Detox Kuur Volgen? Een zuur lichaam = een ziek lichaam. Dit is wat je zelf kunt doen.

Eén keer per jaar detoxen is tegenwoordig pure noodzaak. Hier lees je hoe je dit eenvoudig zelf thuis kan doen. Wanneer heb jij voor het laatst een detox gedaan?

 1. Leestijd 30 min
 2. 02 06 2021
Deel dit bericht
Detox kuur bestaat uit vooral smoothies sappen en soepen

Klinkt elk jaar een detox kuur doen overdreven? Ik kan je 3 redenen geven waarom regelmatig een detox volgen meer noodzaak dan luxe is.

 1. Je lichaam verzuurt gaandeweg. Zeker na je 40ste gaat dit in een rap tempo. Dit zorgt bijvoorbeeld voor vermoeidheid.
 2. Je lichaam neemt onderweg veel gifstoffen op. Dit staat afvallen in de weg en kan schadelijk zijn voor je gezondheid.
 3. Je wilt ervoor zorgen dat je lichaam rijk is aan antioxidanten en vezels, zodat je nare ziektes buiten de deur houdt. 

Volg je een dieet op ben je van te beginnen met afvallen? Overweeg dan zeker een periode van ontgiften om dit een boost te geven.

Het goede nieuws is dat detoxen een ervaring is waar je veel nieuwe energie van krijgt. Het is een lichamelijk én een geestelijk proces. Zin in?
Na het lezen van deze post weet je:

✔️ Wat een detox precies inhoudt
✔️ Hoe je dat zelf het beste kan aanpakken
(zodat je je kuur goed kan volhouden)
✔️ Hoe je van je leven een doorlopende detox kuur maakt
(met een paar aantrekkelijk nieuwe gewoontes).

1: Waarom is detoxen noodzakelijk?

Het is goed om te realiseren dat een jaarlijkse kuur noodzakelijk is. Dat zit zo: ons lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan allerlei gifstoffen. Dit zijn microdeeltjes die ons bereiken via de lucht, onze huid en via eten en drinken. (bron)

Je lichaam slaat dit op en je vergiftigd langzaam; de aanwezigheid van toxische stoffen zorgt ervoor dat je lichaam zichzelf niet meer kan reinigen. (bron)

Je kan je voorstellen dat je wilt detoxen (ontgiften) om deze stoffen kwijt te raken. Daarom is een periodieke kuur noodzakelijk.

Symptomen, herken jij jezelf hierin?

Als je lichaam een lange tijd bloot wordt gesteld aan gifstoffen of ernstig verzuurt, dan heeft dat een negatief effect op je gezondheid, je mood en je figuur.

Dit kan leiden tot deze meest voorkomende symptomen van een toxisch of verzuurd lichaam:

Oververmoeidheid. De meest voorkomende klacht is een constant moe en futloos gevoel. Je lichaam heeft niet de energie om af te rekenen met toxische stoffen én jou een leuke dag te geven.

Spierpijn en pijn in gewrichten. Door een gebrek aan energie kan je lichaam zich niet goed herstellen na inspanning. Je voelt je niet fit en krijgt last.

Slapeloosheid. Ondanks de vermoeidheid slaap je heel licht of kan zelf helemaal niet in slaap komen.

Hormonale disbalans. Bij een overschot aan gifstoffen gaat de aandacht naar het ontgiften. Hierdoor raakt je hormoonhuishouding uit balans. Dit kan leiden tot vermoeidheid, stemmingswisselingen, gewicht toename en neerslachtigheid.

Slechte huid. Afvalstoffen zorgen voor een grauwe en bleke huid, pukkels en donkere wallen.

Hoofdpijn en slechte concentratie. Een constante spanning op ogen, slaap en voorhoofd. Kan zelfs leiden tot slecht zicht.

Lage weerstand. Ook weer een kwestie van energie verdeling. Je lichaam is niet in staat zich te verdedigen tegen vijandige micro organismen. Een disbalans in darm microbioom speelt hier ook een rol.

Afvallen lukt niet. In mijn programma raad ik iedereen die wil afvallen aan te starten met een detox kuur.

