4

Turkse Köfte in Tomatensaus

Kruidige smaken van het Midden Oosten met frisse yoghurt dip. Een eenvoudig recept voor de populaire Turkse gehaktballetjes in een smeuïge tomatensaus.
  • Diner
  • 1 portie
  • 9g koolhydraten

Verras je smaakpapillen met heerlijke gehaktballetjes.

Ingrediënten

Köfte

  • 200 gr rundergehakt
  • ½ tl rode peper
  • ½ tl gemalen koriander
  • ½ tl gemalen venkel

Tomatensaus

  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • ¼ tl gedroogde oregano
  • 200 gr cherrytomaten uit blik (ongeveer een half blik)

Yoghurt Dip

  • 2 el yoghurt
  • ¼ tl sumak (optioneel)

Instructies

  • In een kom, voeg de rode peper, gemalen koriander, gemalen venkel en zout en peper naar smaak toe aan het rundergehakt. Mix het geheel goed gedurende een minuutje of twee. Maak van de gehaktmix vier gehaktballetjes en druk ze dan plat.
  • Verhit de olijfolie, knoflook en oregano in een pannetje. Bak langzaam tot de knoflook goudbruin is. Voeg de cherrytomaten en zout en peper naar smaak toe. Laat de saus ongeveer 25-30 minuten over een laag vuur sudderen.
  • Plaats de yoghurt in een kom, bestrooi eventueel met de sumak en maak af met een scheutje olijfolie.
  • Verwarm de grillstand van de oven voor, op de hoogste stand.
  • Leg de köftes op een met aluminiumfolie beklede bakplaat. Grill in de oven, 5 minuten aan elke kant of tot de köftes goudbruin en gaar zijn. Laat tijdens het grillen de ovendeur op een kiertje staan.
  • Serveer de köftes met de tomatensaus en de yoghurt op tafel. Smullen!

Voedingswaarden

Nutrition Facts
Eenvoudige Turkse Köfte in Kruidige Tomatensaus
Amount Per Serving
Calorieën 566 Calorieën uit vet 387
% Daily Value*
Vet 43g61%
Verzadigd vet 16g80%
Sodium 422mg18%
Potassium 943mg27%
Koolhydraten 9g3%
Vezels 3g13%
Suiker 5g6%
Eiwit 36g72%
Vitamine A 246IU11%
Vitamine B12 4mg143%
Vitamine C 20mg27%
Calcium 116mg12%
IJzer 6mg38%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Tips

Elke Turks huishouden heeft zijn of haar eigen recept voor köfte, oftewel Turkse gehaktballetjes. En dat is zo gek nog niet, want deze gehaktballetjes zijn simpel te bereiden, je kunt er makkelijk je eigen twist aan geven en zodra je er eentje hebt gehad is het heel moeilijk te stoppen, zo lekker zijn ze!

Ook niet onbelangrijk, ze zijn koolhydraatarm en dit recept past prima binnen een verantwoord dieet.

Köfte in tomatensaus, waar komen ze vandaan?

Köfte, kofte, kefta, koofteh. Wie een beetje bekend is met de verschillenden keukens uit Oost-Europa en het Midden-Oosten weet dat ook in Iran, Lebanon, de Balkan en zelfs in India de köfte een populair gerecht is.

Köfte is een eeuwenoud recept, dat vooral tijdens het Ottomaanse Rijk zich wijd verspreidde. Elk land voegt hun eigen kruiden er aan toe, maar in de basis is het een balletje gehakt (maar soms ook linzen) dat wordt gefrituurd of gebakken.

Is Turkse köfte in tomatensaus gezond?

Met deze köfte van gehakt krijg je belangrijke voedingstoffen binnen.

Te veel vlees is niet gezond, maar zoals wij al eerder schreven is vlees op z’n tijd best goed voor je. Vlees is een goede bron van eiwitten: belangrijk voor de structuur en ondersteuning van spieren en botweefsel en essentieel voor het aanmaken van hormonen en enzymen.

Daarnaast bevat het ook veel vitamine B12. Een tekort aan deze vitamine leidt tot vermoeidheid, verzwakkingen, wazigheid en tintelingen.

Vegetariërs en vegans, treur niet! Gelukkig zijn er heel veel andere bronnen van eiwitten, waaronder peulvruchten, noten en avocado.

Kies je voor voornamelijk plantaardige eiwitten? Houd dan wel in de gaten dat je méér plantaardige producten met eiwitten eet, dan dat je gewend bent met vlees. Jouw lichaam benut namelijk minder effectief de eiwitten in planten: ongeveer 60% – 80% benutting, tegenover een benutting van 90% als het gaat om dierlijke eiwitten.

