Turkse Rode Linzensoep | Koolhydraatarm

Linzensoep met rode linzen volgens Turks recept. Licht pittige maaltijdsoep, vol van smaak dankzij de originele kruiden. Kijk hoe makkelijk om te maken.
  • Diner
  • 2 koppen linzensoep
  • 29g koolhydraten
Linzensoep volgens koolhydraatarm Turks recept met rode linzen en knolselderij. 29g Voeg toe aan verzameling
Voeg toe aan favorieten

Mercimek çorbası, oftewel Turkse Rode Linzen soep.

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Ingrediënten

  • 85 gr rode linzen
  • 1 stuks ui klein, gesnipperd
  • 1 stuks wortel middelgroot, in stukjes gesneden
  • 80 gr knolselderij fijngesneden
  • 1 tl pul biber of pittige pepervlokken
  • 1 stuks citroen
  • 3.5 el olijfolie extra vierge
  • 500 ml water
  • 1 el zonnebloempitten
  • 1 el pompoenpitten

Instructies

  • Verhit twee eetlepels olijfolie in een middelgrote soeppan en voeg alle groenten en een snuf zout toe.
  • Kook de groenten in ongeveer 6-10 minuten gaar op een middelhoog vuur met de deksel op de pan. Af en toe omroeren.
  • Voeg de linzen en de rode peper toe. Rustig aan met de peper, je kunt later nog meer toevoegen als je echt van een beetje heat houdt!
  • Roer alles goed om. Voeg het water toe en nog een beetje zout, om op smaak te brengen.
  • Breng aan de kook en laat 20-25 minuten koken op een lage temperatuur, totdat de linzen zacht zijn en uit elkaar beginnen te vallen.
  • Verhit intussen 1,5 eetlepel olijfolie in een koekenpannetje. Verhit daarin de zonnebloem- en pompenpitten met een snufje zout, totdat ze een beetje verkleuren en beginnen te poffen. Zet aan de kant.
  • Zet het vuur onder de soeppan uit, voeg het sap van een halve citroen toe en pureer de soep in een blender of met een staafmixer.
  • Proef en breng om smaak met zout, rode peper en citroen. Je doelt op een beetje warmte achter in je mond van de peper en een lekker zuurtje op de tong van de citroen.
  • Garneer de Turkse Linzensoep met een scheutje olijfolie, een snufje rode peper en de geroosterde pitten. Serveer met een partje citroen.
Voedingswaarden
Voedingswaarden
Turkse Rode Linzensoep
Hoeveelheid per portie
Calories 230 Calories from Fat 54
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 6g9%
Verzadigd vet 1g5%
Sodium 99mg4%
Potassium 734mg21%
Koolhydraten 29g11%
Vezels 9g38%
Suiker 4g4%
Eiwit 12g24%
Vitamine A 6850IU311%
Vitamine C 9mg12%
Calcium 72mg7%
IJzer 4mg25%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Tips

In Turks heet deze soep mercimek çorbası, en wordt al eeuwenlang ’s winters en tijdens de Ramadan gegeten. Maar vergis je niet. Met simpele ingrediënten boordevol goede voedingstoffen en eindeloze opties om het recept uit te breiden, is deze soep klaar voor de twenty-first century. Zo zitten er niet méér linzen in dan noodzakelijk en is de soep nog redelijk koolhydraatarm.

Wat is lekker bij deze rode linzesoep?

 Deze Turkse rode linzensoep is een echte team player, en is makkelijk uit te breiden met allerlei spannende ingrediënten:

  • Serveer het met een zachtgekookt eitje in de kom, voor een extra-smeuïge soep.
  • Combineer het met stukjes gerookte kipfilet om er een uitgebreidere maaltijd van te maken.
  • Beetje te enthousiast met de rode peper gestrooid? De soep is heel lekker met een flinke lepel Griekse yoghurt.
  • Onze all-time favoriete combo: bak blokjes halloumi kaas krokant en goudbruin in een koekenpan met een beetje olijfolie en strooi die over de soep als cheesy croutons.

Zijn rode linzen gezond?

Linzen behoren tot de peulvruchten, een categorie groenten die toch aardig wat koolhydraten bevat. Gelukkig zitten ze daarentegen ook boordevol goede voedingstoffen. Denk aan vezels voor een gezonde spijsvertering, maar ook aan vitamine B1 voor essentiële ondersteuning van je metabolisme.

Deze soep is sowieso een kom vol gezonde ingrediënten. Zo haal je makkelijk je dagelijkse dosis vitamine C binnen van de citroen en zitten er in de zonnebloem- en pompoenpitten gezonde vetten.

Onderschat daarnaast de knolselderij niet! Hij mag er dan niet zo gaaf uitzien, maar je krijgt er wel een gezonde stoot vitamine K mee binnen. Bijzonder goed voor sterke botten en een normale bloedstolling.

Met deze simpele soep zit je dus wel goed.

Waar kan ik ingrediënten kopen voor koolhydraatarme linzensoep?

