1

Mueslireep |Gezonde koolhydraatarme meeneemsnack

  • Tussendoortjes
  • 16 mueslirepen
  • 6g koolhydraten

Ingrediënten

  • 75 gram amandelen
  • 75 gram walnoten
  • 50 gram sesamzaad
  • 30 gram lijnzaad
  • 50 gram kokosrasp
  • 6 eetlepels kokosolie
  • 4 eetlepels tahin
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 theelepels kaneel
  • snufje zout
  • 2 stuks eieren
  • 50 gram pure chocolade fijn gebrokkeld of cacao nibs. Optioneel als garnering

Instructies

  • Breng alle ingrediënten samen in de keukenmachine. Pulseer tot de noten in grove stukken gehakt zijn. Controleer of alle ingrediënten egaal vermengd zijn. Maak eventueel af met een lepel.
  • Bekleed een bakblik met bakpapier en spatel het beslag erin. Goed verdelen en aandrukken in de randen en hoeken.
  • Verwacht de oven voor op 175 graden. Bak hierin de muesli tot het goud-bruin kleurt. Het mag niet aanbakken.
  • Haal de schaal uit de oven en laat afkoelen.
    Optioneel: Druk de cacao nibs erin.
  • Haal na een uur de mueslireep uit de schaal door het bakpapier op te tillen. Laat volledig afkoelen en snijd in repen.
    Optioneel: dip het uiteinde in gesmolten chocolade.

Voedingswaarden

Nutrition Facts
Low carb muesli reep met noten en chocola
Amount Per Serving
Calorieën 137 Calorieën uit vet 108
% Daily Value*
Vet 12g17%
Verzadigd vet 4g20%
Sodium 10mg0%
Potassium 126mg4%
Koolhydraten 6g2%
Vezels 3g13%
Suiker 2g2%
Eiwit 4g8%
Vitamine A 30IU1%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 1mg1%
Calcium 59mg6%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Tips

Het voorjaar breekt aan en we gaan er weer met z’n allen op uit. Mijn wandeltas staat al weer klaar en steevast gaat daar een huisgemaakte mueslireep in. Zonder onnodige toevoegingen en vol gezonde energie.
Let’s go!

Huisgemaakte muesli repen zijn suikervrij

De avondvierdaagse, vakantie naar Zuid-Frankrijk of een dagje naar de Efteling. Waarheen we ook gingen, de mueslirepen gingen met ons mee. Superlekker natuurlijk en berehandig, maar toch niet zo gezond als we dachten. Want helaas voor mama picnic; mueslirepen uit de supermarkt zijn vaak niet zo gezond als de verpakking doet vermoeden.

Eerder deden we al onderzoek naar ‘gezonde’ muesli, cruesli en granola. De uitkomst is ronduit schokkend. Veel producten zitten vol onnodige koolhydraten, suikers en gekke toevoegingen. De oplossing is simpel; zelf aan de slag. Dit recept knalt uit elkaar van de gezonde noten. Samen met lijnzaad kop je een goede hoeveelheid vitaminen, mineralen en natuurlijk de juiste vetten.

En wat voor granola en cruesli geldt, geldt ook voor mueslirepen.

Hoe kan je mueslirepen maken?

Als je zelf aan de slag wilt met het mueslirepen maken, dan is het handig om een eerst een idee te hebben van het proces. Laat je dus niet uit het veld slaan door de lijst (kostbare) ingrediënten uit het recept. Je kan namelijk voor een groot deel zelf bepalen welke noten, zaden en pasta’s je in jouw reep wit verwerken.

Dit zijn deze basis ingrediënten voor de repen:

  • Ca. 300 noten / zaden
  • 50 gram geraspte kokos
  • 50 gram kokosolie
  • 30 gram notenboter

Vervolgens voer de deze 3 eenvoudige stappen uit:

  1. Pulseer de ingrediënten in een blender of keuken machine. Het lekkerste is het wanneer de noten en zaden nog wel zichtbaar zijn. Hierdoor wordt je mueslireep lekker crunchy.
  2. Dan lepel je het beslag in een ovenschaal met een rechtop staande rand. In een kleine schaal worden de repen wat hoger, dus smeuïg. In een grotere schaal krijg je dunne knapperige repen. Ook erg lekker als gezonde snack. Een ovenschaal van 18×27 centimeter is een goed formaat voor dit recept.
  3. Wanneer de muesli in de oven is geweest laat je het afkoelen. Hierna kan je de koek snijden in jouw favoriete formaat.

Simpel toch?

Hoe lang kan je mueslirepen bewaren?

Wanneer de mueslirepen klaar zijn, kan je ze het beste bewaren in de koelkast in een luchtdichte trommel. Zo blijven de repen stevig, vers en knapperig. Dit recept is goed voor 14 tot 18 reepjes. In de koelkast kan je zelfgemaakte mueslirepen 1 week tot 10 dagen bewaren.

Ma’s tip: Lees ook deze post voor meer inspiratie voor gezonde en koolhydraatarme snacks die je in 10 minuten op tafel hebt staan.