Ontgiften van toxische stoffen

Welke gifstoffen zijn verantwoordelijk voor deze herkenbare symptomen? Je zal zien dat je op sommige bronnen directe invloed hebt. Andere bronnen zijn ‘nu eenmaal aanwezig’ in onze samenleving.

Dit zijn de meest voorkomende toxische stoffen:

 • Slechte gewoontes; alcohol, roken, aangebakken voedsel
 • Voeding; landbouwgif, dampen tijdens kokkerellen
 • Huidcontact; cosmetica, chemische producten in kleding en wasmiddel
 • Omgeving; Industrie, benzine dampen, verf en chemische schoonmaak producten

Een deel val deze gifstoffen wordt onschadelijk gemaakt door ons lichaam. Daar hoef je niks voor te doen. Je lever speelt hier een belangrijke functie. Maar soms is er een overschot aan toxische stoffen. Om ervoor te zorgen dat die stoffen niet gaan dwarrelen, slaat je lichaam dit op in vetcellen.

Verzuring van het lichaam tegen gaan

Wist je dat je lichaam verzuurt naarmate je ouder wordt? Vooral na je 40ste verjaardag verzuurt je lichaam in een rap tempo. Dit heeft nu eenmaal te maken met ouder worden. Hoe zit dat?

Je lichaam heeft een natuurlijke balans tussen zure en basische stoffen. Die verhouding wordt uitgedrukt in een ph waarde.

De mate waarin je lichaam verzuurt komt voor een groot deel door voeding. Later lees je hier meer over. In elk geval is het zo dat hoe ouder je wordt hoe minder goed je lichaam in staat is de balans te herstellen.

Detox kuur helpt verzuring tegen gaan. Vooral bij vrouwen boven de 40 speelt dit een rol.
Herstel de balans in je lichaam. Bekijk onze 7 daagse detox kuur.

Als je verzuurt is je lichaam is minder veerkrachtig en toxische afvalstoffen hopen zich op.

Dit is dus een de reden dat veel vrouwen gezondheidsproblemen krijgen na hun 40e. Kijk maar eens om je heen. Reuma, huidproblemen en niet meer kunnen afvallen. De toxische en zure stoffen in je lichaam zorgen voor dit soort ziektes.

Detox en afvallen

Detoxen doe je vooral om je lichaam te ontdoen van schadelijke stoffen en je gezondheid te verbeteren. Maar als je mij vraagt ‘Helpt detoxen bij afvallen?’ Dan is mijn antwoord ‘Ja reken maar van yes!’

Wanneer het afvallen niet lukt -of je komt ineens aan, dat komt dat waarschijnlijk door toxische stoffen die in je lichaam zijn opgeslagen. Deze gifstoffen zitten opgeslagen in je vetcellen. Vetcellen die je met afvallen juist wil laten krimpen. Maar dat kan niet. Want er zitten gifstoffen in.

Daarnaast heeft een ontgiftingskuur ook een positief effect op je hormoonhuishouding. Met de juiste voeding kan je een trage schildklier op gang helpen. Die zorgt op zijn beurt weer voor een goede stofwisseling, waardoor je in staat bent af te vallen.

Dat zijn de twee belangrijkste verbanden tussen detoxen en afvallen.

Direct effect

Tenslotte zorgt een kuur ervoor dat je overtollig vocht zal loslaten. Je lichaam kan vocht vasthouden, zoals in je benen, kuiten en gezicht. Wanneer je dit loslaat, zie je dat direct. Ook op de weegschaal. En dat is een motiverend begin van je dieet!

Veel van het gewicht wat je verliest is overtollig vocht. Als jij niet wilt jojo-en, dan is het belangrijk om na de detox jouw voedingspatroon blijvend aan te passen. Dit kun je doen door over te stappen op de gezonde recepten uit mijn koolhydraatarm dieet

Om te onthouden: Voor mij als coach en begeleider staat het als een paal boven water: als je effectief wilt afvallen, zal je eerst je lichaam op orde moeten krijgen. Ontgiften dus.

Later ben ik er voor mijzelf ook achter gekomen dat hetzelfde geldt als je nog lang wilt genieten van een scherp brein én een fit lichaam. Het is verstandig om elk jaar je lichaam te detoxen met een ontgiftingskuur.

