Tips
Het voorjaar breekt aan en we gaan er weer met z’n allen op uit. Mijn wandeltas staat al weer klaar en steevast gaat daar een huisgemaakte mueslireep in. Zonder onnodige toevoegingen en vol gezonde energie. Let’s go!
Huisgemaakte muesli repen zijn suikervrij
De avondvierdaagse, vakantie naar Zuid-Frankrijk of een dagje naar de Efteling. Waarheen we ook gingen, de mueslirepen gingen met ons mee. Super lekker natuurlijk en berehandig, maar toch niet zo gezond als we dachten. Want helaas voor mama picknick; mueslirepen uit de supermarkt zijn vaak niet zo gezond als de verpakking doet vermoeden.
Eerder deden we al onderzoek naar ‘gezonde’ muesli, cruesli en granola. De uitkomst is ronduit schokkend. Veel producten zitten vol onnodige koolhydraten, suikers en gekke toevoegingen. De oplossing is simpel; zelf aan de slag. Dit recept knalt uit elkaar van de gezonde noten. Samen met lijnzaad kop je een goede hoeveelheid vitaminen, mineralen en natuurlijk de juiste vetten.
En wat voor granola en cruesli geldt, geldt ook voor mueslirepen.
Hoe kan je mueslirepen maken?
Als je zelf aan de slag wilt met het mueslirepen maken, dan is het handig om een eerst een idee te hebben van het proces. Laat je dus niet uit het veld slaan door de lijst (kostbare) ingrediënten uit het recept. Je kan namelijk voor een groot deel zelf bepalen welke noten, zaden en pasta’s je in jouw reep wit verwerken.
Dit zijn deze basis ingrediënten voor de repen:
- Ca. 300 noten / zaden
- 50 gram geraspte kokos
- 50 gram kokosolie
- 30 gram notenboter
Vervolgens voer de deze 3 eenvoudige stappen uit:
- Pulseer de ingrediënten in een blender of keuken machine. Het lekkerste is het wanneer de noten en zaden nog wel zichtbaar zijn. Hierdoor wordt je mueslireep lekker crunchy.
- Dan lepel je het beslag in een ovenschaal met een rechtop staande rand. In een kleine schaal worden de repen wat hoger, dus smeuïg. In een grotere schaal krijg je dunne knapperige repen. Ook erg lekker als gezonde snack. Een ovenschaal van 18×27 centimeter is een goed formaat voor dit recept.
- Wanneer de muesli in de oven is geweest laat je het afkoelen. Hierna kan je de koek snijden in jouw favoriete formaat.
Simpel toch?
Hoe lang kan je mueslirepen bewaren?
Wanneer de mueslirepen klaar zijn, kan je ze het beste bewaren in de koelkast in een luchtdichte trommel. Zo blijven de repen stevig, vers en knapperig. Dit recept is goed voor 14 tot 18 reepjes. In de koelkast kan je zelfgemaakte mueslirepen 1 week tot 10 dagen bewaren.
Ma’s tip: Lees ook deze post voor meer inspiratie voor gezonde en koolhydraatarme snacks die je in 10 minuten op tafel hebt staan.
Hier breekt de zon door, dus ik ga op pad. Met m’n mueslireep op zak. Waar neem jij je reepjes mee naartoe? Laat het hieronder weten in de reacties.
Rate dit recept
Hoe lang moet het ongeveer bakken?
15 tot 20 minuten. Maar kijk vooral regelmatig in de oven, want het kan opeens heel snel gaan!
Toen ik tussentijds in de oven keek stond er allemaal schuim op de inhoud van het bakblik…
Hopelijk komt het nog goed.
En Marjoleine, is het gelukt?
Het rook erg lekker in de keuken, alleen werd mijn muesli reep niet hard. Ik heb hem een half uur in de oven gehad maar hij werd niet hard. Ook niet nadat ik hem had laten afkoelen. Misschien heb ik het recept verkeerd gelezen maar ik heb het basis recept gevolgd maar helaas.