Hoeveel koolhydraten per dag bij een koolhydraatarm dieet?

 1. Leestijd 7 min
 2. 26 02 2019
Deel dit bericht
hoeveel koolhydraten per dag
Hoeveel koolhydraten mag je per dag bij een koolhydraatarm dieet?

Bij een koolhydraatarm dieet haal je 30% van je calorieën uit koolhydraten. Je mag dan 150 gram koolhydraten per dag.

Door het volgen van een koolhydraatarm dieet krijg je meer energie, heb je minder snel honger en val je sneller af. Je weet nu hoeveel koolhydraten per dag je mag eten bij zo’n dieet, maar wat zijn de juiste koolhydraten? En zijn er ook verschillende koolhydraatarme diëten? Lees snel verder.

Wat is de basis van een koolhydraatarm dieet

Snelle koolhydraten zijn niet goed voor ons lichaam. Deze koolhydraten worden erg snel opgenomen uit het voedsel dat we eten en komen hierdoor snel in ons bloed terecht. Je bloedsuikerspiegel stijgt dus snel na het eten van snelle koolhydraten, waardoor je even energie krijgt. Na deze energiepiek daalt je bloedsuikerspiegel helaas weer. Hierdoor ontstaan er pieken in je bloedsuikerspiegel, wat niet goed is voor je lichaam.

Ook heb je maar heel kort profijt van deze koolhydraten. Als je suikerspiegel namelijk na de energiepiek weer daalt, kom je in een dip terecht. Mogelijke gevolgen: vermoeidheid, lusteloosheid, hoofdpijn en snel weer honger. Het verzadigingsgevoel is dus maar van korte duur.

Neem je heel veel snelle koolhydraten, meer dan je kunt verbruiken? Dan komt je lichaam niet toe aan het verbranden van hiervan en wordt het overschot opgeslagen als vet in je cellen. Een van de oorzaken van overgewicht!

Een koolhydraatarm dieet kan je helpen om meer balans aan te brengen in je voedingspatroon. Je hoeft koolhydraten niet helemaal te vermijden; ze zijn namelijk ook gewoon een bron van energie! Een goede combinatie tussen langzame koolhydraten en andere voedingsbronnen die energie leveren is daarom nodig.

Hoeveel koolhydraten per dag?

Maar bij zo’n koolhydraatarm dieet, hoeveel koolhydraten per dag mag je dan nemen? En wat zijn die andere bronnen van energie?

Het aantal koolhydraten dat je mag nemen is afhankelijk van het dieet dat je volgt. Er zijn in de basis drie soorten koolhydraatarme diëten:

 • Streng koolhydraatarm dieet
 • Gematigd koolhydraatarm dieet
 • Normaal koolhydraatarm dieet

Bij elk van deze diëten wordt een ander koolhydraatpercentage aanbevolen. Deze koolhydraten worden aangevuld met goede vetten en eiwitten. Lees meer over de functie van eiwitten en vetten in een koolhydraatarm dieet in onze andere artikelen.

Begin je pas net met koolhydraatarm eten maar wil je wel afvallen? Start dan met een normaal koolhydraatarm dieet, zodat je alvast kunt wennen. Vervolgens kun je het aantal koolhydraten afbouwen en overstappen op een gematigd of streng koolhydraatarm dieet.

Heb je je streefgewicht bereikt? Bouw het aantal koolhydraten dan langzaam weer op tot je weer bij een normaal koolhydraatarm dieet bent.

Hoe kan je de verdeling van koolhydraten uitrekenen?

Hoe reken je nu precies uit hoeveel koolhydraten per dag je kunt eten? Hoe reken je uit wat bijvoorbeeld 30% koolhydraten, 40% vetten en 30% eiwitten zijn?

Allereerst zijn deze verhoudingen meer een indicatie. Het is niet de bedoeling dat je alles op de grammen na precies gaat uitrekenen. Dat zou alleen maar stress veroorzaken!