 Op zoek naar linzen, pul biber en halloumi kaas? In de Turkse supermarkt vind je alle ingrediënten zo. Maar je zult ze ook veel vaker in de gewone supermarkt tegenkomen. Als je geen pul biber kunt vinden, kun je ook chili vlokken gebruiken.

Let op! Rode linzen zien er soms ook oranje of goudkleurig uit. Linzen koop je vaak ik een grotere zak, van een halve of hele kilo. Maar sluit de zak goed af en ze gaan achter in de kast nog heel lang mee. Als je linzen over hebt, probeer eens onze heerlijke linzen-groenten stoofschotel.

Heb je toevallig al linzen in huis, maar zijn ze groen of bruin? Geen probleem. Je soep ziet er misschien net wat anders uit, maar al die gezonde voedingstoffen krijg je alsnog mee.

Hoe lang is Turkse soep houdbaar?

 De soep zelf blijft minstens 5 dagen houdbaar in de koelkast en is ook in te vriezen. Perfect om achter de hand te houden en af en toe te experimenteren met nieuwe smaakcombinaties.

Heb je nog een klein beetje over? Serveer het als voorgerecht, met als hoofdgerecht nog een Turkse topper: Turkse Köfte (gehaktballetjes) in tomatensaus.

 

Linzensoep volgens koolhydraatarm Turks recept met rode linzen en knolselderij.
4.08 van 133 stemmen
Print

Turkse Rode Linzensoep

Linzensoep met rode linzen volgens Turks recept. Licht pittige maaltijdsoep, vol van smaak dankzij de originele kruiden. Kijk hoe makkelijk om te maken.

Gang Lunch
Keuken Turks
Keyword maaltijdsoep, peulvruchten, soep
dieet detox, koolhydraatarm, lactosevrij, suikervrij, veganistisch, vegetarisch
tijd <30 minuten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Porties 2 koppen linzensoep
Caloriën 230 kcal

Ingrediënten

  • 85 gr rode linzen
  • 1 stuks ui klein, gesnipperd
  • 1 stuks wortel middelgroot, in stukjes gesneden
  • 80 gr knolselderij fijngesneden
  • 1 tl pul biber of pittige pepervlokken
  • 1 stuks citroen
  • 3.5 el olijfolie extra vierge
  • 500 ml water
  • 1 el zonnebloempitten
  • 1 el pompoenpitten

Instructies

  1. Verhit twee eetlepels olijfolie in een middelgrote soeppan en voeg alle groenten en een snuf zout toe.

  2. Kook de groenten in ongeveer 6-10 minuten gaar op een middelhoog vuur met de deksel op de pan. Af en toe omroeren.

  3. Voeg de linzen en de rode peper toe. Rustig aan met de peper, je kunt later nog meer toevoegen als je echt van een beetje heat houdt!

  4. Roer alles goed om. Voeg het water toe en nog een beetje zout, om op smaak te brengen.

  5. Breng aan de kook en laat 20-25 minuten koken op een lage temperatuur, totdat de linzen zacht zijn en uit elkaar beginnen te vallen.

  6. Verhit intussen 1,5 eetlepel olijfolie in een koekenpannetje. Verhit daarin de zonnebloem- en pompenpitten met een snufje zout, totdat ze een beetje verkleuren en beginnen te poffen. Zet aan de kant.

  7. Zet het vuur onder de soeppan uit, voeg het sap van een halve citroen toe en pureer de soep in een blender of met een staafmixer.

  8. Proef en breng om smaak met zout, rode peper en citroen. Je doelt op een beetje warmte achter in je mond van de peper en een lekker zuurtje op de tong van de citroen.

  9. Garneer de Turkse Linzensoep met een scheutje olijfolie, een snufje rode peper en de geroosterde pitten. Serveer met een partje citroen.

Voedingswaarden
Turkse Rode Linzensoep
Hoeveelheid per portie
Calories 230 Calories from Fat 54
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Vet 6g9%
Verzadigd vet 1g5%
Sodium 99mg4%
Potassium 734mg21%
Koolhydraten 29g11%
Vezels 9g38%
Suiker 4g4%
Eiwit 12g24%
Vitamine A 6850IU311%
Vitamine C 9mg12%
Calcium 72mg7%
IJzer 4mg25%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Meer dan 140.000 succesverhalen
koolhydraatarm dieet boek programma met recepten en weekmenu

Rate dit recept

Bedankt voor je rating!

Dit vinden andere gebruikers van dit recept
  • Jenn

    Dit is geen Turks recept maar lijkt me wel erg lekker hahaha ga hem zeker proberen

  • A van Zuilen

    Hoeveel water moet je toevoegen?

Geef een reactie

Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma

Bewezen effectieve methode om eenvoudig blijvend gewicht te verliezen. Makkelijk om te volgen dankzij volledig uitgewerkte weekmenu’s, recepten en boodschappenlijstjes. Ontvang online support van onze afslank coach. Blijf gemotiveerd, houd vol en val af.

  • 140.000+

    Mensen gingen je voor

  • 90+

    Koolhydraatarme Recepten

  • 250

    Tips & Snacks

  • 100%

    Afslank Garantie (geld terug)

Meer info