Zelf granola maken is gezonder, vergeet quakers [+2 recepten]

  1. Leestijd 10 min
  2. 02 04 2021
Deel dit bericht
granola gezond maken

Ontbijt jij ook zo graag met een schaaltje yoghurt? Dan ben je niet de enige. Een yoghurtontbijt is namelijk bij veel mensen favoriet! Een lekkere bak Griekse yoghurt met noten, fruit en granola… Of toch niet? Hoe gezond is het eigenlijk?

Het verschil met muesli en cruesli.

Granola zie je de laatste jaren steeds vaker verschijnen in de keuken. We kennen allemaal de ‘ouderwetse’ muesli en cruesli. Maar wat is granola dan? Is dit gewoon een populaire variant?

Muesli

muesli of granola, het lijkt hetzelfde maar dat is het niet.

Muesli is de rauwe en onbeperkte variant van de drie. Het bestaat uit granen als havervlokken, tarwevlokken, gerst en rogge.

Vaak worden er ‘extra’ ingrediënten aan toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan rozijntjes, stukjes pure chocolade, gedroogd fruit en noten en zaden. Muesli wordt niet geroosterd of gebakken, dus het blijft bestaan uit pure ingrediënten.

Cruesli

cruesli is eigenlijk krokante muesli. Dit lijkt misschien op granola maar is zeker niet helzelfde.

Cruesli is niets meer dan krokante muesli. We gebruiken vaak de naam ‘cruesli’ om deze krokante muesli mee te benoemen. Maar wist je dat ‘cruesli’ eigenlijk helemaal geen productnaam is, maar een merknaam van de krokante muesli Quaker? Wel is deze naam inmiddels zo algemeen gebruikt, dat we ‘cruesli’ gebruiken om alle krokante muesli’s mee aan te duiden.

De muesli wordt bij cruesli/krokante muesli geroosterd met olie, boter en suiker. Deze ingrediënten maken de muesli knapperig, maar ook direct een stuk ongezonder. Cruesli bestaat niet meer uit pure ingrediënten.

En zeg eens eerlijk, als er een zak cruesli voor je staat, kun jij het dan ook niet laten om ervan voordat je het in je yoghurt stopt? De zoete en knapperige cruesli is dan ook erg verleidelijk. Maar zoals je ziet, niet zo heel gezond. Als snoeperijtje kan het af en toe prima.

Granola

granola van quakers is veel gezonder

Granola zit eigenlijk tussen muesli en cruesli in. De tarwevlokken en havervlokken of andere granen worden geroosterd in de oven, waardoor ze een lekkere bite krijgen. Vaak zijn er net als bij muesli lekkere ingrediënten aan toegevoegd, zoals rozijnen, noten, pitten en zaden.

Is granola gezond?

Echte granola is gezond. Echte granola is geroosterde muesli, dus dat bestaat enkel granen als havermout met noten en zaden. Let op: dat is dus niet geroosterd is met suikers en slechte vetten.

De ‘naturel’ granola is voornamelijk gezond door de samenstelling van ingrediënten. Dit is namelijk een perfecte manier om meer vezels te eten, en extra vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Vezels zijn ontzettend goed voor je lichaam. Ze geven je lichaam een verzadigd gevoel, waardoor je langer vol zit en niet snel gaat snacken. Daarnaast dragen vezels bij aan een goede stoelgang en ondersteunen ze het immuunsysteem.

Er wordt aangeraden om ongeveer 30 tot 40 gram vezels per dag binnen te krijgen. Dit kan onder andere door veel groenten te eten, volkorenproducten te nemen, af en toe een handje noten en dus gezonde granola!

Daarnaast zijn de noten -die een belangrijk ingrediënt vormen, een goede bron van verzadigde vetten. Noten bestaan namelijk voor zo’n 80% uit onverzadigde vetten. Deze zijn goed voor je hart- en bloedvaten én leveren het lichaam belangrijke vitamines en mineralen.

