Tips
Miso ramen is een populaire Japanse soep.
Hoe maak je een miso ramen recept koolhydraatarm?
Normaal wordt er in een ramen recept gebruik gemaakt van ramen of soba noodles, beide van granen gemaakt en dus best wel hoog in koolhydraten.
Maar wij gaan in deze noedelsoep voor een koolhydraatarme ‘noodle’: courgetti, of courgette spaghetti. Maar je zou de noodles bijvoorbeeld ook van wortel kunnen maken. Zolang je een koolhydraatarm alternatief voor de noodles kiest, past deze soep goed binnen jouw dieet. Bovendien zit deze soep boordevol gezonde voedingstoffen!
Wat is miso soep?
Miso is een Japans pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Miso wordt al eeuwenlang in de Japanse keuken gebruikt, en met goede reden. Gefermenteerd voedsel is namelijk hartstikke gezond, want bij het fermentatie process ontstaat er een rijke en diverse samenstelling aan probiotica, de gunstige bacteriën in je darmen.
Daarnaast geeft deze gefermenteerde pasta een echte smaak-boost aan de soep, want gefermenteerd voedsel heeft vaak heerlijke umami smaken.
Umami is een van de 5 basissmaken naast zoet, zout, zuur en bitter, maar betekent in het Japans ook ‘heerlijkheid’. Je vindt deze smaak vooral in hartige producten zoals tomaten, champignons, vlees en belegen kaas – en dus in miso ramen.
Welke toppings passen goed bij miso ramen?
Je maakt van dit basis ramen recept als het ware je eigen feestje. Het leuke is dat je er lekker op los kunt experimenteren met verschillende toppings en smaken. Hier zijn onze favorieten:
Koriander
Volgens sommige mensen smaakt het naar zeep, maar voor ons proeft het juist lekker fris. Pluk de blaadjes van de koriander en serveer deze boven op de ramen.
De steeltjes kun je desgewenst meekoken met de aromatische ingrediënten in de bouillon, in stap 2 van het recept.
Paddenstoelen
Probeer een ramen recept met bijvoorbeeld shiitake paddenstoelen of kastanjechampignons. Kook de paddenstoelen kort mee met de bouillon in stap 3.
Groenten
Lekker knapperige groenten en in alle kleuren van de regenboog! De truc voor ramen is om de groenten zo dun mogelijk te snijden, en waar het kan in julienne – een ietwat chique naam voor dunne reepjes ter grootte van lucifers.
Vooral groene paprika en wortel passen goed bij dit recept.
Lente-ui
Ook lente-ui is heerlijk, in dunne ringetjes. Het groene deel van de lente-ui kun je eventueel meekoken met de aromatische ingrediënten in de bouillon, in stap 2 van het recept.
Zachtgekookt ei
Eigenlijk mag dit niet ontbreken.
Breng een pan met water aan de kook, en kook een ei 6 minuten. Laat het ei schrikken onder koud water en pel het daarna. Snij het ei doormidden en giet ½ eetlepel tamari over elk eigeel. Serveer bovenop de miso ramen en geniet!
Rate dit recept
Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.