Hiermee kan je ziektes als reuma voorkomen, blijf je je fit, scherp en vitaal voelen én zorg je ervoor dat je een gezond figuur behoudt.

Inspiratie: Hoe ik 7,8 kilo afval door het volgen van een groente smoothie dieet. Lees hier het verhaal van Niels, inclusief maaltijdschema.

2: Wat is de beste detox kuur voor jou?

Voel jij al de noodzaak om aan de slag te gaan? Goed zo! Deze noodzaak is een super goede motivatie voor straks. Want een kuur is niet altijd even makkelijk. Maar, daarover later meer.

Natuurlijk zijn er verschillende vormen soorten kuren die je kan volgen. We gaan een stapje dieper. Er bestaan natuurlijk verschillende soorten ontgiftingskuren en programma’s. 

Daarom kijken we eest naar wat detoxen precies is. En welke kuur het beste bij jou past? Dat hangt er helemaal vanaf van wat jij prettig vindt.

Wat is detoxen nou precies?

Vraag jij je ook wel eens af wat er nu precies wordt bedoeld met de term ‘detox’? Je bent niet de enige. Detoxen betekent letterlijk ontgiften. Dit is onze definitie:

Wat is een detox kuur?

Een detox kuur is een periode waarin je je voedingspatroon aanpast om je te ontdoen van gifstoffen in je lichaam. Tijdens een ontgiftingskuur nuttig je natuurlijke voedingsstoffen die eenvoudig te verteren zijn en bijdragen aan jouw ontgifting. Dit is vegetarische, basische voeding, rijk aan vezels, antioxidanten en mineralen.

Er ligt een nadruk op natuurlijke en onbewerkte producten, zoals groente, fruit en zaden. Je consumeert meestal dit in de vorm van sap, soep en smoothies.

7 dagen smoothie detox 

De 7 daagse detox is voor mij absoluut het beste detox schema op de markt. In één week tijd geef je je lichaam eerst de kans om te wennen aan het nieuwe voedingspatroon. De kans is groot dat je heel anders en minder eet dan normaal.

Je bouwt je voedingspatroon 3 dagen rustig af. Na de de piek van je detox bouw je in 3 dagen je voeding weer op.

Zo voorkom je extreme schommelingen, heftige ontwenningsverschijnselen of buikpijn.

Voordelen van deze detox kuur:

 • Geeft het lichaam de tijd zich aan passen.
 • Zorgt ervoor dat je nieuwe gewoontes aanleert.
 • Je kan het goed vol houden.

Bekijk het inkijk exemplaar

7 Daagse Smoothie Detox Plan

Dit zijn de andere gangbare vormen van ontgiften:

Sapkuur of smoothiedieet.

Een sapkuur of smoothiedieet bestaat uit het drinken van sapjes en smoothies die bestaan uit veel groenten en een beetje fruit. Je eet 5 tot 7 dagen lang dus vloeibaar. Bij deze kuur zijn de opbouw en afbouw ontzettend belangrijk.

Het is niet goed voor je lichaam om direct niets meer te eten of na je kuur in één keer weer een warme maaltijd naar binnen te werken. Dit moet je rustig opbouwen en afbouwen. Gespecialiseerde aanbieders zoals Sap.je kunnen je hierbij helpen. Je krijgt dan alles wat je nodig hebt thuisgestuurd.

Deze intensieve vorm van detoxen doe je bijvoorbeeld één keer in het half jaar of één keer per jaar.

Een maand geen suiker, alcohol en/of drugs. 

Sommige extraatjes in het leven zijn zo normaal geworden, dat we er helemaal niet meer bij nadenken. Door je een maand lang te onthouden van suiker, koffie, alcohol en/of drugs helpt je op twee manieren.

Ten eerste is het natuurlijk goed om je lichaam even te zuiveren van deze middelen.
Zeker als je daar tegenover extra gezond eet. Veel (rauwe) groente, veel water en niet of nauwelijks dierlijke producten. Je zal zien dat dit je veel energie geeft.

Ten tweede ervaar je weet wat het geestelijke en lichamelijke effect is van deze middelen. Dit is in het begin even moeilijk, maar daarna zal het je ook een kick geven. Misschien kies je ervoor om ze wat vaker of langer achterwege te laten.