Hoe lang blijven deze Turkse köfte goed?

Deze köfte blijven tot wel 5 dagen goed in de koelkast.

Zo kun je ze later in de week combineren met bijvoorbeeld een Oosterse salade voor een heerlijke lunch. Of wil je in de Turkse sferen blijven? Eet dan een heerlijke Turkse Linzensoep vooraf.

 

Turkse kofte gehaktballetjes met pittige tomatensaus en yoghurt
4.5 van 4 stemmen
Print

Eenvoudige Turkse Köfte in Kruidige Tomatensaus

Kruidige smaken van het Midden Oosten met frisse yoghurt dip. Een eenvoudig recept voor de populaire Turkse gehaktballetjes in een smeuïge tomatensaus.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Turks
Keyword gehaktballetjes, kruidenmix, tomaat
dieet glutenvrij, keto, koolhydraatarm
tijd <60 minuten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 1 portie
Caloriën 566 kcal

Ingrediënten

Köfte

  • 200 gr rundergehakt
  • ½ tl rode peper
  • ½ tl gemalen koriander
  • ½ tl gemalen venkel

Tomatensaus

  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • ¼ tl gedroogde oregano
  • 200 gr cherrytomaten uit blik (ongeveer een half blik)

Yoghurt Dip

  • 2 el yoghurt
  • ¼ tl sumak (optioneel)

Instructies

  1. In een kom, voeg de rode peper, gemalen koriander, gemalen venkel en zout en peper naar smaak toe aan het rundergehakt. Mix het geheel goed gedurende een minuutje of twee. Maak van de gehaktmix vier gehaktballetjes en druk ze dan plat.

  2. Verhit de olijfolie, knoflook en oregano in een pannetje. Bak langzaam tot de knoflook goudbruin is. Voeg de cherrytomaten en zout en peper naar smaak toe. Laat de saus ongeveer 25-30 minuten over een laag vuur sudderen.

  3. Plaats de yoghurt in een kom, bestrooi eventueel met de sumak en maak af met een scheutje olijfolie.

  4. Verwarm de grillstand van de oven voor, op de hoogste stand.

  5. Leg de köftes op een met aluminiumfolie beklede bakplaat. Grill in de oven, 5 minuten aan elke kant of tot de köftes goudbruin en gaar zijn. Laat tijdens het grillen de ovendeur op een kiertje staan.

  6. Serveer de köftes met de tomatensaus en de yoghurt op tafel. Smullen!

Nutrition Facts
Eenvoudige Turkse Köfte in Kruidige Tomatensaus
Amount Per Serving
Calorieën 566 Calorieën uit vet 387
% Daily Value*
Vet 43g61%
Verzadigd vet 16g80%
Sodium 422mg18%
Potassium 943mg27%
Koolhydraten 9g3%
Vezels 3g13%
Suiker 5g6%
Eiwit 36g72%
Vitamine A 246IU11%
Vitamine B12 4mg143%
Vitamine C 20mg27%
Calcium 116mg12%
IJzer 6mg38%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Niels Bosman is de auteur van boek ‘Koolhydraatarm 50 Dagen Programma’. Hij is de oprichter en eigenaar van Makkelijkafvallen.nl. Zijn methode, waarin koolhydraatarm eten centraal staat, heeft al meer dan 99.000 mensen met overgewicht geholpen met afvallen. Voor zijn website verzamelt hij voedzame en koolhydraatarme recepten.

Niels is een coach met een passie voor positieve energie. Hij onderzoekt hoe je eenvoudig een gezonde levensstijl kan toepassen. Daarvoor vertaalt hij wetenschappelijke kennis naar praktische tips.

Hij motiveert je bij de transformatie naar een slank, gezond en gelukkig leven.

 

Ontdek ook onze weekmenu’s!
koolhydraatarm 50 dagen dieet programma

Rate dit recept

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie

Makkelijk Afvallen recepten boek met Niels Bosman

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma (fysiek boek)

Onze bestseller! Al meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Je krijgt weekmenu’s voor 7 weken. Met meer dan 150 overheerlijke koolhydraatarme recepten, snacks & tussendoortjes. Nu met 100% afslankgarantie, als jij na 50 dagen niet bent afgevallen, betaal ik je 100% je geld terug. Zonder vragen!

  • 99.000+

    Mensen gingen je voor

  • 150

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslankgarantie (geld terug)

Meer info