Tips
Is het weer snertweer? Dit makkelijke recept voor een ouderwetse erwtensoep kan je in 15 minuten maken. En daarna is het de beurt van de slow cooker. Hoe langer je het laat koken hoe lekkerder.
Waarom maaltijdsoep in de slowcooker maken?
Wij maken deze erwtensoep in de slowcooker. Het belangrijkste voordeel van de slowcooker is dat het maar 15 minuten voorbereidingstijd kost. Je snijd de ingrediënten en voegt ze samen in de pot.
Maar nóg belangrijker is dat de snert ook echt naar snert gaat smaken. Alle smaakmakers en aroma’s blijven in de pan. Het vlees krijgt de tijd om langzaam gaar te worden en kan rustig intrekken.
De voordelen van de slowcooker op een rijtjes
- Weinig voorbereidingstijd. Je snijd de ingrediënten voor dit recept in een kwartietje klein.
- Je hoeft niet te roeren of actief te koken. Zo worden de spliterwten langzaam gaar in de pan.
- Je hoeft geen extra vet aan de snert toe te voegen.
- Superveel smaak. De smaken van oma’s soep komen zo tot hun volste recht.
- Het kost weinig energie, dus aangenaam voor het milieu en portemonnee.
Is koolhydraatarme erwtensoep gezond?
De vraag is eigenlijk; zijn spilerwten gezond. Want dit is het belangrijkste bestandsdeel van het recept. Spliterwten zijn gedroogde zaden van de doperwt. Zoals de meeste peulvruchten zijn spliterwten zeer vezel- en eiwitrijk. 8,3 gram vezels en 22 gram eiwit per 100 gram. Dat is meer dan linzen en kikkererwten.
Spliterwten bevatten een redelijke hoeveelheid koolhydraten. Daarom is een deel hiervan vervangen door hennepzaad. Dit is een makkelijke manier om erwtensoep koolhydraatarm te maken. Hierdoor blijft het alsnog een vullende rijke soep.
Je kan dit trucje ook toepassen bij andere recepten waar van origine veel koolhydraten in zitten. Wel moet je dan natuurlijk weten waar veel koolhydraten inzitten. In dit artikel heb ik het koolhydraatrijk eten voor je op een rijtje gezet.
Welke vlees gebruik je voor erwtensoep?
Erwtensoep wordt op smaak gebracht met varkensvlees. In oma’s receptenboek staat dat je ‘Eisbein’ moet gebruiken. Eisbein is de Duitse benaming voor varkenshiel. Dit vlees wordt aan het bot verkocht. De gelatine, waar dit bot rijk aan is, zorgt er voor dat de soep lekker dik wordt. Ook geeft bot een diepe smaak aan de soep.
Helaas is varkenshiel tegenwoordig niet altijd even goed verkrijgbaar. Als alternatief kan je kiezen voor de volgende vormen van varkensvlees:
- (Schouder)karbonade, smaakvol en vet. Je kan het vet op het laatst wegsnijden
- Hamschijf, heeft veel smaak en is mager
- Procureur, wordt vaak als plakjes verkocht
- Rookworst, heeft veel smaak, maar bevat vaak restvlees en toevoegingen
Meer smaak toevoegen aan de snert
Wil je meer smaak toevoegen aan de snert voeg dan één of meerdere smaakmakers toe:
- Mergpijp (lekker wanneer je geen beenham of varkenshiel kan bemachtigen)
- Verse grove worst
- 3 blokjes runderbouillon
Het is weer snert weer!
Het is weer snert weer, dus ren naar de slager voor een mooi stukje soepvlees. Laat alle ingrediënten in de pan glijden en steek de kaarsjes aan. Vanavond eten jullie verse koolhydraatarme erwtensoep.
Dat is nog eens leuk afvallen en het kan nog beter! Lees hier alle 22 snel afvallen tips.
Rate dit recept
Hebben jullie een alternatief voor varkensvlees? Zowel qua vlees als vegetarisch? Ik snap dat de smaak dan anders is, dus wat zouden jullie dan aanraden?
Hoi Henriette, je kunt rundvlees gebruiken. Vegetarische vleesvervangers lijken met niet geschikt om in de slow cooker te gebruiken. Je kunt natuurlijk wel vleesvervanger toevoegen wanneer de soep klaar is.
Hi Niels bedoel je 14 gr khd per 100 gr of voor de hele pan?
dat is per portie. Het hele recept is voor 6 porties