijn om zelf te bepalen wat ik eet. Jij toch ook?

Hoe maak je je eigen chili con carne mix?

Je eigen kruidenmix maken is eigen heel eenvoudig. Men neme een glazen weckpot of een blik wat je goed af kan sluiten. Meng de kruiden goed door en voilà; jij hebt jouw persoonlijke perfecte kruidenmix voor meerdere heerlijke maaltijden.

De basis van de mix is paprika poeder, smoked paprika. Zorg wel dat je de gerookte variant gebruikt, dat verschil proef je echt. The spicy part is the tricky part. Een chili mag natuurlijk pikant zijn, maar je wilt misschien liever niet met traanogen aan tafel zitten. De cayenne peper kan je naar smaak opvoeren of een beetje terugbrengen. Het scheelt natuurlijk ook hoeveel verse chilipepers in je gerecht verwerkt.

Essentieel

  • 2 eetlepels gerookte paprika
  • ½ tot 2 eetlepels chilipoeder of cayenne peper
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • ½ eetlepel korianderpoeder

Wil je je eigen mix extra interessant maken, voeg dan een van de onderstaande kruiden toe. Of gewoon allemaal! Ze bijten elkaar niet en geven een vol aroma aan jouw chili con carne.

Optioneel

  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 2 theelepels cacaopoeder
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder

Dat is eenvoudig smullen! Bij jouw volgende Mexicaanse maaltijd gebruik je 1 of 2 eetlepels kruidenmix. Nu je weet hoe je Chili con Carne zonder pakje maakt, vraag je je misschien af hoe dit in een koolhydraatarm dieet past.

Hoe maak je chili con carne koolhydraatarm?

chili con carne is van origine een bonengerecht en daardoor geen koolhydraatarme maaltijd. Bonen, kidneybonen en bruine bonen, bevatten vrij veel koolhydraten; zo’n 20 gram per 100 gram.

Ma’s tip: In dit artikel lees je meer over hoeveel koolhydraten per dag je kan eten.

Om hier een lowcarb maaltijd van te maken verminder je de hoeveelheid bonen en vervangt ze met gehakt, geraspte kaas en room. Zelf voeg ik graag extra rode paprika’s toe en champignons.

Nu hebben we het hier wel over goede of langzame koolhydraten en die zijn lang niet zo slecht als de verwerkte of snelle koolhydraten die bijvoorbeeld in brood zitten. Bovendien zitten ze vol goede voedingsstoffen.

Hoe gezond zijn kidneybonen?

Peulvruchten en bonen zijn voor veel mensen over heel de wereld een belangrijk, dagelijks ingrediënt. Dat komt omdat ze vol energie zitten, eenvoudig te verbouwen zijn en lekker lang houdbaar. In een koolhydraatarm dieet vermijden we de koolhydraatrijke bonen liever (zoals kikkererwten, kidney-, bruine-, zwarte-,  witten en limabonen). Moet je bonen volledig uit je dieet weren? Hier zijn 4 goede redenen om zo nu en dan wél bonen te eten.

  1. Nutriëntendichtheid. Bonen bevatten veel proteïnen per calorie. Hierdoor geven ze niet alleen veel energie, maar voegen ze ook goede voedingsstoffen toe aan je lichaam. Eet je liever geen vlees, bonen zijn een goede vleesvervanger (in combinatie met zaden of een volkoren product voor de nodige aminozuren).
  2. Micronutriënten. Kidneybonen zijn rijk aan vitaminen en mineralen. (foliumzuur, thiamine, fosfor, mangese, koper, potassium (kalium) en magnesium.
  3. Juiste koolhydraten. Andere koolhydraten in bonen bestaan uit vezels. Vezelrijk eten geeft je een verzadigd gevoel, stabiliseert je bloeddruk en zorgt voor een goede spijsvertering.
  4. Veel energie. De meeste koolhydraten uit bonen komen echter uit zetmeel. Zetmeel wordt in je lichaam snel omgezet in energie.

Bonen bevatten gemiddeld 20 gram koolhydraten per 100 gram. Dit is veel, maar als je dit compenseert een andere maaltijd, kan je wel profiteren van de gezonden eigenschappen van deze peulvrucht.

Ma’s tip: Ben je op zoek naar een gebalanceerd dieet? Probeer dan ons 50 dagen programma. Dit staat vol lekkere recepten, afgestemde dagmenu’s en boodschappenlijsten voor de hele week.

Lekkere variaties

Donkere Chili

Voor een donkere smoked flavoured chili voeg je een reep pure chocolade toe aan je recept. Je raspt deze fijn boven de pan zodra de groenten gaar zijn. Een reep van 100 gram bevat zo’n 35 koolhydraten, dus dit zijn ongeveer +6 koolhydraten per portie. Gelukkig is ons basisrecept erg koolhydraatarm, dus dat past precies!

Een glas donker / stout bier voegt ook veel smaak toe. Omdat bier niet kha is kiezen wij voor 3 shotglazen wiskey of een kopje goede sterke espresso. Je voegt dit samen met de bouillon en tomatenblokjes toe aan de saus.