Je eigen mueslireep recept maken

Wie al langer mijn recepten leest, weet dat ik van variatie houd. Dit recept kan je dus ook zien als een vaardigheid, een skill. In de uitvoering kan je er altijd je eigen draai aan geven. Net waar je zin in hebt of wat je nog in de kast hebt liggen. Zo maak je elke keer je eigen mueslireep recept.

  • Noten. Kies de noten en zaden die zelf lekker vindt. Het is wel interessant om een mix te gebruiken. Zo ervaar je in één hap verschillende smaken en structuren. Bovendien heeft elke noot zijn superpower. Dit zijn de 5 gezondste noten.
  • Tahini? Tahini is sesamzaadpasta (superlekker) wat veel wordt gebruikt in de Israëlische keuken. Bijvoorbeeld voor humus en baba ghanoush. Je kan het vervangen met elke notenpasta of pindakaas.
  • Een zoetje? Dit recept is suikervrij. Omdat de ingrediënten vrij hartig zijn is de smaak dat ook. Ben jij meer een zoetekauw, dan kan je 1 of 2 scheppen Sukrin poeder toevoegen aan de mix. Of een handje kleine rozijntjes of gesneden gedroogd fruit. Dit heeft natuurlijk wel effect op de voedingswaarden.
  • Chocolade. Je kan dit recept heerlijk afmaken met chocolade. Smelt chocola in een pannetje en doop als laatste stap de reepjes erin. Even laten stollen en dan de koelkast in. Je kan ook cacao nibs als topping op de repen strooien wanneer ze uit de oven komen. Even aandrukken.

Dit is alles wat je moet weten, nu lekker aan de slag. Is dit nu helemaal jouw ding, dan hebben we nog meer voor jou in petto. Lees hier verder:

>>> Zo maak je een een voorraad low carb granola

Hier breekt de zon door, dus ik ga op pad. Met m’n mueslireep op zak. Laten jullie in de comments van jullie horen? Door sterren te geven aan het recept laat je aan andere bezoekers van Ma weten of het recept lekker gelukt is.

 

5 van 1 stem
Print

Low carb muesli reep met noten en chocola

Gang Tussendoortje
Keuken Westers
Keyword koolhydraatarme muesli, koolhydraatarme snacks, notenreep, zelfgemaakte granola
dieet glutenvrij, koolhydraatarm, lactosevrij, suikervrij, vegetarisch
tijd <30 minuten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 16 mueslirepen
Caloriën 137 kcal

Ingrediënten

  • 75 gram amandelen
  • 75 gram walnoten
  • 50 gram sesamzaad
  • 30 gram lijnzaad
  • 50 gram kokosrasp
  • 6 eetlepels kokosolie
  • 4 eetlepels tahin
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 theelepels kaneel
  • snufje zout
  • 2 stuks eieren
  • 50 gram pure chocolade fijn gebrokkeld of cacao nibs. Optioneel als garnering

Instructies

  1. Breng alle ingrediënten samen in de keukenmachine. Pulseer tot de noten in grove stukken gehakt zijn. Controleer of alle ingrediënten egaal vermengd zijn. Maak eventueel af met een lepel.

  2. Bekleed een bakblik met bakpapier en spatel het beslag erin. Goed verdelen en aandrukken in de randen en hoeken.

  3. Verwacht de oven voor op 175 graden. Bak hierin de muesli tot het goud-bruin kleurt. Het mag niet aanbakken.

  4. Haal de schaal uit de oven en laat afkoelen.

    Optioneel: Druk de cacao nibs erin.

  5. Haal na een uur de mueslireep uit de schaal door het bakpapier op te tillen. Laat volledig afkoelen en snijd in repen.

    Optioneel: dip het uiteinde in gesmolten chocolade.

Nutrition Facts
Low carb muesli reep met noten en chocola
Amount Per Serving
Calorieën 137 Calorieën uit vet 108
% Daily Value*
Vet 12g17%
Verzadigd vet 4g20%
Sodium 10mg0%
Potassium 126mg4%
Koolhydraten 6g2%
Vezels 3g13%
Suiker 2g2%
Eiwit 4g8%
Vitamine A 30IU1%
Vitamine B12 1mg36%
Vitamine C 1mg1%
Calcium 59mg6%
IJzer 1mg6%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Rate dit recept

Dit recept heeft nog geen rating. Deel jij als eerste jouw mening? Vertel aan andere bezoekers hoe smakelijk jij dit recept vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben je er ook klaar mee om er alleen voor te staan?

Dat snap ik! En het is bewezen dat het veel effectiever is als je het samen doet. Meld je daarom direct even aan bij de Samen Slank Community! Dan profiteer jij net als 1200+ enthousiaste vrouwen van de ultieme stok achter de deur. Nu proberen voor SLECHTS €1,00

  • 1200+

    Leden en ervaringen

  • 52

    Elke week een nieuw weekmenu

  • 566+

    Berichten per week

  • 1368+

    Reacties per week

Probeer nu voor €1