Door één of twee keer per jaar een detoxweek in te plannen, zorg je voor een regelmatige verontreiniging van je lichaam.

Eén maaltijd per dag

Deze vorm van ontgiftingskuur staat ook wel bekend als ‘one meal a day’. De naam zegt het al, deze vorm van detoxen houdt in dat je niet aan je ontbijtje, lunch en diner zit.

Je kiest ervoor dat je slechts één maaltijd per dag neemt, meestal zo rond 3 uur ’s middags. Daarnaast drink je vooral veel water en thee. Je eet dus niet op andere tijdstippen dan om 3 uur.

Dit is een vorm van vasten. Dit kan je een paar dagen achter elkaar doen of één keer per maand of week.

Sapvasten

Je drinkt 5 dagen lang alleen sappen van groente, fruit en kruiden. Maximaal 4 per dag. Dus geen vast voedsel. Je kunt alle de smoothies zelf maken in een blender. Een andere goede optie is om geconcentreerde sappen thuis te laten bezorgen. Dan weet je zeker dat je een gebalanceerde kuur krijgt.

Vastendieet

Ontgiften kan ook met andere vormen van het vastendieet, 5:2 vasten kuur. Dit betekent dat je twee dagen per week gaat vasten. Op deze dagen krijg je maar heel weinig calorieën binnen. De rest van de week gewoon eten zoals je gewend bent.

Hier lees je meer over deze en andere intermittent fasting schema’s.Ma’s Tip: gebruik chlorella en spirulina om te detoxen. Chlorella helpt je lichaam bij het reinigingsproces. Het heeft een reinigende werking en filtert schadelijke stoffen uit het lichaam. Daarnaast kan het helpen als je tijdens de detox last krijgt van een slechte adem. Spirulina werkt vrijwel hetzelfde als chlorella, maar is minder sterk.

3: Wat kan je het beste eten tijdens een detox?

Tijdens een detox kuur bestaat je voeding vooral uit sappen, smoothies en soepen. Verder drink je water en (groene) thee.

De vloeibare vormen van voedsel zijn makkelijk te verteren en zacht voor je gestel. Het zorgt ervoor dat de voedingsstoffen makkelijk worden opgenomen.

Extra voordeel: ingrediënten uit sappen en smoothie recepten zijn bovendien meestal rauw. Door groente rauw te consumeren krijg je de meeste vitamines binnen.

Recepten zijn basisch

Eerder heb je gelezen dat je lichaam verzuurt door het eten van voedsel wat “zuur” is. Dus als je verzuring wilt tegengaan kan je beter alkalisch eten. Best logisch toch.

Als je twijfelt of een ingrediënt in je detox recept past, controleer dan of het valt onder basisch of alkalische voeding. Dat zie op het plaatje hieronder.

Overzicht van alkalisch eten en basische voeding.

Wat je wat zo fijn is aan dit overzicht? Als je dit zo voor je ziet, dan snap je dat dit overzicht je ook op dagelijks niveau helpt om je lichaam schoon en of basisch te houden. Hierdoor zal een tussentijdse kuur minder heftig zijn. Je hebt immers minder afvalstoffen om af te voeren.

Deze 3 recepten helpen jou om dagelijks niveau met het ontzuren en ontgiften van jouw lichaam.

Recepten met verse kruiden en specerijen

Wist je dat kruiden wonderplanten zijn die jouw lichaam helpen ontgiften? Hierbij kun je denken aan:

 • Koriander; goedkoop en overal verkrijgbaar. Tevens kun je er heerlijke recepten mee maken zoals fruitsappen, pesto’s en groene smoothies.
 • Peterselie; zeer goed voor de werking van je nieren, die een belangrijke rol spelen bij het ontgiften van jouw lichaam. recept
 • Kurkuma: anti-kanker en ontstekingsremmend
 • Zwarte peper; goed voor je lever!
 • Citroensap: met verse groenten en fruit in de slowjuicer. Of gewoon in een glas water natuurlijk.

Detox smoothie met spinazie en citroen

Deze frisse smoothie is zeer geschikt voor tijdens je detox kuur, maar ook heerlijk om zomaar te nemen. De spinazie en citroen werken reinigend voor je lichaam en de banaan geeft er een zoet tintje aan.
detox smoothie met spinazie en citroen

Groene ontbijt sap met appelazijn voor ultieme detox

Deze snelle detox sap is een perfecte aanvulling op 16:8 intermittent fasting schema. Citroensap, appelazijn en spirulina ontgiften je lichaam.
detox sap met citroen

Vezelrijke recepten

Tijdens een detox kuur zorg je voor recepten met voldoende vezels. Vezels helpen je darmen schoon te houden.

Groenten en fruit bevatten van nature veel vezels. Sommige soorten zoals advocado’s en artisjokken bevatten extra veel voedingsvezels. Onder de fruitsoorten zijn frambozen en sinaasappels echte vezelbommetjes.

Ook in zaden zitten vezels. Voeg lijnzaad en chiazaad toe aan je voeding en smoothies.

Koolhydraatarme chia pudding

Vezelrijke pudding van chiazaad. Met 3 ingrediënten maak je een heerlijke en gezonde overnight pudding.
Koolhydraatarme chia pudding van kokos en chiazaad.

Appel Lijnzaad Muffins

Appel Lijnzaad Muffins die moet je echt proeven. Heerlijk koolhydraatarm tussendoortje. Makkelijk Afvallen door gezond, koolhydraatarm eten!
lijnzaad muffins met appel

Drinken

Naast je soepen en smoothies is het belangrijk dat je voldoende drinkt tijdens je detox kuur. Dit is belangrijk omdat je hiermee je lichaam schoon spoelt.

Hiermee voorkom je ook dat je een leeg gevoel hebt in je maag. Wat kun je drinken om je lichaam te ontgiften?

 • Water
 • Groene thee
 • Kruiden thee

Water helpt je lichaam bij het afvoeren van gifstoffen. Ook groene thee is een aanrader. Het is rijk aan antioxidanten en groene thee werkt ontgiftend voor je lever.

Verder is kruidenthee een goede ontgifter. Je koopt het in de natuurvoedingswinkel. Elke thee of kruid heeft zijn eigen gunstige effect. Je kan dus eenvoudig zelf verschillende infusies maken. In de special over Detox Thee lees je welke kruiden je het best kan gebruiken.

Groene thee smoothie

Een gezonde groene thee smoothie voor de echte theeleut! Snel klaar, heerlijk fris en ook nog eens bevorderend voor het afvallen. Wat wil je nog meer? 🙂
Smoothie recept voor groene thee smoothie met spinazie honing en avocado

Echinacea smoothie verzacht luchtwegen

Rode zonnehoed thee verhelpt verschillende klachten. Deze smoothie bestaat uit verse kruiden en honing. Een zoete verzachting voor de keel en luchtwegen.
Echinacea smoothie verzacht luchtwegen

4: Zelf detoxen, hoe pak je dat aan?

Je weet nu waarom je jaarlijks zou moeten detoxen, wat de voordelen zijn voor je gezondheid en wat je wel en niet kan eten. Tijd om aan de slag te gaan. Hoe pak je je kuur goed aan?

Mijn ervaring is dat een goede voorbereiding het halve werk is. Dus als je zelf een detoxkuur wilt volgen, volg dan deze checklist:

 1. Timing. Kies een periode waarin je tijd aan jezelf kan besteden.
 2. Planning. Neem de tijd voor een opbouw en een afbouw.
 3. Motivatie. Bedenk waarom je dit wil doen en wat je wil bereiken.
 4. Voorbereiding. Kies je recepten en doe vooraf alle boodschappen.

Timing: Wanneer is een goed moment?

Wanneer kun je het beste vasten of een kuur bestellen? De timing van je detox kuur is van groot belang.

Kies een periode uit:

 • Waarin je het een beetje rustig aan kan doen, want je krijgt minder energie binnen dan normaal.
 • Die niet stressvol of veeleisend is. Dit zal het ontgiften tegenwerken.
 • Waarin je weinig lichamelijke activiteit verwacht.
 • Waarin je tijd hebt voor jezelf (bijvoorbeeld voor meditatie, wandelen en regelmatig 30 minuten relaxen).

Mijn ervaring is dat ik tijdens mijn 7 daagse detox juist zoveel energie had, dat ik dat rusten echt moeilijk vond. Vooral mentaal was ik heel scherp, wat mijn werk ten goede kwam.

Rust is het sleutelwoord. Eis niet te veel van jezelf! Als je veel te druk bent, gaat dat het ontgiften alleen maar tegen en zullen de bijwerkingen en ontgiftingsverschijnselen groter worden

Bijwerken en ontgiftingverschijnselen

Tijdens het detoxen kunnen er bijwerkingen ontstaan. Dat is niet altijd prettig, maar het hoort er wel bij. Eigenlijk zijn het ontgiftingsverschijnselen. Waar komen deze verschijnselen vandaan?

Er worden door het lichaam meer afvalstoffen afgevoerd dan normaal het geval is. Hierdoor kunnen de volgende reacties optreden:

 • hoofdpijn
 • misselijkheid
 • puistjes
 • darmklachten
 • slechte adem
 • slaapproblemen
 • lusteloosheid
 • stemmingswisselingen

Besef dat deze klachten kunnen ontstaan en houd hier van tevoren rekening mee. Accepteer dat het zo is en onderga het. Wanneer je je realiseert dat je lichaam hard aan het werk is met een grote schoonmaak, dan is het gelijk een stuk dragelijker.

Planning . 3 dagen op – 3 dagen af

Een goede afbouw periode voorafgaand aan jouw detox kuur is van groot belang. Als je zonder voorbereiding begint, kun je namelijk last krijgen van hoofdpijn en misselijkheid.

Hierbij een schema voor de afbouwperiode:

 • Dag 1: geen vlees, vis, eieren, kaas of vleeswaren. Geen zoete- of hartige tussendoortjes. Geen brood, rijst en pasta.
 • Dag 2: Laat nu ook cafeïne, alcohol. Geen in vet- of olie gebakken producten.
 • Dag 3: Ga over op twee maaltijden en eet ongeveer de helft van wat je doorgaans eet. Geen zuivel. Eet alleen groenten en fruit.

Na het vasten kun je het volgende schema gebruiken voor de opbouwperiode:

 • Dag 1: Een stuk fruit als ontbijt. Klein schaaltje havermout als lunch. Tussendoor kun je wat verse groente of een rijstwafel eten
 • Dag 2: Havermout en een stuk fruit als ontbijt. Voor de lunch gebruik je maximaal 2 crackers of rijstwafels. Als diner kun je roergebakken groente en wat rauwkost eten. Tussendoor fruit of een rijstwafel.
 • Dag 3: Zelfde als dag 2, alleen nu kun je bij het diner ook een stukje vis of tofu gebruiken.

Motivatie: Kuur volhouden

Op sommige momenten zul je het mentaal zwaar krijgen. Vooral tijdens de afbouw periode en de eerste dagen van je detox zul je hongerig zijn en je kan wat misselijk zijn. 

Ook kan je het wat kouder hebben. Dit komt omdat je lichaam in de spaarstand gaat. Drie gouden tips om het vol te houden:

 • Zorg voor noodzaak. Weet je nog wat de belangrijkste redenen waren om een kuur te doen? Denk bijvoorbeeld eens terug aan de symptomen van een vervuild en verzuurd lichaam. Dát is waar je het voor doet.
 • Ga slim om met dagen tellen. Stel je voor, je bent op dag 2 en je hebt het even zwaar. Zeg dan tegen jezelf “Ik heb al bijna twee dagen erop zitten en ben bijna op de helft”. Als je over de helft bent, dan is het verstandig om te zeggen, even volhouden ik hoef nog maar 2 dagen.
 • Maak kleine stapjes. Op zware momenten ga je denken aan opgeven. Dan is het uitermate belangrijk om kleine stapjes te maken. Zeg tegen jezelf: “Ik hou het vandaag nog vol, morgen kan ik eventueel stoppen”. Maak altijd de dag af. Je zult zien dat de volgende ochtend weer anders voelt. Dit geeft je de motivatie om door te gaan.

Stop zeker niet direct met je detox maar probeer je erbij neer te leggen. Houd wel in de gaten hoe heftig je klachten zijn. Vertrouw je het niet helemaal? Neem dan contact op met je huisarts.

5. Kan een detox gevaarlijk zijn voor mij?

Het is goed om je af te vragen of dit het juiste moment is voor een kuur. Als je straks gaat ontgiften gebeurt er een heleboel in je lichaam.

Omdat je weinig eet gaat je lichaam bijvoorbeeld in een spaarstand, een soort overlevingsmodus. Daarnaast komen er toxische stoffen vrij, die moet je veilig kunnen afvoeren.

Want door het vrijkomen van giftige stoffen kun je schade oplopen. Maar over het algemeen geldt: Hoe sterker je bent, hoe meer je kunt vasten of ontgiften.

Conditie

Ben je niet in goede conditie? Dan raad ik je aan om eerst te ontgiften door te stoppen met koffie, alcohol, sigaretten, suiker en slechte vetten. Wanneer je een tijdje een ‘gezond voedingspatroon’ gevolgd hebt, kan je als nog een kuur volgen. Als je twijfelt raadpleeg dan altijd de huisarts.

Wanneer is ontgiften gevaarlijk?

Er zijn situaties waarin het gevaarlijk kan zijn om een kuur te volgen. Wij raden een detox af als je:

 • Zwanger bent
 • Borstvoeding geeft
 • Leverproblemen hebt
 • Medicatie zoals maagzuurremmers of bepaalde anti-depressiva
 • Ondergewicht of eetstoornissen hebt

Om te onthouden: Over het algemeen is een detox niet gevaarlijk. De bijwerkingen kunnen ervoor zorgen dat je je tijdelijk niet prettig voelt. Dit kan meestal geen kwaad. Raadpleeg bij twijfel altijd je dokter of diëtist.

5: Dagelijks detoxen thuis

Je kunt gewoon thuis detoxen, op de momenten en manieren die jij prettig vindt. Je kan kiezen voor een periodieke detox of een hele week all-in. Maar detoxen hoeft niet alleen te maken te hebben met voedsel. Ook op andere manieren kan jij je lichaam reinigen.

Het goed zorgen voor je lichaam is een prettige en gezonde gewoonte. Wanneer je een ritueel maakt van deze self-care werk je eigenlijk constant aan het reguleren van afvalstoffen. De volgende rituelen kan je starten wanneer je thuis gaat detoxen. Of gewoon wanneer jij er zin in hebt.

 • Koud douchen. Zorg tijdens de detox voor een goede doorbloeding. Dit kun je onder andere doen door koud te douchen. Begin en eindig je douchebeurt met minimaal een minuut koud. Zo stimuleer je je doorbloeding optimaal. Hierdoor kan je lichaam afvalstoffen beter afvoeren.
 • Sauna. Transpiratie is ook een manier om gifstoffen af te vloeien. Ga daarom regelmatig naar de sauna. Door lekker een dagje te zweten, voer je veel afvalstoffen af en reinig je op die manier je lichaam. Een goede scrubsessie erbij, en je bent weer helemaal puur.
 • Borstel je huid. Je kunt ook je poriën openen en zo je huid reinigen. Dit doe je door af en toe je huid te borstelen met een zachte borstel. Dit kan je doen voordat je gaat douchen, zodat je poriën openen en de afvalstoffen tijdens het douchen wegspoelen.
 • Sporten en yoga zijn altijd goed voor je. Zweten, een hoge hartslag en een diepe ademhaling verbeteren de ontgiftingswerking in je lichaam. Zorg dat je iedere dag minimaal 30 minuten beweegt. Maar overdrijf niet. Intensief sporten is niet goed tijdens je detox.
 • Meditatie. Ga naar buiten en neem de tijd voor meditatie. Goed ademhalen brengt verse zuurstof in je lichaam dat zorgt voor en beter lymfesysteem.

Onthouden: Voor een gezond figuur en fitte geest kan je het beste dagelijks detoxen. Hiermee bedoel ik dat je ervoor zorgt dat je zo min mogelijk gifstoffen binnen krijgt, je zo natuurlijk en alkalisch mogelijk eet en voldoende tijd vrijmaakt voor zelf care.

Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn.

6: Geniet van het positieve effect van een detox

Gefeliciteerd, je hebt de eerste 5 stappen van de detox kuur doorlopen. Het zal niet altijd even gemakkelijk zijn en soms denk je eraan om te stoppen. Maar als je eenmaal bij stap 6 bent aangekomen, dan weet je waar je het allemaal voor doet. Dat is de laatste stap, genieten van het resultaat van je harde werk.

 1. Het afvallen gaat nu beter
  Tijdens de detox periode, waarin je dus alleen maar sapjes en smoothies drinkt, hierdoor val je zeker af. Door je lichaam te ontgiften zul je eenvoudiger meer gewicht verliezen.
 2. Een stralendere huid
  Door heel veel water te drinken en geen slechte stoffen meer te nemen, wordt je huid stralender. Je ontdoet je lichaam van afvalstoffen, stoffen die ook zorgen voor een doffere huid. Je ziet er hierdoor beter uit en dat boost weer je zelfvertrouwen!
 3. Sneller afkicken van slechte eetgewoontes
  Als je regelmatig een detoxkuur volgt (waarin je dus absoluut geen suikers, slechte vetten en alcohol neemt) zul je merken dat je minder behoefte hebt aan deze producten. Een goede manier dus om van bijvoorbeeld  je suikerverslaving af te komen!
 4. Meer energie
  Ja, echt waar. Minder eten en meer energie ervaren. Het verteren van voedsel kost namelijk heel veel energie. Daardoor kan je tijdens een kuur een hele scherpe high ervaren. Je moet het beleven om te geloven!
 5. Betere nachtrust
  Je lichaam kan zich nu echt ontspannen en dat merk je. Je slaapt tijdens en vlak na de kuur heerlijk.

Het is goed om te realiseren dat je lichaam normaal gesproken in staat is veel van deze functies prima zelf te doen. Maar door een week heel strikt aan een routine te volgen, kan je oude patronen doorbreken en snel verbetering ervaren. (bron)

Twijfel je nog?

Twijfel je nog of het voor jou noodzakelijk is om in elk geval één keer per jaar een ontgiftingskuur te volgen, stel jezelf dan de volgende vragen

 • Sta je stil met afvallen?
 • Heb je last van chronische verstopping, diarree of buikpijn?
 • Last van vermoeidheid of lusteloosheid?
 • Heb je een gevoelige huid, acne of vage allergieën?
 • Last van pijnlijke spieren of gewrichten?
 • Wordt je snel ziek de laatste tijd?
 • Ben je snel chagrijnig of prikkelbaar?
 • Ben je licht depressief of ongemotiveerd?

Als het antwoord op een of meerdere van deze vragen ja is, dan is het ontgiften met een detox kuur voor jou wellicht de uitkomst!

Dus wil jij:

 1. Mega veel energie hebben?
 2. Minder slapen, maar je toch veel fitter voelen?
 3. Super scherp zijn?
 4. Jezelf heerlijk licht voelen?
 5. Een behaaglijk ‘kippenvel-achtig’ gevoel over je hele lichaam ervaren?
 6. Lekker en gezond eten weer gaan waarderen?

Dan bestel je vandaag nog jouw 7-Daagse Smoothie Detox. Dit boek neemt je stap voor stap mee in jouw proces.

7 Daagse Smoothie Detox Plan

Kijk, ik heb zelf al zo veel fijne ervaringen gehad met een jaarlijkse detox kuur. En het ook gezien bij mensen om me heen. Dat gun ik jou ook. Het grote voordeel van een detox kuur is dat jij je beter voelt, kilo’s afvalt en er ook nog beter uitziet. Deze methode gaat jou daarbij helpen. Gegarandeerd.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

In 1 week je lichaam ontgiften!
7 Daagse Smoothie Detox Plan

17 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Mieke

  Niels, ik zou mijn detox plan graag willen ontvangen! Ik voel mij een beetje opgelicht!

 • 18 tips tegen snaaien en snoepen na het avondeten » Makkelijk Afvallen

  […] een detox kuur. Het is algemeen bekend, als je een detox kuur volgt, dan kick je af van je suikerverslaving. Dit komt doordat deze smoothies super clean zijn. […]

 • Lichaam ontgiften? 26 handige tips voor thuis. » Makkelijk Afvallen

  […] kan je absoluut aanraden om af en toe een detox kuur te volgen (zelf doe ik dit 1 x per jaar). Maar, de grote truc is om doorlopend je lichaam te […]

Geef een reactie