Dit waren de upsides, lees snel verder waarom dit misschien niet zo’n gezond ontbijt is…

granola gezond als je het zelf kan maken

Wat zijn de nadelen van Quacker?

Bij het kopen van granola in de supermarkt moet je erg goed opletten. De meeste varianten die je in de supermarkt kunt kopen is namelijk hetzelfde als cruesli. Ze hebben een andere naam én een gezonder imago, maar ze zijn geroosterd met suikers en vetten.

Er wordt veel suiker aan toegevoegd aan de granola uit de supermarkt. Door de suiker (waar ook honing en siropen onder vallen) die is toegevoegd, wordt het namelijk lekker knapperig. Het is dan ook heerlijk om het, net als bij cruesli, een beetje te snoepen. Dat komt door de heerlijke zoete smaak. Ontzettend lekker, maar niet gezond.

Daarnaast wordt er ook vaak palmvet gebruikt. Palmvet valt onder de transvetten. Dit is een vetsoort die je absoluut moet vermijden. Deze vetten worden fabrieksmatig gemaakt. Hierdoor kan ons lichaam ze slecht verwerken.

Transvetten vergroten de kans op hart- en vaatziekten en kunnen je cholesterolgehalte verhogen. Ze zijn zelfs slechter dan de verzadigde vetten. Probeer deze vetten dus zoveel mogelijk te vermijden!

Onthouden: lang niet alle granola is zo gezond als het etiket beweert. Lees dus goed het label en let hierbij op suikers en vetten.

Welke granola kun je het beste kopen?

Maar is alle granola uit de supermarkt dan slecht? Er zijn veel verschillende soorten te koop, de een gezonder dan de ander. Let dus goed op de verpakking en de ingrediënten. Niet elk merk die je in de supermarkt kunt kopen is namelijk even slecht.

Voor het gemak hebben we hieronder een aantal soorten granola op een rijtje gezet met de hoeveelheden koolhydraten, eiwitten, vetten en kilocalorieën.

De voedingswaarden zijn berekend per 100 gram.

Granola Noten en Zaden – Quaker 

  • Koolhydraten: 70 gram
  • Eiwitten: 9,2 gram
  • Vetten: 11 gram
  • Kcal: 429

Super Granola – Eat Natural

  • Koolhydraten: 34,3 gram
  • Eiwitten: 18,4 gram
  • Vetten: 32,1 gram
  • Kcal: 512

Verse Granola – Albert Heijn

  • Koolhydraten: 61 gram
  • Eiwitten: 11 gram
  • Vetten: 15 gram
  • Kcal: 435

Ovengebakken Granola Havervlokken – Albert Heijn

  • Koolhydraten: 58 gram
  • Eiwitten: 13 gram
  • Vetten: 16 gram
  • Kcal: 445

Granola 4 noten – Albert Heijn

  • Koolhydraten: 54 gram
  • Eiwitten: 13 gram
  • Vetten: 20 gram
  • Kcal: 460

Luxe Granola met Zaden en Haver Kokos – Aldi 

  • Koolhydraten: 34 gram
  • Eiwitten: 14 gram
  • Vetten: 29 gram
  • Kcal: 496

Wat vetten betreft is de Noten en Zaden van Quaker ‘het beste’. Deze bevat de minste vetten. Maar onthoud wel dat vetten niet altijd verkeerd zijn. Gaat het om onverzadigde vetten? Dan is er helemaal niets verkeerds aan! Maar gaat het om verzadigde vetten (of transvetten)? Dan kun je er het beste zo min mogelijk van hebben.

Onthouden: Wat koolhydraten en eiwitten betreft de Super Granola van Eat Natural het beste uit de test. Deze bevat namelijk 34,3 gram koolhydraten en 18,4 gram eiwitten op 100 gram.

Zelf granola maken? Het beste idee!

Het allerbeste is om je ontbijtgranen gewoon lekker zelf te maken. Zorg hierbij voor de juiste samenstelling! Granola is een stiekeme dikmaker als je er veel suikers (honing, siropen) bij doet. Doet dit dus niet als je wilt afvallen of lekker op gewicht wilt blijven.