Topping maakt het af

Het leuke van chili vind ik dat je er een beetje je eigen feestje van kan maken. Het liefste zet ik een hele verzameling van mijn favoriete toppings op tafel. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Fijne gesneden jalapeño peper of groene chili
  • Gehakte lente-ui of rode ui
  • Crême fraise of kookroom
  • Verse kruiden als koriander of peterselie
  • Geraspte (oude) kaas of feta
  • Blokjes avocado of banaan

Zoals je ziet is er geen enkele rede voor mijn moeder om nog langer chili con carne uit een pakje te maken. Met gedroogde en verse kruiden, geheime ingrediënten en andere toppings maak je eenvoudig een eenpansgerecht om van te watertanden!

Nu ben ik heel erg beniewd wat jullie favoriete variant is. Laten jullie in de comments van jullie horen?

Koolhydraatarme recept voor chili con carne

Afdrukken

Koolhydraatarme Chili con Carne

Dit Mexikaanse gerecht heeft een licht pittige volle smaak, afgemaakt met room en gesmolten kaas. Echt comfort food dus. In dit koolydraatarme recept hebben we de bonen vervangen door extra gehakt. Koolhydraatarme Chili con Carne past nu perfect in jouw dieet!
Gang Diner
Keuken Mexicaans
Trefwoord Eenpansgerecht, gehakt, vlees
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 4 personen
calorieën 610kcal
Auteur MakkelijkAfvallen

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 stuks ui in halve ringen
  • 2 stuks rode paprika in blokjes
  • 400 gram tomatenblokjes blik
  • 2 teentjes knoflook zeer fijn gesneden
  • 2 stuks chili peper naar smaak
  • ¼ liter kippenbouillon

Kruidenmix

  • 2 eetlepels gerookte paprika poeder
  • 1 eetlepel komijn poeder
  • ¼ eetlepel zwarte peper poeder
  • ¼ eetlepel cayennepeper naar smaak

Topping

  • 175 gram oude kaas geraspt
  • 160 ml kookroom
  • 100 gram 1 bosje lente ui gehakt

Instructies

  • Rul de gehakt bruin in een hapjes pan. Hiervoor kan je (vloeibare) bakboter of olie gebruiken. Schep de gehakt uit de pan en zet apart.
  • Fruit op een laag vuur de uien en de helft van de paprika glazig. Hoe langer en langzamer, hoe lekkerder. Voeg eventueel olie of boter toe
  • Voeg de andere helft van de paprika (en eventuele andere groente die je mee wil bakken) toe. Bak deze enkele minuten mee tot de paprika half gaar is.
  • Voeg de gesnipperde chili en knoflook toe en fruit mee.
  • Voeg de kruidenmix toe en fruit mee tot de geuren vrijkomen. Indien de mix te droog wordt olie of boter toevoegen.
  • Voeg het gehakt, de tomatenblokjes en de bouillon toe en roer door. Breng het geheel al roerend op een hoog vuur tot het kookt. Laag het vuur laag en laat de pan zonder deksel zachtjes sudderen voor 30 – 45 minuten, tot het de gewenste dikte heeft. Hoe langer, hoe lekkerder.
  • Serveer in een diep bord met je favoriete toppings. Eet smakelijk!

Nutrition

Calories: 610kcal | Carbohydrates: 7g | Protein: 33g | Fat: 50g | Saturated Fat: 25g | Cholesterol: 178mg | Sodium: 768mg | Potassium: 600mg | Fiber: 1g | Sugar: 3g | Vitamin A: 1290IU | Vitamin C: 10.9mg | Calcium: 304mg | Iron: 3.9mg

Facebook Reacties

About Thijs van Bokkem

Speciaal voor jullie verzamel ik de lekkerste recepten. Voor Ma schrijf ik over het belang van gezonde voeding en hoe je dat het beste kan bereiken. Een goede gezondheid begint voor mij met goed eten. Zelf verbouw ik het liefst zoveel mogelijk mijn eigen groenten en kruiden. Alles wat jouw lichaam nodig heeft, groeit in een tuin!

4 Comments

  1. Jacqueline S

    5 december 2019at19:42

    Chili con Carne zonder bonen is voor mij geen Chili. Ik hoef niet koolhydraatarm te eten, maar koolhydraatbeperkt. Daarom heb ik er een klein blik kidneybonen in gedaan.

    Bonen bevatten veel vezels en langzame koolhydraten, dus dat komt wel goed.

    • Thijs van Bokkem

      9 december 2019at22:12

      Hoi Jacqueline, ik snap wat je bedoelt. En je hebt helemaal gelijk wat betreft de langzame koolhydraten in bonen. Met een combinatie van bruine bonen, linzen en kikkererwten zou je de carbs evt. een beetje kunnen drukken.

  2. Tineke Bolleboom

    8 juni 2019at14:55

    Ga ik zeker een keer maken,lijkt me lekker

    • Thijs van Bokkem

      12 juni 2019at18:31

      Hoi Tineke, ben benieuwd naar jouw favoriete mix! Ik word zelf altijd erg blij van de whiskey – chocolade variant 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *