Koolhydraatarme Mueslireep | Topsnack » Makkelijk Afvallen

Mueslireep |Gezonde koolhydraatarme meeneemsnack

By on 16 maart 2020
Leestijd: 5 minuten
koolhydraatarme mueslireep kan je zelf maken

Het voorjaar breekt aan en we gaan er weer met z’n allen op uit. Mijn wandeltas staat al weer klaar en steevast gaat daar een huisgemaakte mueslireep in. Zonder onnodige toevoegingen en vol gezonde energie.
Let’s go!

Huisgemaakte muesli repen zijn suikervrij

De avondvierdaagse, vakantie naar Zuid-Frankrijk of een dagje naar de Efteling. Waarheen we ook gingen, de mueslirepen gingen met ons mee. Superlekker natuurlijk en berehandig, maar toch niet zo gezond als we dachten. Want helaas voor mama picnic; mueslirepen uit de supermarkt zijn vaak niet zo gezond als de verpakking doet vermoeden.

Eerder deden we al onderzoek naar ‘gezonde’ muesli, cruesli en granola. De uitkomst is ronduit schokkend. Veel producten zitten vol onnodige koolhydraten, suikers en gekke toevoegingen. De oplossing is simpel; zelf aan de slag.

En wat voor granola en cruesli geldt, geldt ook voor mueslirepen.

Hoe kan je mueslirepen maken?

Als je zelf aan de slag wilt met het mueslirepen maken, dan is het handig om een eerst een idee te hebben van het proces. Laat je dus niet uit het veld slaan door de lijst (kostbare) ingrediënten uit het recept. Je kan namelijk voor een groot deel zelf bepalen welke noten, zaden en pasta’s je in jouw reep wit verwerken.

Dit zijn deze basis ingrediënten voor de repen:

  • Ca. 300 noten / zaden
  • 50 gram geraspte kokos
  • 50 gram kokosolie
  • 30 gram notenboter

Vervolgens voer de deze 3 eenvoudige stappen uit:

  1. Pulseer de ingrediënten in een blender of keuken machine. Het lekkerste is het wanneer de noten en zaden nog wel zichtbaar zijn. Hierdoor wordt je mueslireep lekker crunchy.
  2. Dan lepel je het beslag in een ovenschaal met een rechtop staande rand. In een kleine schaal worden de repen wat hoger, dus smeuïg. In een grotere schaal krijg je dunne knapperige repen. Ook erg lekker als gezonde snack. Een ovenschaal van 18×27 centimeter is een goed formaat voor dit recept.
  3. Wanneer de muesli in de oven is geweest laat je het afkoelen. Hierna kan je de koek snijden in jouw favoriete formaat.

Simpel toch?

Hoe lang kan je mueslirepen bewaren?

Wanneer de mueslirepen klaar zijn, kan je ze het beste bewaren in de koelkast in een luchtdichte trommel. Zo blijven de repen stevig, vers en knapperig. Dit recept is goed voor 14 tot 18 reepjes. In de koelkast kan je zelfgemaakte mueslirepen 1 week tot 10 dagen bewaren.

Ma’s tip: Lees ook deze post voor meer inspiratie voor gezonde en koolhydraatarme snacks die je in 10 minuten op tafel hebt staan.

Je eigen mueslireep recept maken

Wie al langer mijn recepten leest, weet dat ik van variatie houd. Dit recept kan je dus ook zien als een vaardigheid, een skill. In de uitvoering kan je er altijd je eigen draai aan geven. Net waar je zin in hebt of wat je nog in de kast hebt liggen. Zo maak je elke keer je eigen mueslireep recept.

  • Noten. Kies de noten en zaden die zelf lekker vindt. Het is wel interessant om een mix te gebruiken. Zo ervaar je in één hap verschillende smaken en structuren. Bovendien heeft elke noot zijn superpower. Dit zijn de 5 gezondste noten.
  • Tahini? Tahini is sesamzaadpasta (superlekker) wat veel wordt gebruikt in de Israëlische keuken. Bijvoorbeeld voor humus en baba ghanoush. Je kan het vervangen met elke notenpasta of pindakaas.
  • Een zoetje? Dit recept is suikervrij. Omdat de ingrediënten vrij hartig zijn is de smaak dat ook. Ben jij meer een zoetekauw, dan kan je 1 of 2 scheppen Sukrin poeder toevoegen aan de mix. Of een handje kleine rozijntjes of gesneden gedroogd fruit. Dit heeft natuurlijk wel effect op de voedingswaarden.
  • Chocolade. Je kan dit recept heerlijk afmaken met chocolade. Smelt chocola in een pannetje en doop als laatste stap de reepjes erin. Even laten stollen en dan de koelkast in. Je kan ook cacao nibs als topping op de repen strooien wanneer ze uit de oven komen. Even aandrukken.

Dit is alles wat je moet weten, nu lekker aan de slag. Is dit nu helemaal jouw ding, dan hebben we nog meer voor jou in petto. Lees hier verder:

>>> Zo maak je een een voorraad low carb granola

mueslirepen
Afdrukken

Low carb muesli reep met noten en chocola

Gang snack, Tussendoortje
Keuken Westers
Trefwoord bevat noten, eigengemaakte muesli, gezonde notenreep, granola bar, koolhydraatarme muesli, koolhydraatarme snacks, muesli reep, noten, zelfgemaakte granola
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 16 mueslirepen
calorieën 192kcal
Auteur MakkelijkAfvallen

Equipment

  • Blender of keukenmachine
  • Oven met een bakschaal van 18×27

Ingrediënten

  • 75 gram amandelen
  • 75 gram walnoten
  • 50 gram sesamzaad
  • 50 gram pompoenpitten
  • 30 gram lijnzaad
  • 50 gram kokosrasp ongezoet
  • 6 eetlepels kokosolie
  • 4 eetlepels tahin sesam pasta
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • snufje zout
  • 2 stuks eieren
  • 50 gram pure chocolade (geraspt) of cacao nibs Optioneel als garnering

Instructies

  • Breng alle ingrediënten samen in de keukenmachine. Pulseer tot de noten in grove stukken gehakt zijn. Controleer of alle ingrediënten egaal vermengd zijn. Maak eventueel af met een lepel.
  • Bekleed een bakblik met bakpapier en spatel het beslag erin. Goed verdelen en aandrukken in de randen en hoeken.
  • Verwacht de oven voor op 175 graden. Bak hierin de muesli tot het goud-bruin kleurt. Het mag niet aanbakken.
  • Haal de schaal uit de oven en laat afkoelen.
    Optioneel: Druk de cacao nibs erin.
  • Haal na een uur de mueslireep uit de schaal door het bakpapier op te tillen. Laat volledig afkoelen en snijd in repen.
    Optioneel: dip het uiteinde in gesmolten chocolade.

Nutrition

Calories: 192kcal | Carbohydrates: 6g | Protein: 5g | Fat: 17g | Saturated Fat: 7g | Cholesterol: 28mg | Sodium: 14mg | Potassium: 167mg | Fiber: 3g | Sugar: 1g | Vitamin A: 41IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 65mg | Iron: 2mg

Hier breekt de zon door, dus ik ga op pad. Met m’n mueslireep op zak. Laten jullie in de comments van jullie horen? Door sterren te geven aan het recept laat je aan andere bezoekers van Ma weten of het recept lekker gelukt is.

Facebook Reacties

About Thijs van Bokkem

Speciaal voor jullie verzamel ik de lekkerste recepten. Voor Ma schrijf ik over het belang van gezonde voeding en hoe je dat het beste kan bereiken. Een goede gezondheid begint voor mij met goed eten. Zelf verbouw ik het liefst zoveel mogelijk mijn eigen groenten en kruiden. Alles wat jouw lichaam nodig heeft, groeit in een tuin!

7 Comments

  1. Yoffi

    23 juni 2020at11:36

    Je hebt Truusje nog niet beantwoord, op welke temperatuur en hoe lang zet je de 1e recept? Staat niet er in. alvast dank.

  2. Margo

    5 juni 2020at13:57

    Hoe lang moet het ongeveer in de oven? Ik bedoel 20 minuten of 1 uur??
    Het gaat bij mij een soort bubbelen en er komt een witte laag op??

  3. Truusje

    28 mei 2020at10:22

    Hoi Thijs, gisteren heb ik met veel plezier een poging gedaan om een mueslireep te maken. Het resultaat is echter geen reep. Het blijft zacht en valt uit elkaar. Ik heb het recept gevolgd. Er stond alleen niet bij hoe lang en op welke tem het in de over moest. Ik ben begonnen met 170 hete lucht, eerst 10 en daarna nog 10. Volledig laten afkoelen, gesneden, maar het bleef los. Nog een keer in de over op 100 gr , maar het resultaat blijft hetzelfde, geen reep dus.
    Heb je een advies voor me? De smaak is overigens heerlijk dus hij gaat in de yoghurt.

  4. J

    13 mei 2020at16:35

    Een mueslireep zonder muesli en op de foto een reep met muesli. Wellicht de afbeelding veranderen en de naam in bijvoorbeeld noten en zaden reep?

    • Thijs van Bokkem

      25 mei 2020at12:23

      Hoi J, bedankt voor je feedback. Het is inderdaad een (kha) alternatief voor een mueslireep, vandaar de titel. Bij de volgende lading die we maken, zal ik inderdaad een betere foto maken voor de afbeelding.

  5. marga

    11 mei 2020at21:10

    hoihoi

    ik zou graag per portie willen weten hoeveel koolhydraten qua kcall. Ik kan nu moeilijk inschatten of ik teveel koolhydraten binnen krijg…

    groet Marga

    • Thijs van Bokkem

      25 mei 2020at12:22

      Hoi Marga, de voedingswaarde onder het recept zijn per portie. Helpt dat?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






[gratis]
[gratis]