Gebruik daarnaast de granola zoals het bedoeld is: als topping op een schaaltje yoghurt. Werk geen bakken naar binnen. Dat is misschien hartstikke lekker, maar de weegschaal wordt daar iets minder blij van!

Zelf granola maken? Het leuke is dat je bij het zelf maken kunt kiezen voor dé samenstelling. Kies ingrediënten die jij lekker vindt, zoals lekkere noten, zaden en pitten Neem voor de topping kokosschaafsel, kleine stukjes pure chocolade, vers fruit, gedroogd fruit (niet te veel).

5 voordelen van zelf maken

  1. Je weet precies welke ingrediënten erin zitten.
  2. Het is lekkerder dan de die uit de supermarkt (home made met liefde próef je!).
  3. Het is ontzettend makkelijk.
  4. Het is vrije van geraffineerde suikers en kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen.
  5. Je kunt je creativiteit erop loslaten!

Recept 1: Met noten en blauwe bessen

koolhydraatarme muesli

Ingrediënten:

  • 50 gram amandelen
  • 50 gram walnoten
  • 1 el olie
  • 1 el kaneel
  • 2 el lijnzaad
  • 2 el blauwe bessen

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Hak de noten grof.
  3. Meng de noten, olie, kaneel en lijnzaad door elkaar en verdeel over een bakplaat.
  4. Bak het 20 minuten in de oven.
  5. Lekker met wat blauwe bessen.

Recept 2: Met havermout en gojibessen

Recept om met gojibessen zelf granola te maken

Ingrediënten

  • 80 gram havermout
  • 20 gram gehakte noten
  • 10 gram zaden
  • 1/2 el kokosolie
  • 1 el water
  • 1 el honing
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 el gojibessen

Instructie

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden
  2. Doe de havermout, noten, zaden en kruiden bij elkaar in een kom en mix goed door elkaar.
  3. Doe kokosolie, water en honing bij elkaar in een steelpan en laat op zacht vuur smelten.
  4. Voeg de droge ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar.
  5. Verdeel het over een bakplaat bedekt met bakpapier en bak 20 minuten in de oven.
  6. Is de granola klaar? Voeg dan de gojibessen toe.

5 tips voor zelf granola maken

  1. Kies voor een basis van haverhoutvlokken,
  2. vul aan met lekkere kruiden zoals kaneel en koekkruiden (dit voegt veel smaak, maar geen suikers toe),
  3. voeg noten, zaden en pitten doe,
  4. gebruik kokosolie of zonnebloemolie,
  5. en kies lekkere topings! (gedroogd fruit, lijnzaad, pure chocolade, kokos)

Conclusie: is granola gezond?

Of granola gezond is? Helaas kunnen we dit over de de variant uit de supermarkt niet zeggen. Deze bevat nog behoorlijk wat koolhydraten, calorieën, suikers en vetten. Als je dus moet kiezen, dan kun je het beste kiezen voor zelf granola maken. Dit is puurder, gezonder en vaak ook goedkoper.

Geniet ervan!

Verder lezen: Wil jij van granola een dagelijkse gewoonte maken? Met dit recept leg je in 10 minuten je een weekvoorraad koolhydraatarme granola aan.

Low carb granola kan je zelf met noten maken

Maak in 10 minuten een enorme voorraad koolydraatarme granola. Eet met amandelmelk voor een vegan kha ontbijt, gebruik als topping voor je smoothie of gewoon zo als snack.
low carb granola maak je eenvoudig zelf met noten

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

3 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
  • Hanneke

    Kan je het niet maken zonder honing of olie? En wat is van die twee dan nog de minst slechte?

    • Niels Bosman

      Hoi Hanneke, honing en olie zorgen voor de crunch. Wanneer je er niet teveel van gebruikt, dan is het helemaal niet slecht hoor:)

  • Vonne

    Niels, in de eerste bullit, laatste alinea staat
    * Kies voor een basis van haverhoutvlokken
    Dat zal havermoutvlokken moeten zijn toch?

Geef een reactie