Wat je kunt doen is een aantal dagen opschrijven wat je eet en hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten in die producten zitten. Kijk hiervoor op de verpakkingen of op sites als www.voedingswaardetabel.nl. Schrijf dit op in een lijstje.

Zo heb je een overzicht van wat je gemiddeld binnenkrijgt en krijg je een beetje feeling voor de verhoudingen in je eten. Dit kun je dan eventueel bijschroeven als dat nodig is.

Slechte bronnen van koolhydraten

Het is belangrijk dat je de koolhydraten uit goede bronnen haalt. De koolhydraten die je moet vermijden zijn snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten leveren maar kort energie, geven een kort verzadigingsgevoel en kunnen leiden tot overgewicht.

Snelle koolhydraten zitten voornamelijk in niet-natuurlijke producten. Fabrieksmatige producten dus waar naast snelle koolhydraten ook veel andere slechte toevoegingen in zitten. Denk aan de volgende productcategorieën:

 • Zoetwaren: koek, snoep, gebak, chocolade, cake
 • Graanproducten: brood, witte pasta, witte rijst, pizza
 • Snacks: chips, friet, fastfood
 • Zetmeelrijke producten: aardappelen

Goede bronnen van koolhydraten

De koolhydraten die je wél mag nemen zijn de langzame koolhydraten. Deze koolhydraten geven je lichaam geleidelijk aan energie waardoor je langer verzadigd blijft en je bloedsuikerspiegel stabieler is. Bronnen van deze langzame koolhydraten zijn voornamelijk natuurlijke producten, denk aan:

Uit deze producten wil je je koolhydraten halen! Bekijk hier een handige lijst met koolhydraatarme producten> Sla deze op op je telefoon zodat je in de supermarkt altijd een spiekbriefje hebt.

Wel zijn hier een aantal dingen belangrijk bij om te onthouden. De meeste groenten kun je onbeperkt eten. Groenten zijn ontzettend gezond, dus het is zeker niet erg als je nog een keertje extra opschept. Wel moet je oppassen met zoete aardappelen, bieten, pompoenen, maïs en peulvruchten. Dit zijn bronnen van langzame koolhydraten, maar hier kun je beter niet te veel van nemen.

Daarnaast is fruit ook gezond en goed om te eten in een koolhydraatarm dieet. Het bevat veel goede voedingstoffen en geeft een verzadigd gevoel. Zorg er wel voor dat je niet los gaat op fruit en hier niet te veel van neemt. Eén stuk per dag is voldoende.

Ook havermout bevat veel langzame koolhydraten. Het vult erg goed en bevat het voedingsstoffen als B1 en magnesium. Neem alleen, net als fruit, niet te veel havermout. Een à twee keer per week een schaaltje havermout is prima. Maar houd het ook hierbij. Neem dus niet iedere dag een groot bord havermout!

Ma’s tip: Wil jij niet meer nadenken over hoeveel koolhydraten per dag je eet? In ons 50 dagen programma zitten handige menu’s met eenvoudige boodschappenlijsten per week.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

3 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Lyanne

  Ik zit wel steeds iets boven het vet percentage wat ik mag hebben is dit heel erg ?

 • Amber

  Bedankt voor je positieve bericht Pascale. En wat fijn dat jullie zijn afgevallen! Jullie zijn heel goed op weg! 🙂
  Geniet van de recepten en het kha-eten.

  Groetjes,
  Amber – Ma.

 • Pascale

  Wij zijn aan dag 20. Valt heel goed mee, mijn man was op dag 14 3 kg kwijt en ik 1600 kg. Heel lekkere receptjes, veel nieuwe dingen, als we werken gaan, maken we alles klaar van de dag voordien. Heb al reacties gelezen van mensen die na een week niets afgevallen zijn, dan denk ik dat ze echt nie juist bezig zijn. Heb ook de tien smaken van stevia gekocht en
  Zijn daar super content over. In yoghurt, water, koffie, noem maar op, heel lekker en zo kan je vanalles experimenteren . Dikke proficiat met je recepten Ma.

Geef een reactie